detector.media
Отар Довженко
11.11.2010 10:00
Проктер і ґембл української політики
Проктер і ґембл української політики
Скільки прального порошку потрібно Володимиру Зеленському, щоб відмити «людське обличчя» влади?

Володимир Зеленський - феномен. Він не просто генеральний (і геніальний теж) продюсер та член правління найбільшої телекорпорації країни, він ще й, як у відомому анекдоті, «трошки шиє». Як обличчя рекламної кампанії Procter&Gamble, цей унікальний у своєму роді топ-менеджер-комік-мультиінструменталіст прикрашає собою плакати та телеролики, а ще - особисто веде (а кому ще можна довірити таку відповідальну справу?) програму «ЧистоNews» на «Інтері».

 

Маємо ще одну спробу розвинути вічний, невичерпний і заяложений до оскоми ще в Comedy Club дискурс пародіювання заголовків новин (насправді, хоч як старайся, серйозні заголовки «Газети по-українськи» не переплюнеш), поєднану з вікториною на тлі  логотипу Tide. Зеленський та його колега по «Кварталу 95» Валерій Жидков, тридцятидвозубо усміхаючись власній дотепності, діляться з глядачами черговою порцією продукції криворізького комбінату жартів, після чого нагороджують десятьма тисячами гривень законного переможця лотереї й пропонують йому супергру: вгадати правильний серед трьох варіантів певної новини. На голови ведучим і героєві падає бутафорська піна. Вгадає чи ні, десять чи сто тисяч гривень забере з «Інтера» гравець - все одно всі щасливі й задоволені, особливо Проктер і Ґембл.

 

Простий як двері формат, утім, не означає примітивності. Головний художній метод, обраний кварталівцями, заснований на оксюморонному поєднанні тексту й картинки (відеоряду). Це певною мірою перегукується із такою популярною в інтернеті візуально-текстуальною формою, як демотиватор.  Жарти-демотиватори виходять здебільшого пласкуватими, але часом не усміхнутись просто неможливо. «... факты (програма, до речі, російськомовна, Зеленський і компанія вірні принципам, - О.Д.) подкупа избирателей. В Тернополе кандидат в мэры бесплатно раздавал жителям редких животных. (На слайдах - чоловік, що несе під пахвою лебедя, та інший, який тягне на спині ведмедя). В Симферополе пенсионерам бесплатно раздавали модную одежду (Комічні старі в растаманських лахах.), а в Луганске даже построили для них детскую площадку (фото бабульки, яка катається на гойдалці)». Часом фото саме по собі таке смішне, що й жартувати не обов'язково. Часом і без фото непогано: «...участники ночных телевикторин с угадыванием слова приравниваются к инвалидам третьей группы»; «сомалийские пираты потребовали выкуп - их выкупали, высушили и отпустили». Якщо ти в кімнаті сам, можна посміятися - поки ніхто не бачить, не соромно.

 

Щоправда, в устах топ-менеджера каналу, що вже багато місяців є незмінним чемпіоном за кількістю порушень і піару влади в інформаційних програмах, жартівливі політичні новини набувають особливого колориту.  

 

Ну ось, наприклад, із свіжого: «В Украине  cостоялись выборы в местные советы. Мнения относительно проведения выборов разделились: те, кто выиграл, считают их честными, те, кто проиграл - нечестными. Один из лидеров Блока Юлии Тимошенко назвал результаты выборов недействительными. Он заявил, что БЮТ будет оспаривать их в иностранных судах, потому что украинские суды над ними уже посмеиваются.  В штабе Партии регионов придерживаются иного мнения. Виктор Янукович заявил, что выборы видбулысь, а Николай Азаров - что они выдбулись. В любом случае, во многих  регионах голоса уже посчитаны и результаты выборов известны. Одним из депутатов Днепропетровского областного совета стала родная тётя Юлии Владимировны Тимошенко. Так что не переживайте: снова есть кому кормить семью. В ходе выборов в Центральную избирательную комиссию поступило несколько заявлений о нарушениях на отдельных избирательных участках. В Керчи проголосовал человек, не имеющий украинского паспорта (фото голосування російського президента Медведєва). В Одесской области врачи извлекли из секретаря избирательной комиссии двенадцать тысяч заполненных бюллетеней. В Мариуполе злоумышленники установили фальшивые урны, которые искажали результаты голосования (кадри роботи шредера - подрібнювача паперу). После проведенной проверки выяснилось, что в Сумской области проголосовало несколько несовершеннолетних (фото дитини на руках у дорослого, яка кидає бюлетень в урну) и даже один гражданин 1879 года рождения (фото, на якому голосує Йосиф Сталін). В Закарпатской области явка была низкая - на избирательные участки пришла только половина избирателей (на фото черга манекенів - макетів нижньої половини людського тіла)...» і так далі.

 

Смішно! І за кадром сміх лунає після кожного ґеґа.

 

Не буду занудою й не намагатимусь вишукувати в професійно витканому полотні гумористичного наративу цяточки хитрих маніпуляцій та підтекстів. Зеленський ще до призначення на «Інтер» у відповідь на паранояльні підозри, висловлювані в пресі, погрожував: «Если все не сложится, то есть и политически на нас будут давить, и общество журналистов будет настроено утопить, мы всей командой можем уехать в Россию». Тож не топімо, колеги, хай плаває! Не дай Боже Україні втратити свого генія.

 

Звісно, звісно, ніякої цензури в «Кварталі» і конкретно в «Чисто News» немає, й жартувати Зеленському можна про все: і про погану українську Азарова, і про те, як  на Януковича вінок упав (обидві теми кочують із випуску в випуск, починаючи з найпершого), і про те, як Колесников на автобусі врізався в автомобіль ДАІ, і про те, як жалюгідна опозиція волає про якісь порушення на виборах і нічого не може добитися в суді. Ніхто не забороняє пожартувати на тему порушень на окремих виборчих дільницях... Але, що цікаво, теми, на які не жартує «Квартал», дивним чином збігаються з тими, що їх не зустрінеш у «Подробностях».

 

І не в цензурі, самоцензурі чи прислужництві тут річ. Політична тематика для «Кварталу» - золота жила, якою її винахідники-розробники ні за що не стануть ризикувати, розхитуючи зручну конструкцію української «особливої демократії» (дякуймо за термін Ганні Герман). Ця сатира ніжно гладить і пощипує державного колоса, але ніколи не завдасть йому ані найменшого болю. Вона не викриває, не спонукає до змін, а навпаки - легітимізує ті явища, які висміює, викликаючи в аудиторії мимовільну симпатію або лояльність до персонажів-політиків.

 

У світі «Кварталу» Янукович - це падіння вінка на голову, а не приватизоване «Межигір'я» чи тонни невиконаних обіцянок; Азаров - це калічена українська мова, а не податкове свавілля; Тимошенко - зворушлива скандалістка, але всі ті претензії, які вона висловлює до влади, варті хіба що ґеґа в «Чисто News»... Тож Хорошковському не потрібно брати політичні жарти Зеленського і компанії на вичитку, бо те, чого не повинно з'явитись в ефірі, в ньому й не з'явиться.

 

Конформістська політична сатира «Кварталу» - важливий елемент світоглядної мозаїки аудиторії «Інтера», аудиторії, яку вдається переконати, що в країні й державі все гаразд, таки стабільність і таки реформи, а політичні події не варті особливої уваги, окрім, хіба що, доброго шаржу. Ця сатира малює усмішку на «людському обличчі», яке створює чинній владі інформаційне та суспільно-політичне мовлення «Інтера», й остаточно це обличчя полірує. Чи то пак, відмиває.

 

А отже, партнерство програми «Чисто News» із виробниками прального порошку є концептуально вдалим. Окрім того, що, як неважко здогадатись, взаємовигідним. Адже не кожному пральному порошку щастить аж настільки, щоб його обличчям ставав топ-менеджер і в той самий час топ-ведучий найбільшої телегрупи.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY