Не попса, а справжнє розслідування

12 Березня 2009
6126
12 Березня 2009
05:55

Не попса, а справжнє розслідування

6126
Рецензія на книжку Віктора Маларека «Продаются Natashi» - розслідування теми глобальної торгівлі жінками.
Не попса, а справжнє розслідування
Колегам не завадило би прочитати перекладену російською книжку канадського журналіста з українським корінням Віктора Маларека «Продаются Natashi» (Москва, видавництво «Колібрі», 2008 рік), яка є зразком журналістського розслідування. З нею варто ознайомитися хоча б з огляду на те, що нині куди не плюнеш – усі журналісти-розслідувачі. Принаймні, дуже багато хто. В професійному середовищі це стало престижним і модним, як у попсі бути гламурною моделлю. Сьогодні заявити, мовляв, я займаюся журналістськими розслідуваннями – це автоматично зарахувати себе до професійної еліти. Та в нібито розслідувальній журналістиці, як і в гламурі, форма частенько домінує над змістом. Розслідуваннями називають замасковані під такий жанр проблемні статті, репортажі з постановкою питання або й замовне «мочилово».
 
Автор книжки пише саме про Наташ, а не про жінок із іншими іменами, бо так узагальнено називають дівчат із колишнього Радянського Союзу, яких вивозять за кордони їхніх країн для продажу в сексуальне рабство. Темі «нової глобальної торгівлі сексом» присвячує Віктор Маларек своє творіння.
 
Час від часу із засобів масової інформації ми дізнаємося історії наших співвітчизниць, котрі опинилися на Заході і працюють там жрицями кохання, або чуємо заяви чи резолюції котроїсь із міжнародних організацій, яка констатує актуальність проблеми і закликає боротися з нею. У відповідь на це наші громадяни з гіркою іронією говорять про те, що дівчата з території колишнього СРСР складають чи не більшу частину закордонних повій. Що ж це в нас за територія така, вибачайте, блядська? Невже ми маємо особливих жінок, котрі тільки й думають про те, як підзаробити на хліб сексуальними послугами?
 
Віктор Маларек простежив і описав весь ланцюжок – від найперших кроків дівчат із найму на роботу до, власне, початку цієї роботи та її наслідків. Розповів, що, всупереч усталеному уявленню, дівчата здебільшого своїй їдуть працювати не повіями, а наймаються офіціантками, танцівницями, няньками тощо. Наймачі обіцяють їм золоті гори, в які потенційні жертви охоче вірять, бо в себе на батьківщині вони або зовсім не мають роботи, або отримують за неї жалюгідні копійки. Та, прибувши на місце призначення, вони виявляються обдуреними і потрапляють до рук сутенерів, котрі через погрози, залякування і навіть показові вбивства примушують нещасних дівчат до занять проституцією. При цьому автор описує зібрану ним значну кількість історій, у тому числі й українок, котрі ілюструють, що індустрія проституції – це таки форма сучасного рабства. Адже дівчата живуть у неволі і заробляють для своїх «працедавців» прибутки, що не поступаються прибуткам від торгівлі наркотиками. Рабовласники процвітають, а їхні жертви експлуатуються на всю котушку, тихо зношуються і якщо не гинуть, то в кінцевому підсумку хворими і знесиленими викидаються як непотріб.
 
Віктор Маларек пояснив на конкретних історіях, як рабство можливе в наш цивілізований час і куди дивиться поліція, політики і громадськість. Така ситуація склалася через суспільні уявлення, що повіями стають тільки хвойди, які самі цього хочуть. Зокрема, через це правоохоронці не поспішають визволяти жертв сексуальної торгівлі, а то й самі користаються їхніми послугами. Так само користуються послугами повій і міжнародні миротворці у проблемних точках світу. Найбільше в цьому задіяні американські військові, котрі всіляко перешкоджають тим, хто прагне змінити ситуацію. В Ізраїлі релігійні догматики охоче відвідують борделі й отримують послуги від жертв сексуальної торгівлі. До того ж, політичні міжнародні організації, покликані боротися з цим становищем, виявляють непослідовність і лицемірство, коли фактично відмовляються застосовувати санкції проти тих країн, де процвітає торгівля жіночими тілами, – мало того, ці країни пересуваються на вигідніші для них щаблі у міжнародних рейтингах, і це при тому, що в тих державах нічого не зроблено для запобігання торгівлі жінками. Автор демонструє цю тезу на прикладі Росії й Ізраїлю.
 
Віктор Маларек, як і належить журналісту-розслідувачу, продемонстрував хист як аналітика, так і репортера. Свій аналіз він підкріплює оповідями про те, як він спілкувався з торгівцями, розповідями численних жіночих історій, у тому числі й історій їхньої смерті. Його книжка вийшла невеличким накладом у п’ять тисяч примірників. Мабуть, російське суспільство, як і наше, не звикло до книжок-розслідувань і має пройти певний час, поки громадяни виявлятимуть масовий інтерес до таких видань.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6126
Читайте також
29.03.2010 09:00
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
10 011
03.09.2009 18:42
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
48 485
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
MV
5530 дн. тому
Дівчина, яка не знає ні слова грецькою мовою, їде працювати нянькою до грецької сім'ї... Або їде туди ж збирати апельсини - "за 2000 тисячі євро в місяць". І щиро вірить, що це все правда. ГА-ГА-ГА-ГА... Чому автор вірить таким дівчатам?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду