Голос іншої Росії

29 Серпня 2008
4858
29 Серпня 2008
22:34

Голос іншої Росії

4858
Голос іншої Росії
Якби Ганна Політковська не загинула від рук кіллерів, вона неодмінно була б у вирі подій і розповідала світові правду про нову брудну кавказьку війну.
 
Вона здобула світове визнання ще за життя як одна з найяскравіших постатей у сучасній журналістиці. Свідчення цьому – рекордна кількість найпрестижніших журналістських нагород, від премії Amnesty International за правозахисну діяльність до премій ОБСЄ за публікації про стан прав людини у Чечні та часопису Time з формулюванням «За мужність».
 
Коли кореспондент New York Times в СРСР Гедрик Сміт брав у 1970-х роках інтерв’ю в Андрія Сахарова та інших радянських дисидентів для свого майбутнього бестселера «Russians» («Росіяни»), він ризикував щонайбільше бути вигнаним за «залізну завісу». А ось Ганна Політковська постійно наражалась на ризик смерті. Ведучий програми Larry King live на CNN зазвичай ставить різкі запитання президентам, але в жодному разі не кине главі держави виклик. Політковська зухвало кинула виклик Владіміру Путіну. Хоча зачепити господаря Білого дому та кремлівського диктатора – це аж ніяк не одне й те ж саме.
 
Її репортерський почерк – це рідкісний сплав професіоналізму, безстрашності й співчуття до чужого горя. Пік її журналістської та правозахисної діяльності припадає на переломний для Росії час. На хвилі другої чеченської війни до влади приходить новий господар, який залізною рукою наводить «порядок». Із проявами свободи преси єльцинських часів швидко покінчено. Одним з не багатьох рупорів вільної преси лишається московська «Новая газета».
 
Як спецкор та оглядач цього видання Ганна Політковська стає правдивим літописцем кавказької війни, до якої прикута увага Росії та всього світу. Вона не стає на бік жодного учасника конфлікту, картаючи безжальну колонізаторську політику Москви, жорстокість федералів та їхніх посіпак – батька та сина Кадирових, але також і повстанців. «У Чечні немає героїв та ангелів», - наголошує Політковська. Журналістка сприймає війну крізь призму страждань народу, який став жертвою тероризмою під машкарою оголошеної Кремлем «антитерористичної операції».
 
У передмові до українського видання своєї першої книги «Друга чеченська», що згодом вийшла друком у видавництві «Діокор», Політковська розповідає:
 
« Хто я? І чому пишу про другу чеченську війну? Я - журналістка. Працюю спецкором столичної "Нової газети", і це єдина причина, чому я побачила війну, - мене послали її висвітлювати…
 Тому їжджу в Чечню щомісяця, починаючи з липня 1999 року (від подій так званого "рейду Басаєва на Дагестан", що спровокував потоки біженців з гірських сіл і всю наступну другу чеченську). Природно, сходила всю Чечню вздовж і впоперек. Бачила багато горя. Головне з якого - те, що багато моїх героїв, про кого писала протягом цих двох із половиною років, - тепер мертві. Така страшна війна сталася...
Середньовічна.
Дарма що на стику 20-го і 21-го століть і в Європі».
 
Заголовки у книзі уривчасто короткі. Немов саме життя, що може увірватись у вогняному пеклі будь-якої хвилини…
 
Частина перша. Життя на війні. Звичайне. Чеченське…
Лагпункт «Чирі-Юрт».
Смерть під поглядами.
Макхетинський концтабір із комерційним ухилом.
Картинка перша: катування струмом.
Картинка друга: вихователь хрюшок.
Картинка третя: чекання арешту.
Картинка четверта: красиві попки.
Картинка п’ята: перевірено на собі.
«Бєспрєдєл» Веденського району…
«Телефонуй Путіну»…
 
… Хто не читав «Другої чеченської», може прочитати її тут. Сьогодні вона знов набуває актуальності у зв’язку з новою кавказькою війною. Кремль не захотів відпускати Чечню, зате під приводом захисту своїх громадян шматує Грузію.
 
У книзі «Putin’s Russia» («Путінська Росія»), що вийшла першодруком у Лондоні 2004 р., а згодом була перекладена з англійської на російську, Ганна Політковська назвала Путіна «кагебешником», який веде країну «до диктатури радянського зразка», і порівняла кремлівського володаря із Сталіним.
 
В інтерв’ю газеті Independent у зв’язку з публікацією книги вона висловила переконання, що Путін зневажає простих росіян і демократію. «Під час виборчої президентської кампанії, - сказала журналістка, - він поводився точнісінько як Сталін. Знищив опозицію, ввів людей в оману, навіть відмовився від дебатів і постійно брехав щодо Чечні та соціальні реформи…Як за радянського режиму, телебачення показувало його щодня. Путін ставав то «другом дітей», то «першим фермером країни», то «найкращим шахтарем», то « «другом усіх фізкультурників» і «провідним режисером».
 
 «Кажуть, що ми – щаслива країна, - з гіркотою заявила Ганна Політковська. – Та насправді це не так. Це – бідна країна. Путін не поважає народ. Раніше чи пізніше почнуться репресії, як при Сталіні».
 
Та., певно, найобразливішим для кремлівського лідера було порівняння його з «сірою людиною» - гоголівським персонажем Акакієм Акакієвичем із «Шинелі».
 
Не дивно, що у Політковської були надто впливові й сильні вороги і в Москві, і в Чечні. Ще в лютому 2001 року агенти ФСБ звинуватили її у шпигунстві на користь Шаміля Басаєва й упродовж трьох днів тримали у тюрмі без їжі й води. У лютому 2002-го, під час відрядження до Чечні, вона зникла безвісти й з’явилася лише за декілька днів у Назрані, в Інгушетії. Вона пояснила, що їй довелося ховатися від агентів ФСБ, які намагалися перешкодити їй розслідувати убивства мирних жителів.
 
На початку вересня 2004 року, коли чеченські терористи захопили заручників у Бесланській школі, вона вилетіла на місце трагічних подій, сподіваючись стати посередником на переговорах, щоб урятувати людські життя. Та буквально через десять хвилин, випивши у літаку склянку чаю, втратила свідомість. У тяжкому стані її доправили до лікарні з діагнозом «отруєння невідомими токсинами». За свідченням головного редактора «Новой газеты» Дмитрія Муратова, аналізи невдовзі було знищено.
 
Небезпечне коло поступово звужувалося. Ганна Політковська добре розуміла це сама. «Я знаю, що мене вб’ють, - говорила вона. – Це - питання часу». Її вбили у будинку, де вона мешкала, 7 жовтня 2006 року. Суд над винуватцями злочину не розпочався й досі.
 
Чим була Росія для Ганни Політковської?
 
Вона говорила, що «боїться за майбутнє країни, яку любить, і, всупереч усьому, сподівається, що «колись там виникне життєздатна демократія». Не дивно, що її шалено ненавиділи шовіністи, й вона фігурувала у списку «врагов русского народа и русской государственности». Більшість її книг спочатку виходили друком на Заході. Деякі з них, як, наприклад, A dirty war: a Russian Reporter in Chechnya («Брудна війна: російський репортер у Чечні»), поки що не перекладені на російську мову. Щоправда, після її смерті фонд Михайла Горбачова видав збірку репортажів Ганни під назвою «За что».
 
Лише один штрих post mortem. У той час, як іменем Анни Політковської названо площу у Римі, влада Москви відмовила її колегам у праві встановити меморіальну дошку на будинку, в якому вона мешкала й загинула. Під тим приводом, що від часу її смерті ще не минуло п’яти років.
 
До голосу Ганни Політковської прислуховувався цивілізований світ, в якому найвищими цінностями є людські права й свободи. Натомість його було заледве чути на безмежних євразійських просторах Російської імперії, що, як передбачала вона, остаточно стала на шлях відродження сталінізму.
 
Коли заглиблюєшся в історію держави, маятник якої упродовж століть постійно коливався між анархією та диктатурою, і спостерігаєш за тим, що відбувається у ній сьогодні, проймаєшся думкою: чи не є поняття «іншої Росії» переважно віртуальним? Можливо, це тільки вияв сумління жменьки правдолюбів, голоси яких наївно сприймають на Заході як настрої частини російського суспільства, запамороченого нині войовничим шовінізмом? Віддаючи шану Ганні Політковській, ми не маємо права на таку помилку.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4858
Читайте також
11.09.2011 10:06
Аркадій Сидорук
для «Детектор медіа»
11 268
06.10.2009 09:10
Аркадій Сидорук
, для «Детектор медіа»
30 993
21.10.2008 10:27
Марина Баранівська
52 853
07.10.2008 06:49
Аркадій Сидорук
, для «Детектор медіа»
5 966
02.04.2008 09:56
Аркадій Сидорук
для «Детектор медіа»
4 629
16.01.2007 13:33
для «Детектор медіа»
4 049
12.10.2006 07:41
Грани,Ру
2 874
11.10.2006 13:54
для журнала "Профиль-Украина"
3 151
09.10.2006 19:31
Людмила Рябоконь, «Детектор медіа»
4 465
Коментарі
29
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
автор статті
5710 дн. тому
Мені байдуже до proty vsich та їм подібних. Який сенс сперечатися з тими, для кого незбагненні людські поняття честі, порядності, совісті? Вони ненавиділи Ганну Політковську за життя і не лишають її у спокої навіть після убивства…. Однак мене турбує інше. Чому про 50-річний ювілей Ганни Політковської (уродженої Мазепи), яку шанує цивілізований світ, не згадали Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-спілка України? Я не бачу ані пояснення, ані виправдання.
хватит мямлить
5717 дн. тому
Та звэртайся уже в СБУ, а то лучше сразу в Вашингтон, сообщи что на "Телекритике" сплошь засел "международный терроризм" с агрессией "кровавой гэбни" Бэн Ладена.
otar
5717 дн. тому
proty vsih, ви це все спеціально затіяли для того, щоб грюкнути дверима в стилі "більше я цю газєтьонку не читатиму"? :))) Шкода втрачати такого активного читача, звісно, але спробуємо пережити.
proty vsih
5717 дн. тому
Значить, є сенс "линяти" звідси і читати ті видання, статті з яких ви передруковуєте. Шкода. Раніше вас поважала.
otar
5718 дн. тому
proty vsih, вам не пощастило: я і редакція - це якраз одне й те саме))))
proty vsih
5718 дн. тому
"если бы" - БРАВО, "Tелекритико"! СВІЖЕГОЛОВОМУ- а хто тут тримає удар? По-моєму, уже всі здалися. Залишається лише звернутися до редакції, якщо тільки вона і otar не одна особа.
mv
5718 дн. тому
Читаємо Аннa ПОЛІТКОВСЬКА. ДРУГА ЧЕЧЕНСЬКА http://ukrlife.org/main/evshan/chechen.htm
если бы...
5718 дн. тому
Россия скинула атомную бомбу на Тбилиси, большая часть сторонников "правоты России" все равно бы была на ее стороне. Если бы по телевизору показали бы кадры, где Саакашвили собственоручно вспарывает живот осетинской женщине, и в достоверности этих кадров не было бы сомнения, то подавляющее большинство защитников Саакашвили все равно бы кричали об необходимости обуздать агрессию России. А политковские-гонгадзы "зарабатывают" себе на жизнь, распространяя этот процесс. Беда в том что "против всех" вместо того чтобы рыть окопы и захыщять демократию и "цилиснисть" УКЛОНЯЮТСЯ ОТ ВОЕННОЙ СЛУЖБЫ и максимум - спивають писни по майданам, размахивая евро-фашистскими и др. людоедоско-звёздными флагами. Это работяги варят сталь, рубят уголёк, селяне пашут земельку, торгаши торгуют, учителя учительствуют, а гавнюки только машут флагами, им за это и платят. Самые же ценные из гавнюков, это гавнюки идейные, те которые "против всех", но НА САМОМ ДЕЛЕ только ПРОТИВ ТЕХ кто пашет, потому что не они ему платят, а те кто имеет прибыль с пахарей.
СВЕЖЕГОЛОВЫЙ
5718 дн. тому
Что-то в воздухе ТК, судя по стилю гостей, запахло Женечкой Ангольцем, а это уже повод сообщить,дорогие, что тут пасутся серьезные провокаторы. Ну, на Аню Мазепу-Политковскую на Лубянке пашет поныне целый подотдел, и неудивителмьно, что тут гонят волну, выйдя на вас по поисковикам.Держите удар- суть не в системе, а в вечной, пока живы, битве с гэбней Хай живе Ганна Мазепа, вічний ворог гебні!!!
otar
5718 дн. тому
proty vsih, я з великою повагою ставлюсь до Політковської. З неповагою (але без істерик) - до тих, хто пише погане про небіжчиків. А ось ви починаєте викликати в мене роздратування своєю наполегливою зверхністю) Я бережу свої нерви, тому вважаю дискусію завершеною. Ви, як я розумію, залишаєтесь при думці, що вам тут щось винні. Залишайтесь.
proty vsih
5718 дн. тому
Схвальна принциповість. "Майте совість" - який грубий наїзд. Шизо-короста, тикання, курка, ідіоти - це не наїзд, а голубине воркотання. Мені байдуже, коли ви працюєте, це проблеми вашого роботодавця. Цей коментар ви бачили добу тому, просто по-людськи було видалити його - і наїжджали б на мене у відповідь, скільки влізе. Ви цього не зробили, ви ДОЛУЧИЛИСЯ до образи пам'яті Політковської, вона вас менше хвилює, ніж ваша особиста, якщо вона справді є. Не публікуйте жалобні статті про неї, а відкрито пишіть, що вона продажна курка, і той, хто вважає ідіотами всіх, крім себе, буде вами задоволений. Так буде чесно. Тільки не вважайте себе після цього ні журналістом, ні чоловіком, ні людиною з совістю.
otar
5718 дн. тому
proty vsih, минулого разу я "не видалив" лише тому, що, як будь-яка нормальна людина, проводив частину суботи зі своєю родиною. Прийшовши і полізши (у неробочий час) на сайт, я побачив ваш грубий наїзд. Зараз, певна річ, я нічого не видалятиму уже з принципу. Майте ся до стримання, як у Львові кажуть.
proty vsih
5718 дн. тому
Ты мне не тычь. Мало старался. Кем ты считаешь Политковскую - твои проблемы. Ты сквозь экран видишь на кого я работаю? Убивать людей не надо, хамить и лгать не надо. А кто антироссийский, кто антиукраинский, Отечества сами разберутся. Со временем. Если тебя папа с мамой в детстве не учили, что нельзя оскорблять людей, в особенности мертвых и женщин, то придется учиться сейчас . Так будем удалять или нет?
не против всех, а только против идиотов
5718 дн. тому
Этот пост написал я, что тебе непонятно, спрашивай? Я считаю Политковскую платной глупой курицей, которые всегда удачно используемы спецслужбами. Вы на стороне антиукраинских спецслужб (с украинскими названиями), антинародных по содержнию, вы на жизнь зарабатываете служа в подобных контролируемых системах, поэтому вас и оскорбило то что вас назвают по вашей сущности. Точно таким же пусто-глагольствующим и самовлюблённым контролируемым идиотом был и Гонгадзе. И закончил он так же, потому что судьба у служак этой мерзкой системы ткая. Ловят вас за ваши личностные эго-ниточки и водят как кукол, своих же мозгов у вас нет, они либо покрыты самообманывающейся шизо-коростой или жалованьем. Всё. Я понятно высказался? (старался без "оскорблений").
proty vsih
5718 дн. тому
Видаліть той коментар, з якого все почалося, тоді будемо говорити. Те, що сказано, страшніше за придурка. Це образа ЛЮДИНИ, її гідності. МЕРТВОЇ людини. ЖІНКИ. ВАШОЇ колеги.
А эти не граждане?
5718 дн. тому
Руководитель оргкомитета общенационального митинга протеста Хазбиев сообщил ранее «Эху Москвы», что Евлоев прибыл в аэропорт Магаса сегодня вместе с президентом республики Муратом Зязиковым. «Они летели вместе в бизнес-классе», - сообщил Хазбиев. В аэропорту Зязикова встретил его кортеж, следом подъехала колонна министра внутренних дел и задержала у трапа самолета Евлоева». Он также сообщил, что после задержания Евлоева колонна «разделилась на шесть частей», поэтому неизвестно, куда увезли владельца сайта «Ингушетия.ру». Во время задержания была открыта предупредительная стрельба «по ногам», сообщил также Хазбиев, передает «Эхо Москвы». Как сообщили «РИА Новости»в МВД Ингушетии, после прилета в аэропорт Магас Евлоев был задержан сотрудниками МВД республики «для привода в органы милиции для дачи показаний по одному уголовному делу». «По предварительным данным, во время движения автомашины, в которой находился Евлоев и сотрудники милиции, произошел непроизвольный выстрел из пистолета одного из милиционеров, пуля попала Евлоеву в голову», - рассказал собеседник. По его словам, расследованием этого инцидента занимается следственное управление СКП России по Ингушетии.
otar
5718 дн. тому
proty vsih, та заспокойтеся вже. Модератор тут один, як я вже писав. Повірте, самостверджуватись, обзиваючи когось придурками, не маю потреби. Так само, як і звинувачуючи когось у відсутності сумління чи людської подоби.
proty vsih
5718 дн. тому
ПРИДУРОК - це підпис чи як? Я навіть не прошу модератора це видалити, такі коментарі тут не дивина і не чистились ніколи. Сподіваюсь, що не модератор їх пише. Я хочу лише сказати, що у нас чудова країна, де усі, крім деяких д...в типу мене, почуваються вільно і прекрасно. Можна вільно матюкатися на вулиці, в громадському транспорті, навіть на дитмайданчику, і ніхто слова не скаже. Можна привселюдно образити чи вдарити жінку, і усі, якщо не аплодуватимуть, то мовчки проковтнуть. Можна образити мертвих, колег і жінок, і бути при цьому правим. І мало того, що промовчать, будуть іще й виправдовувати того, хто вдарив, образив, промовчав, а хто заступився, допоможуть побити. Повна свобода. Ми великі, сильні і ніхто не може робити Нам зауваження. Дамо здачі. Щасливого життя вам і вашим дітям! ТУТ.
5719 дн. тому
"ЧЕСТЬ ТЕБЕ И ХВАЛА" proty vsih ! {CENSORED}
proty vsih
5719 дн. тому
Дайте вашу адресу, я вам свої паспортні дані пришлю. З фотографією. Мені ніхто нічого не винен. Політковській винні. Завтра про Гонгадзе напишуть, теж залишите для об'єктивності і присутності обох сторін? На коліна перед вами ставати, щоб ви хоч трохи думали, що можна, а чого ні? Навіщо про неї статті давати, друкуйте собі сваровського і скачка і не використовуйте імена чесних людей.
otar
5719 дн. тому
Будьте здорові, шановна анонімна людино) Залишайтесь у вашій святій вірі в те, що вам усі щось винні.
proty vsih
5719 дн. тому
І не подумаю. Якби мали совість, вже б видалили, а не крутили носом, що усяким, бачите, щось не подобається. Якщо можна вашу ж колегу, до того ж жінку, вбиту за вами так полум'яно відстоювану свободу слова, назвати куркою і далі по тексту, а ви стаєте в позу, що цей комент не вам(!), а мені не подобається(!), і ще чекаєте на моє вибачення, щоб його видалити, то питання , людина ви чи ні, знімається. Пишіть і далі, борець за свободу слова.
otar
5719 дн. тому
Чекаю, поки ви вибачитесь за свій дурний наїзд на "модераторів, які не мають совісті".
proty vsih
5719 дн. тому
МЕНІ не сподобається? Щось на мене ви надто швидко зреагували. Вашу б агресію та проти попереднього виступу. До речі, чому так і не витерли?
otar
5719 дн. тому
Ви думаєте, тут у суботу ціла бригада модераторів чергує, щоб відразу витерти кожен комент, який вам не сподобається? Уявіть, навіть у таких "нелюдів", як модератори (а їх тут аж один, тобто я), є приватне життя.
proty vsih
5719 дн. тому
"якбы она не загинула..." Модератори, та майте ж совість! Ви люди чи ні?
якбы она не загинула вид ЦРУшных "киллерив"
5719 дн. тому
её следовало бы демократизировать сааковским "Градом" в цхинвалском подвале. Много знала курица и на три фронта работала, что куриный моск не в состоянии выдержать.
y3k
5720 дн. тому
А коли ТИ останній раз в своєму житті ризикував чимось щоб допомогти іншим людям?
5720 дн. тому
Не тільки розповіла але й переслала б гуманітарну допомогу Сссаку - набір американських краваток,щоб не зголоднів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду