Зцілюйтеся! Аби на здоров’я…

21 Січня 2010
26921
21 Січня 2010
10:53

Зцілюйтеся! Аби на здоров’я…

26921
«Кажи людям те, що хочуть чути, і вони почують тебе» за таким принципом створено нову медичну програму «Знахарі» на каналі «Інтер».
Зцілюйтеся! Аби на здоров’я…

Як на мене, програма «Знахарі», прем'єра якої відбулася на «Інтері» 12 січня, чудово доповнюють «посвіжіле» обличчя  каналу. По-перше, тішить, що на наших телеканалах з'явилося ще одне змістовне шоу, бо їх і так майже немає. Якщо у телепрограмі бракує передач на культурну тематику, то, принаймні, глядач хоча б отримав щось про здоров'я. «Щось» - мається на увазі майже не пов'язане з шарлатанством, екстрасенсами, ворожками та іншими «клоунами». Хоча, як не дивно, і вони, ніби з космосу, з'являються в ефірі цієї загалом раціональної телепрограми, кожен випуск якої присвячений певній проблемі здоров'я. На щастя, одна з трьох ведучих, Ольга Богомолець, своїм безсумнівним лікарським авторитетом удало зупиняє всі шкідливі спроби фанатів здорового організму нарадити нам різних «бабусиних травок» та народних рецептів на кшталт «як позбутися бородавок під місяцем».

 

Зрештою, ця програма цілком засвідчує суспільні настрої: з одного боку, дбати про здоров'я і дбати раціонально стає дедалі модніше, з другого - хвиля «чудес», надій на легкі зцілення без хімії та поклоніння різним «біоекстрасенсам» ніяк не вщухає. Вочевидь, редактори «Знахарів» певною мірою й підлаштовують її під таке сприйняття медицини, щоби зробити цікавою, водночас стараючись якщо не переконати людей у протилежному, то принаймні не нарадити зайвого. Що ж поробиш, як народу потрібен опіум. До речі, досить дивно було бачити одного з таких «біоекстрасенорних гуру» в четверговому випуску «Знахарів», присвяченому загартуванню організму. А, мабуть, ще дивніше слухати, хоч і недовго, мудрі повчання цього «вчителя життя» про енергетичну ауру людини, з яких мало що й уторопаєш. Перед цим було показано не менш дивний сюжет - комп'ютерне дослідження того, як наше просте яблуко та «вирощене в Іспанії» на цю ауру по-різному впливають. Результат дослідження, певна річ, можна було передбачити заздалегідь: своє, домашнє яблучко - добре, а «іспанське» - шкідливе. Кажи людям те, що хочуть чути, і вони почують тебе?

 

Здається, що в телепрограмі між ведучими з самого початку склалися дещо опозиційні стосунки. Поки народна цілителька Наталя Земна жваво підхвалює різноманітні народні рецепти покращення здоров'я, які пропагують гості програми, а олімпійський призер із метання молоту Олександр Крикун розважає всіх своїми дотепами, прагматична Ольга Богомолець щось спокійно вичитує в медичній літературі. Відтак застережливим голосом резюмує почуте: «Пшеницю краще не промивати марганцем, безсумнівно, вона вбирає його... Тому, якщо у вас виникне безсоння, перестаньте це робити». Ще, як з'ясувалося, цю пророщену пшеничку, розрекламовану одним із гостей, краще не вживати для покращення тонусу організму, якщо є проблеми з нирками. Словом, лікуйтеся люди, але не захоплюйтеся.

 

Глядачі в студії іноді також дивують. «Моя бабця видаляла родимки шовковою ниткою й прожила до вісімдесяти років», - гордо заявив якийсь хлопчина в кінці прем'єрного випуску, де йшлося про небезпечність видалення родимок, оскільки деякі з них можуть виявитися меланомами, себто злоякісними пухлинами. Йому, звісно, пояснили, що видаляла вона, вочевидь, не родимки, а папіломи, та й узагалі, після такого залишаються рубці, які довго гояться, однак не впевнений, чи той бодай трохи змінив свою думку.

 

Узагалі ж, варто зазначити: завдяки отаким катавасіям програма розвінчує чимало наших мракобісних міфів псевдомедицини. Головне, як на мене, уважно в ній слухати людей із ґрунтовною медичною освітою та не поспішати довіряти першому-ліпшому народному знахареві.

 

До речі, під час прем'єри програми Богомолець таки не втрималася від різкого зауваження, майже прямим текстом назвавши «дурницями» поради гості-астролога щодо видалення родимок. Та переконувала в особливому значенні родимок, якщо вони розташовані на тілі у формі якогось сузір'я. Наприклад, на грудях найпершої гості програми пані ворожбитка розгледіла сузір'я Ворона, між тим родимки потребували негайного видалення. Провокаційне запитання Крикуна: «То що робити з сузір'ям Ворона?» одразу порушило хитку рівновагу в студії.

 

Разом із тим на молодіжному сленгу програму «Знахарі» можна назвати дещо «стрьомною»: родимки можуть виявитися меланомами; аптечні вітаміни - аж ніяк не безпечні; перш ніж загартовуватися та обливатися холодною водою, обмацайте себе, чи не хворі на те й те. Тож не дивно, що програма транслюється в обідню пору та, вочевидь, призначена насамперед для старшої аудиторії. Зрештою, і та-таки Богомолець застерігає в ефірі не «фанатіти» від здоров'я, вишукуючи в організмі різних дрібниць та занадто прислухаючись до себе. В інтерв'ю телеканалу «Інтер» пані Ольга зазначає, що йде шляхом свого прадіда професора Олександра Богомольця, тож мета програми «Знахарі» - «відродження... здоров'я в Україні». От тільки цікаво: невже наше суспільство таке безнадійно хворе, що для того, аби бути здоровим, мусить бути настільки обізнаним у галузі медицині й постійно лікуватися?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26921
Читайте також
18.06.2010 11:19
Олесь Кульчинський
, для «Детектор медіа»
30 495
04.02.2010 07:30
Олесь Кульчинський
, для «Детектор медіа»
28 774
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вона
5227 дн. тому
Посмотрев эту передачу вспомнилась тётя Тома Сойера.Такой идиотизм.Дыры закрыть нечем эфирные.А ведь "полезными советами" могут воспользоваться и действительно больные люди.Очень огорчает наличие в эфире подобного))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду