Вбивство Івасюка: жодних версій

16 Лютого 2009
29556
16 Лютого 2009
19:57

Вбивство Івасюка: жодних версій

29556
Вбивство Івасюка: жодних версій
Двадцять один рік тому ваш автор уперше в житті потрапив до Чернівців. Погулявши містом у супроводі аборигенів й оглянувши, серед інших пам’ятних місць, будинок, де жив Володимир Івасюк, я почув фразу, сказану не в якості версії чи припущення, а ніби доконаний факт: «Його вбили працівники КДБ». У травні 1988 року, в часи легального розквіту антирадянщини та сплеску патріотичних настроїв, які тоді ще не мали нічого спільного з пафосними політичними платформами, незадовго до першого фестивалю «Червона Рута», в подібне не просто вірилося – це справді не потребувало доказів.
 
Володимир Івасюк – культовий композитор і творець якісних зразків української популярної музики, від якої не кривляться навіть сноби і яка лишається цікавою дотепер, у нібито епоху Кіркорова та Віктора Павліка. Факт, що з його загибеллю справді не все зрозуміло, днями підтвердила прокуратура, відновивши через тридцять років слідство у «справі Івасюка». Проте фільм студії «07 продакшн» «Володимир Івасюк. Ідеальне вбивство» (автор Іларіон Павлюк, режисер Софія Чемерис, «Інтер», 12 лютого, 22.20) – не той вечірній куплет, яким стає, згідно з відомою приказкою, ранкова газетна інформація. Це випадок, коли зацікавленим треба стежити за титрами: вони свідчать, що стрічку завершено минулого, 2008 року. Отже, за кілька місяців до офіційного відновлення слідства (про це автори таки сказали, внісши до готового тексту косметичні корективи). Ситуація для телеканалу унікальна: виявляється, задумавши документальний фільм, цільова аудиторія якого – ровесники покійного Івасюка та діячі української культури з категорії 35+, автори несподівано отримали змогу не просто оперативно, а супероперативно відреагувати на непересічну новину – відновлення слідства у, як кажуть сьогодні, резонансній справі.
 
У цьому контексті логічно згадати російський телесеріал «Єсенін», де нам запропонували версію вбивства відомого російського поета, якого ще кілька років тому вважали, так би мовити, класичним самогубцем. Ось тільки ситуація з Івасюком справді інша: наскільки я знаю, в його самогубство мало хто з шанувальників і просто діячів культури вірить. Доводити факт насильницької смерті, до якої причетна Система, нікому не треба. Те, що автора «Червоної рути» вбили кадебісти, а справу, як водиться в часи застою, зам’яли, ніколи в народі не підлягало жодному сумніву.
 
Повторюся: вісімнадцятирічний я моментально повірив у факт спланованого вбивства. Не тому, що люблю детективи. А через те, що, начитавшись «Огонька», в той період уже ненавидів радянську владу. Якщо в радянські часи, тим більше в Україні, а особливо в неблагонадійному Львові, зникала відома людина, яку потім знаходили мертвою, - все: вбило КДБ. Саме так, «вбило». КДБ – жива істота середнього роду. У гіршому випадку це зробила міліція, виконуючи накази КДБ.
 
У фільмі «Володимир Івасюк. Ідеальне вбивство» зроблено все можливе і, здається, навіть неможливе, щоби аргументовано і на конкретних прикладах довести: по закритій і списаній в архів справі Івасюка виникає сьогодні кілька десятків запитань. Головний герой – приватний сищик, адвокат Ігор Фомін, відтворює можливий спосіб убивства в тому самому лісі піді Львовом, імпровізує, моделюючи різні ситуації, зустрічається з правоохоронцями, які у травні 1979-го вели справу, з родичами Івасюка, випадковими свідками його останнього дня, жінкою, яка ніби бачила композитора живим через тиждень після зникнення, нарешті – коханою жінкою Володимира у Харкові. Автори залучили незалежних експертів, із яких лише один каже: та ви що, люди, це типове самогубство – і я як глядач не вірю йому! А той факт, що Івасюк за рік до загибелі опинився в психіатричній лікарні, сам по собі ні про що не говорить: для творчих людей психіатр – мало не родинний лікар. Депресії зміняються сплеском творчої активності і навпаки – втома від творчості викликає депресію.
 
Стежачи за перебігом стрічки, навіть не втаємничена в процес ведення слідчої бюрократії людина зрозуміє: в документації по справі – бардак. Доказової бази по самогубству не зібрано. А на умисне вбивство цю історію навіть не розкручували в далекому застійному 1979-му. І ось дійшовши до цього моменту, автори стрічки почали помітно буксувати.
 
Коментар коханої жінки Івасюка, колишньої моделі Тетяни Жукової: «Він часто говорив про самогубство. У нього була творча криза». Коментар відомого історика, доктора наук Юрія Шаповала: «Кому було потрібно вбивати Івасюка? Він був дозволеним композитором, його твори легально виконувалися. До того ж спецслужби мусили отримати спеціальну санкцію на таке вбивство, а це процес непростий та й непотрібний».
 
Два меседжі, які лишилися без жодної уваги з боку авторів фільму. По-перше, слова Тетяни Жукової треба проілюструвати. Відтворити не лише самогубство-вбивство, а хоча б останній рік життя Володимира Івасюка. Довівши або спростувавши наявність у митця тієї самої кризи, яка штовхнула його спочатку до зникнення, а потім до самогубства. По-друге, дозволю собі не погодиться з шанованим мною Юрієм Шаповалом. Так, КДБ – це Система в системі. Проте в кожній Системі є люди. Підготовані особистості, які могли «виконати» Івасюка або з власної ініціативи, а потім професійно обставитися, або, що більш схоже на правду, могли не відокремлювати своєї ненависті до таких людей, як Івасюк, від ненависті, яку має будь-яка Система до тих, кого не може використати і хто не хоче служити.
 
Так, Івасюк справді не був дисидентом… Хоча хто це сказав? З чого видно, що композитор вірно служив тодішній владі? Якщо не сидиш у таборах, це не означає автоматично твоєї згоди з режимом. Адже про життя Івасюка, особливо у другій половині 1970-х років минулого століття, коли репресивна машина в Українській РСР черговий раз закручувала гайки і, навпаки, вербувала тих майстрів культури, хто ще не визначився, з ким він, ми знаємо мало.
 
По-хорошому, відтворенню останніх років життя загиблого композитора можна було б присвятити окремо другу частину фільму. Бо маємо відкриту через тридцять років справу, маємо докази того, що Івасюка справді могли вбити, але не маємо версії – чому і за що. Спецслужби? Ідеально. Ось тільки які цьому могли бути причини? Банальна спроба пограбування? Адже він був заможною людиною, про що в фільмі два речення сказали. Знову ж таки: чи можливе було вбивство з метою пограбування? Бачите, скільки всього ще не сказано і не розказано…
 
Таким чином, посіявши зерно сумніву там, де воно вже давно проросло, автори стрічки «Володимир Івасюк. Ідеальне вбивство» цим обмежилися, не запропонувавши жодних версій про можливі причини скоєння цього ідеального злочину. Бо щоб розказати таку історію, слідчих експериментів навколо дерева недостатньо.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29556
Читайте також
26.07.2010 14:57
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 284
10.06.2010 14:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 501
Коментарі
21
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
VOVAF
5545 дн. тому
Погоджуюсь з Удивленным, Белым и Пушистым."український" канал iнтер зробив упереджений фiльм з комерцiйної вигоди назвавши фiльм "Идеальное убийство" все зводиться до версiї самогубства.
???
5546 дн. тому
:((( Не пойняв, то ви за те, що це КГБ зробило чи він сам?
Я не з КГБ
5547 дн. тому
Трохи схоже на параною, якщо чесно. Тільки не ображайтеся. З таким же успіхом можна було б звинуватити іншопланетян. Бо ніяких доказів того, що це були не іншопланетяни немає... Якась не професійна, не логічна і аморальна спроба зробити сенсацію на смерті талановитої і відомої людини.
на жаль...
5548 дн. тому
Просто та правда виявилася надто жахливю, щоб глядачі зуміли її прийняти. Вона нікому не вигідна і всі так сподівалися, що то все таки КДБ вбило митця. Але на жаль... Не знайшлося цьому ЖОДНІСІНЬКОГО бодай маленького доказу! Самі викрики. А проза життя виявилася невблаганною...
Командир
5548 дн. тому
Это творение - СТЫД новой украинской журналистики и ЗАКАЗУХА тех же ребят аналитиков из соседних весей. ПОЗОР АВТОРУ! Церковь лучшее место для покаяния. Публично может и не стоит этого делать. Эх Ларик, Ларик ничего святоuо... Детей своих "Червоної рути" все таки научи
ЧАЧІ_2
5549 дн. тому
Про що ви БРЕДИТЕ??? Валялася ця справа у Львівськму державному обласному архіві 30 років, під вільним доступом, без облюбованих вами грифів "ТАЄМНО". Просто приходь, бери, читай, фотографуй - ВІЛЬНИЙ ДОСТУП!!! Друзі, це РЕАЛЬНІСТЬ!!! ПОДУМАЙТЕ, якщо супер система найняла ультра-професійних виконавців зі спецзасобами і дорогими психотропними препаратами, то невже не вистачило коштів і розуму на якісного фабриканта справи, який би замів УСІ-УСІ сліди??? Але народу подавай МІФИ і блокбастери, розумію...
ЧАЧІ для довідки
5549 дн. тому
ЧАЧА, ви не уважні. СБУ справи не переглядає. Генеральна прокуратура - то трішки інша організація. Ага. Вона закривала слідство (тобто районна прокуратура львова), вона й поновила його (тобто Генеральна прокуратура, що у Києві розташована). А ви КОНКРЕТНО назвіть хочаби ОДИН КОНКРЕТНИЙ ДОКАЗ причини знищення Івасюка кегебістами. Ото ж бо й воно найсумніше в тму, що всі, хто КРИЧИТЬ на повну грлянку КЕ-ГЕ-БЕ!!! - тільки те й робить, що кричить. Я просто впевнений, той, хто кричить - СПРАВИ В ОЧІ НЕ БАЧИВ, зі слідчими, які ще й досі живі і здорові - НЕ ГОВОРИВ, акту судово-медичної експертизи НЕ ЧИТАВ і т. д. НА ЖАЛЬ, на жаль ВИКРИКИ - то ще не докази і не аргументи, а лише припущення, здогади, розмірковування...
5549 дн. тому
А мені фільм сподобався. Я не розумію форумчанського "фе". Журналіст не є слідчим, тож може подавати і аргументовувати будь-які версії синхронами фахівців. Якщо автору статті так близько до душі версія вбивства, то це ще не значить, що пан Павлюк у фільмі мусить наполягати саме на ній. У мене, наприклад, є цілком невинне питання: якщо смерть Івасюка - справа рук КДБ, то чому слідом за ним не пішли Назарій Яремчук, Василь Зінкевич, Павло Дворський...?
до WSG
5549 дн. тому
WSG, тобі треба було підписатися SNN )))))) гггг, або Discoveri )))))) ггггггггг
ДО РЕЧІ...
5549 дн. тому
Цитата із сайту В. Івасюка (www.ivasyuk.org.ua) "Дивно, але десять років після смерті Івасюка львівські власті забороняли ставити на його могилі пам’ятник. Його все ж встановили до 40-ї річниці з дня народження композитора, і з того часу пам’ятник уже тричі переніс акти вандалізму..." Значить Автор статті ніяк не міг бачити пам'ятник у 1988 році навіть у ЛЬВОВІ. Па м'ятник поставили 1989...
WSG
5549 дн. тому
бачив фільм, він дійсно ацтойний. Не люблю в коментах когось безпідставно обпльовувати, але автори лажанулись повною непрофесійністю, та незнанням жанру. Просто знімали на халтуру весілля, а тут вирішили і документальний фільм забацати. Ніякої чіткої аргументації та констатації подій, а лише трактування свого бачення
Удивленный, Белый и Пушистый
5549 дн. тому
"Респекту Павлюку": Радует одно - этот фильм-убожество будет для его создателей позором на всю жизнь. Надеюсь, хоть это удержит их от повторов. А аргументы "даже простенькую документалочку сделать непросто" меня не утешают. Не умеете - не беритесь. Ведь ясно, что теледокументалистика - это не ваше. Здесь, кроме всего прочего, нужно уметь логически думать, ну хоть немного.
кокотюха
5549 дн. тому
дякую всім, хто вказав на прикру помилку. справді, події наклалися одна на одну, бо я згадую себе в Чернівцях у травні 1988 року. про всяк випадок - вибачте за недогляд, буду уважний до своїх вражень...
чача
5549 дн. тому
А як на мене, то і фільм, і перегляд справи в СБУ - ланки одного ланцюга: довести ще раз, що то було таки самогубство. Вуха СБУ у фільмі стирчать дуже помітно, хоч як автори не ховаються за начебто "об`єктивним" розслідуванням. От хіба жінка, що бачила Івасюка за кілька днів по його смерті на зупинці, розкрила так гостинно двері перед просто телевізійниками? Та її ще тоді так залякали, що вона й досі повторює, мовляв, помилилась. А взагалі документи справи видали б якомусь "незалежному" експерту ні з того, ні з сього? А такі "переконливі" слова коханки, мовляв, Івасюк ну аж ніяк не заважав КДБ, хоч якось урівноважили протилежними поглядами? А 97-річного прокурора області, який раптом заговорив саме про неможливість збереження тіла в лісі так довго, хіба не перервали на півслові, не давши жодного продовження його версії (таке враження, що прокурор ще багато чого сказав такого, що було невигідно показувати)? Про що мова: типова джинса, тим жахливіша, що зроблена абсолютно професійно, далеко не одразу помітно, що це - підробка під справжню журналістику.
5549 дн. тому
Фільм гідний уваги. І хоч немає там істерики "КДБ!", але зміст відповідає назві "Ідеальне вбивство". Та й ляпів у фільмі теж не побачив. Респект Павлюку.
otar
5549 дн. тому
Шановні флудери, редакція вдячна вам за примноження трафіку, проте обговорення вже виправленої помилки у тексті є порушенням правил і буде витиратися незалежно від того, що ви про це думаєте.
Респект Павлюку от конкурентов
5549 дн. тому
Мдаааа... Товарищи... А вы реально пухнете от зависти! Ничего в своей жизни подобного не сделали, вот и КРИТИКАНИТЕ! Уверен, человек, который хотя бы один раз что то подобное сделал, узнав, сколько сил идет на даже маааааленькую документалочку, никогда не посмел бы писать "СКЛЕПАНО НАДТО БЕЗДАРНО..., бе- бе-" Вы только БЕКАТЬ с места можете, прячась за псевдонимами.
Сергій
5549 дн. тому
Ще в 90-у чи 91-у році в журналі "Чудеса и приключения" друкувалися матеріали, у котрих якийсь російський експерт-криміналіст (прізвище забув), провівши дослідження архівної кримінальної справи щодо загибелі Єсєніна, доводив, що картина абсолютно характерна для ВБИВСТВА, а не для самогубства. Там була купа професійних аргументів, котрі я не наводитиму (кому цікаво - хай пошукає те число в бібліотеках). Був величезний розголос у пресі. Навіть вимагали поновлення кримінальної справи. І тільки Кокотюсі "запропонували" версію вбивства поета лише в кіні. І щодо фільму: він поверхневий, як і стаття Кокотюхи. Одна школа...
otar
5549 дн. тому
Від імені редакції перепрошую за плутанину :) Як удалося з'ясувати в ході розслідування, автор був і на могилі, і в будинку-музеї, події 20-річної давнини наклалися одна на одну. Подія, про яку автор розповідає, стосувалася саме Чернівців.
Антисноб
5550 дн. тому
Ще раз - Володимира Івасюка поховано на Личаківському цвинтарі у Львові. Фотографії поховання Кокотоюсі рекомендую подивитися в інеті, а ще ліпше - самому з"їздити до Львова і відбути екскурсію на Личакові. Не можна ж так брутально лажати, та ще й брехати при тім - "та я сам бачив, мене водили, мені показували"! У Чернівцях поховано письменника Михайла Івасюка- батька композитора (і поета - про то чомусь забувають сказати!). А фільм... Сумне видовище - максимум претенційності і мінімум "по суті". Все викладено так, що по перегляді лишається єдине враження - "таки воно щось не теє то як його", але членоподільно не сказано ніц. Хоча існує цілий масив літератури, де "гебешну" версію вбивства композитра викладено доволі переконливо.
Удивленный, Белый и Пушистый
5550 дн. тому
Это ТУПОСТЬ, ЖЕЛТИЗНА и, в целом, ПОЗОР. Забавно, что ни один эксперт не произнес слово "убийство" и все сошлись скорее на суициде (хотя Илларион Павлюк мельтешил, задавая "наводящие вопросы" по нескольку раз). Тем не менее, фильм назвали "Идеальное убийство". Чтобы рейтинг поднять на смерти Ивасюка? Или потом на ДВД тиражировать за небесплатно? Я уже молчу про сам фильм. Как бы это помягче. Ну вот, если бы колхозным овцам дали снимать документальный фильм и опрашивать очевидцев и экспертов, они, наверное, сделали бы то, что сделала команда "Интера". И вообще, по жанру это вовсе не документальный фильм, а просто мусорное ведро. Ни сценария толком, ни информации, зато И.Павлюк упорно выбивает из опрашиваемых слово "убийство". "Но ведь теоретически это могло быть убийство?" "Ну-у-у, э-э-э-э-э.... ну, если теоретически, то все могло быть..." "Интеру", Павлюку и Безлюдной большой привет!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду