Риторичні запитання з приводу гучних судових справ

25 Липня 2011
22993
25 Липня 2011
08:36

Риторичні запитання з приводу гучних судових справ

22993
Не лише вітчизняні медіа, а й CNN, BBC, Euronews, Sky TV, «Голос Америки» та інші транслюють пристрасті навколо гучних справ. Що з цих картинок бачить і розуміє вільна людина у вільних країнах?
Риторичні запитання з приводу гучних судових справ

Пристрасті навколо гучних справ не вщухають. У певні дні під будинком чорно-білий калейдоскоп лозунгів «за» та «проти», лунає бравурна музика, аби заглушити емоційні промови на захист політиків, що опинилися перед судом.

 

У приміщенні суду - натовп, здебільшого некерований, багато камер і мікрофонів - доки їх не залишили за дверима суду, а ще дуже багато осіб в уніформі та у масках. Хто ці люди? Що вони роблять у суді? Скільки це коштує бюджету? Кому вони підпорядковані і чому керують журналістами?

 

Скільки в цьому суді суддів? Скільки у цих суддів негучних і малоцікавих для преси справ, але надзвичайно важливих для їхніх сторін? Як ці люди можуть пробитися до суду або вирішувати свої справи? Хто має про це дбати і хто мав би це забезпечити?

 

Не лише вітчизняні медіа, а й CNN, BBC, Euronews, Sky TV, «Голос Америки» та інші у своїх новинних випусках транслюють цей натовп, цей погано організований як державна установа суд, невмілого суддю, веселих прокурорів, зневірених адвокатів і непокірних підсудних. Що з цих картинок бачить і розуміє вільна людина у вільних країнах?

 

Що це політичний процес? Що він сформований у томи карної справи і відбувається у суді? Що прокурори домінують, а захист почувається жахливо?

 

Що політик-підсудна безкоштовно використовує судову залу для власних прес-конференцій, її стіл заставлений мікрофонами, вона спілкується у соціальних мережах, а суддя на це навіть не звертає уваги? Що члени парламенту в залі суду вигукують гасла? Що в залі суду більше людей, ніж може там перебувати?

 

Де вихід із цієї ситуації? Що робити підсудним і чого не слід робити судді? Чи реально очікувати від судді Кірєєва іншої поведінки і хоча б удаваної неупередженості? Як цей суддя розуміє принцип суддівської незалежності, чи відомо йому про суддівську підзвітність і чи пам'ятає він текст присяги судді?

 

Чи просто прокурорам виконувати політичні замовлення й оформляти їх у кримінальні справи? Чи мучить їх совість і чи думають вони про те, що самі колись можуть опинитися у жорнах системи, яку обслуговують тепер? Чи пам'ятають вони про те, що необґрунтоване порушення кримінальної справи (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності) - самостійний склад злочину за статтею 372 Кримінального кодексу України?

 

Чи вдасться адвокатам пробити глуху стіну нерозуміння суддею і прокурорами статусу підсудного у кримінальній справі, яким би той мав бути у державі, що проголошує себе демократичною? І що взагалі може вдатися захисту в таких от справах?

 

Що думають про цей процес інші судді? Комусь соромно, комусь страшно, а більшості ніяк. Вони щасливі, що не їм дісталася така справа. Багато хто з них розуміє, що ця справа демонструє системну проблему - надмірних повноважень прокуратури, залежності суддів і розпорошеності адвокатури.

 

А нам з боку очевидно, що ніхто при владі не дбає про себе в опозиції, бо за двадцять довгих років різних кольорів політики так і не усвідомили, наскільки важливо плекати незалежну судову систему, яка могла б забезпечити кожному право на справедливий суд. Усі ці роки вони приручали «своїх» суддів, боялися прокурорів і не піднялися у розумінні ролі захисту.

 

Шкода, панове, і дуже-дуже сумно.

 

Фото - www.most-kharkov.info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ніна Срібна, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22993
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду