Ласкаво просимо в Україну!

18 Листопада 2008
33808
18 Листопада 2008
06:49

Ласкаво просимо в Україну!

33808
Ласкаво просимо в Україну!
Відповідь Андрію Окарі щодо його відгуку на фільм каналу «Россия» про Голодомор.
 
Хто ви такий, пане Окара? Як на мене, інтелектуал, всебічно освічений, суспільно активний і неймовірно писучий. З широким колом інтересів – від теорій цивілізацій і геополітики до соціології та політичних наук. Читати й слухати вас – задоволення. Особливо приємно, що ви виявляєте постійний інтерес до України. А знання української мови додає вам шарму. Деякі російські шовіністи вважають вас «московским украинским националистом» (Кирилл Фролов, сайт «Единое Отечество»). У моєму розумінні ви – представник тонкого, як серветка, прошарку ліберальної інтелігенції, яку в сучасній авторитарній Росії поки що терплять та до якої не прислуховуються. Тож цілком зрозумілий ваш потяг до участі у диспутах на українському телебаченні, до публікування статей в українських електронних виданнях.
 
Однак, відверто кажучи, ваші рефлексії про ертеерівський фільм «Голодомор-1933. Невыученные уроки истории», що з’явилися цього тижня у «Телекритицi», мене розчарували. Передусім тому, що ви розглядає цю тему під московським політизованим кутом зору. А чому не під загальнолюдським? Адже йдеться про одну з найбільших гуманітарних катастроф ХХ століття. Натомість як російського громадянина вас бентежить «сокирна» продукція підконтрольного Кремлю телебачення. «Если бы в Украине увидели фільм РТР “Голодомор 1933. невыученные уроки истории”, – бідкаєтеся ви, – это был бы удар по имиджу России». Крамольна думка! В Останкіно і в Кремлі переконані у протилежному.
 
У білокам’яній звинувачують Київ у тому, що Національна рада з питань телебачення й радіомовлення відімкнула російські канали на території України. Та, по-перше, це не зовсім так. А по-друге, скільки в Україні телевізійних тарілок, через які кожен охочий може дивитися програми російських телеканалів! Тож «історичний документальний фільм» про Голодомор, пане Андрію, побачили чимало наших телеглядачів. І контрефект від нього серед мислячої частини українського суспільства очевидний. Як і ще більший від зневажливого до українського народу «голодоморного» послання президента РФ Медвєдєва Президенту України Ющенку.
 
Втім, повернімося до вашої статті. Ви справедливо дорікаєте російським історикам, що, осуджуючи українських дослідників Голодомору, самі вони не розкривають правду про масштаби злочинів сталінського режиму проти російського селянства. Ви навіть звернулися з особистим закликом до відомого дослідника голоду з Росії 1932-1933 років Віктора Кондрашина: «Снимите и покажите по российским каналам фильм о российском Голодоморе!». І кинули саркастичну репліку: «Или в ситуации, в которой Сталин – это “эффективный менеджер”, язык не поворачивается?». Та чи є сенс звертатися до російського професора зі сторінок українського видання? І взагалі, чи не забагато уваги приділили ви тамтешнім історикам, які не мають жодного стосунку до науки і є лише рупорами (причому не найпотужнішими) шаленої антиукраїнської пропаганди? Головні українофоби сидять не в провінційному Пензенському педагогічному інституті, як галасливий професор Кондрашин, а у Москві, на Красній та на Смоленській площах. Тільки спробуй їх зачепити!
 
І чого ви так прискіпуєтеся до істориків? Не тільки до своїх, а ще й до наших? (Як диктор телефільму до кози, нібито заретушованої «в експортному варіанті».) До нашого академіка Толочка, котрий, як казковий герой, і в поважному віці не виріс із «колиски трьох братніх народів» і як переконаний патріот не читав філософсько-історичних концепцій чванькуватого британця Арнольда Тойнбі, тож не знає назв головних світових цивілізацій (на що ви спостережливо звернули увагу). Наші й ваші акини, хоч і не вміють грати на домбрах, влаштувалисоцзмагання: хто краще «оспіває» людожерство у 1932-1933 роках в Україні та Росії? Професор Кондрашин переслідує глядачів стрічки телефільму, як Дракула у фільмах жахів. І ось що він проголошує: «И что меня поразило: он (український історик. – А. С.) заявил о том, что главным отличием голода от голодомора было то, что во время голодомора люди ели людей на Украине, а в России людей не ели. И вот я когда эти факты услышал, я был просто шокирован, потому что имеется масса свидетельств, документальных источников о том, что у нас эти факты были повсеместно распространены. И на нижней Волге, и на средней Волге, и на Северном Кавказе, и на Урале. Об этом существуют документальные публикации, монографические исследования. Поэтому, конечно, эта позиция украинских историков, она никакой научной критики не выдерживает, и скорее всего здесь они выполняют – как мне кажется, по крайней мере, – политический заказ». Далі нікуди!
 
Краще поясніть мені, пане Андрію, чим «несимпатична» вам «нынешняя украинская официальная гуманитарная стратегия на тему Голодомора». Я б у даному разі поняття «політика» і «пропаганда» взагалі вилучив би з лексикону. Хоч деполітизувати трагедію неможливо, коли йдеться про те, що винний у ній авторитарний комуністичний режим, який у сучасній Росії реабілітують і навіть підносять на п’єдестал. Тож уявляю собі, пане Андрію, наскільки важко доводиться вам як ліберально мислячій людині. Особливо тепер, коли будь-яке прихильне ставлення до України може бути сприйняте як прояв космополітизму та русофобії.
 
Звісно, ваша стаття, опублікована у «Детектор медіа», не залишиться поза увагою в Москві. Чи, бува, не задля алібі написаний пасаж про «русофобскую пропаганду, которая, подозреваю, имеет место быть на украинском телевидении»? Ви мене дивуєте. Підозра – не доказ. Та й ваше твердження про те, що «украинско-российские гуманитарные отношения последних лет – это не диалог, а два параноидальных монолога» не зовсім правдиве. «Перевага» російської сторони тут очевидна. Рідко яка програма «Вестей» на РТР обходиться без репортажів про утиски російськомовного населення в Україні, а останніх часом заговорили й про утиски русинів. Так з України та українців формують імідж ворога буцімто забамбуленого «націоналістичною владою» в дусі ненависті до Росії та росіян. Не випадково, згідно з опитуваннями громадської думки, росіяни вважають Україну, поряд із Грузією та США, ворожою державою, натомість як більшість українців прихильно ставляться до Росії й росіян.
 
Виявляється, й ви не все знаєте про Україну, яка вам, схоже, не байдужа. Тож ласкаво просимо вас, пане Андрію, до нас! Не просто в гості. Ви переконаєтеся, що наш політичний розгардіяш все ж таки кращий за російську «керовану демократію». Ми вас зустрінемо з розкритими обіймами. Якщо захочете, зробимо з вас телезірку (у Росії, самі знаєте, вам це не світить).
 
Україні притаманна одна особливість: своїх тут не визнають, зате шанують варягів. А ви ж унікальна людина – формально потенційний варяг, а душею вже майже повністю наш. Не те що українофоб Дмитрій Кисельов, який, нагрібши баксів на ICTV, тепер «на знак вдячності» обливає брудом Україну на РТР.
 
Приїздіть неодмінно! Важко сидіти між двома стільцями. А ми посадимо вас у високе, м’яке крісло. Виховаємо з вас незламного помаранчевого демократа. Одягнемо на вас вишиванку й навчимо, як врізати гопака так, щоб аж земля стугонітиме під ногами. Танцювати й співати будете разом із Олегом Скрипкою. Уявляєте, яке задоволення!
 
Зізнаюся, хоч ми й філантропи, та не зовсім безкорисливі. Нам терміново потрібна ваша допомога. Сподіваємося, що ви як яскрава телезірка, зрештою, затьмарите й викурите з українських екранів Савіка Шустера, котрий у «многих образованных интелектуальных украинцев» (дякуємо, що ви так величаєте нас) вже давно сидить у печінках. А вдіяти самі нічого не можемо. Тож доводиться галасувати: «Пробі! Рятуйте!» А хто допоможе, як не ви?
 
P. S. Щоправда, є одне але… Перш ніж приїздити до нас, зважте: в Україні органічно терпіти не можуть інтелектуалів. Подібно до того, як у Росії вільнодумців. Однак і з цієї ситуації є вихід. Розумному удавати з себе дурня набагато легше, ніж дурному – розумного.
 
Аркадій Сидорук, історик і журналіст, колишній громадянин РФ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33808
Читайте також
11.09.2011 10:06
Аркадій Сидорук
для «Детектор медіа»
11 266
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Михайло Притула
5461 дн. тому
На щастя, я не знайомий з колишнім громадянином РФ - Сидоруком. На щастя для нього. Бо він, начеб то громадянство поміняв, а стиль думок лишив собі Кремлівський. Дуже схоже на критику в Кремлівськом стилі. А по суті - саме такі люди як цей Сидорук несуть повну відповідальність за те, що відбувається в наших країнах.
Пилип з конопель
5638 дн. тому
Колего Сидорук! Ви не праві! Навіть враховуючи ваш чималий досвід та повагу у професійному середовищі. І навіть не тому, що чимало (але не всі) претензії, висловлені у попередніх постах справедливі - це деталі. Справа не у фактах, сентенціях та висновках. Ваш текст, на жаль, плутаний, а зміст та мета послання не очевидні. Полеміки двох текстів, двох публіцистів просто не вийшло. Крім того, ваш заклик приїздити в Україну виглядає смішно, бо Окара - українець за походженням, і часто це підкреслює. Зрештою, як би не помилявся сам Окара - він фактично єдиний такого рангу адвокат України в Росії. Це треба враховувати у тоні, манері, інтонаціях дискусії - адже ви теж всебічно освічений інтелектуал...
babay
5638 дн. тому
Не хотілося лізти, але анонім, що підписується "Панові історику Сидоруку " таки дістав. Це ж треба написати - "в сотий раз повторюю, «в Советском Союзе не было даже намела на поиск врагов по этническим признакам: главным врагом были классы и сословия». А чеченці, а кримські татари - вони з якого "сословія"? Їх за що? А "врачі-вредітєлі" раптом не всі були євреями? Чи сословіє лікарів так само було чуже сталінському режимові? Ну не можна ж уже беззаперечні історичні факти перекручувати і робити вигляж, що їх немає. А те, що наш Президент по всіх світах носиться з Голодомором мене так само дратує. Але з іншого боку, може, він собі поставив за мету хоча б це зробити для країни під час свого президентства, раз нічого іншого не може.... Я оце тільки думаю, коли Голодомор весь світ визнає геноцидом, стане в українського Президента сили і волі розпосати процес заборони Компартії в Україні, як прямих ідеологічних (і не лише) нащадків винуватців геноциду?
Панові історику Сидоруку. Продовження
5638 дн. тому
Інші відкрито стоять на соціал-шовіністичний ура-патріотичній позиції. 7. «Приїздіть неодмінно! Важко сидіти між двома стільцями. А ми посадимо вас у високе, м’яке крісло. Виховаємо з вас незламного помаранчевого демократа. Одягнемо на вас вишиванку й навчимо, як врізати гопака так, щоб аж земля стугонітиме під ногами. Танцювати й співати будете разом із Олегом Скрипкою. Уявляєте, яке задоволення!». Далі нікуди!. Дикунський націонал-популізм так і пре. 8. Ви «уявляете» наскільки «важко» автору і ставите його під удар «авторитарних»спецслужб своїм публічним листом-відгуком. А, ну «да», Ви ж помаранчевий «філантроп» - Вам же навіть у душу людини нагадити можна, напевне ))).
Панові історику Сидоруку
5638 дн. тому
1. Ви впевнені, що помаранчеві націонал-демократи розглядають проблему Голодомору під загальнолюдським кутом зору, а не під помаранчевим політизованим? :-)) 2. Російська політична еліта не піддає сумнівам сам факт Голодомору. Піддаються сумнівам причини. У версії українських націоналістів винуватцями є більшовицький сталінський режим. Але ж насправді винуватцем є Велика депресія 1929-1933 років, яка змусила Радянський Союз прискорити виплату боргів Заходу, який допоміг у надпотужній індустріалізації аграрної "Страны рабочих и крестьян". 3. Ви згадали на початку свого відгуку про загальнолюдське, але згодом Ви самі собі суперечите, ставлячи під сумнів існування «братні народи», а, значить, також і саму «дружбу народів». 4. Ви правильно підкреслюєте те, що історик має займатися історією, та все-таки врешті-решт історія має бути написана на загальнолюдських началах, а не на політичних за згодою правлячої верхівки. 5. Мені також «несимпатична» «нынешняя украинская официальная гуманитарная стратегия на тему Голодомора». Не можна створювати імідж держави на історичних трагедіях, маніпулюючи кількістю жертв. Невже Україну мають знати в світі тільки завдяки мільйонам жертв Голодомору. Голодомор не може буди випітною карткою країни – це кощунство.Голодомодор огидно використовувати як «русофобскую пропаганду, которая» «имеет место быть на украинском телевидении», бо то не був геноцидом так, в сотий раз повторюю, «в Советском Союзе не было даже намела на поиск врагов по этническим признакам: главным врагом были классы и сословия».Та й те, що травмують дитячу психіку малих школярів, демонстрацією фотографій трупів, канібалізму та натуралістичними розповідями-жахами, навряд відповідає загальнолюдським принципам виховання людей. Звісно, якщо помаранчеві хочуть виховувати соціодебілів, то їм ще й в дитсадках потрібно ввести показ порнофільмів, як пропонував Обома зі своїми «статевими вихованнями»)) 6. «Украинско-российские гуманитарные отношения последних лет – это не диалог, а два параноидальных монолога». Саме так і є, бо кожен захищає свої інтереси. Одні прикриваються диким та вульгарним степовим націоналізмом родоплемінного типу із кумівством.. Інші в
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду