Пропало не всьо

6 Жовтня 2010
11442
6 Жовтня 2010
10:00

Пропало не всьо

11442
ТВі ствердився в амплуа опозиційного телеканалу, запустивши різко критичний до влади тижневик «Сьогодні. Підсумки» з Володимиром Павлюком
Пропало не всьо

Хоч і позбавлений, - принаймні, в найближчій перспективі, - можливості перетворитися на загальнонаціональну ефірну мережу, телеканал ТВі усе ж розширює своє мовлення, запускаючи нові проекти... Й дедалі впевненіше претендує на роль острова свободи, чи не останньої цитаделі повноцінної політичної тележурналістики в Україні. Третього жовтня в ефірі каналу стартував інформаційно-аналітичний тижневик «Сьогодні. Підсумки» з ведучим Володимиром Павлюком. Програма виходить в ефір у неділю о 20.30, а отже - кидає своєрідний виклик «ворожому» для ТВі каналу «Інтер», де о цій порі ще тривають «Подробности недели».

 

Підсумкової аналітичної програми на ТВі не було рівно рік - відтоді, як разом зі своїм «Наверху» пішов Євгеній Кисельов. Тоді ж Микола Княжицький на запитання, чи продовжуватиметься виробництво аналітичного тижневика, відповів: «Щось буде». Що ж, до наявного в ТВі сьогодні джентльменського набору - новин, щоденної розмовної програми «Правда», щотижневої розмовної програми «Чорне і біле», кримінального тижневика «112» і тижневика розслідувань «Знак оклику!» - додався ще один явно не зайвий елемент.

 

Володимир Павлюк знайомий українському глядачеві за тижневиками «Один тиждень» на К1 і «Подробиці тижня» (2006-2007) на «Інтері», звідки його було звільнено одним із перших під час великої чистки Ганни Безлюдної. А також за історією свого звільнення з Нового каналу, де він працював шеф-редактором новин і ведучим. Топ-менеджмент Нового каналу рекомендував Павлюкові написати заяву про звільнення за власним бажанням після того, як він поставив у випуск новин фрагмент відео кабмінівського пулу, де тогочасна прем'єр Юлія Тимошенко жалілася на зникнення тексту з суфлера. «Пропало всьо!» - цю крилату фразу й досі часто нагадують біло-блакитні політики, доводячи, що за Ющенка з Тимошенко існувала політична цензура. Що ж, у «новинах лайт» на Новому Володимир Павлюк виглядав не надто органічно, тоді як на ТВі потрапив в оточення собі подібних - журналістів і ведучих, яким не знайшлося місця в системі підцензурно-олігархічного телебачення і яким можна все. Принаймні, поки що.

 

Уже в першому випуску «Сьогодні. Підсумків» ведучий скористався цією свободою сповна. Формат програми багато чим нагадує «Подробиці тижня» Павлюка на «Інтері» - той самий неприхований суб'єктивізм підводок, ризиковано сміливі заголовки та дотепи, театральні жести та реквізит (тоді ведучий виставляв на стіл батарею, ілюструючи тему початку опалювального сезону, тепер - наставляє на гостя муляж снайперської гвинтівки), хіба що немає улюбленого пюпітра. На відміну від «розширених випусків новин», як можна схарактеризувати практично всі тижневики всеукраїнських телеканалів (окрім, хіба що, «Час. Підсумки» 5-го), «Сьогодні. Підсумки» - глибоко аналітична, а подекуди навіть публіцистична програма, що не ставить собі за мету відтворити повну картину подій тижня, натомість ґрунтовно розкриває головні політичні та економічні теми. Різниця в підходах до верстки й добору тем стає очевидною при порівнянні з тижневиками інших каналів:

 

ТВі

Скасування політреформи (сюжет)

Сергій Власенко, БЮТ (гостьова студія)

Надмірні заходи з охорони Януковича (слайд-шоу в студії)

Євген Червоненко (гостьова студія)

Куди дівається газ українського видобутку (сюжет)

Справа Ігоря Зварича (сюжет)

Анатолій Матіос (гостьова студія)

 

Перший національний

Ялтинський форум (сюжет)

Скасування політреформи (сюжет)

Міжнародна реакція на скасування політреформи (повідомлення)

Корупція в судах (сюжет)

Закон про регіональні мови (сюжет)

Леонід Кравчук (гостьова студія)

Проблеми шкільної освіти (сюжет)

Заборона імпорту одягу секонд-хенд (сюжет)

 

«1+1»

Скасування політреформи (сюжет)

Звільнення мера Москви Лужкова (сюжет)

Проблеми шкільної освіти (сюжет)

Закон про регіональні мови (сюжет)

Комунальники судяться з мешканцями (сюжет)

Програма «Що ти робив минулої п'ятниці?» (повідомлення-анонс)

 

«Інтер»

Скасування політреформи (сюжет)

Віктор Янукович (інтерв'ю)

Міжнародна реакція на скасування політреформи (повідомлення)

Реакція західних юристів на скасування політреформи (повідомлення)

МВФ задоволений Україною (повідомлення)

Ялтинський форум (повідомлення)

Виборча кампанія (сюжет)

День усиновлення (сюжет)

 

ICTV

Скасування політреформи (сюжет)

Олександр Лавринович (гостьова студія)

Ялтинський форум (сюжет)

Справа Ігоря Зварича (сюжет)

Стрілянина на заводі в Бердянську (повідомлення)

Лев напав на приборкувача у Львові (повідомлення)

Китайські артисти в цирку «Кобзов» (сюжет)

Авіашоу під Києвом (повідомлення)

 

5 канал

Скасування політреформи (сюжет)

Ялтинський форум (сюжет)

Справа Василя Климентьєва (сюжет)

Рахункова палата - про зловживання силовиків (повідомлення)

Звільнення Лужкова (сюжет)

Ситуація в авіапромі (сюжет)

 

Перш за все впадає в око порівняно велика кількість гостьових студій, тематично прив'язаних до сюжетів. Фактично кожен сюжет доповнюється розмовою в студії чи, як матеріал про газ, великим інтерв'ю. Характерний і добір героїв: запрошено не чинних можновладців, від яких можна було б зажадати офіційної відповіді, а людей поінформованих і безпосередньо від влади незалежних, або й опозиційних, як-от бютівець Сергій Власенко. Характерно, що саме представника БЮТ - політичної сили, яка свого часу чинила опір політреформі, а тепер заперечує проти її скасування, - запрошено до студії, і йому довелося добряче покрутитися, виправдовуючи цю непослідовність. Розмови з гостями в студії предметні, місткі й інформативні, піаритися, робити ліричні відступи й говорити «про своє» ведучий не дозволяє.

 

Отже, програма складається з чотирьох тем (у конкурентів - по 5-8), кожній із яких присвячено близько 12 хвилин ефіру. Дві теми загалом «стандартні» - про скасування політреформи говорили всі, про справу Зварича зробив матеріал ICTV, - натомість інші дві не прив'язані до конкретних подій тижня. Називати їх забороненими було б занадто сміливо, однак те, що нічого подібного зараз не можна сподіватися від жодної з підсумкових програм на інших каналах - факт.

 

Із самого початку програми жорсткий, - подекуди майже грубий, - тон ведучого в підводці до сюжету, як і самого матеріалу Романа Недзельського, різко контрастує з «теплим душем», яким поливають владу інші канали, окрім 5-го (хоча ми вже знаємо, що й там можливі варіанти). «Папа может», «ці слова були порожняком», «місце сидіння визначає точку зору», «зрадник принципів» тощо. Спершу це навіть шокує, хоча трохи згодом починаєш пригадувати: чорт, але ж такий тон - в'їдливий, недовірливий, критичний, - можна було чути ще пару років тому в новинах і тижневиках усіх каналів! Десь частіше, десь рідше, але це було нормою, а тепер - екзотика. У цьому ж матеріалі зустрічаємо інших старих і вже майже забутих знайомих - експертів, яких новини та аналітичні програми інших каналів (окрім 5-го) із досі незбагненних для вашого автора причин послідовно ігнорують, хоча раніше любили й шанували.

 

Ще суворіше Павлюк проїхався по Януковичу, демонструючи випадки зловживань його охорони - то високого європейського гостя в туалет не пустили, то дітей на першовересневій лінійці тримали під дощем, не даючи зайти в приміщення. Згадав і про яєчний інцидент 2004-го в Івано-Франківську, і про випадок із Сергієм Андрушком, а терориста, який начебто має намір стріляти в Януковича, назвав «невиправним романтиком» - це вже на межі фолу. Навіть Бен Ладена було згадано принагідно. Однак розмова з Євгеном Червоненком чудово збалансувала гострі нападки ведучого на фобії Януковича - обізнаний на техніці безпеки політик-бізнесмен похвалив охоронців чинного президента, виправдав їхні старання, а також «незлим тихим» згадав недбалість Віктора Ющенка. Таким чином ефект гри в одні ворота було виправлено.

 

Найґрунтовніший і найризикованіший матеріал випуску - розслідування Єгора Гаврилова та Андрія Сайчука про українське газовидобування. У пошуку відповідей на свої запитання автори сюжету звернулися до екс-голови «Нафтогазу України» Олексія Івченка, який останнім часом уникає публічності. Він «на пальцях» пояснив, як розподіляються й куди діваються гроші та мільярди кубометрів. У сюжеті перелічуються конкретні компанії та імена людей, що контролюють газовидобувний бізнес: Фірташ, Коломойський, Боголюбов, Кіперман, Пінчук, Рудьковський, Злочевський, Шуфрич та інші. Є в матеріалі й позиція влади, однак назвати її переконливою важко - міністр палива та енергетики Юрій Бойко просто віджартувався, директор департаменту нафтогазової промисловості Мінпаливенерго Костянтин Бородін пояснив, що від підвищення цін на газ насправді... газ подешевшає. Пролунала також теза, що викриває загальновідому побрехеньку як попередньої, так і нинішньої влади, що, мовляв, дешевим газом українського видобутку можна задовольнити потреби населення. Можливо, значна частина інформації, що лунає в сюжеті-розслідуванні, не є новою чи ексклюзивною, але в останні місяці ні про що подібне в новинах чи аналітичних програмах інших каналів не можна було навіть мріяти. Хіба що розлогі сюжети про те, що рішення Стокгольмського трибуналу про повернення Фірташеві газу «таки да» треба виконувати...

 

Однозначний «залік» заслужило й висвітлення Оленою Квасній у форматі репортажу останніх подій у справі Ігоря Зварича та розмова у студії з людиною також не надто публічною, але безпосередньо причетною до справи та добре поінформованою - Анатолієм Матіосом, колишнім керівником львівського управління Служби безпеки України. Із самого початку бесіди в студії виявилося, що передісторією викриття Зварича, власне, причинами та ініціаторами стеження за ним, журналісти дотепер не цікавилися. Тож ТВі удалося розгорнути невідому досі сторінку цієї історії, спровокувавши пана Матіоса на неабиякі відвертості (стелею його відвертості стало запитання про те, чи справді суддя Зварич примушував своїх підлеглих до сексу в кабінеті - виявилося, що саме ці епізоди «предметом розгляду не є»). А насамкінець Володимир Павлюк приштампував співрозмовника болісним для нього запитанням: чому той нині є радником голови Вищого адміністративного суду України Олександра Пасенюка, який свого часу приймав на роботу Зварича і якого Зварич звинуватив у корупції? Пояснення Матіоса були не надто переконливими... І в сюжеті, і в розмові з гостем було чітко артикульовано думку щодо можливого уникнення Зваричем покарання - адже він готовий потягти за собою за ґрати багатьох подібних йому, а може, й більших за масштабами корупції судових і правоохоронних князьків.

 

Словом, старт програми вийшов багатообіцяючим. Не робімо передчасних висновків із першого випуску - подивимось іще, як програма розвиватиметься надалі, - однак попередньо появу такого проекту можна тільки вітати. Глядачі, які мають доступ до ТВі або його сайту, отримують критичну, саркастичну й вільнішу - в порівнянні з більшістю конкурентних проектів - щотижневу аналітичну програму. ТВі, у свою чергу, має ще один аргумент на користь того, що причини тиску, який чинить на нього Служба безпеки й афілійована з нею провладна медіагрупа «Інтер», політичні: адже в ефірі каналу лунає відверта критика влади. Звісно, ця ложка дьогтю не врівноважить півдесятка діжок меду та єлею, які виливаються на честь влади в загальнонаціональному ефірі щонеділі, але це краще, ніж нічого.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11442
Теги:
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
123
4956 дн. тому
Спасибо автору за ... надо будет посмотреть.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду