Проти безпам’ятства

14 Вересня 2010
15369
14 Вересня 2010
14:40

Проти безпам’ятства

15369
Відкриття бібліотеки-архіву видатного дослідника Голодомору та журналіста Джеймса Мейса в НАУКМА не стало інформаційним приводом для наших телеканалів
Проти безпам’ятства

Нині, коли очолений вірним СОЛДАТенкОМ КПУ Український інститут національної пам'яті перетворено на розплідник національної амнезії, важливим осередком вивчення української історії та відродження духовності стала відкрита минулого тижня в НаУКМА бібліотека-архів видатного дослідника Голодомору та журналіста Джеймса Мейса.

 

Сподіватися, що ця подія приверне увагу телебачення, було б однаково що шукати матеріали про штучний голод в Україні 1932-1933 рр. у радянській пресі сталінської епохи. Відколи у квітні на Парламентській Асамблеї Ради Європи у Страсбурзі президент Віктор Янукович заперечив факт Голодомору-геноциду, вчиненого проти українського народу, зрікшись на догоду Кремлю національної пам'яті, ця болюча національна тема не вписується в теперішній телевізійний формат. Лише 5-й канал присвятив події в Могилянці короткий сюжет у програмі новин, за що йому велика подяка, але, на жаль, у цьому сюжеті не було нічого сказано про те, завдяки кому стало можливим створення бібліотеки-архиву.

 

«Усі небайдужі зібралися», - сказала в інтерв'ю «Телекритиці» директор Наукової бібліотеки НаУКМА Тетяна Ярошенко. Серед велелюдного зібрання були викладачі й студенти, яким пощастило слухати лекції з політології та закордонної історії професора Мейса до останніх днів його життя, не для протоколу - президент вишу Сергій Квіт та почесний президент В'ячеслав Брюховецький. Були й гості - науковці-історики, діячі національно-патріотичних сил. Однак не помічено ані «голодоморного» екс-президента Віктора Ющенка, ані колишньої першої леді Катерини Чумаченко. І цілком зрозуміла відсутність представника нової влади, для якої погляди Джеймса Мейса є неприйнятними й крамольними.

 

Однак відтепер кожний сумлінний дослідник може повторити вторований Мейсом шлях до історичної правди. Переконатися в тому, що причиною найбільшої національної трагедії в новітній історії України були не метеорологічні умови та спричинений ними неврожай і не «викривлення» генеральної лінії більшовицької партії, можна на основі документів, зібраних у НаУКМА. Тут можна впевнитися, що жорстокий акт масового винищення селян в Україні та на етнічно переважно українській Кубані за всіма ознаками відповідає Конвенції ООН «Про запобігання злочину геноциду й покарання за нього».

 

В бібліотеці-архіві Могилянки зібрано цілий історичний клондайк. У ньому - близько 2500 книг із політики, соціології, історії та близько 1000 документів, зокрема й унікальних. Частину архіву 2005 року передала вдова дослідника Наталія Дзюбенко-Мейс. Іншу доправлено сюди з Америки.

 

Величезний архів розкриває й творчу лабораторію видатного громадського діяча, історика, політолога і журналіста. Для тих, хто не знав його особисто, - це ключ до розуміння того, як Джеймс Мейс - американець за походженням - став українцем за духом і зробив для України незрівнянно більше, ніж усі наші професійні патріоти разом узяті. Ще 1982 року на міжнародній конференції з голокосту й геноциду у Тель-Авіві він перший із західних дослідників кваліфікував Великий голод в Україні як геноцид. «Примусова колективізація, - заявив він, -була трагедією для всього радянського селянства, та для українців то була особлива трагедія. Зважаючи на фактичне знищення місцевих еліт, вона означала ліквідацію їх як соціального організму й політичного фактору, приречення на становище, що його німці зазвичай називали Naturvolk (первісним народом. - А.С.)». У 1986-1990 роках як виконавчому директору створеної зусиллями діаспори спеціальної конгресово-президентської Комісії йому вперше вдалося підняти найболючішу українську проблему на державний рівень і надати їй світового розголосу. «Йосиф Сталін і його оточення вчинили у 1932-1933 рр. геноцид проти українців» - таким був головний висновок доповіді Комісії Конгресу, що ґрунтувався на ретельному дослідженні документів. У співавторстві з українським американцем, випускником Гарвардського університету Леонідом Герецем Джеймс Мейс здійснив також масштабний проект усної історії - зібрання свідчень тих, хто пережив страхіття 33-го. Він - фактичний співавтор славетної книги Роберта Конквеста «Жнива скорботи». Великою мірою завдяки Джеймсу Мейсу світ уперше дізнався правду про Голодомор і, зрештою, було прорвано блокаду зловісного мовчання у наддніпрянській Україні. А сам дослідник нашої історії став в Америці об'єктом інсинуацій українофобів із академічного світу та політикуму. «Навіть американська демократія, - з гіркотою визнавав Мейс, - іноді кінчається там, де починається українське питання».

 

В Україні, що стала для нього прибраною Батьківщиною, він, попри постійні інсинуації, цькування й погрози, так само був невтомним трудівником-правдолюбом. Працюючи багато років колумністом та редактором англомовного дайджесту газети «День», Джеймс розробив концепцію постгеноцидного суспільства з витравленою генетичною пам'яттю. Ця концепція містила й прогноз можливого драматичного рецидиву минулого, що відбувається в Україні після зрадженої Помаранчевої революції. Сьогодні, коли на державному рівні методично витравлюють українську мову, культуру, історію, залишаючи на втіху «хохлам» шароварщину», духовна спадщина Мейса набуває особливого значення. А життя «американця, який став українцем» і заповів поховати себе «на Вкраїні милій» є прикладом, гідним наслідування.

 

* * *

 

Створення в Могилянці бібліотеки-архіву Джеймса Мейса стало можливим завдяки посмертній грошовій пожертві українського канадця Євгена Теслюка. Він є засновником пропам'ятного фонду. Деякі праці Мейса останнім часом було перекладено українською мовою. Вийшли друком чотиритомник «Великий голод в Україні 1932-1933 років» (видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 2008 р.); книги з серії бібліотеки газети «День» - «День і вічність Джеймса Мейса» (2005 р.) та «Ваші мертві вибрали мене...» (2008 р.). Однак більшість його духовної спадщини лишається недоступною широкому загалу в Україні, де його ім'я, як це не дивно, менш відоме, ніж за кордоном.

 

Як розповіла «Телекритиці» Тетяна Ярошенко, на розвиток бібліотеки-архіву Джеймса Мейса і видання його праць українською мовою в Могилянці оголошено про збір пожертв у виші, а найближчим часом планується оголосити про це у всеукраїнському масштабі.

 

Від редакції. Автор тексту та колектив електронного сайту і часопису «Детектор медіа» готові приєднатися до ініціативи Могилянки й підтримати бібліотеку-архів Джеймса Мейса - українського патріота, видатного дослідника національної історії та журналіста.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15369
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду