Зацицькована культура

13 Жовтня 2009
23872
13 Жовтня 2009
10:18

Зацицькована культура

23872
Зацицькована культура

- Монро, ты задница.

- Я шикарная попа! (...)

- Я думаю, нам с тобой надо сходить куда-то подальше и посмотреть на мои сиськи, которые совершенно не нужно подтягивать.

- Светлана, если их в 40 лет никто не видел, значит, там ничего интересного. Ха-ха!

(діалог Світлани Вольнової і травесті-діви Монро, програма «Шоуманія»)

 

Це перший пасаж, люб'язно запропонований журналістці Зіні Підалькіній її «ящиком», коли вона вирішила після довгої перерви присвятити себе перегляду телепропозицій. І від слів світських левиць Зіна здригнулася. «Ти ба! - подумала вона, долаючи нудоту, що підступала до її тендітного горла. - Певно, шикарний зад і великі цицьки - край мрій пересічних українців». Подумала і відмахнулася.

 

Політичні прокладки

 

«Хочеться ще чогось, окрім цииьок!» - прошепотіла наївна Зіна Підалькіна, і першим, на що натрапила, був... блок реклами одного з вітчизняних каналів. Віщав Віктор Янукович, обіцяючи старі як світ стандарти життя. «Ґвалт!» - загорлала дівуля і не повірила власним очам. За політичною агіткою Януковича йшов ролик жіночих прокладок. Зіна втупилася в екран. Вирішила, що це невдалий жарт. Потім подумала: «Недбалість програмних директорів». А після того злякалася. За державу. За себе. «Як може наше телебачення скидати немов сміття докупи кандидатів у президенти і предмети особистої гігієни?!» - вразившись від побаченого, кліпала очима Зіна.

 

«Це камінь у мій город, - із розпачем бубоніла вона. - Ляпас мені як громадянці!». Підалькіна усвідомлювала проблемність нинішньої передвиборної ситуації на ТБ. «Так, - істерично заламувала Зіна пальці на руках, - вибір кандидатів невеликий. Авторитет політиків у суспільстві щодня падає. Рейтинг також». Знала Підалькіна, що кандидати в президенти не можуть хизуватися на людях частинами свого тіла, як це робили Вольнова і Монро. «Не біда! Не цього ми від них чекаємо! І їхні не вельми всміхнені, сірі обличчя - не привід для приниження їхньої людської гідності!» - засичала вона в екран, де після якоїсь дурні у вигляді новітніх миючих засобів із агітпрокламаціями випірнув Тігіпко. І - зателефонувала Зіна своїй подрузі з ТК Марині Баранівській за поясненнями такого ґвалтування її, Зіниної, свідомості громадянина та виборця. Почувши ж від колеги й подруги, що це, виявляється, тому політиків рекламують поряд із прокладками, що виборчої кампанії - за законом - ще немає, а отже й політичної реклами бути не може, лише соціальна або комерційна, - Зіна заспокоїлася. Ну якщо вже їм так не терпиться в телевізор потрапити, аби тільки її, Зіну, зґвалтувати якнайшвидше, тоді й справді до них треба ставитися як до тих самих прокладок: речі хоч й необхідної, але виключно під час кризових днів :).

 

Лайно собаче - не цицьки

 

Український канал «Культура» транслював сюжет торішньої давнини про виставу Центру театральних досліджень імені Курбаса «Аве і смерть». «От уже де зі мною мусять говорити відверто, емоційно та зі смаком!» - заплескала в долоні Зіна Підалькіна, бо не уявляла собі культури без емоцій та стилю. «Культурненько про культуру!» - дзвінко сміялася Зіна і раптом закрила рота так, ніби жисть її розбилася.

 

Не тому, що натрапила на синхрон довгої промови суспільного діяча Леся Танюка. Й не через те, що вистава, яка в сценічній реальності має безліч питань і проблем, їй не подобалася. А тому, що з перших хвилин перегляду сюжету Підалькіна ледь не збожеволіла - не змогла второпати, в якому столітті канал «Культура» живе і в якому культурному контексті вона, Зіна, сама перебуває.

 

Культура на однойменному каналі була інша - не знайома Підалькіній. І не лише через те, що канал не зачепила телеборотьба за глядача й новітні телевізійні технології, і він залишився в тих часах, коли людина вперше взяла в руки камеру. Зіна відвідувала культурні події й бачила, що попри всі негаразди в них є життя й динаміка. Їх творили не законсервовані в обмеженому світі люди, і робили це так, що дівчина час від часу від перегляду вистави, виставки або концерту відчувала справжнісінький катарсис.

 

Від культури ж, запропонованої того дня Зіні телевізором, віяло холодним духом. Виникало підступне відчуття, що люди, які працювали на каналі «Культура», не орієнтуються в тенденціях не те що світових, а й місцевих, київських. «Такі нетямущі люди рублять сук, на якому сидять, і добивають культуру як таку, бо єдине бажання, яке виникає від поглинання їхньої продукції, - натиснути кнопку і перестрибнути на щось більш жваве!» - зморщилася Підалькіна і залізла під ковдру. Над нею повзли неофітські закадрові тексти, нудні фрагменти з вистави, де не можна було второпати, що діється на кону і про що, власне, цей твір.

 

«Є ж інші, адекватні сучасній людині і телебаченню приклади подачі матеріалу! - ревла Підалькіна в екран. - Під носом є! Лише підписатися на пакет, у якому є російський канал "Культура" та європейський Mezzo! Не лінуватися, подивитися й проаналізувати, як це робиться там! А якщо немає "бюджету", то хоча б увімкнути СТБ з програмою "Моя правда", де в популярній і динамічній формі створюються портрети російських культурних діячів!». Бідолашна Зінаїда Підалькіна щиро співчувала культурі, викинутій, як непотріб, за борт телевізійних пріоритетів провідних і технологічніших за «Культуру» каналів.

 

«Лайно собаче!» - зареготала дівчина. В кінці «культурного» сюжету лежали обведені в кадрі білим пунктиром собачі екскременти, які залишив просто на кону реальний пес - учасник постановки «Аве і смерть». Зіну ледь не знудило, але вона продовжувала реготати й дивитися в екран, бо лайно немов вердикт нагло маячило поруч із титрами.

 

Що хотіли довести цією крапкою в сюжеті його автори? Що лайно - єдине, на що треба звертати увагу в постановці? Чи що все показане варте лише собачих екскрементів? Чи екскременти цього пса настільки якісні, що вони мають право посісти достойне місце не лише в сюжеті, а й у сітці українського каналу «Культура»? Підалькіна ламала голову, але відповісти на жодне з цих риторичних запитань не могла.

 

І Підалькіна неочікувано для себе стала на бік телеглядача, який своєю кнопкою голосував за зацицьковану культуру, представлену в «Шоуманії» Вольновою й Монро. Можливо, вибір сумнівний, але Зіна була дівчиною, і тому він їй більше припав до серця.

 

«Бо якби всі голосували за собачі екскременти, треба було б або їхати звідси, або стрілятися! Втім... - постановила Підалькіна, - Кесарю кесареве». Їй на очі трапився текст на «Обкомі», в якому значилося: декілька днів тому один із кандидатів у президенти відкрився і заявив, що він уже 10 років по вуха в лайні і сина туди ж тягне. «І дай, Боже, щоб не нас!» - стомлено гаркнула Зіна, витерла рушником спітнілі від нервування руки, перехрестилася й на цьому вимкнула телевізора.

 

Фото - radiogrinch.rpod.ru

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23872
Читайте також
05.11.2009 10:45
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
5 197
29.10.2009 16:00
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
13 561
09.10.2009 16:39
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
29 410
12.06.2009 15:07
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
9 867
02.09.2008 09:02
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
6 002
19.08.2008 12:43
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
22 370
13.04.2008 08:09
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
17 514
01.04.2008 16:31
Зіна Підалькіна
для «Детектор медіа»
17 621
06.03.2008 10:08
Зіна Підалькіна
для «Детектор медіа»
31 269
29.02.2008 16:16
Зіна Підалькіна
для «Детектор медіа»
15 470
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
івасик
5308 дн. тому
а найцікавіше в цій ситуації те, що канали "тримають" ті саме гм... люди, на чиї пики ми приречені дивитися в перемішку з прокладками. Якщо їх задовільняє ця безглуздість, то чому ти, Зіно, тендітна душа, переймаєшся цим? та й керують каналами виключно їх друзі, які не роблять над собою (і своєю командою) зусилля, щоб подати кандидата (або сюжет про виставу, виставку, тощо) в стильній палітурці. Для цього ж хоч іноді потрібно включати мізки, а думання тільки додає зайвих зморшок. Тож, Зінулю, це все "лайно собаче" не варто твоїх дівочих хвилювань та перегляду. Краще випий собі склянку бурякового соку, щоб щічки твої були, мов рум"янок!
івасик
5308 дн. тому
О! У Зіни, виявляється, є подруги?! Дівчинко люба, застерігаю тебе, будь розбірлива у з"вязках та відносинах! Хвилююся!
Естетка
5309 дн. тому
Ми деградуємо. Час вводити цензуру.
цитата
5309 дн. тому
тут варто процитувати гурт Абздольц. в них є шикарна пісня, яка називається Сіськи-піськи, і чудово описує наше ТБ. цитую: "ось вам сіськи, ось вам піськи, ось вам сіськи, ось вам піськи... сраки."
хехе
5309 дн. тому
Сиськи и попки - это самое интересное на нашем ТВ!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду