Не-праймовий Іван Дзюба

28 Липня 2011
24061
28 Липня 2011
09:20

Не-праймовий Іван Дзюба

24061
Про що сказав і про що промовчав фільм «Совість. Феномен Івана Дзюби», що пройшов на Першому національному й телеканалі «Культура» в такий час, коли його мало хто міг побачити
Не-праймовий Іван Дзюба

Думаю, не тільки я хотів, але не зміг подивитися фільму «Совість. Феномен Івана Дзюби». 25 липня на Першому національному він починався о 09:20, а 27 липня на каналі «Культура» - о 2.00, тобто глибоко вночі. Тож час украй незручний, якщо не сказати більше. Проте все цілком логічно: на глибоко критичне ставлення Івана Михайловича до чинної влади ця влада відповіла - через підпорядковані їй мас-медіа - одночасно і по-ханжеськи (ось, мовляв, ми належно вшановуємо достойного ювіляра на його 80-ліття), і по-хамськи (начебто вшановуємо, але тільки для «галочки»).

 

Утім, фільм знайшовся в інтернеті. На сайті того самого Першого національного. Але ж, мабуть, не всі, хто хотів його подивитися, мають вільний доступ до мережі...

 

Та як би воно там не було, майже годинна стрічка «Совість. Феномен Івана Дзюби» (автор сценарію та режисер Олександр Муратов, оператор Едуард Тимлін; студія імені Довженка, 2010 рік) саме зараз, у дні ювілею дисидента й академіка, стала фактом української культури та громадського життя. Фактом, слід сказати, неоднозначним.

 

Я чудово розумію, що чинник безгрошів'я тяжів над цим проектом, власне, він став його головним «естетичним» стрижнем, і тому робилося не те, що хочеться, а те, що можна було зробити «малою кров'ю». Тому у фільмі стільки фотографій (замість кадрів кінохроніки, яку ще треба шукати й доводити до пуття), стільки «нарізки» з інших стрічок, стільки монологів самого Дзюби (більшість екранного часу займають саме вони). Проте навіть за таких обставин можна було, видається, досягти значно більшого, унаочнивши головне в житті та діяльності Дзюби.

 

«Чому Дзюба - Герой України? У чому полягав його героїзм?» - ставить риторичне запитання автор фільму на початку екранної розповіді - і сам же відповідає: «Бо він одним із перших пішов проти русифікаторської політики Москви у часи, коли це було небезпечно, і за це йому вічна честь і слава».

 

Справді, це було небезпечно. 1961 року - того самого, коли полетів Гагарін - тільки по Львівській області було винесено близько 40 смертних вироків за «український буржуазний націоналізм», і більшість із них було виконано. Справді, потрібна була неабияка сміливість, щоб кинути виклик Системі. Але вчинок Дзюби відрізняло від інших подібних учинків те, що молодий тоді вчений діяв не на рівні емоцій та гасел, а на рівні теорії, вміло використавши популярну в ті часи в усьому світі, а не лише в колах радянських інакодумців, методологію «автентичного марксизму». Відтак Іван Дзюба - щедро цитуючи Маркса, Леніна, партійні документи початку 1920-х - довів наявність кричущих розбіжностей між марксистською теорією та практикою післяленінського кремлівського керівництва, між деклараціями влади про «розквіт української культури» і «невпинний розвиток соціалістичних націй» та реальним станом справ. Ба більше: Дзюба у книзі «Інтернаціоналізм чи русифікація?» показав, що при владі в СРСР реально стоять не марксисти, не послідовники Леніна, а чорносотенні російські шовіністи, котрі продовжують під новими прапорами та гаслами традиційну імперську політику.

 

Іншими словами, інтелектуальна відвага - ось що притаманно Івану Дзюбі з його перших суспільно вагомих текстів. Як стверджує молодший колега Івана Михайловича культуролог Вадим Скуратівський, ще у ранніх, цілком підцензурних текстах Дзюби були дуже нестандартні, як на той час, речі: відвертість, правдивість та органічність. Без будь-якої ідеологічної істерики, без хизування ерудицією, без поспішності у висновках. Власне, вважає Скуратівський, з моменту їхнього знайомства Дзюба не змінився: ретельно добрані аргументи та інтелектуальна іронія, категоричне невміння будувати вигідні для себе стосунки з владою й обізнаність в усіх інтелектуальних новинках, невибагливість у побуті й високі вимоги до самого себе. Отож цілком закономірно в першій половині 1960-х років якось само собою Іван Дзюба став визнаним авторитетом (чи не найбільшим) для своїх ровесників та молодших колег - і не тільки в гуманітарному цехові. Письменник Віктор Некрасов у виданих уже на еміграції, в Парижі спогадах, узагалі назвав його «кумиром молодої української інтелігенції».

 

Утім, сам Іван Михайлович у фільмі популярність «Інтернаціоналізму чи русифікації?» пояснює з ледь помітною самоіронією: мовляв, я був «свіжою людиною», я все це щойно відкрив для себе, і мені дуже хотілося поділитися з іншими людьми, тому так вдало й вийшло...

 

У фільмі ані слова не сказано, що книга бодай частково спрацювала - аж до завершення часів Шелеста, до 1972 року. Вона справила на представників влади таке враження, що на кілька років «прочинилися» певні «шпаринки» у світ і нагінки на українську культуру стали меншими; згадаймо-но київський журнал зарубіжної літератури «Всесвіт», який читали по всьому СРСР, згадаймо тодішні блискучі переклади дитячої літератури, згадаймо «Розповіді про неспокій» Юрія Смолича з широкою, хоча й вимушено неповною, панорамою літературного життя України 1920-х років та Смоличів же двотомний роман про події 1917 року в Києві, де фігурують і Грушевський, і Винниченко, і Ленін (змальований як украй істерична особа), і Муравйов, і студенти під Крутами... Ба навіть твори Винниченка хотіли тоді перевидати - але дізналася Москва... А ще саме тоді почалася робота істориків філософії з упорядкування та перекладу з латини корпусу праць професорів Києво-Могилянської академії - тієї, давньої - і це було відкриттям цілого інтелектуального світу, європейського за своєю суттю.

 

Але цього всього у стрічці немає.

 

Автори фільму не знайшли головного композиційного стрижня. Від оповіді в суто народницькому стилі про дитинство Дзюби, про період тридцятих і першої половини 1940-х вони переходять до розгорнутих монологів самого Івана Михайловича, потім - до стислої інформації про якийсь поворот у його житті - і знову до монологів, які в тому вигляді, в якому вони фігурують на екрані, не додають динаміки фільмові. Так, Дзюба каже дуже цікаві речі, як завжди, нестандартні, на межі єресі. Скажімо, про те, що радянська тоталітарна система у свої пізні часи - не в силу свого гуманізму, а в силу своїх ідеологічних настанов - у соціальному плані виявлялася для простих людей більш прийнятною і кращою, ніж нинішній капіталізм по-українськи. Ілюструє він це розповіддю про те, як у студентські роки захворів на туберкульоз і про те, як його лікували, як давали путівки до санаторіїв. «А зараз кого ви там побачите?» - запитує Дзюба і додає, що таких прикладів можна багато наводити. І справді - можна. На жаль, цей сюжет у фільмі не продовжено далі, а тому тільки зі статей та книг Івана Михайловича можна дізнатися, яким чином він пояснює таку історичну колізію.

 

Так само обірваною на півслові, нерозкритою залишилася теза Дзюби щодо переваги України перед більшістю країн Європи - мовляв, у нас не загублено ще народну культуру, вона ще жива, вона органічна, природна, тоді як в інших державах це вже реставрований, підтримуваний штучно культурний пласт. Але ж академік Дзюба ніколи не був апологетом фольклорно-етнографічного українства (між іншим, на жодній фотографії, показаній у фільмі, він не вбраний у вишиванку - а це ж було викличним у певні часи!); тезу про народну культуру слід розглядати в контексті Дзюбиної концепції національної культури як цілісності, як дуже складної системно-ієрархічної будови, де всі елементи й усі пласти доповнюють і збагачують одне одного.

 

А без згадки про це «провисають» і міркування героя фільму про плебейський чинник в історії. Мовляв, вони нерідко давали значно більше, ніж елітарні. Скажімо, християнство - це був плебейський рух у своїх початках, основах. Плебейські рухи відбивали інтереси стражденної маси - і тим давали поштовх історії, - зазначає Дзюба і додає, що для нього прикладом справжньої еліти за кризових обставин є хлопомани другої половини ХІХ століття, тобто еліта, яка йшла до народу. Якщо буде в нас така еліта, то щось буде й позитивне, закінчує цей сюжет Іван Михайлович у фільмі. Ясна річ, у друкованих текстах тут відсутня крапка: далі йдуть міркування, які доводять, що Дзюба далекий від замилування безгрішним, білим і пухнастим народом, як дехто з його колег. Та цього у фільмі знов-таки немає...

 

Звісно, не можна було у фільмі не згадати і про родину Івана Дзюби. Бо без люблячої і самовідданої дружини не зміг би вистояти майбутній академік у двобої із Системою. Щоправда, у фільмі оминули гострі кути, пов'язані з його арештом, суворим вироком суду і - після певного періоду ув'язнення - проханням про помилування. Дехто тоді суворо засудив учинок Дзюби, дехто поставився з розумінням. Але маємо розуміти: він прожив би хіба що рік-другий - туберкульоз у тюрмі набув відкритої форми... І, головне, вчений не здався владі: якби він зробив це услід за досить-таки значною частиною «шістдесятників», хіба б вона не віддячила йому чи то посадою головного редактора якогось журналу, чи синекурою у представництві УРСР при ООН чи ЮНЕСКО, чи високими гонорарами за книги, написані в популярній за брежнєвської доби парадигмі «дозволеного інакодумства»?

 

Втім, не лише певні гострі кути обійшли у фільмі, а й важливі грані життя молодого Дзюби. От він каже про свої студентські роки - ясна річ, із самоіронією: бігав до комсомолу і до дівчат. А він же був, за спогадами Сергія Плачинди, неабияким донжуаном. І зачаровував дівчат своїм вишуканим стилем поведінки, своєю ерудицією й іронією, своєю, зрештою, атлетичною поставою, набутою в боротьбі з туберкульозом. І не випадково Віктор Некрасов при знайомстві із Дзюбою захоплено виголосив: «Я думав, що побачу типового "очкарика", а зустрів молодого атлета!».

 

А ще з фільму в необізнаного глядача може скластися враження, що автор «Інтернаціоналізму чи русифікації?» тільки скаржиться на чинний стан справ і пише книги (добре, що хоч показали полицю з десятками його книг). Ні, герой фільму просто науково констатує стан справ. І працює, щоб його змінити. Академік Дзюба сьогодні є співголовою Головної редакційної колегії фундаментальної Енциклопедії сучасної України, він підготував ще масштабніший проект - Української загальної енциклопедії, яка охопила б усі сфери людських знань. Тематика його власних книг охоплює не тільки філологію й літературознавство - є й філософсько-історичні, концептуально-політичні, соціально-психологічні розвідки. Власне, його тексти слід читати. І не просто переглядати, а вчитуватися уважно, не минаючи ані титли, ані коми. Попри те, що ці тексти не рясніють посиланнями на модних західних авторів і не містять вишуканих постмодерних деконструкцій, ви дуже швидко переконаєтесь: Іван Михайлович дуже добре знає всі сучасні дослідницькі напрями, та він ще й знає ціну словесному штукарству. Знає він ціну й державним милостям, не має великого значення, хто саме при владі.

 

А тому цілком логічним є висновок Дзюби про нинішніх владоможців, який звучить наприкінці фільму: «Вони знову доведуть народ до того, що постане старе питання - за сокири, за коси; правда, в них за кожним маєтком стоїть гарнізон свій, але нічого не поможе, якщо доведуть народ».

 

Ясна річ, що цього пускати у прайм-тайм, хоч і на ювілей, не захотіли...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24061
Коментарі
15
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Гірей Ага
4670 дн. тому
Грабовський, як завжди на висоті. Але не всі можуть його зрозуміти. До речі, капітану Ньомо, Батьківщина пана Грабовського - Україна. А ваша?
Леонід Мужук
4670 дн. тому
Шановний пане Сергію! Даруйте, але змушений просити Вас, аби звернули увагу на прикру помилку, допущену у Вашій статті. А саме: на телеканалі "Культура" прем"єра фільму відбулася о 21:00, 26 липня. Упродовж трьох днів телеканал наполегливо анонсував демонстрування фільму "Совість. Феномен Івана Дзюби", вказуючи саме цей час прем"єрного показу (21:00) . А 27 липня ( для тих, что не мав часу на "праймовий" перегляд) телеканал запропонував два повтори: о другій ночі та о десятій годині ранку. З повагою, Л.М.
ягуар
4670 дн. тому
" по хамски" автор написла про то,что человеку,который очень заслуженный и к тому же патриотично настроенный с детсва,автор попытался испортить праздник своим бездарным плевком в душу.Когда показал-тогда показали.Пока есть к сожалению много насущных проблем,неосвещение которых в эфире первого может пагубно отразиться на многих проблемах государства.А то что фильм удалось показать несмотря на огромный поток новостей,говорит о том,что его уважат и почитают те ,кто составляет эфирную сетку.и н енужно было вообще начинать трогать этот вопрос-это некорректно и безтактно как минимум.
Рома
4670 дн. тому
сложно понять это фильм с первого просмотра.наверняка мы еще не до конца оценили его глубокий смысл,как и сложный многгранный характер очень сильной личности самого героя.Если бы в Украине было много таких людей,мы бы очень быстро стали самой процветающей страной в мире.
Анатолий
4670 дн. тому
Довольно таки профессионально снятый фильм не имеющий аналогов.очень может быть,что он станет в будущем частью того золотого кинофонда Украины,на основе которого будут воспитываться будущие поколения
капитан Немо
4671 дн. тому
Только украинофоб мог написать белый и пушистый Украински йнарод.Грабовский.Едь на родину и не пиши антиукраинские заказанные поцами статьи
Николай
4671 дн. тому
Грабовского хлебом не корми дай кого то поругать.А то,что фильм удачнейший и спору нет то он не пишет почему то.почему всеп враги Украины своей мегазадачей считают осквернить память лучших сынов Украинского народа?
Олесь
4671 дн. тому
Дуже гарний фільм.Дякуемо Першому всіею родиною.
морской котик
4671 дн. тому
Дєюба был реально партиот,и то что его показал ине первом говорит о том,что с таких людей стоит равняться.Хотя у каждого есть свои недостатки.Но он все же лучшая часть нашей нации.А фильм скорее всего будут поворять в другое время.
Щелоков
4671 дн. тому
Во первых фильм действительно интересный и поучительный.Во вторых конечно,-патриотизму Дзюбы можно восхищаться,но кроме слов он так ничего конкретного не сделал,хотя был действительно настроен что то изменить.Но он был "Лоэнгрин"-песняр,прославлявший идею полной независимости при том,что эта независимость ему виделась в идеальном свете,который невозможен без крови в процессе ее достижения.Он морально к этому не был готов,хотя хотел быть таковым.Но фильм достоин уважения.А те кто не смог посмотретт в 9 утра,-всегда можно посмотреть на сайте у Первого.Возможно время кому то не нравится- но при БОЛЬШОМ желании-альтернатива всегда есть.
Параскева Онанієвна
4671 дн. тому
Дзюбине донжуанство - у народі кажуть: слабий на передок - призводило не лише до числених зрад "коханій" дружині. Слабкі на передок ламалися на допитах, легко здавали друзів та однодумців. Цього не уникнув і "Феномен" http://www.bursov.net/publisist/95
Звезда пленительного счастья
4671 дн. тому
Справді дуже місткий, правильний і вдалий комент. Спасибі п.Грабовському! А СТБ і хм навіть не розуміють, про що мова :))) Ой, мало не написав "Що з них узяти? Донецькі!" Перепрошую, п.Дзюбо.
хм
4671 дн. тому
СТБ - очень ёмкмий, правильный и удачный коммент! Спасибо!
Дивнич
4671 дн. тому
<<серые фильмы про малоизвестных западенских митцов, которые никому вообще не нужны>> Не любят у нас донецких, вот уже даже западенскими обзывают, а за что такая нелюбовь? Среди них тоже приличные люди попадаются, не всё же януковичи итэдэ.
СТБ
4671 дн. тому
В общем на Первом как всегда лоханулись. Им надо было вообще этот фильм не ставить, тогда бы и Грабовское не воняло. А так поставили, на сайт выложили, а оно (укрАинське интелегенцие) все равно недовольно. Если этот фильм поставили вместо новостей в 20.00 оно бы тоже придумало почему это плохо. Я думаю Первый все-таки сделает выводы и не будет больше вообще никогда ставить в эфир кислые серые фильмы про малоизвестных западенских митцов, которые никому вообще не нужны.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду