Кучери трамваїв на газетних шпальтах

6 Серпня 2010
27269
6 Серпня 2010
15:00

Кучери трамваїв на газетних шпальтах

27269
Журналісти назвали учасниками Потсдамської конференції Черчилля, Рузвельта і Сталіна. Але ж підписи під документами поставили Еттлі, Сталін і Трумен
Кучери трамваїв на газетних шпальтах

«02.08.1945 - в Потсдаме завершилась конференция "большой тройки". Лидеры держав - победителей во Второй мировой - Черчилль, Сталин и Рузвельт - разделили фашистскую Германию, тем самым фактически разделив и Европу на зоны влияния. Кроме того на конференции приняли решение о предании военных преступников суду Международного трибунала».

 

Отака інформація з'явилася днями у традиційній рубриці «Много лет тому назад» однієї з тих газет, які справді варто читати, - «Газеты по-киевски». І не знаєш, чи то сміятися, чи то плакати. Бо ж це текст із серії «Кучери трамваїв». Було таке в якійсь із фантастичних книжок початку 1960-х - епізод про те, як у майбутньому художник намалював водія трамваю в парику та камізельці з жабо, а на додачу ще й назвав його кучером. А в дискусії, що розгорілася навколо правдоподібності зображення (грядущий історик-дока таки піймав на неточності автора картини), велемудрі нащадки висловили думку: кого цікавлять якісь там подробиці, головне - що схоплено дух минулого часу...

 

І от фантастика стала реальністю. Кого цікавлять якісь там подробиці? Ні, я розумію, що дух померлого ще у квітні 1945 року президента США Рузвельта витав над Потсдамською конференцією, а Черчилль особисто брав участь у її першій частині, - але ж підписи під документами поставили Клемент Еттлі, Йосиф Сталін та Гаррі Трумен. І рішення належать саме їм. Тим-то й зумовлена була перевага СРСР на конференції, що протистояти Сталіну новачки великої політики Еттлі та Трумен не змогли. Речі, здавалося б, абеткові для кожної людини з нормальною гуманітарною освітою, але...

 

Але, подумавши про те, що досить було ведучому рубрики зазирнути до Вікіпедії, про всяк випадок відкрив відповідну статтю й отетерів. Справді! Цитую: «Потсдамська конференція - конференція глав держав - переможниць у Другій світовій війні СРСР, США, Великобританії Й. Сталіна, Ф. Рузвельта (Г. Трумена), В. Черчиля (К. Еттлі), що відбулася 17 липня - 2 серпня 1945 року».

 

Ні, «кучери трамваїв» таки наступають, і безсмертна констатація тьоті Моті - «Це ви серйозно чи по-вкраїнськи?» - набуває все нових і нових абрисів.

 

У порівнянні з перетворенням конференції на спіритичний сеанс за участю Духа Франкліна Делано Рузвельта інші незугарності короткої «довідки» виглядають дрібничками, не вартими особливої уваги. Ну, справді, поділ Німеччини на зони окупації і Європи на зони впливу відбувся не в Потсдамі, а в Ялті за півроку до того; ну, ухвалили лідери Великої трійки рішення про глибинну перебудову Німеччини - демократизацію, демілітаризацію та денацифікацію, - про що не згадано; ну, вирішили компенсувати Польщі втрату «східних кресів» німецькими територіями аж по Одру (чим остаточно легітимізували західний кордон УРСР), - яка різниця? Це все деталі. Головне - щоб загальна картина була, як говорилося в тій давній фантастиці...

 

Утім, «Газета по-киевски» в цій рубриці постійно радує читачів чимось цікавеньким. Ще одна недавня ляпка: «27.07.1911 - родился Николай Кузнецов, советский разведчик, который в годы Великой Отечественной войны под именем немецкого офицера Пауля Зиберта вел разведывательную работу в оккупированном Ровно. О Кузнецове написаны книги, пьесы, очерки, снято несколько художественных фильмов, в том числе популярный в СССР - "Подвиг разведчика.

 

Про те, чи був Кузнєцов розвідником - мова окрема. Скажімо, московський історик Борис Соколов на основі документів доводить, що розповіді про грандіозні розвідницькі успіхи Пауля Зіберта (а під цим іменем діяв давній агент НКВД) - це пізніші літературні байки. Кузнєцов у Рівному виконував завдання 4-го управління НКВД (розвідувально-диверсійна робота проти Німеччини та Японії), і достовірно підтверджено тільки одну його розвідувальну операцію: встановлення місця розташування ставки Гітлера на Східному фронті (він зробив це, читаючи... українські газети, які виходили в Рівному; зайве свідчення загальної грандіозної тупості радянської розвідки). Все інше - суто терористична діяльність, вбивства генералів, офіцерів та високопоставлених чиновників окупаційної адміністрації, в чому Кузнєцов був неабияким майстром. Та хай, якщо людина хоч щось зробила в царині розвідки - хай буде розвідником. Анекдотично звучить тут твердження, що про Кузнєцова зняли фільм «Подвиг розвідника». Взагалі-то фільм про Кузнєцова називався «Сильні духом» і був свого часу вельми популярним. А герой «Подвигу розвідника» має, звісно, певні спільні риси з диверсантом (чи, як вважають інші дослідники, терористом) Кузнєцовим, але ж від того, що зеку Нєржину Солженіцин дав певні свої риси і роздуми, ми не вважаємо ані роман «У колі першому», ані однойменний телефільм творами, присвяченими Олександру Ісаєвичу, чи не так?

 

Щоправда, у Вікіпедії сказано, що Кузнєцов був прототипом героя фільму, але ж прототип - це зовсім інше; при тому «професіоналізм» авторів цієї статті засвідчує фраза: «В ноябре 1943 года, в Ровно (Украина), Н.И. Кузнецов осуществил операцию по захвату и ликвидации командующего восточными армиями особого назначения "Остгруппен" генерала фон Ильгена». Для істориків Другої світової це справжнє відкриття - виявляється, існували якісь «східні армії особливого призначення»; що ж, очевидно, час вигукувати: «Це ви серйозно чи по-російськи?».

 

Найбільш сумне тут те, що хтось, між іншим, повірить «Газете по-киевски»...

 

Бо ця газета - це загалом справді позитивний факт української журналістики, на відміну від деяких колег цього видання, які свідомо або несвідомо - читачу немає різниці! - фальсифікують вітчизняну та світову історію. Я беру її як зразок відчутної деградації журналістського корпусу, в основному молодого, порівняно навіть із радянськими часами.

 

Так, тоді брехали. Так, тоді фальсифікували факти. Але не від нехлюйства, а організовано, з ідеологічних міркувань. Причому пересічні журналісти (а надто у провінції) нерідко просто не знали правди. Скажімо, писали про розстріли в Катині як про злочин німецьких окупантів і про те, що цей злочин було визнано й засуджено Нюрнберзьким трибуналом. І справді, визнано було; але не засуджено, оскільки Герман Геринг виграв двобій із радянськими звинувачувачами, перекресливши їхні «докази» щодо розстрілу польських офіцерів нацистами, відтак на півдорозі судді обачно перервали цей небезпечний для держав-переможців сюжет. Але де могли перевірити радянські журналісти питання про Катинь і Нюрнберг? Відповідний том матеріалів процесу так ніколи і не було перекладено російською мовою...

 

Тепер незрівнянно кращі можливості для одержання і перевірки інформації. Треба тільки навчитися вчитися - і не лінуватися. І відповідати за свої слова. Дрібничка, здається, але моє спілкування з молодими журналістами, на жаль, переконує в тому, що для значної частини з них професійний етос - це порожній звук, не більше. А головне в журналістиці - стригти гроші за рахунок мінімальних зусиль. Ну, а рівень знань у цієї публіки - це просто пісня. Думаю, що саме вони й подібні до них персонажі видавали такі «перли» у вступних творах, як-от:

 

«Шевченко написав велику українську книгу "Кобзар", за що був відправлений у Сибір, де в палаючих землях посадив вербовий гай.

 

Бомба була сброшена на Хіро-Сіму і Наго-Сакі.

 

І. Франко відомий нам як автор романа "Собор".

 

Ярослав Мудрий - батько Богдана Хмельницького.

 

Відомий письменник Тарас Бульба написав роман "Тарас Бульба".

 

Ярослав Мудрий з отрядом козаків звільнив Київ від німців.

 

Горбачов став першим Президентом України».

 

Охочі можуть знайти в інтернеті чимало таких «шедеврів», але ж, як бачимо, відсіву невігласів не відбувається, оскільки судження аналогічного рівня компетенції нині присутні на шпальтах поважних видань. Цим самим невігластво відтворюється і поширюється. Схоже, до нескінченності.

 

Чи можлива була б подібна ситуація за справжнього ринку? Сумніваюся. Бо ринок жорсткий і жорстокий, і не випадково у Європі та США треба певний час попрацювати «на підхваті», під суворим контролем, щоб десь після 35-40 років одержати (в разі успіху) право звертатися до читача та глядача від свого власного імені. Тож українські медіа, схоже, зависли між радянською адміністративно-командною та конкурентно-ринковою системами, а тому схожі на описані казуси будуть успішно множитися.

 

P.S. Щоб ніхто не звинуватив автора цієї статті в нездоровому ставленні до «Газети по-киевски», свіженький приклад «визначної компетенції» з «України молодої» від 3 серпня: «У Пекіні починається реконструкція Забороненого міста, яку проводять спільно китайська фірма "Імперіал пелес м'юзіем" та американська "Ворлд мон'юментс фанд". Колишній палац імператорів династії Мінь не ремонтували з часу повалення останнього імператора 1924 року. На час реставрації багата колекція тронів, картин та елементів декору вперше за кілька тисяч років залишить межі Китаю - з вересня її виставлятимуть в американському Массачусетсі». Взагалі-то Китайська республіка була проголошена 1 січня 1912 року, а імператора повалено 1911 року, і це вивчають навіть у середній школі...

 

На фото - учасники Потсдамської конференції Еттлі, Трумен і Сталін

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27269
Читайте також
19.12.2010 10:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 999
14.10.2010 09:32
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
19 725
20.09.2010 10:28
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
36 308
14.09.2010 15:39
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 775
11.09.2010 11:14
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
37 670
01.09.2010 10:36
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
25 966
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег Константинов
5006 дн. тому
"Восточными армиями особого назначения "Остгруппен" Неверный перевод. На самом деле, восточные батальоны. Osttruppe zur besonderen Verwendung 740)
Westa
5008 дн. тому
Під час перевірки еркдиції та знань з історії в одній із київських гімназій (6 клас) ніхто з дітей не зміг нічого цілісного сказати про українських істоичних діячів, поетів, митців. І ось одна із "солідних" дам обурено перепитала:Ну кто такой Ленин вы хотя бы знаете?-У відповідь німота. -А Карл Маркс?! І тут одна дівчинка,напевно бажаючи врятувати ситуацію, несміливо:-Директор фабрики конфет Рошен! А під час вступних тестів в університеті "Україна" абутурієнти в переважній більшості в запитання "Перший коосмонавт України" визначилися саме- Леонід Кучма. А які перли щоденно чуємо з екранів телебачення?!
KOTM7
5008 дн. тому
В порядних виданнях журналістам заборонено користуватися вікіпедією... Але в Україні порядних видань немає - тому не дивно, що цитують дурощі мережевих юмористів.
Уважний
5010 дн. тому
Взагалі-то, пане Грабовський, Кітайська республика 1912 року була встановлена в усьому Китаї, окрім Забороненого міста, де імператор продовжував залишатися імператором... правильно, до жовтня 1924 року, коли його змусили відмовитися і від титулу, і від резиденції. Тож читайте, Сергію, розумні книжки, а не лише радянські підручники ;)
Поразка
5010 дн. тому
Ваші цитати - це уривки з дитячих тестів, а Ви видаєте це наче за працю журналістів. Гіперболізм? Чи бажання видатись найрозумнішим? http://www.liveinternet.ru/users/you_wanted_more/post131931175/
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду