Маленьке диво в ранковому ефірі

23 Листопада 2010
15035
23 Листопада 2010
10:54

Маленьке диво в ранковому ефірі

15035
Канал ICTV приємно вразив, подарувавши дітям нагоду послухати казки Сашка Лірника. Унікальному оповідачу не знаходилось місця в телеефірі вісім років
Маленьке диво в ранковому ефірі

Світлих винятків, які рятують наше негуманне й неестетичне телебачення від Божого гніву й сірки з небес, зовсім небагато. На чільному місці серед них, як на мене, стоїть програма «Світанок», що виходить щоранку на телеканалі ICTV. І хоча для того, щоб побачити «Світанок», доведеться продерти очі мало не за годину до пізнього листопадового світанку, він вартий раннього прокидання.

 

Взагалі, ідея ранкового телемовлення мені органічно неблизька. Не знаю, як вам, а мені вранці буднього дня хочеться спати, а блимання й бурмотіння в телевізорі страшенно дратує. Всі новини, які можуть повідомити в інформаційній частині ранкових блоків, є вчорашніми й, отже, прочитаними напередодні в інтернеті. «Розважальна» балаканина у виконанні навіть таких милих людей, як Сергій Притула чи Ольга Фреймут, мовчу вже про Руслана Сенічкіна, якось не розважає. Що там ще - погода, курси валют, аеробіка?

 

Тож телевізор уранці я ввімкнув випадково, з метою нейтралізувати наймолодшого члена родини, який іще не вміє зв'язно розмовляти, але володіє величезним спектром умінь і навичок із завдання довкіллю матеріальної шкоди. Телевізор (який, як відомо, зомбує з пелюшок) або будь-який барвистий відеоряд - єдине, за допомогою чого можливо зафіксувати цю дитину на кілька хвилин. Позаяк хвилини були потрібні мені для ранкового туалету, я ввімкнув телевізор, погортав канали - і «залип» замість малятка сам. Казка Сашка Лірника!

 

Ні, я не фанат казок, не був ним навіть у дитинстві, однак цей унікальний оповідач володіє потужним гіпнотичним даром. Той самий ефект і в дітей, і в дорослих я колись спостерігав, опинившись із Сашком Лірником в одній квартирі, коли його попросили розважити малечу оповідками: всі були зачаровані. Харизма, колоритна зовнішність, акторська майстерність і відчуття дитячої психології поєднуються в Олександрові Власюку з дивовижною природністю. Між ним і його слухачами, незалежно від віку, не відчувається жодної дистанції, та й у телевізійному форматі він виглядає набагато реальнішим, живішим за звичних телеведучих. «Я вже не міг дочекатися, коли вже той ранок настане», - каже він з усмішкою, і спробуй не повір.

 

Ведучий звертається не до дітей взагалі й не до якоїсь абстракції, а до конкретної дитини, часом говорячи так, ніби чує відповіді співрозмовників. Читаючи листи, Сашко відразу відповідає дітям (а часом їхнім батькам), даючи поради й настанови, дотепно й якось дуже тепло, хоч без сюсюкання, коментуючи прочитане, демонструючи їхні малюнки. «Залипанню» слухачів сприяє й досить швидкий темп мовлення (на відміну від театрально-загальмованої балачки телевізійних «тьоть», яких найчастіше доводилося бачити в дитячих програмах минулого), і проста, народна, хоч і правильна мова, й експресивна жестикуляція.

 

Я вже не пригадую ні Діда Панаса, ні ведучих «Вечірньої казки» на радянському ЦТ, але пам'ятаю, що часто нудився й чекав, коли нарешті почнеться мультик. Думаю, слухаючи казку Сашка Лірника, жодна дитина не бажатиме її швидкого завершення (тим більше, що мультсеріал показують досить посередній). Його казки часто химерні, із закрученим сюжетом та несподіваними героями. Тож візуальний символ «Світанку» - казкова тварючка з малюнків Марії Приймаченко (нещодавно, до речі, я пережив глибокий струс уявлень про творчість цієї мисткині, переглянувши її альбом: це той ще психодел!) пасує до програми дуже добре.

 

Українська автентика у виконанні Сашка, та ще й під акомпанемент ліри, ламає всі можливі негативні стереотипи. Як народним казкам, так і своїм власним творам він надає звучання, зрозумілого і близького сучасним дітям, але водночас щирого, власне - хай там як знецінилося це словосполучення від вживання в іронічному контексті - щиро українського. Казки Лірника належать до речей, які підтверджують самоцінність українського не лише для патріотів. Сумніваєтесь - послухайте, і якщо когось зовсім не зачепить, то він, напевно, просто бука.

 

Поява Сашка Лірника в загальноукраїнському телеефірі - маленьке диво, адже місця для цього єдиного у своєму роді ведучого, справжнього друга дітей, в українському телепросторі не знаходилось вісім років (у 1999-2002 роках він мав авторську програму «Казки лірника Сашка» на одному з київських телеканалів).  За цей час на різних каналах дітей намагались розважати люди, ляльки, мультперсонажі різних ґатунків, але де їм до Сашка. Добре, що тепер місце нарешті знайшлося. Розуміючи, що вечірній прайм під подібний продукт не віддасть жодна комерційна телекомпанія, та й не звикли нинішні діти до вечірньої казки, час її виходу доводиться визнати оптимальним - принаймні, частина маленьких глядачів мають змогу дивитись телевізор у цей час. Респект ICTV, й так тримати!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15035
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Егор Улыбаев
4919 дн. тому
Заинтересовался! Отар, как всегда, пишет очень проникновенно. Завтра утром смотрю )))
ingvar
4919 дн. тому
Профессиональный украинец.
Влад
4919 дн. тому
Це найпозитивніший ранок з усіх ранків.
Гость
4919 дн. тому
Видимо другого слота, как 6 утра для детей не нашлось...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду