Наш Лужков :)

29 Листопада 2010
27267
29 Листопада 2010
11:00

Наш Лужков :)

27267
Наш Лужков :)

Диво, диво превелике! Сторожові телепси демократії наважилися гризнути за ногу найслабшого і найгнанішого верблюда з реформаторсько-стабілізаторського каравану влади. У програмі економічних розслідувань «Гроші» на телеканалі «1+1»  вийшов сюжет про маєток лідера Комуністичної партії України Петра Симоненка.

 

 

Про те, які в нас «комуністи», чиї інтереси вони насправді обстоюють і звідки беруться в них мільйони, лексуси і маєтки, знають начебто всі - ну, за винятком декількох відсотків електорату, який продовжує рефлекторно ставити галочку навпроти назви партії своєї молодості. Трапляються серед них, щоправда, ідейні моральні виродки - наприклад, депутатка Луганської міськради від КПУ (соратниця незаконно ображеного регіоналами Спиридона Кілінкарова) Наталія Максимець у своєму блозі  похвалилась: «пока некоторые больные на голову голодоморцы будут свичкы у викнах палыты та голодуваты на знак пошаны до померлых, мы собираемся нашей старой, дружной компанией и устраиваем пиршество - шашлык из свинины замочен мальчиковой половиной, они же занимаются напитками, девчоночья половина кудесничает на счет всяких оливье и пироженок с мороженками; будем вкусно есть, шутить и даже танцевать». Але тих, що у Верховній Раді, більше цікавлять гроші за правильне голосування чи посади у виконавчій владі. Як пише Симоненко у своїй щойно опублікованому сайтом КПУ статті «Политика и классовая борьба», «завоевать себе достойную жизнь трудящиеся могут только одним путем: взяв управление государством в свои руки».

 

Авжеж, усі ніби й знали, що Симоненко не ділить пружинне ложе та миску баланди з класом-гегемоном, на це натякали, було й розслідування Тетяни Чорновіл, але щоб отак, на центральному телебаченні, та ще й прямим текстом - ніколи. Звісно, паралель із Лужковим радше іронічна, та все ж телевикриття Симоненка має багато спільного з розслідуваннями на російському телебаченні, які знаменували кінець колись усесильного московського градоначальника. І сталося це чомусь саме тепер, коли Симоненко дозволяє собі критикувати владу і називати свою партію «єдиною справжньою опозицією, яка тимчасово співпрацює з владою заради блага народу».

 

Перше й найголовніше - Симоненкові не дали пояснити, чому так і звідки взялися гроші. Не сумніваюся, що він би щось вигадав. Спостерігаючи вже кілька місяців за викриттям статків регіональних бонз у львівській програмі «Хто тут живе?», можу навіть скласти короткий перелік відмазок: землі насправді не так багато, вона не його (а синів, тещі), будинок не такий і великий, Симоненко там не живе і т.п. Але сказати йому це не дозволили, натомість запропонували зробити припущення щодо джерел багатства його політичним опонентам - Олегові Ляшку та Юрію Костенку. Які, користуючись перевагою недоторканності, прямо звинувачують комуністів у здобуванні грошей неправедним шляхом.  

 

Друге - ідея  невідповідності гасел та цінностей, які проголошує Компартія, та особистого багатства Симоненка є наскрізною для сюжету; для її ілюстрації зйомки з маєтку в Горенці чергуються із кадрами мітингових виступів лідера комуністів, де він таврує олігархів і виступає на захист бідних пролетарів. Цей висновок будь-який глядач, що має вуха та очі й хоч трохи знайомий із політичною діяльністю Симоненка, зробив би самостійно. Але натомість творці сюжету пропонують його глядачеві в готовому, «пережованому» вигляді: «Стогін та крики злиденних сюди не долітають...». Сюди ж можна віднести наведені для контрасту скарги простих людей, яким сусідство Симоненка створює незручності.

 

Нарешті, в певні моменти журналісти діють на межі фолу - зокрема, знімаючи з засідки прогулянку дружини та дітей Симоненка на їхній приватній території. Розгледіти обличчя на цих кадрах неможливо, тож залишається тільки повірити в те, що це справді Оксана Ващенко. Розповідаючи про прогулянки, автори сюжету дають цитату з Симоненка, який розповідає про сходи, якими гуляє на території свого маєтку. Отже, коментарі «1+1» на цю тему він таки давав, але в сюжет вони не потрапили? Дивно, чи не так?

 

Відгуки на роботу наших місцевих колег Олега Дейнеки - розслідувальників каналу ZIK - демонструють різко негативну реакцію значної частини людей на зйомки прихованою камерою, винюхування в сусідів та інші «сталкерські» прийоми. Звісно, сподіватись на те, що журналістів пустять на територію маєтку, було б наївно, але кадри з дружиною і дітьми Симоненка були надмірністю. Натомість, можна було провести невеличке розслідування й довідатись, що з документами на цю землю та будинок, чи належать вони Симоненку і скільки він, хоча б приблизно за це заплатив. У сюжеті лунає оцінка «півтора мільйони доларів тільки за землю», однак її джерела незрозумілі. Для того, щоб назвати суму, наближену до правди, потрібен фахівець із досвідом роботи, адже земля була куплена у передмісті Києва кілька (скільки саме - нам не сказали) років тому.

 

Словом, запитань залишається чимало, адже матеріал програми «Гроші» дає поживу радше для емоцій, аніж для здорової громадянської допитливості.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27267
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду