Проктер і ґембл української політики

11 Листопада 2010
20510
11 Листопада 2010
10:00

Проктер і ґембл української політики

20510
Скільки прального порошку потрібно Володимиру Зеленському, щоб відмити «людське обличчя» влади?
Проктер і ґембл української політики

Володимир Зеленський - феномен. Він не просто генеральний (і геніальний теж) продюсер та член правління найбільшої телекорпорації країни, він ще й, як у відомому анекдоті, «трошки шиє». Як обличчя рекламної кампанії Procter&Gamble, цей унікальний у своєму роді топ-менеджер-комік-мультиінструменталіст прикрашає собою плакати та телеролики, а ще - особисто веде (а кому ще можна довірити таку відповідальну справу?) програму «ЧистоNews» на «Інтері».

 

Маємо ще одну спробу розвинути вічний, невичерпний і заяложений до оскоми ще в Comedy Club дискурс пародіювання заголовків новин (насправді, хоч як старайся, серйозні заголовки «Газети по-українськи» не переплюнеш), поєднану з вікториною на тлі  логотипу Tide. Зеленський та його колега по «Кварталу 95» Валерій Жидков, тридцятидвозубо усміхаючись власній дотепності, діляться з глядачами черговою порцією продукції криворізького комбінату жартів, після чого нагороджують десятьма тисячами гривень законного переможця лотереї й пропонують йому супергру: вгадати правильний серед трьох варіантів певної новини. На голови ведучим і героєві падає бутафорська піна. Вгадає чи ні, десять чи сто тисяч гривень забере з «Інтера» гравець - все одно всі щасливі й задоволені, особливо Проктер і Ґембл.

 

Простий як двері формат, утім, не означає примітивності. Головний художній метод, обраний кварталівцями, заснований на оксюморонному поєднанні тексту й картинки (відеоряду). Це певною мірою перегукується із такою популярною в інтернеті візуально-текстуальною формою, як демотиватор.  Жарти-демотиватори виходять здебільшого пласкуватими, але часом не усміхнутись просто неможливо. «... факты (програма, до речі, російськомовна, Зеленський і компанія вірні принципам, - О.Д.) подкупа избирателей. В Тернополе кандидат в мэры бесплатно раздавал жителям редких животных. (На слайдах - чоловік, що несе під пахвою лебедя, та інший, який тягне на спині ведмедя). В Симферополе пенсионерам бесплатно раздавали модную одежду (Комічні старі в растаманських лахах.), а в Луганске даже построили для них детскую площадку (фото бабульки, яка катається на гойдалці)». Часом фото саме по собі таке смішне, що й жартувати не обов'язково. Часом і без фото непогано: «...участники ночных телевикторин с угадыванием слова приравниваются к инвалидам третьей группы»; «сомалийские пираты потребовали выкуп - их выкупали, высушили и отпустили». Якщо ти в кімнаті сам, можна посміятися - поки ніхто не бачить, не соромно.

 

Щоправда, в устах топ-менеджера каналу, що вже багато місяців є незмінним чемпіоном за кількістю порушень і піару влади в інформаційних програмах, жартівливі політичні новини набувають особливого колориту.  

 

Ну ось, наприклад, із свіжого: «В Украине  cостоялись выборы в местные советы. Мнения относительно проведения выборов разделились: те, кто выиграл, считают их честными, те, кто проиграл - нечестными. Один из лидеров Блока Юлии Тимошенко назвал результаты выборов недействительными. Он заявил, что БЮТ будет оспаривать их в иностранных судах, потому что украинские суды над ними уже посмеиваются.  В штабе Партии регионов придерживаются иного мнения. Виктор Янукович заявил, что выборы видбулысь, а Николай Азаров - что они выдбулись. В любом случае, во многих  регионах голоса уже посчитаны и результаты выборов известны. Одним из депутатов Днепропетровского областного совета стала родная тётя Юлии Владимировны Тимошенко. Так что не переживайте: снова есть кому кормить семью. В ходе выборов в Центральную избирательную комиссию поступило несколько заявлений о нарушениях на отдельных избирательных участках. В Керчи проголосовал человек, не имеющий украинского паспорта (фото голосування російського президента Медведєва). В Одесской области врачи извлекли из секретаря избирательной комиссии двенадцать тысяч заполненных бюллетеней. В Мариуполе злоумышленники установили фальшивые урны, которые искажали результаты голосования (кадри роботи шредера - подрібнювача паперу). После проведенной проверки выяснилось, что в Сумской области проголосовало несколько несовершеннолетних (фото дитини на руках у дорослого, яка кидає бюлетень в урну) и даже один гражданин 1879 года рождения (фото, на якому голосує Йосиф Сталін). В Закарпатской области явка была низкая - на избирательные участки пришла только половина избирателей (на фото черга манекенів - макетів нижньої половини людського тіла)...» і так далі.

 

Смішно! І за кадром сміх лунає після кожного ґеґа.

 

Не буду занудою й не намагатимусь вишукувати в професійно витканому полотні гумористичного наративу цяточки хитрих маніпуляцій та підтекстів. Зеленський ще до призначення на «Інтер» у відповідь на паранояльні підозри, висловлювані в пресі, погрожував: «Если все не сложится, то есть и политически на нас будут давить, и общество журналистов будет настроено утопить, мы всей командой можем уехать в Россию». Тож не топімо, колеги, хай плаває! Не дай Боже Україні втратити свого генія.

 

Звісно, звісно, ніякої цензури в «Кварталі» і конкретно в «Чисто News» немає, й жартувати Зеленському можна про все: і про погану українську Азарова, і про те, як  на Януковича вінок упав (обидві теми кочують із випуску в випуск, починаючи з найпершого), і про те, як Колесников на автобусі врізався в автомобіль ДАІ, і про те, як жалюгідна опозиція волає про якісь порушення на виборах і нічого не може добитися в суді. Ніхто не забороняє пожартувати на тему порушень на окремих виборчих дільницях... Але, що цікаво, теми, на які не жартує «Квартал», дивним чином збігаються з тими, що їх не зустрінеш у «Подробностях».

 

І не в цензурі, самоцензурі чи прислужництві тут річ. Політична тематика для «Кварталу» - золота жила, якою її винахідники-розробники ні за що не стануть ризикувати, розхитуючи зручну конструкцію української «особливої демократії» (дякуймо за термін Ганні Герман). Ця сатира ніжно гладить і пощипує державного колоса, але ніколи не завдасть йому ані найменшого болю. Вона не викриває, не спонукає до змін, а навпаки - легітимізує ті явища, які висміює, викликаючи в аудиторії мимовільну симпатію або лояльність до персонажів-політиків.

 

У світі «Кварталу» Янукович - це падіння вінка на голову, а не приватизоване «Межигір'я» чи тонни невиконаних обіцянок; Азаров - це калічена українська мова, а не податкове свавілля; Тимошенко - зворушлива скандалістка, але всі ті претензії, які вона висловлює до влади, варті хіба що ґеґа в «Чисто News»... Тож Хорошковському не потрібно брати політичні жарти Зеленського і компанії на вичитку, бо те, чого не повинно з'явитись в ефірі, в ньому й не з'явиться.

 

Конформістська політична сатира «Кварталу» - важливий елемент світоглядної мозаїки аудиторії «Інтера», аудиторії, яку вдається переконати, що в країні й державі все гаразд, таки стабільність і таки реформи, а політичні події не варті особливої уваги, окрім, хіба що, доброго шаржу. Ця сатира малює усмішку на «людському обличчі», яке створює чинній владі інформаційне та суспільно-політичне мовлення «Інтера», й остаточно це обличчя полірує. Чи то пак, відмиває.

 

А отже, партнерство програми «Чисто News» із виробниками прального порошку є концептуально вдалим. Окрім того, що, як неважко здогадатись, взаємовигідним. Адже не кожному пральному порошку щастить аж настільки, щоб його обличчям ставав топ-менеджер і в той самий час топ-ведучий найбільшої телегрупи.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20510
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
atos
4885 дн. тому
EURONEWS, "почекайте трохи..." НЕ ДОЖДЕТЕСЬ!!!. Меняйте памперсы ,подмывайдесь--дабы дурно не пахло от вас,-- и работать на благо "Батькивщины". У вас очень интересно получается ,как только обо__срались, так это "московия" виновата. Зеленского--Московия заслала ,что бы хохлов розлагал. Лучше спасайте свою Юродивую и ее холуйчиков. Вон, бедненький Луцик перед журналюгами пиариться. А аргументы у него УБОЙНЫЕ??? Оказывается,что если ВОРЮГА руководит трехсот-тысячной командой с годовым оборотом в 8 миллиардов гр.--уворовать 40 000 тыч.( но там не менее 400 000 тыс.) НОРМАЛЬНО. И хочет получить УСЛОВНЫЙ срок. Вот здесь говорят: А ХУ-ХУ не ХО--ХО ??? нет ,дорогой с большой высоты падать всегда больнее. Заработал--получай. И главного СЕКТАНТА--АББАТА уже три раза приглашали "на чай", а он никак не врубится --что же от него хотят.? скоро поймет--"пшонку" все ворюги должны откушать. EURONEWS -ЗАНИМАЙ ОЧЕРЕДЬ.
EURONEWS
4886 дн. тому
ВСЕ ВІРНО НАПИСАНО. Зеленський ЗВИЧАЙНИЙ СРАКОЛИЗ РОЗЛИВУ ВІД МОСКОВЇЇ. АГРЕСИВНО-НЕДОУМКОВАТИЙ СТИЛЬ МИСЛЕННЯ І ЖИТТЯ. ЦЕЙ ЛЮМПЕН-ЕЛЄКТОРАТ І ОБРАВ НАМ ЯНУКОВИЧА. ТЕПЕР ЇМ ПРИКОЛЬНО, БО Ж ЗВИКЛИ ЖИТИ У ГІМНІ. А НА НОРМАЛЬНИХ ЛЮДЕЙ ЇМ НАСРАТИ. АЛЕ ВОНИ НЕ РОЗУМІЮТЬ (БО ГОЛОВА, ЩОБ ЖЕРТИ І ПИ...ДІТИ), ЩО КОЖНА ДІЯ ВИКЛИКАЄ ПРОТИДІЮ. ПОЧЕКАЙТЕ ТРОХИ...
Игорь Радзиевский
4886 дн. тому
Ну Батенька, вы и хватили! Жженов. Георгий Степанович сидел по обвинению в шпионской деятельности. Наш же красавец-интеллигент,умница до такой низости не опускался. Он ведь, как Вы изволили заметить, исправился и ведет нормальный образ жизни, даже преуспел в работе. Куда там пыжиковые шапки, он теперь Межигорьями ворочает. Это точно, никакими шапками не измерить. И Тимошенко тут не при чем. Они одного поля ягоды. Здоровья Вам.
atos
4886 дн. тому
И.Радзиевскому. У меня уже выработался ЭФФЕКТ презрения к тем кто не имея других аргументов напоминает о "пыжиковых шапках". Уже не говорят ,что ЦЕЛУЮ СТРАНУ опустили до уровня Гондураса , что раскрадывают оптом и врозь МИЛЛИАРДАМИ за которые можно приобрести эшалон шапок и ликвидировать нищету во всей стране, а вот 45 лет назад по молодости был такой грех--сняли с какого-нибудь чинуши (для хохмы) шапку и получили срок. Отсидел. Но человек исправился и ведет нормальный образ жизни,преуспел в работе,люди доверяют. Я не знаю каким вы паинькой воспитаны, но по себе знаю,в такие годы мы тоже хулиганили,дрались,но потом поумнели. Это Жизнь. Для меня Жжонов пример. Отсидел около 25 и остался красавцем-интеллигентом,умница. Много таких . Вы слышали когда-нибудь,особенно в последнее время,что бы Янукович опускался до уровня Тимошенко,лил на нее грязь? А ведь она разворовала столько ,что никакими шапками не измерять. И еще остались те которые ее поддерживают. ВЫ ТОЖЕ,
Игорь Радзиевский
4886 дн. тому
atos // 11.11.2010 15:02:02 Может правительству вернее поискать денег в кипрских оффшорах или загашниках Росукренерго. Там не паханный клондайк для наполнения бюджета. Это вам не мелочь у малого бизнеса по карманам тырять. Впрочем срывать в сумерках пыжиковые шапки с предпринимателей ныненшней власти безусловно привычнее и сподручнее. Касательно Зеленского, то ему присуще искреннее благоговение перед сильной властью. Это наверно что то врожденное, национальное.
atos
4886 дн. тому
Думаю у Зеленского фантазии больше и он предложит что то более оригинальное. Я хотел только подчеркнуть, что на митинги собираются уже состоявшиеся предприниматели и они в праве защищать свой бизнес. Но их не интересует положение с бюджетом,их не интересует, что в стране не хватает средств защитить инвалидов,детей сирот, пенсионеров. Их не интересуют и мизерные оклады врачей,учителей,военнослужащих и др. бютжетников. Да эти проблемы обьязано решать правительство и поэтому оно стремится к увеличению бюджетных доходов. Это противостояние решает только КОНСЕНСУС-ДРУГОЕ НЕ ДАНО. Всем кто меня"бичует"-СПАСИБО.
1232
4886 дн. тому
КВАРТАЛ КАК И ТАБАЧНИК МНОГО СДЕЛАЛИ ДЛЯ "СШИВАНИЯ СТРАНЫ" ПО КРЕМЛЕВСКОМУ ЛЕКАЛУ. ОСОБЕННО В ОТНОШЕНИИ ГАЛИЧИНЫ И ГАЛИЧАН КОТОРЫЕ ТОЛЬКО С ГОР СПУСТИЛИСЬ. АХ ДА КАКИЕ ТУТ ТЕХНОЛОГИИ - ПРОСТО МИЛЫЕ НАИВНЫЕ ШУТКИ...
Grimaud
4886 дн. тому
2 автор // 11.11.2010 14:27:19 Зеленському, ФЕ! Бабла урвать звісно можна, та тільки ж потім жити ТУТ буде нестерпно. В Росію ви не чкурнете, бо там такими як ви снідають і робити вам там абсолютно нічого, хіба що поповнити балаган Карабаса-Петросяна.
Grimaud
4886 дн. тому
atos "НАЛОГИ НЕ ПРОЙДУТ" та пройдуть ті налоґі, не переживай. Тільки ж ВАС це теж зачепить. От тоді й згадаєш ту тьотю з обручками... Та тільки буде тобі тоді так весело і чи попре з тебе таке крео, як зараз?
автор
4886 дн. тому
2atos Предложенный Вами ход не смешной. Но, в целом, направление верное. Предлагайте идеи, и если на тему налогового кодекса появится что-то стоящее, я пролоббирую появление этой(го) репризымонологаномера в "Чистоnews". Отар, присоединяйся к мозговому штурму. А то у меня проблемы с написанием незаангажированной сатиры.
lllllll
4886 дн. тому
гуморист // 11.11.2010 12:57:43 = "Чи автор хоче щоб жартували на тему Гонгадзе? Вбитого студента? Чимало є гострих, суспільно цікавих тем. Але на які не жартують" Наприклад, на тему Голодомора Зеленський "жартував" неодноразово. ЦЕ чимось відрізняється від означених Вами тем?! Тільки ж Голодомор нинишніми владними добродіями розглядається як недолуга вигадка Кетрін Клер Чумаченко і ЦРУ. Тобто витирати ноги і всіляко висміювати і принижувати дозволено.
atos
4886 дн. тому
Гумористу,а почему по" податковому кодексу" нельзя шутить? Наблюдал реальную картинку у ВР. Камера удачно выхватила оригинальную картинку. Дородная,откормленная до блеска "предприниматель"у которой все пальцы обеих рук окольцованы золотыми кольцами,перстнями с камушками , с сияющим от счастья лицом слушает "ведерный звон"(почти вечерний звон). И зачем ей новый кодекс--ее устраивает этот. Я бы предложил Зеленскому своего ГИГАНТА с 95 квартала, одеть в шикарную шубу,пальцы рук украсить перстнями-печатками, дать в руку бейсбольную биту,рядом поставить пустую железную бочку и пусть требует -- НАЛОГИ НЕ ПРОЙДУТ . Или еще что-нибудь в этом роде.
гуморист
4886 дн. тому
Та які там технології?! Хпопята жартують про те, про що жартується. А про податковий кодекс попробуй смішно пошуткувати - навряд вийде. Чи автор хоче щоб жартували на тему Гонгадзе? Вбитого студента? Чимало є гострих, суспільно цікавих тем. Але на які не жартують
1232
4886 дн. тому
АВТОРУ БОЛЬШОЙ РЕСПЕКТ!. В ЧАСТНОСТИ - ЗА ТОНКО ПОДМЕЧЕНЫЕ ТЕХНОЛОГИИ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду