«Замысел не нов, да и исполнение будет убогое...»

11 Серпня 2008
14351
11 Серпня 2008
08:51

«Замысел не нов, да и исполнение будет убогое...»

14351
«Замысел не нов, да и исполнение будет убогое...»
Тимошенко повторює пенсійний і ціновий трюки Януковича; Ющенко на Говерлі нагадує виборцям про свою політичну юність і отруєння; Порошенко і Литвин стають «справжніми мужиками»; Київ лякають віртуальною нестачею хліба заради порятунку обличчя мера. Такий огляд політтехнологій у медіа за 14 – 20 липня 2008 року.
 
Черновецький і курчата
Провал вотуму недовіри уряду окрім позитивного піару дав Юлії Тимошенко майже два місяці реальної, абсолютної недоторканності. Оскільки знову порушити питання про недовіру депутати або Президент зможуть лише в другій половині вересня з початком нового бюджетного процесу. До того часу в Тимошенко є можливість перейти від оборонної до наступальної тактики проти своїх ворогів, справжніх та удаваних, та навіть дозволити собі покерувати країною в ручному режимі, поки Секретаріат готуватиметься до зіткнення у новому політичному сезоні.
 
Однак, ейфорія від перемоги, схоже, заважає Тимошенко бути максимально уважною і влучно реагувати на всі випади опонентів. Попри хороші соціальні ініціативи, вона пропустила удари від київського мера, власного міністра АПК та свого ворога на газовому фронті і соратника Фірташа Юрія Бойка.
 
14 липня, в перший робочий день після фіаско вотуму недовіри, Тимошенко робить бліц-візит до Варшави. Її як переможицю зустрічають перші особи польської держави, затяті суперники: президент Качинський і прем’єр-міністр Туск. Тема візиту – підготовка двох країн до «Євро-2012». Туск і Тимошенко просто випромінювали впевненість в успіху «грандіозного проекту» і навіть домовилися зіграти символічний футбольний матч двох урядових команд у вересні за день до вирішальної інспекції президента УЄФА Мішеля Платіні. Очевидно, ця ідея спала на думку саме Тимошенко, а Туск як справжній джентльмен вирішив не суперечити дамі.
 
Проте було добре видно, що Тимошенко на всі 100% використала закордонний візит для демонстрації впевненості у своєму прем’єрському майбутньому. Жоден телеканал не поставив під сумнів плани уряду щодо «Євро-201, хоч раніше деякі телеканали («Інтер», ТРК «Україна») це робили досить активно.
 
«Взяти під власне крило підготовку до Євро дві тисячі дванадцять нарешті вирішила Прем'єр-міністр України
(5 канал, “Час новин”, 14.07.2008)
Олег ДЕЙНЕКО, ведуча: Взяти під власне крило підготовку до “Євро” дві тисячі дванадцять нарешті вирішила Прем'єр-міністр України. Юлія Тимошенко вирушила з робочим візитом до Польщі, разом з якої Україна і має власне забезпечити проведення частини континентальної першості. Напередодні цього готовність обох цих країн перевірив голова УЄФА Мішель Платіні. Українцям від нього на горіхи дісталось, а от поляків він не критикував. Чи насправді готовність Варшави до Євро разюче відрізняється від готовності Києва виясняла наша кореспондентка Ольга КОШЕЛЕНКО, яка також вирушила до Польщі. Зараз вона на прямому зв'язку з нашою студією. Отже Олю наскільки ж поляки готові до проведення Євро дві тисячі дванадцятого року.
Ольга КОШЕЛЕНКО, кореспондент: Отже сьогодні Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко і Дональд Туск зустрічаються вперше для того, щоб провести засідання комітету з підготовки до чемпіонату дві тисячі дванадцятого року. І справді ця зустріч якраз відбувається після того як і у Варшаві і у Києві з перевіркою прибував Президент УЄФА Мішель Платіні. А от до Києва було висловлено кілька зауважень. Зокрема, пан Платіні нарікав на відсутність у Києві єдиної команди урядовців, які готували першість, також мав претензії до реконструкції НСК "Олімпійський", а от щодо Польщі не було висловлено жодних застережень Сьогодні Прем'єр-міністр Дональд Туск пояснив причини цього мовчання, вони аж ніяк непов'язані з тим, що Польща підготувалася краще ніж Україна. Прем'єр-міністр стверджує, що і тут досить проблем, а чому мовчав Платані далі у прямій мові.
Дональд ТУСК, Прем'єр-міністр Польщі: "Я попросив пана Платіні взяти участь у спільній конференції.Він відмовився у зв'язку з тим, що у нього боліло горло, тож він не виступав не тому, що він не мав зауважень до Польщі. Мішеля Платіні запевнили у Варшаві, Польща і Україна отримали спільний шанс на проведення фінальної частини Євро дві тисячі дванадцять, і спільно доведуть цей проект до щасливого завершення. Обидві країни мають перед собою ще багато роботи, яку треба виконати. Якби не це, ми би сьогодні з пані Прем'єр-міністром сьогодні так довго не розмовляли".
Ольга КОШЕЛЕНКО, кореспондент: Сьогодні дві урядові команди узгодили спільний графік дій . Є багато проблемних питань, багато проблемних об'єктів, які будуть контролювати обидві країни, і взаємно контролювати одна одну. Два ключових об'єкти стадіони у Варшаві та у Києві стадіони НСК "Олімпійський". У Києві стадіон має бути реконструйований до кінця дві тисячі десятого року, варшавський буде знесено і повністю відбудовано до червня дві тисячі дванадцятого року. Сьогодні Прем'єр-міністр вийшла із цієї наради із таким гаслом узгодженим "дві країни – одна команда", і саме під таким девізом будуть рухатися далі. Олеже.
Олег ДЕЙНЕКО, ведуча: Олю, ще одне питання. Президент УЄФА критикував Україну не лише за відсутність діла, але і слова, вказуючи на слабку інформаційну компанію на підтримку Євро дві тисячі дванадцять. Як урядовці планують покращувати цю агітацію.
Ольга КОШЕЛЕНКО, кореспондент: І цей сегмент роботи Прем'єр-міністр вирішила взяти під свій спільний контроль. Із креатином у Юлії Тимошенко завжди було все добре, і цього разу вона собі не зрадила. Сьогодні вона умовила Дональд Туска чотирнадцятого вересня зустрітися у Києві, не просто для проведення засідання у кабінеті, а для проведення товариського матчу із футболу між збірними урядів Польщі та України. Юлія Тимошенко навіть вже по трохи почала засвоювати футбольну термінологію. Я пропоную послухати діла її пряму мову.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: " Ми разом по відношенню до всіх проблем і всіх викликів, які ставлять перед всіма країнами Євро дві тисячі дванадцять разом з нашими двома урядами будемо форвардами, і це однозначно, достатньо впевнено долати і проблематику і виклики, і досягати успіху .Що стосується тих, хто хоче якось послабити Польщу і Україну в системі участі в Євро дві тисячі дванадцять, я думаю, що ми будемо спільною командою захисників. НУ а все, що стосується нашої спільної співпраці, ми одне до одного не зробимо жодного підкату".
Ольга КОШЕЛЕНКО, кореспондент: Ну якщо цей матч таки відбудеться чотирнадцятого вересня, п'ятнадцятого таки доведеться працювати за основною спеціальністю, адже саме п'ятнадцятого вересня Мішель Платіні має здійснити чергову інспекцію і перевірити як стан Підготовки Польщі, так і України до проведення Євро дві тисячі дванадцять. Олеже.
Олег ДЕЙНЕКО, ведуча: Дзянькую бардзо. Зі столиці Польщі з Варшави наша кореспондентка Ольга КОШЕЛЕНКО повідомляла про результати першої міжурядової зустрічі урядів Польщі та України у плані підготовки до Євро дві тисячі дванадцять».
 
 
«Сьогодні обидва Прем'єри уперши зустрілися у Варшаві
(“1+1”, "ТСН", 14.07.2008)
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Дві країни – одна команда. Нове гасло українських та польських урядовців. Сьогодні обидва Прем'єри уперши зустрілися у Варшаві. Там відбулося перше засідання міжурядового українсько-польського комітету із питань підготовки і проведення “Євро-2012”. Сторони обмінялися планами дій. Утім хизуватися поки що немає чим – ані Києву ані Варшаві. Головні стадіони не готові у обох столицях. Попри це обидва Прем'єри назвали точні дати відкриття стадіонів – до червня 2011 в Варшаві і до кінця 2010 у Києві. Наступне засідання українсько-польського комітету призначене на 10 вересня, саме напередодні звіту перед УЄФА. А за день до того відбудеться товариський футбольний матч українських і польських урядовців, він має символізувати дружбу і скоординованість.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНО, Прем'єр-міністр України: "Ми будемо спільною командою захисників, що ми жодній такій думці не дамо проникнути в громадську свідомість і зробимо все щоб “Євро” було надійно в руках Польщі і України. Ну а все, що стосується нашої спільної співпраці, ми один до одного не зробимо жодного підкату".
Дональд ТУСК: Прем'єр-міністр Польщі: "Польща і Україна отримали спільно шанс на проведення фінальної частини “Євро-2012”. І Польща і Україна спільно доведуть цей проект до щасливої мети"».
 
 
«Варшавские договоренности
(ТРК "Украина", "События", 14.07.2008)
Илона СВЕРДУН, ведущая: Варшавские договоренности. Ускорить введение в действие соглашения о малом пограничном движении. Разделить поровну ответственность за “Евро-2012” и даже сыграть в футбол, договорились сегодня Юлия Тимошенко и Дональд Туск.
Эдуард ГАНИШЕВСКИЙ, журналист: Тимошенко вскоре сыграет в футбол. Премьер надеется, что вместе с министрами осенью проведут товарищеский матч против польских коллег. Противостоять будут только на поле, а премьерских креслах Тимошенко и Туск решили действовать сообща. Как-никак “Евро-2012” одно на двоих.
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, Премьер-министр Украины: "Що стосується тих, хто хоче якось послабити Польщу і Україну в системі участі в “Євро-2012” я думаю, що ми будемо спільною командою захисників, що ми жодній такій думці не дамо проникнути в громадську свідомість і зробимо все, щоб “Євро” було надійне в руках Польщі і України".
Дональд ТУСК, Премьер-министр Польши: "Польша и Украина получили вместе шанс на проведение “Евро”. Поэтому и вместе наши страны должны довести грандиозный проект до счастливого финала".
Эдуард ГАНИШЕВСКИЙ, журналист: В ходе первого заседания межправительственного комитета по подготовке к “Евро-2012” стороны договорились действовать сообща. Это и совместное постройка транзитной дороги Львов-Краков, и согласованная концепция по принятию гостей. Кроме того премьеры выступили за совместную отчетность перед УЕФА. Несмотря на все, слабыми сторонами Украины и Польши являются столичные стадионы. Поляки уверяют уже в 2011 году варшавская спортивная арена обретет новое лицо. НСК олимпийский же похорошеет на год раньше.
Иван ВАСЮНИК, вице-премьер министр Украины: "Проект буде реалізований до кінця 2010 року. На чому будуються наші переконання. На тому, що це проект реконструкції стадіону, а не його знесення і будівництво. Буде зноситися практично тільки значна частина першого ярусу, а другий ярус буде збережений".
Эдуард ГАНИШЕВСКИЙ, журналист: Следующую встречу Юлия Тимошенко и Дональда Туск проведут в сентябре. Тогда ж и определят новые направления к подготовке к “Евро-2012” ».
 
Цього ж дня міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець оголосив про наміри уряду провести приватизацію вугільних шахт, пояснюючи це необхідністю порятунку галузі. Більшість телеканалів подали цю новину (навіть ТРК «Україна») у нейтральному та нейтрально-позитивному ключі. Однак жодного аналізу наслідків такого рішення також подано не було. Пізніше, навіть якщо цього не вдасться зробити через відставку, Тимошенко матиме чудову можливість апелювати до шахтарів і стверджувати, що саме олігархи вкотре завадили їй врятувати галузь.
 
«Уряд збирається передати всі шахти у приватні руки
(“Iнтер”, "Новини", 14.07.2008)
Дмитро АНОПЧЕНКО, ведучий: Уряд збирається передати всі шахти у приватні руки, сьогодні міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець пояснив, коштів в державі просто не вистачає на утримання українських копалень. Як планує міністр, загалом з молотка мають піти 120 державних шахт. Дістануться вони тим, хто більше заплатить і запропонує кращі умови для робітників. Щоправда вугільні підприємства продаватимуть не поодинці, а пакетами тобто в одному наборі з рентабельною шахтою, інвесторам доведеться купувати і щось збиткове, щоправда поки ніхто з бізнесменів не зголосився саме в такий спосіб вкладати гроші у гірничу галузь».
 
 
«Українські шахти стануть приватними
(ТРК "Украина", "События", 14.07.2008)
Юлія МІНШАКІРОВА, ведуча: Українські шахти стануть приватними. Уряд підготував 22 лоти для продажу, це 120 вуглевидобувних підприємств, про це повідомив сьогодні міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець. За його словами в першу чергу потрібно продати шахти які дають навантаження на держбюджет. Таких в Україні 47%. У них замалі обсяги видобутку, а витрати Мінвуглепрому на їх утримання досить високі.
Віктор ПОЛТАВЕЦЬ, міністр вугільної промисловості: "Их сначала надо приватизировать и облегчить бюджет, потому что никакого бюджета государственного на их содержание дальше не хватит, и мы этим самым гробим, закладывая или отдавая бюджетные деньги в эти предприятия, мы хорошие шахты гробим, те которые миллион, два миллиона дают они не получат тоже из-за этого развития. Тоесть все умирают"».
 
15-16 липня Тимошенко переходить у наступ. Прем’єр-міністр публічно звертається до всіх парламентських політичних сил із пропозицією розробити компромісний варіант бюджету на основі урядового проекту. Причому уряд намагався продемонструвати, що деякі соціальні дотації він може робити і без підтримки фракцій, присвоюючи собі право позиціюватися доброчинником для всіх громадян.
 
Зокрема, було оголошено про підвищення з 1 липня пенсій для 10 млн пенсіонерів на 75 гривень та анонсовано ще одне підвищення з 1 вересня. Нагадаємо, що подібний порядок підвищення в обхід державного бюджету започаткував Віктор Янукович у 2004 році з метою завоювання голосів. Тепер цим трюком скористалася Тимошенко. Цікаво, що жодна сила, і навіть Секретаріат, не наважилися критикувати дії Тимошенко. Адже на тлі бездіяльності парламенту ця критика зіграла би проти її авторів.
 
У цій ситуації Партія регіонів мляво звинуватила Тимошенко в популізмі та піарі, заявивши про готовність голосувати, якщо уряд спочатку розглядатиме соціальні закони. На Банковій здійснили спробу присвоїти собі ініціативу БЮТ щодо скликання позачергової сесії для ухвалення бюджету, продублювавши заяву Тимошенко, але вже від імені Президента. Проте була й важлива відмінність у меседжі уряду і Секретаріату: якщо Тимошенко закликала до компромісу між усіма фракціями, то Секретаріат закликав саме коаліцію піти на позачергову сесію та підтримати новий бюджет. Очевидно, Банкова намагається зайвий раз нагадати, що коаліція НУНС і БЮТ як була, так і залишається непрацездатною.
 
«Прем'єр Юлія Тимошенко не виключає скликання позачергової сесії ВР для ухвалення змін до Державного бюджету
(1+1, "ТСН" 16.07.2008
Мар'яна ВОРОНОВИЧ, ведуча: Прем'єр Юлія Тимошенко не виключає скликання позачергової сесії ВР для ухвалення змін до Державного бюджету. Але за її словами, задля цього потрібен компроміс з фракціями опозиції. Ми не дамо поставити крапку на змінах до бюджету твердить вона і запевняє: консультації ж тривають. Нагадаю, 11.07. в останній день сесії, ВР не ухвалила ні урядовий, ні президентської версії головного кошторису країни. У цьому Прем'єр-міністр звинуватила Президента. Саме його бюджетний варіант буцімто і став яблуком розбрату. Як відомо за день до того, він вніс на розгляд парламентарів альтернативну версію Державного бюджету – 2008. Тоді Тимошенко заявляла, що не ініціюватиме проведення позачергової сесії».
 
 
«Президент наполягає на позачерговому зібранні депутатів за рахунок їхньої відпустки, але Прем'єрка не дуже вірить, що таке можливе
(1+1, "ТСН", 16.07.2008)
Інна МОСКВІНА, ведуча: Президент наполягає на позачерговому зібранні депутатів за рахунок їхньої відпустки, але Прем'єрка не дуже вірить, що таке можливе. Секретаріат глави держави переказав конкретну вимогу Віктора Ющенка – скликати позачергову сесію ВР для ухвалення змін до бюджету. У першу чергу кажуть на Банковій, до зали мають повернутися депутати коаліційних фракцій. Адже для цього є всі об'єктивні причини. Останнім голосуванням урядовий і президентський законопроекти, повернули для повторного розгляду у профільний комітет. Фракція БЮТ запевнила: для скликання позачергової сесії практично є необхідні 150 підписів. Натомість представники фракції Партії регіонів і Литвина, називають намагання колег черговим піаром БЮТ і не серйозною справою. Не вірить у бажання депутатів пожертвувати відпусткою заради бюджету і сама Тимошенко, але надії не втрачає. Офіційно на канікули ВР має піти з 18.07. і більшість депутатів, як повідомили у регламентному комітеті вже написали заяви на відпочинок.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Нам потрібно через громадськість, через ті, хто мусив отримати додаткові гроші співпрацювати з народними депутатами всіх фракцій, з лідерами всіх фракцій для того, щоб все ж таки провести зміни та доповнення до бюджету на 2008-мий рік"».
 
 
«Приємна новина, 10 мільйонам українцям збільшили пенсії
(ТРК "Украина", "События", 16.07.2008)
Юлія МІНШАКІРОВА, кореспондент: Приємна новина, 10 мільйонам українцям збільшили пенсії, про це заявила Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Це підвищення передбачене проектом змін до держбюджету. Першого вересня розміри виплат знову зросте. Нагадаю, з першого липня розмір мінімальної пенсії складає 544 гривні.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "53 % пенсіонерів отримають до 7 гривень додатку, це мається на увазі як раз враховуючи стаж, враховуючи середню заробітну плату, мільйон двісті тридцять тисяч осіб отримають додатково до пенсії від 75 до 100 гривень. Понад 100 гривень до пенсії отримають 260 тисяч осіб, і в принципі всього додатково до пенсії отримають 10 мільйонів пенсіонерів додатково певні надбавки, але це не останнє зміни в цьому році".
Юлія МІНШАКІРОВА, кореспондент: Проте зміни до бюджету так і не прийняті. Блок Тимошенко збирає підписи для позачергового засідання Парламенту і хоче добитися компромісу у цьому питанні з іншими фракціями. Зажадав провести позачергову сесію і Президент, опозиція ж назвала PR-ходом бажання зібрати позачергову сесію Парламенту. Такої думки дотримуються і деякі депутати від блоку Литвина».
 
 
«Із першого липня пенсія в Україні зростає
(“1+1”, "ТСН", 16.07.2008)
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Добра новина для пенсіонерів – із першого липня пенсія в Україні зростає. Постанову про це сьогодні ухвалив уряд. Починають виплачувати надбавку вже цього місяця. Розмір мінімальної пенсії зріс на 62 гривні. Понад 5 мільйонів пенсіонерів отримують надбавку у розмірі 75 гривень, ще понад мільйон отримає плюс 100 гривень і понад 100 гривен надбавки матимуть 260 тисяч пенсіонерів. Рахуватимуть від стажу роботи і державних привілеїв. Загалом це підвищення стосується 10 мільйонів українців.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Завжди збільшення пенсій в межах Пенсійного фонду, який є, завжди регулювалося постановами уряду. Ми просто хотіли значно більш суттєво підвищити пенсії, і тоді потрібні були б зміни до бюджету. А в тих межах, в яких ми зараз підвищили, достатньо лише Пенсійного фонду"».
 
 
«Відсутність головного бюджету України не завадила Юлії Тимошенко зробити щедрий дарунок усім українським пенсіонерам
(5 канал, "Час новин", 16.07.2008)
Олег ДЕЙНЕКА, ведучий: Відсутність головного бюджету України не завадила Юлії Тимошенко зробити щедрий дарунок усім українським пенсіонерам. За два тижні після початку липня Прем'єр повідомила, що з першого числа цього ж місяця пенсія зросла. За її словами: на ці виплати десяти мільйонам пенсіонерів гроші братимуть з рахунків пенсійного фонду. Так понад п'ятдесят відсотків пенсіонерів отримають надбавку до семи десяти п'яти гривень, ще півтора мільйона можуть розраховувати на додаткові сто гривень. Також збільшать розмір мінімальної пенсії для інвалідів аварії на ЧАЕС та ліквідаторів, тут надбавки сягатимуть від сто десяти до ста сорока гривень. Надбавки отримають також і двісті тисяч інвалідів та учасників Великої Вітчизняної війни. Тимошенко запевнила: першого вересня планується наступне підвищення пенсій.
Синхрон: Юлія Тимошенко, Прем'єр-міністр України: "В принципі всього додатково до пенсії отримають десять мільйонів пенсіонерів додатково певні надбавки. Але це останнє підвищення в цьому році. Ще одне підвищення пенсій буде з першого вересня. Ті збільшення, які ми робимо зараз практично мінімальної пенсії, люди отримують з першого липня і отримають десь в районі двадцять п'ятого – двадцять шостого липня. Почнемо ми платити і до кінця липня виплатимо додатково те, що люди не отримали"».
 
 
«З 1 липня цього року пенсії в українців стануть більшими
(ICTV,"Факти", 16.07.2008)
Інна ШЕВЧЕНКО, ведуча: І знову до сьогодення. З 1 липня цього року пенсії в українців стануть більшими. Сьогодні Кабінет міністрів знайшов вихід із складної ситуації та навіть без затверджених змін до бюджету прийняв власну постанову про збільшення пенсійних виплат. Відтак мінімальна пенсія в Україні становить 544 гривні. Крім того, аби остаточно подолати інфляцію, уряд вдався до інтервенції з держрезерву, але не зважаючи на такі позитивні ініціативи прем'єр-міністр Юлія Тимошенко зазначає, що тільки зі змінами до кошторису уряд може повністю вирішити усі існуючі проблеми.
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Оскільки зміни до бюджету депутати не затвердили, Кабінет міністрів сьогодні на своєму засіданні шукав обхідні шляхи. Урядовою постановою затвердили збільшення пенсій з 1 липня, але не так, як хотілося б. Перший крок – мінімальна пенсія з 1 липня – 544 гривні. Плюс додаткові виплати чорнобильцям та інвалідам. Прем'єр зізнається, якби депутати затвердили зміни до бюджету, усі пенсіонери отримали б ще більше.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Завжди збільшення пенсій в межах Пенсійного Фонду, який є, завжди регулювалося постановами уряду. Ми просто хотіли значно більш суттєво підвищити пенсії і тоді потрібні були б зміни до бюджету. А в тих межах, в яких ми зараз підвищили, достатньо грошей Пенсійного Фонду".
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Щоб приборкати інфляцію, уряд знову вдався до інтервенції з держрезерву. Київська влада, як і всі інші області, в будь-який може взяти в держрезерві дешеве борошно і не створювати штучний ажіотаж навколо хліба, заявила прем'єр. Цього року врожай зернових буде вдвічі більший, тож підстав для зростання ціни на хліб взагалі немає. Так само вже сьогодні держава віддає курятину напряму в супермаркети по 11 гривень.
Михайло ПОЖИВАНОВ, голова комітету з державного матеріального резерву: "Враховуючи постанову уряду, що підприємств роздрібної торгівлі повинні мати не більш, ніж 10% надбавки, плюс я рахую логістику з наших комбінатів довести до підприємств, там максимальна ціна буде 13, ну, Юлія Володимирівна сказала 13,50, вона полтіннік накинула ще додатково тим, хто буде цим займатися, щоб воно вже дойшло до прилавка. Це максимальна ціна".
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Щоб розв'язати всі проблеми остаточно, потрібні зміни до головного фінансового документа країни. Тож прем'єр закликала урядовців агітувати бюджетників, щоб вже ті просили всі фракції парламенту зібратися на позачергове засідання і ухвалити зміни до бюджету.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Опозиційним силам не подобається, щоб 32 мільярди було віддано людям. Вони розуміють. Що почнуть іншим життям жити цілі галузі, що іншим життям почне жити економіка України, і просто вони не хочуть підтримувати цей бюджет, щоб не дати додаткової довіри до уряду в суспільстві".
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Наступне підвищення пенсій уряд планує вже з 1 вересня, не залежно від того, зберуться депутати на позачергову сесію чи ні».
 
 
16 липня прем’єр-міністр знову атакувала президентських ставлеників у регіонах за інфляцію та виробників курятини, які завищують ціни на свою продукцію. Першим вона ще раз нагадала про подання у відставку в разі відсутності змін. Другим пообіцяла скасувати дотацію, якщо ціни не спадуть.
 
Щоб дотиснути «монополістів-курятників», Тимошенко наказала Держрезерву імпортувати американське м’ясо і публічно оголосила про його ціну: 13,5 грн. за кілограм, що вражало порівняно з удвічі вищими внутрішніми цінами. Хоча не виключено, саме на такий резонанс і була розрахована відповідна заява та ініціатива уряду. Проте в цьому питанні Тимошенко зазнала удару в спину: міністр АПК Юрій Мельник заявив, що в Україну імпортується «м’ясний неліквід», який нормальні країни не використовують для виготовлення харчів. Серед сюжетів новин знову хочеться окремо відзначити роботу «Інтера» та Ольги Клюєвої
 
 
«Прем'єр персоніфікує інфляцію і у червневій звинувачує монополістів на ринку курятини
(“1+1”, "ТСН", 16.07.2008)
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Скільки має коштувати куряче стегенце – це питання вже другий день поспіль набуло політичної ваги. Очильниця уряду переконана – вітчизняний виробник штучно завищує ціну і тим розкручує інфляцію. Зробити куряче м'ясо доступнішим мають інтервенції із держрезерву, які почалися уже сьогодні.
Юліана САУХ, кореспондент: Війна с курами чи війна курами. Прем'єр персоніфікує інфляцію і у червневій звинувачує монополістів на ринку курятини. Зокрема керівника Держуправління справами Ігоря Тарасюка, але е одне велике виробництво м'яса птиці пов'язують із бютівцем Євгеном Сігалом. Тож курячими лапками уряд б'є фактично своїх же – коаліціянтів. Вчора Прем'єр пригрозила скасувати державні дотації виробникам курятини якщо ті не знизять ціни до європейського рівня – 13.5 гривень, а вже сьогодні Держкомрезерв почав відпускати оптовикам імпортну курятину по 10 гривень 72 копійки.
Михайло ПОЖИВАНОВ, голова Держкомрезерву: "Враховуючи постанову уряду що підприємства роздрібної торгівлі повиннім ати не більш ніж 10% надбавки плюс я рахую логістику з наших комбінатів довести до підприємств, там максимальна ціна буде 13, ну Юлія Володимирівна сказала 13.5, вона полтинник накинула ще додатково тим, хто буде цим займатись".
Юліана САУХ, кореспондент: Асоціація птахівників стоїть на своєму – 16-17 гривень, менше не можна, оскільки ціни на зерно і енергоносії неухильно зростають. Посилання Прем'єрки на Європу птахівники вважають не фаховим так само як і адміністративне регулювання ринку.
Олександр БАКУМЕНКО, голова спілки птахівників України: "Украина становиться свалкой сегодня по всему некачественному импорту. Такое впечатление – возвращаются времена Сталина – жесткие проверки, команды, ату, разорвать, порвать, доказать. На самом деле проверяется – все в порядке".
Юліана САУХ, кореспондент: Занепокоєння засиллям імпортного м'яса висловив учора і міністр агро політики. З початку цього року Україна завезла близько 160 тисяч тон м'яса – близько 30% не ліквід, з якого у Європі виготовляють корм для тварин. Дешева закордонна продукція плюс відсутність дотацій і ми їстимемо лише такий непотріб, попереджають виробники.
Олександр БАКУМЕНКО, голова спілки птахівників України: "Инфляция, с которой борются, обратная сторона ее будет через 3-4 месяца. Если сейчас уничтожить отечественного товаропроизводителя импортными интервенциями, тогда мы останемся без собственного мяса, молока и всего остального".
Юліана САУХ, кореспондент: Вся ця куряча метушня хоча і має економічне підґрунтя, дуже відгонить політикою. Вважають політичні експерти. Конкретними звинуваченнями Тимошенко вказує і хто винний і що робити. Бореться не з абстрактною інфляцією, а знижує ціну на конкретний товар і визначає винуватця попереднього здорожчання.
Володимир ФЕСЕНКО, політолог: "Ігор Тарасюк, якого критикували, він в принципі є одним з таких зв'язкових між оточенням Ющенка і українським бізнесом. І тому це ще і удар по самому Президенту, не прямий, опосередкований удар, не удар по Балозі, до цього вже звикли, а удар по конкретних людях, які близькі і до Президента і до Балоги".
Юліана САУХ, кореспондент: Кур рубають, пір'я летить. Під удар потрапляють і курячі багатії з політичної сили Прем'єрки. Експерт не дивується – каже котлети окремо. Мухи окремо – пташина війна ведеться не лише з політичними опонентами, а й з бізнесовими конкурентами.
Володимир ФЕСЕНКО, політолог: "Бій своїх щоб чужі боялися".
Юліана САУХ, кореспондент: А завтра бійок за курячі стегенця можна очікувати на ринках – оптовики викинуть дешевий імпорт в роздріб».
 
 
«Кабинет министров повышает пенсии и пытается снизить цены на куриное мясо
(“Iнтер,"Подробности", 16.07.2008)
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: Кабинет министров повышает пенсии и пытается снизить цены на куриное мясо. На заседании правительства сегодня объявили, что с первого июля доходы десяти миллионов пенсионеров выросли. Каждый второй пенсионер получит ежемесячную надбавку в 75 гривен. Это повышение предусматривали правки к бюджету.
Но поскольку парламент их не утвердил, правительство пошло иным путём и нашло деньги в самом пенсионном фонде – в этом году он наполняется активнее, чем ожидали. Также сегодня Кабмин пообещал сбить высокие цены на мясо птицы.
Ольга КЛЮЕВА, корреспондент: Начинается заседание поздравлениями с несостоявшейся отставкой правительства. Команде Тимошенко дарят футболки национальной олимпийской сборной. Корпоративный дух поднят, правда, размеры подошли не всем. Премьер опять объявляет войну высоким ценам. На этот раз – на курятину. Бороться собирается интервенциями куриного мяса из Госрезерва. Правда, гарантий, что продукт дойдет до покупателя только с разрешенной 10-процентной торговой надбавкой пока не может дать никто.
Михайло ПОЖИВАНОВ, глава Госкомрезерва: "Ми відвантажимо готовим віддавати цю продукцію по відпускній ціні від 10,70 до 11 гривень, враховуючи постанову уряду що підприємства роздрібної торгівлі повинні мати не більш, ніж 10% надбавки, плюс, я рахую логістику, з наших комбінатів довести до підприємств. Там максимальна ціна буде 13, Юлія Володимирівна сказала, 13,50. Вона полтіннік накинула ще додатково".
Ольга КЛЮЕВА, корреспондент: Если гарантий удешевления продуктов Кабмин дать не может, то повышение пенсий с первого июля обещает. Хотя надежда на то, что депутаты вернутся из отпусков ради принятия изменений в бюджет, тает на глазах. Кабмин решается на обходной маневр – повышает пенсии, не меняя бюджет.
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, Премьер-министр Украины: "Ми прийняли постанову уряду, абсолютно в межах діючого законодавства, на базі якої ми збільшуємо пенсії так, як було передбачено якраз в змінах до бюджету на 2008 рік".
Людмила ДЕНИСЕНКО, министр труда и социальной политики Украины: "Да это не из государственного бюджета. Это средства Пенсионного фонда Украины, у которого есть профицит".
Ольга КЛЮЕВА, корреспондент: Таким образом, прибавку к пенсии от 75 до 100 гривен получат более 10 миллионов пенсионеров, а правительство продолжает искать пути, как распределять деньги из казны без благословения отдыхающего парламента. Пока депутаты отдыхают, правительство ищет способы, как дать стране 32 миллиарда гривен в обход государственного бюджета, и сейчас юристы Кабмина ищут правовые лазейки, как сделать так, чтобы такие действия не противоречили Конституции».
 
 
Зрештою, 17-18 липня Тимошенко ще раз нагадує українцям, хто ж її головний «ворог» і хто гальмує розвиток країни заради власних амбіцій:
 
«Юлія Тимошенко: Ніхто окрім Кабміну не повинен вносити законопроект змін до державного бюджету
(“24,"Новини", 18.07.2008)
Кореспондент: Ніхто окрім Кабміну не повинен вносити законопроект змін до державного бюджету. Так категорично напередодні заявила Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Глава уряду проти будь-яких втручань з Банкової до поправок головного кошторису країни. Мовляв, якщо Президент і хоче щось додати чи поправити у документі – хай каже, уряд врахує, але свого варіанту не подає. Прем'єрка пояснила, що Конституцією не передбачено, аби хтось окрім Кабінету міністрів вносив якісь законопроекти стосовно державного бюджету. Юлія Тимошенко певна: Віктор Ющенко подав свій варіант змін до кошторису, аби зірвати бюджетний процес. Відтак, поплічники Прем'єрки у Верховній Раді – фракція БЮТ – виступили за відкликання президентського законопроекту змін до бюджет. Зараз парламентський комітет розглядає лише урядовий варіант».
 
 
«Юлія Тимошенко обіцяє не втручатися в столичне хлібне питання
(Новий канал, "Репортер", 17.07.2008)
Володимир ПАВЛЮК, ведучий: Юлія Тимошенко, яка неодноразово говорила, що для здорожчання хліба жодних підстав немає – сьогодні, коли підвищення відбулося, заявила, що у внутрішні справи Києва не втручатиметься. Каже, здорожчання хліба майже удвічі – винятково на совісті Чернівецького, бо саме він є співвласником усіх хлібозаводів столиці. Тож усім незадоволеним Тимошенко радить звертатися до мера. Мовляв, самі ж за нього голосували. Знайшла звинувачення Тимошенко і для Президента – каже, Ющенко хоче зірвати бюджетний процес – для того і вніс до Парламенту власний законопроект про зміни до головного кошторису країни. Прем'єр переконана: вносити до Верховної Ради зміни до держбюджету – суто її парафія».
 
 
Найбільшим викликом для уряду протягом 14 – 20 липня стала ситуація з хлібом у столиці. Виглядало так, ніби місто кинули напризволяще і за кілька днів у Києві не буде хліба. Ситуація нагніталася практично всіма телеканалами, які подавали інтерпретацію подій від «Київхліба», поширюючи перекручену та неперевірену інформацію про те, що борошна лишилося на 3-5 днів, що виробництво скорочено на третину і вивезення хліба до Київської області припинено.
 
Наступного дня, щоправда, наводилися слова міністра АПК Мельника, який спростовував заяви пекарів і вказував на достатні запаси зерна і борошна. Низка телеканалів відправили своїх репортерів у Київську область, де ті з’ясували, що хліб уже давно подорожчав і перебоїв із його постачанням немає. Проте ніхто так і не наважився зробити висновок, що представники «Київхліба» просто брешуть. Так само ніхто не спромігся поміркувати, навіщо ця брехня потрібна.
 
А інтрига розкрилася 17 липня, коли Київрада проголосувала за підвищення цін на три «соціальні» сорти хліба. Виявляється, це рішення мало вигородити мера, який не хотів особисто вносити це питання на розгляд, щоб не виглядати порушником власної передвиборчої обіцянки про збереження найнижчих цін на хліб. Натомість його «права рука», секретар Київради Олесь Довгий одразу заявив, що міська влада буде виплачувати 500 тис. малозабезпечених киян щомісячну «хлібну» надбавку у розмірі 15 грн. Дрібниці, а електорату приємно. Черновецький зробив на місцевому рівні практично те ж, що Тимошенко – на загальнонаціональному із пенсіями.
 
У цій ситуації напрочуд спокійною була реакція на зростання ціни на хліб із боку БЮТ та самої Тимошенко. Прем’єр-міністр лише констатувала, що в такий спосіб Черновецький як співвласник хлібозаводів вирішив заробити, і при цьому не пригрозила йому жодними санкціями... Схоже, позачергові вибори в Києві так нічого й не навчили БЮТ.
 
 
«Хліб зникає
(“1+1”,"ТСН", 14.07.2008
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Хліб зникає. Виробники кажуть, борошна залишилось на тиждень. Відтак, планують із вівторка за межі Київщини відпускати не більше 100 тон хліба на добу. Поруч із столицею, у Броварах, хліба у магазинах вже немає. Місцевий хлібокомбінат зупинився, а щоб придбати буханець чергу займають із ранку.
Олександр МОТОРНИЙ, кореспондент: В Броварах дефіцит, в магазинах немає свіжого хліба. Тутешній хлібокомбінат стоїть. Місцеві мешканці задовольняються водою. Продукт №1 почали імпортувати із сусідніх областей. 2,25 – це дорожче ніж 2,08, але краще ніж нічого кажуть бровар чани. Зазвичай булку хліба Тетяна Коваленко купує у своєї колеги просто на втор день. З минулого четверга жінка виконує щоранковий хлібний забіг. Коли комбінат запрацює знову не знає ніхто, версії бувають різні. Газове припущення виявляється достовірним, місцевий підрозділ облгазу зажадав терміново провести профілактику на комбінаті. З 10 липня з 8 до 15 – пекарі погодились, та виявилось – дарма. Аби комбінат запрацював знову підключили геть усіх, аж до районного чиновника №1, та на газовиків ті авторитети враження не справили – відбилися лімітом. Броварський комбінат лише один із цехів столичного Київ хлібу. Старший брат допомагає молодшому як може. На прохідній у Броварах продають хліб зі столиці. Та ситуацію це не врятує, каже директор Чекерда. Бровари – це лише перша ластівка, переконують пекарі, мовляв, з 2006 ціни зросли геть на усе в кілька разів. Вартість булки не збільшилась не на копійку».
 
 
«Дефицит хлеба наметился в Киевской области
(“Iнтер”, "Подробности", 14.07.2008)
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: Дефицит хлеба наметился в Киевской области. Со вчерашнего дня его поставляют туда всё меньше. А завтра – компания "Хлеб Киева" намерена вообще остановить отгрузку своей продукции в регион, чтобы обеспечить ею хотя бы столицу. Эта компания – фактически монополист по производству хлебобулочных изделий в Киеве. В ситуации разбирался Геннадий Вивденко.
Геннадий ВИВДЕНКО, корреспондент: Киевский хлеб – только для жителей столицы. Пекари угрожают оставить область без своей продукции. Причина этой торговой дискриминации – в огромных убытках самого большого хлебопекарского предприятия в стране. 4 миллиона – такова сумма убытков на заводе Николая Игнатенко, директора одного из десяти хлебопекарских предприятий столицы. Муки, по его словам осталось на 3 дня. Купить новую – не за что. С воскресенья вынужден огорчать областные магазины и бизнесменов.
Николай ИГНАТЕНКО, директор киевского хлебозавода № 2: "Ми скоротили відпуск готової проукції за межі міста Києва – тим підприємствам, які купляють хліб у нас і везуть продають за межами міста Києва – десь відсотків на 10 ми скоротили".
Геннадий ВИВДЕНКО, корреспондент: Пекари с завтрашнего дня угрожают полностью остановить отгрузку продукции. Компания "Хлеб Киева", которая объединяет заводы отрасли в столице обнародовала официальный пресс-релиз, в котором председатель правления Игорь Мазурика заявляет: "Ежедневно за пределы Киева вывозится более 100 т хлебной продукции. И если этот хлеб будет оставаться в столице, то мы сможем некоторое время контролировать ситуацию", – конец цитаты. Ранее монополисты по производству хлеба требовали у мэрии разрешить им повысить цены на свою продукцию почти вдвое, поскольку из-за низкой стоимости хлеба в Киеве – их убытки перевалили за сто миллионов гривен. А в регионы вывозится до четверти продукции – столичные буханки самые дешевые в стране – из-за урегулирования ситуации местной администрацией. В мэрии говорят, что вплотную проблемой займутся через два дня.
Денис БАСС, первый зам председателя Киевгосадминистрации: "17-го числа будет сессия Киевсовета и там этот вопрос будет рассмотрен. Все предложения сегодня бюджетная комиссия рассмотрела".
Геннадий ВИВДЕНКО, корреспондент: Пока нехватка хлеба ударила по мелким предприятиям в области. В магазине городка Вишневое, в нескольких километрах от Киева, перебои с популярным сортом – "Украинский". Поговаривают, что совсем их ограничивать в киевском хлебе нельзя, иначе в дело вмешается антимонопольный комитет. Сами же пекари опасаются, что их вынужденные меры бумерангом вернутся, в первую очередь, к киевлянам. Жители области – в ситуации перебоев с хлебом – способны самостоятельно вывозить из города огромные объемы продукции».
 
 
«Брак хліба від сьогодні може відчути вся Київщина
(ТРК "Ера", "Новини", 15.07.2008)
Костянтин МУДРИК, ведучий: Брак хліба від сьогодні може відчути вся Київщина. Столичні пекарні готові обмежити його постачання для продажу за межами міста. Йдеться про сто тонн соціального хліба, щодня, як повідомив директор підприємства "Хліб Києва" Ігор Мазурика пекарі змушені вдатися до таких кроків, інакше запаси борошна будуть вичерпані за тиждень, а для їх поповнення бракує коштів. Нагадаємо, на початку місяці хлібопекарі вимагали щонайменше вдвічі підвищити в Києві ціни на соціальний хліб. Для вирішення цього питання міська влада створила робочу групу. Суму компенсації хлібовиробникам визначатиме Київрада на засіданні 17 липня. Тим часом окремі райони столиці минулими вихідними вже відчули труднощі з хлібопостачанням».
 
 
«Їсти дорогий хліб у столиці не правильно, на тому стоїть міністр сільського господарства
(Новий канал, "Репортер", 15.07.2008)
Володимир ПАВЛЮК, ведучий: Їсти дорогий хліб у столиці не правильно, на тому стоїть міністр сільського господарства. Юрій Мельник спростував вчорашні заяви київських хлібопекарів про те що зерна лишилося тільки на тиждень. Ось міністр знаєж, у аграрному фонді та Держкомрезерві пшениці повно, а хлібопекарі є двіїшники, не знають.
Юрій МЕЛЬНИК, міністр АПК: "Кожен регіон, звернувшись до Аграрного фонду, до Держкомрезерву може отримати в необмеженій кількості зерно для того, щоб утримувати ціну на хліб. Маючи з постачань нуль з Аграрного фонду, говорити про те, що сьогодні є брак борошна, на мою думку, це непрофесійно і необґрунтовано."
Володимир ПАВЛЮК, ведучий: Керівництво "Київ хліб" послухали міністра і підтвердили, зерно у Фондах може і є, але ку пекарів грошей купити його не має, бо вони на межі банкрутства. А без передоплати пшениці ніхто не відпускає».
 
 
«Вже у п'ятницю 18 липня, соціальні сорти хліба у столиці можуть подорожчати
(“Iнтер”, "Новини", 15.07.2008)
Дмитро АНОПЧЕНКО, ведучий: Вже у п'ятницю 18 липня, соціальні сорти хліба у столиці можуть подорожчати, про це заявив голова правління компанії "Київ хліб", місцевого монополіста із виробництва найпопулярнішого для українців продукту. У компанії заявляють, через те що мерія утримує низькі ціни на хліб, пекарі зазнали збитків більш як на 100 мільйонів гривень, і скорочують виробництво. Тому хліб Києва вимагає підвищити ціни на хліб. , щоб знову працювати рентабельно. Із пекарями згодні депутати міськради. Спеціальна ко місія вивчала проблему і рекомендувала столичній владі встановити нову вартість – 3 гривні за "Український" хліб, 2.40 гривні за "Пшеничний", і 2.509 гривень за "Батон". Водночас поки ец рішення не прийняте, столичні пекарі щоб забезпечити соціальним хлібом столицю обмежать постачання у міста і села київської області.
Ігор МАЗУРИКА, голова правління ВАТ "Хліб Києва": "На сьогоднішній день ми скоротили уже на 30 % вивіз хліба підприємцям, які вивозять за межі Києва і по ситуації можемо ще більше скорочувати. тобто в принципі, якщо не буде у нас можливості, можемо скоротити повністю, як і обіцяли"».
 
 
«Прем'єрка пекарів не чує, і теж їх відсилає, до елеваторів
(Новий канал, "Репортер", 15.07.2008)
Володимир ПАВЛЮК, ведучий: Прем'єрка пекарів не чує, і теж їх відсилає, до елеваторів. Кажуть: цьогорічний врожай добрий, а від залишків торішнього засіки тріщать. Тож підстав для підвищення цін вона теж не бачить. Розбиратися із "кусючими" цінами Тимошенко попросить Генпрокуратуру. Листа туди відішле вже цього тижня.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "У нас сьогодні іменинник пан Черновецький, де він через певних осіб володіє хліб-заводами. І він зі своїми падельніками залишає Київ та область не просто без нормальної ціни на хліб, а навіть без хліба залишає, саботуючи ті ціни, які виставлені для соціального хліба. Для Києва, який має такі колосальні можливості фінансові, організаційні можливості, показувати показник майже в 2% інфляції в той час коли частина областей іде в дефляцію, це просто, якщо казати термінами розвитку тваринництва, це просто "свинство."
Володимир ПАВЛЮК, ведучий: Столичній владі від Тимошенко дісталося на селекторній нараді з губернаторами. А нарада вийшла не нарадою, а жалобою по бюджету. Губернатори рюмсали через недоотримані гроші, Прем'єр розводила руками. Це через Парламент, який "зарубав" державний кошторис, пенсіонери залишаться без надбавки, аграрії – без дотацій, а дороги – без "літнього" ремонту. І дала керівникам областей завдання на літо: вони мусять переконати представників п'яти парламентських фракцій, проголосувати зміни до бюджету до початку вересневої сесії».
 
 
«Сьогодні останній день коли, у Києві можна купити дешевий хліб
(“1+1”, "ТСН", 17.07.2008
Інна МОСКВІНА, ведуча: Сьогодні останній день коли, у Києві можна купити дешевий хліб. Від завтра ціна на три соціальні сорти зросте майже вдвічі. Таке рішення ухвалила Київрада. Водночас, малозабезпеченим киянам обіцяють доплачувати на хліб.
Інна БОДНАР, кореспондент: В Київраді всіх нагодували хлібом. 20 найменувань: з тміном, сиром та насінням – все заради того, щоб підняти ціни на соціальні сорти хліба. Український, пшеничний та батон у столиці найдешевший. Цього річ каже хлібне керівництво, кияни його їли в борг.
Ігор МАЗУРІКА, генеральний директор ВАТ "Хліб Києва": "У нас на сегодняшний день 60 миллионов долгов за зерно и 20 миллионов долгов за муку".
Інна БОДНАР, кореспондент: Щоб працювати не на збиток, хліб має подорожчати майже вдвічі. Український теперішній з 1,68 копійок до 3-х, батон до 2,5, а пшеничний до 2,40 копійок. Щоб дорожчий хліб змогли проковтнути соціально незахищені кияни – їм будуть доплачувати щомісяця на 5 буханців.
Олесь ДОВГИЙ, секретар Київради: "Кожний соціально незахищений киянин буде отримувати з київського міського бюджету щомісячно хлібну надбавку в розмірі 15-ти гривень на людину".
Інна БОДНАР, кореспондент: По 15 гривень мають роздати майже пів мільйону киян. На це коштів у бюджеті поки не закладено. Виплачувати обіцяють із серпня тоді як хліб подорожчає вже завтра».
 
 
«Хлеб в столице подорожает
(“Iнтер”, "Подробности", 17.07.2008
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: Хлеб в столице подорожает. За повышение цен на социальные сорта почти в 2 раза проголосовал Киевсовет. С завтрашнего дня в столице наиболее популярные виды хлебобулочных изделий будут стоить: "Украинский" – 3 гривны, "Пшеничный" – 2 гривны 40 копеек, батон "Нива" – 2,50. Столичные власти уверяют, что подорожание не коснется малоимущих киевлян. Им пообещали выплачивать из горбюджета дотацию – 15 гривен в месяц на человека.
Геннадий ВИВДЕНКО, корреспондент: Мучным побаловать столичных депутатов решили пекари в важный для себя день голосования. Принесли в Киевсовет 20 сортов своей продукции, в том числе некоторые экспериментальные виды. Глава столичного монополиста – компании "Хлеб Киева" – Игорь Мазурика, к примеру, демонстрирует буханку "Пурпур" из специальной мексиканской пшеницы. Ее уникальные свойства должны способствовать улучшению здоровья депутатов.
Игорь МАЗУРИКА, глава компании "Хлеб Киева": "Для профілактики різних видів захворювань".
Геннадий ВИВДЕНКО, корреспондент: Но у столов депутатов почти не видно. Хлеб в основном едят оголодавшие журналисты. Пекари в это время убеждают, что долги производителей по 18 миллионов гривен ежемесячно. И в целом это уже 100 миллионов. Потому что цены на их продукцию не менялись уже 2 года, и на сегодня остаются самыми низкими в Украине, а сырье подорожало в 1,5-3 раза. И улучшить ситуацию можно только после решения столичных властей. Таким образом, социальные сорта хлеба дорожают в Киеве в 2 раза, а столичный хлеб теряет статус самого дешевого в стране. Но пекари всерьез угрожали перебоями, поэтому в мэрии раньше говорили: цены на хлеб должны быть стабильными. Теперь лозунг сокращается – "Хлеб должен быть".
Олесь ДОВГИЙ, секретарь Киевсовета: "Хліб в Києві буде. І не просто буде, а буде самий смачний, вчасний, свіжий і теплий".
Геннадий ВИВДЕНКО, корреспондент: Оппозиция в Киевсовете удивлена тем, что хлебный вопрос вообще решается в этом зале. Повышать цены на стратегический продукт, по их мнению, можно лишь решением администрации – исполнительной власти.
 
Иван ПЛАЧКОВ, депутат Киевсовета, фракция Блок Виталия Кличко: "Переложили на плечи депутатов, значит, ответственность за те расчеты, которых они не делали".
Геннадий ВИВДЕНКО, корреспондент: Расчеты осуществляла депутатская рабочая группа. Она также определила, сколько надо компенсировать малоимущим киевлянам. Так называемая хлебная надбавка – это 15 гривен на человека в месяц. Сумма должна перекрыть разницу между старой и новой ценой.
Алла ШЛАПАК, депутат Киевсовета, фракция Блока Леонида Черновецкого: "Ці гроші будуть видаватися так як отримується адресна матеріальна допомога, яку вже київська влада сплачує 2 роки. Хто має банківську картку, той буде отримувати на банківську картку, тобто пенсія, яку отримують. Хто отримував через пошту – буде отримувати через пошту".
Геннадий ВИВДЕНКО, корреспондент: Секретарь Киевсовета тем временем предлагает поделить каравай между депутатами, а также батон и буханку "Пшеничного". Это все еще до голосования подарили пекари. Депутаты едят прямо за столами, не отвлекаясь от нажатия кнопок и заслушивания докладов. Пошли земельные вопросы. Хлеб, по словам пекарей, подорожает с завтрашнего дня. Но уже сегодня в районах Киева возник ажиотаж. Горожане раскупают пока дешевый хлеб. В этом ларьке социальных сортов уже нет».
 
 
«Хліб у столиці таки подорожчає
(Новий канал, "Репортер", 17.07.2008)
Володимир ПАВЛЮК, ведучий: Те про що тривалий час говорили – сталося. Хліб у столиці від завтра подорожчає. Майже удвічі.. Нові ціни сьогодні на сесії встановила Київрада. Але бідним обіцяла на хліб давати грошей, у середньому на 5 буханців щомісяця. Депутати ж сьогодні могли наїстися хліба від пуза, і безкоштовно. Пекарі пригощали.
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: Збувся страшний сон киян. Тепер вони платитимуть за батон не гривню сорок, а 2.50. Білий першого ґатунку дорожчає на 80 копійок. А найбільш ходовий – український підстрибує в ціні майже вдвічі. Коштував гривню шістдесят вісім, буде – три. Від самого рання у Київраді – хлібне лобі. Пекарі притягли на сесію свої елітні сорти. З кмином і родзинками. На пробу депутатам. Та ті сьогодні харчувалися лише паперовим хлібом. Булки наминала преса. Пекарі зробили припущення: депутати заїлися, хочуть ще дорожчого хліба.
Петро ПАРХОМЕНКО, гендиректор ВАТ "Київхліб": "Уже дуже багато киян, людей заможних хочуть їсти європейський хліб. Ми для них це готовимо. Ці будуть от п'яти до тридцяти гривень".
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: Та лобі спрацювало. Депутати голосували за дорогий соціальний хліб. І проголосували. Хлібопекарі кажуть: хотіли більшого, але і ці ціни їх задовольняють.
Ігор МАЗУРИКА, гендиректор ВАТ "Хліб Києва": "Ця ціна, яка сьогодні встановлена в разі, якщо буде у нас все нормально з вартістю складових нашої продукції, вона нас влаштовує, ми зможемо триматися в ринкових умовах. І ми не будемо претендувати на дотації."
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: А влада столична просить киян не панікувати. Вона подасть на хліб бідним. Таких мерія нарахувала півмільйона.
Олесь ДОВГИЙ, секретар Київради: "Кожен соціально незахищений киянин буде отримувати з міського бюджету хлібну надбавку. Це буде виплата 15 гривень на людину".
Станіслав ФЕЩЕНКО, кореспондент: Покупці у булочній ще не знали, що хліб від завтра подорожчає. Коли дізналися, відреагували на диво спокійно».
 
 
Секретаріат шукає зачіпки
Програвши раунд із недовірою уряду та зазнавши невдачі з ухваленням президентського проекту змін до бюджету, Секретаріат Президента спрямував енергію на пошук нових інформаційних приводів для атак на уряд. До вже традиційних завуальованих звинувачень у непрофесійності (тема проваленого бюджету) додалися прямі закиди щодо цілеспрямованих дій на шкоду національним інтересам і на догоду Росії (тема трубопроводу «Одеса – Броди»):
 
- 14 липня навздогін заяві Тимошенко про вину Ющенка у провалі бюджету в парламенті глава Секретаріату Віктор Балога перекладає відповідальність на уряд;
 
- 17 липня Секретаріат започаткував новий конфлікт із урядом. Спочатку прес-служба Президента поширила звинувачувальну заяву Віктора Балоги, а по обіді уповноважений із питань енергетики Богдан Соколовський продублював звинувачення прем’єр-міністра у блокуванні аверсної роботи нафтопроводу «Одеса – Броди».
 
 
«Глава Секретаріату Президента Віктор Балога заявив, що винними у провалі прийняття змін до бюджету вважає Кабінет міністрів
(ICTV, "Факти", 14.07.2008)
Інна ШЕВЧЕНКО, ведуча: А тим часом глава Секретаріату Президента Віктор Балога заявив, що винними у провалі прийняття змін до бюджету вважає Кабінет міністрів. На його думку, важливішим для уряду виявився інстинкт самозбереження, тому загроза відставки переважила підготовку змін до закону про бюджет, адже зміни Кабмін мав затвердити ще в березні, тому у підготовленому поспіхом, на думку Балоги, проекті не було враховано багато важливих факторів. Це, за словами глави Секретаріату, змусило Президента підготувати свій варіант змін. Нагадаю, раніше прем'єр-міністр Юлія Тимошенко у неприйнятті парламентом змін до бюджету звинуватила саме Президента».
 
 
«Парламент не поддержал изменения к бюджету – потому, что Кабмин готовил их в спешке
(Iнтер, "Подробности", 14.07.2008
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: Парламент не поддержал изменения к бюджету – потому, что Кабмин готовил их в спешке и не учёл многих важных факторов. Так прокомментировал глава президентского Секретариата Виктор Балога субботнее заявление премьер-министра. Юлия Тимошенко обвинила Виктора Ющенко в провале голосования за поправки к главному финансовому документу. По словам Балоги, президент внёс свой вариант изменений именно потому, что увидел недочёты в правительственной версии. Глава Секретариата посоветовал Кабмину критически оценить свою работу и не искать виноватых в собственных просчётах».
 
 
«Віктор Балога звинувачує прем'єрку юлію тимошенко у намаганні перебрати на себе президентські повноваження
(5 канал, "Час новин", 17.07.2008)
Валерій КЛИМЕНКО, ведучий: Голова Секретаріату Віктор Балога звинувачує Прем'єрку Юлію Тимошенко у намаганні перебрати на себе президентські повноваження, зокрема щодо питань національної безпеки. Мова йде про енергетику. Так пан Балога відреагував на заборону, що її наклала Юлія Тимошенко на переговори і консультації компанії "Укртранснафта" про користування нафтогоном "Одеса-Броди". Балога зауважив, що таким чином Тимошенко може завадити далекосяжним планам України у галузі енергетичної безпеки. Голова Секретаріату також нагадав, що згідно указу Президента, до кінця 2008 року мають бути виконані всі технічні заходи щодо зміни режиму використання нафтогону "Одеса-Броди" з реверсного на пряме».
 
 
«Правительство Тимошенко сорвало подписание соглашений по реализации проекта Одесса-Броды
(Iнтер, "Подробности", 17.07.2008
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: Правительство Тимошенко сорвало подписание соглашений по реализации проекта Одесса-Броды, заявил сегодня уполномоченный Президента по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский. Он сообщил: накануне Виктор Ющенко собирался провести совещание, на котором должны были подписать соглашение о поставке и транзите 8 миллионов тонн каспийской нефти. Но по словам Соколовского, встреча не состоялась, поскольку Юлия Тимошенко запретила представителям правительственных структур и государственных компаний принимать участие в переговорах до отдельного решения Кабмина.
Богдан СОКОЛОВСКИЙ, уполномоченный Президента по международным вопросам энергетической безопасности: "Може, є якісь позиції, заперечення чи так далі, але ж щоб заборонити іти на зустріч, на консультації, на наради до Президента України, я думаю, в цій державі не має права ніхто такого робити, бо в жодній державі, в жодній державі, підкреслюю, такого права немає ніхто. Звичайно, це шокуюча інформація. На превеликий жаль, такі дії мають ознаки злочину, державного злочину".
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: Тимошенко, впрочем, и не отрицает, что намеренно сорвала переговоры. Ее не устраивает схема управления транспортным потоком, в которой будет задействована фирма-посредник.
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, Премьер-министр Украины: "Справа в тому, що там укладаються угоди з офшорними знову підприємствами. Нічого спільного ці угоди, які пропонується підписати, не мають спільного з міжнародними проектами, нічого спільного"».
 
 
«Юлія Тимошенко зірвала дві угоди, пов'язані з нафтопроводом Одеса-Броди
(Перший національний, "Новини",17.07.2008)
Іванна НАЙДА, ведуча: Юлія Тимошенко зірвала дві угоди, пов'язані з нафтопроводом Одеса-Броди, так вважають у секретаріаті президента. Уповноважений з енергетичних питань Богдан Соколовський сьогодні заявив, вчора Віктор Ющенко планував підписати дві важливі угоди. Перша про постачання 4 мільйонів тон нафти на два західноукраїнські МПЗ – "Галичину" та "Нафтохімік Прикарпаття". Друга – про транзит 3 мільйонів тон нафти до Західної Європи. Проте заплановану нападу президентові довелося скасувати. Оскільки прем'єр заборонила урядовцям та керівникам державних енергетичних копаній брати в ній участь. На звинувачення секретаріату Тимошенко відповіла своїми звинуваченнями. Вона вважає, угоди, які пропонувалися до підпису, корупційні і за своєю суттю ніщо інше, як "Росукренерго-3".
Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ, уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки: "Безпрецедентний випадок. Я не знаю, що саме заборонено. Заборонено двом українським нафтопереробним заводам отримувати нафту, тобто заборонено українцям, зокрема на Західній Україні мати робочі місця, заборонено українському водію мати нормальний нафтопродукт".
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Так як не пройшло забрати в українців шельф Чорного моря разом з найбільшим родовищами газу, так у них і не пройде цей трюк забрати Одеса-Броди на свої офшорні зони, продати технічну нафту, як сьо8одні наповнює цю труб і практично залишити Україну ні з чим"».
 
 
А от проти самого Віктора Івановича на СТБ провели невеличку спецоперацію. В на перший погляд невинному сюжеті про жалюгідний стан сільської медицини показали, які погані ФАПи у Львівській області і який чудовий медпункт у селах, де народився Балога і живе його матір. Дрібна шпилька, але для когось із «великим серцем» це дуже показовий приклад подвійних стандартів Банкової.
 
 
«Становище сільської медицини
(СТБ, "Вікна-новини", 14.07.2008)
Сергій ПОПОВ, ведучий: Слідчі, що з'ясовують обставини вибуху лікарні на Прикарпатті мають з'ясувати чому її не ремонтували так довго. Нагадаю, що минулого тижня кілька осіб загинуло під час спроби приєднати кілька нових користувачів до газової мережі шпиталю у Болехові. Труби там відпрацювали 40років. Загалом, термінового ремонту потребує медпункт у кожному 4-му селі країни. А більш менш пристойним рівнем можуть похвалитися лише одиниці.
Світлана БЕРЕЗІВСЬКА, кореспондент: Не лише лікує, а й може покалічити. Фельдшерсько-акушерський пункт у селі Чаглиня, що на Львівщині – такий уже з десяток років. Маленької Вероніки на медичне подвір'я не пускають. Разом із друзями дівчинка синці та рани на лікарняних сходах набивала не раз. Тепер дитину сюди носять лише на руках. Ось це українська медицина на селі. Тут страшно і лікарям, і пацієнтам. Чи не щодня тут обвалюється стеля, а на стінах з'являються нові тріщини. Тріщини в котрі проходить рука, вже підступили до прем'єрки Юлії Тимошенко. Лікарі як можуть бережуть чистоту та гігієну, проте пацієнтам це не допомагає. Страшно. Найбільша небезпека для немовлят – поранити та простудити малечу на прийнятті у лікарів тут легше, ніж на вулиці. Зважувати немовлят сільські медики змушені ось тут, поруч із дірками у стінах, крізь які дме вітер.
Іван СТЕЦЬКІВ, заступник голови Яворівської адміністрації: "Ми це питання будемо вирішувати кардинально і очевидно якимось іншим методом переконувати, очевидно сільського голову не будемо".
Світлана БЕРЕЗІВСЬКА, кореспондент: Міська влада у своє виправдання показує селянам нове приміщення. Відкрити його обіцяють ороку, проте воно досі недобудоване. "Вікна" дізналися – в аварійному медпункті ні сільський голова, ні місцеві посадовці не лікуються. А це вже село Завидове на Закарпатті. Тут живе мати нині чинного очільника Секретаріату президента. З сільський медпунктом усе гаразд.
Мешканка: "Ну вже сучасне нині обладнання більш-менш зроблено. Я знаю, що скоро допомога появилася, давали всім, дали і в наше село. Дійсно, особисто для нашого села. Ну, Віктор Іванович постарався, дійсно".
Світлана БЕРЕЗІВСЬКА, кореспондент: До сільського будинку, де народився Віктор Балога йдемо поцікавитись чи задоволені тут медпунктом. Хвалитись місцевою медициною в домі матері Балоги не захотіли, хоча поза камерою родичі Балоги кажуть – усе тут чудово. У Чаглинях та ще трьох десятках львівських сіл про таку медицину лише мріють. Відремонтувати їх обіцяють протягом 2 років».
 
 
Що об’єднало Ющенка на Говерлі, благодійність Ахметова та доїння корови Литвином?
У прагненні сподобатися виборцям політики іноді йдуть на вчинки, які мають ламати стереотипи, негативні уявлення, що склалися про них протягом попередніх років. Це цілком нормальна практика і складова професії політика. Біда в тому, що в 99% випадків подібних дій українських політиків – це прагнення не бути, а здаватися кращими (розумнішими, чеснішими, добрішими, патріотичнішими), ніж вони є насправді. Це наслідок віри в те, що людям можна продати себе, мов шматок мила, загорнутого у гарну, яскраву обкладинку від шоколадки. На цьому міфі гарно заробляють і телеканали, і політтехнологи.
 
Але це навіть півбіди, бо сякий-такий задум піар-акції повністю нівелюється низькою якістю його виконання. Іноді навіть здається, що журналісти, яким, очевидно, добряче заплатили за «правильний показ» хеппенінгу все-таки знаходять можливість або так змонтувати кадри, або подати безглуздий синхрон одного з учасників, щоб глядачам стало зрозуміло, що політики з ними граються у хованки. Але клієнтам все одно подобається... При перегляді таких сюжетів мимоволі пригадуєш діалог Остапа Бендера з Шурою Балагановим, коли той розповів про намір Паніковського пограбувати Корейка: «Замысел не нов, да и исполнение будет убогое, но, впрочем, попробуйте…».
 
Саме так у 33-й раз Віктор Ющенко «спробував» піднятися на Говерлу на чолі колони з губернаторів та делегацій із усіх регіонів України. Що хотів Президент сказати нації цим вчинком, здогадатися було важко. Можливо, це було демонстрування міцного здоров’я Президента, який всього кілька днів тому повернувся з лікування у Швейцарії? Можливо, це була генеральна репетиція виборчого сходження на Говерлу у серпні 2009 року? Чи мало стати символом завершення відпустки Президента? Через брак меседжів та смислу в самій акції глядачам могло запам’ятатися хіба що бажання дніпропетровського губернатора «привести на Говерлу друзів» та відкорковування «символічної пляшки за хорошу погоду» Віктором Балогою.
 
«Плюси» подали цей сюжет так, що БЮТ міг би лише мріяти про такий замовний сюжет: тут і порівняння з лідерами радянських часів, і згадка про смерть людей у 2005 році при такому ж сходженні, й одіозна баба Параска, і надто часте згадування учасниками Бога, і зайве нагадування про зв’язок Раїси Богатирьової із Ринатом Ахметовим. Одним словом, сюжет міг лише відштовхнути, викликати у глядача відразу до Президента.
 
«Президент здійснив своє 33 сходження на Говерлу
(1+1, "ТСН", 18.07.2008)
Людмила ДОБРОВОЛЬСКА, ведуча: Попри штормове попередження, Президент здійснив своє 33 сходження на Говерлу. Там він заклав капсулу із зверненням до нащадків. Разом із Президентом на Говерлу ходили глава його Секретаріату, секретар РНБО, міністри, нардепи і 69-річна Параска Королюк.
Омелян ОЩЮДЛЯК, кореспондент: Порівняно з попередніми великими політичними сходженнями, головна особливість це те, що лише півтори тисячі осіб взяли у ньому участь, адже попередні цифри це 3-4-5 тисяч осіб. Чому так сталося – подейкують що організатори навмисне перенесли цю акцію на п'ятницю, хоча раніше вона планувалася на вихідний день щоб уникнути зайвого ажіотажу під час візиту очільників.
Йдеться про те, що екологи вже кілька років звертають увагу на руйнування гори в наслідок масових сходжень саме за участю політиків. Іще в радянські часи вони були характерні коли святкували різноманітні річниці. Наприклад міжнародний день солідарності трудящих, тощо.
Ще одна особливість – це те, що відкривали нові символи і тим не менше це спровокувало досить цікаву реакцію місцевих мешканців. Відомо що вони приходять на Говерлу лише один раз – збирають зілля 7 липня. А цього разу велика кількість саме з довколишніх сіл вирішила прийти і подивитися на відновлені пам'ятні знаки. Також варто відзначити що на відміну від 2005 року, коли в наслідок блискавки згинули 3 людини під час попереднього візиту Віктора Ющенка, серед них його охоронець.
Цього разу організатори вирішили перенести початок сходження з другої половини дня на першу і виявилося що це рішення було абсолютно правильним, адже як тільки основна група учасників спустилася з Говерли, почався дощ і почалася блискавка, але на щастя цього разу ніхто не постраждав. Найбільше учасників турбував зранку великий туман, а коли вони спускалися, близько 2 години дня, треба було дуже уважно дивитися під ноги адже дуже слизьке каміння. Тим не менше усі витримали це випробування щасливо. Сьогодні гора була доброю. 6 рушниць і 2 газових пістолета – арсенал 12 лісників-інспекторів, які охороняють Говерлу. Біля садиби лісництва ваші дані фіксують в журналі, дають маркування маршруту і забороняють розпалювати вогнище. Лісники прибирають Говерлу раз на тиждень. До візиту Президента посилений графік.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Є не так багато країн де гірська вершина може робити ту функцію, яку робить Говерла в Україні".
Омелян ОЩЮДЛЯК, кореспондент: Під урочисті постріли та хоровий спів Президент відкриває відновлені державні символи – плиту з 26 кулями, що символізують усі регіони країни. Серед гостей немає Рената Ахметова, хоч його і запрошували. Зате є губернатори, Раїса Богатирьова та баба Параска. 69-річна жінка йшла пішки.
Баба Параска, символ Помаранчевої революції: "Я відповіла перед богом що не буду ні їсти не пити, лиш буду стараться щоб я до неї дошла".
Омелян ОЩЮДЛЯК, кореспондент: Ющенко, якого привезли на гелікоптері, 5 кілометрів донизу спускається сам. А голова секретаріату Віктор Балога традиційно прямує у бік Закарпаття. Туди з Говерли ближче 3700 метрів. Символічну пляшку за добру погоду вирішують відкоркувати вже унизу.
Синхрон: Віктор БАЛОГА, голова Секретаріату Президента: "Погоду тут не можна вгадати. Вона може змінитись за 5-10 хвилин. Але сьогодні дійсно Бог на нашій стороні".
Омелян ОЩЮДЛЯК, кореспондент: Пан Андрій піднявся на вершину на честь власного дня народження. Йому буде 70. Приїхав аж Харківщини.
Андрій СЕМЕХА, турист: "Дай Боже щоб у 100 років ви всі сюди прийшли на це місце".
Омелян ОЩЮДЛЯК, кореспондент: Цього разу гірські паломники майже не залишили роботи інспекторам – сміття в око не впадає».
 
 
«Капсулу с посланием к потомкам заложил сегодня на Говерле Виктор Ющенко
(Iнтер, "Подробности", 18.07.2008)
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: Капсулу с посланием к потомкам заложил сегодня на говерле Виктор Ющенко. По словам президента, в этом году он покорил самую высокую вершину Украины уже в 33-тий раз. Ежегодное восхождение в окружении соратников уже стало традицией для главы государства. Сегодня вместе с Ющенко на гору поднялись: глава секретариата президента – Виктор Балога, секретарь СНБО – Раиса Богатырёва, министры, народные депутаты и активистка помаранчевой революции – баба Параска. В общей сложности в массовом восхождении принимали участие 700 человек.
Алексей ИВАНОВ, корреспондент: 4-ре километра и 100 метров – такое испытание не каждому под силу. Участники экспедиции преодолела этот путь за 3 часа. Вместе с президентом Виктором Ющенко восхождение совершили губернаторы, секретарь совета нацбезопасности и депутаты. Покорить самую высокую гору вышли и представители всех областей, по 20 человек из каждой. Когда процессия достигла вершины – зазвучал гимн Украины. Его исполняли народная мужская капелла "Галичина" и ансамбль "Черлені пацьорки". Под звуки гимна Президент поднял государственный флаг. Его изготовили в Луганске, а доставили на вершину четверо пластунов. После этого священники освятили Тризуб. Обращаясь к собравшимся, Виктор Ющенко назвал Говерлу одним из национальных символов страны.
Синхрон: Виктор Ющенко, президент Украины: "Сюди прийшли люди, особливо, молоді люди, з усіх куточків країни. Це надзвичайно приємно бачити – це ж не політична акція. Хтось прийшов з Полтавщини, хтось прийшов з Криму, хтось прийшов з Донеччини, хтось прийшов з Луганська, Львова, і т.д. Говерла грає унікальну місію для нас".
Алексей ИВАНОВ, корреспондент: На самой высокой вершине Украины Виктор Ющенко заложил две капсулы. Одна капсула с посланием будущим поколениям. Вторую, с землей из разных регионов страны. Их установили в мраморной стелле, расположенной под Тризубом. Многие из губернаторов побывали на Говерле впервые. Например, руководителю Днепропетровской области восхождение далось нелегко. Но Виктор Бондарь признался, что был покорен красотой природы и не обращал внимания на трудности.
Виктор Бондарь, глава днепровской обладминистрации: " Ви знаєте, важко було. Якщо перший раз, то дуже важко. І практично всі хто перший раз йшов, та напевно і ті, хто не перший раз – рази три зупинялися там, перепочивали, 3 хвилинки, але далі йшли. Ну, це нам притаманно, це наша нація, ми ж не зупиняємося. Я тут вперше, я дуже вражений, я сказав, що і друзів всіх сюди попривожу".
Алексей ИВАНОВ, корреспондент: Всё прошло благополучно, помощь спасателей не понадобилась. Новое восхождение состоится в следующем году. Президент надеется, что побывать на Говерле смогут больше украинцев».
 
 
«У Віктора Ющенка завершилися відпустка
(Новий канал, "Репортер", 18.07.2008)
Володимир ПАВЛЮК, ведучий: У Віктора Ющенка завершилися відпустка. Свого першого робочого дня він подався на Говерлу. Із собою взяв очільників усіх областей і купу міністрів. Керівники до сходження готувалися, накопали землі в регіонах. Терени де копали не прості – секретаріат наказав брати землю з місць : "Звитяг українського духу і зброї". Це вже 33-є сходження Президента на цю гору в останнє Ющенко підіймався на Говерлу 3 роки тому, тоді саме став Президентом. Із ним, незважаючи на заборону про масові сходження, оскільки екологію нищать під корінь, підіймалися тисячі. Тоді в людей потрапила блискавка, двоє загинуло».
 
 
Повною протилежністю безглуздому сходженню на Говерлу став інтерівський піар-сюжет про благодійність Ахметова. Він схожий на казку. Левова частка сюжету присвячена проблемі поширеності онкологічних захворювань серед українців та застарілості обладнання Інституту раку. І тому лікарі програють війну зі страшною хворобою. Але тут з’являється «герой» Ахметов і одним помахом виділяє 40 млн доларів на нове обладнання. Гепі-енд. За кадром залишається запитання: «Чому пан Ахметов так довго чекав?». Не було ефірного часу на «Інтері»?
 
 
«Практически миллион украинцев страдают от рака
(“Iнтер”, "Подробности", 14.07.2008
Анна ГОМОНАЙ, ведущая: Практически миллион украинцев страдают от рака. По информации Минздрава, каждый год такой диагноз ставят ещё 60-ти тысячам человек. Иногда – даже лучшие украинские онкологи проигрывают войну со страшной болезнью – по вине устаревшей техники. Например, в клинике национального масштаба – Институт рака – 80 процентов оборудования морально устарело. Рассказывает – Наталья Ковалёва.
Наталья КОВАЛЁВА, корреспондент: Это главная онкологическая клиника страны – Институт рака. Все, кто здесь оказываются, верят в чудо и – во врачей. Но не надеются на современное оборудование, потому что его нет. Именно по этой причине в Украине даже не берутся лечить запущенные стадии болезни. 95% больных, которые попадают в эту клинику, упустили драгоценное время на лечение. Им слишком поздно поставили диагноз, – уверен директор института рака. В мировой практике первая стадия онкоболезни излечивается практически полностью. А в Украине оборудования, которое выявит её на ранних стадиях – сегодня вообще нет. Бюджетных денег хватает только на ремонт и поддержание старой техники в рабочем состоянии.
Ринат АХМЕТОВ, Президент благотворительного фонда "Развитие Украины": "А что у нас есть для того чтобы бороться и побеждать? С одной стороны хорошие, квалифицированные врачи, а с другой – ограниченные технические возможности".
Наталья КОВАЛЁВА, корреспондент: 40 миллионов долларов выделяет фонд "Развитие Украины" на покупку современной техники для онкобольниц. Деньги распределят между тремя клиниками. это – Киевский институт рака, Донецкий противоопухолевый центр и одна из клиник на Западной Украине – ее определят позже. Профессор Григорий Бондарь оперирует онкобольных уже 30 лет. Говорит, гаммакибер-нож, который купят для Донецкого центра, – спасёт не одну жизнь. Это высокоточный прибор, который уничтожает опухоль дистанционно, не повреждая окружающие ткани. Сейчас зону, которая подвергается облучению, определяют не с помощью компьютера, с помощью линейки и баночки с зеленкой. Новое оборудование доставят в 3 украинские онкоклиники через год. Такую технику изготавливают на заказ, поэтому это требует времени. Например, производство того же гамма-ножа занимает более 6 месяцев».
 
 
На відміну від Ахметова, який намагається поступово і непомітно залізти людям у мізки, граючи на їхніх слабкостях, втомі та неуважності, Петро Порошенко та Володимир Литвин вирішили діяти прямолінійно. Раніше це називалося «комсомольці йдуть у народ». Очевидно, два випускники Університету імені Шевченка вирішили згадати студентські роки і подалися на жнива... у підприємство батька депутата Порошенка. Сюжети СТБ і «Плюсів» коментувати немає потреби. Рідко коли телеканали показують політиків такими ідіотами...
 
 
«Петро Порошенко і Володимир Литвин зустрілися в Крижопільському районі на честь свята Першого снопа
(СТБ, "Вікна-новини", 17.07.2008)
Наталя ГАВРИЛОВА, ведуча: Звідки береться хліб, звідки молоко, як кермувати комбайном. Як почути, що говорить пшениця, як подоїти корову, уникнувши удару ратицею? Відповідь на всі ці запитання знають вже принаймні двоє з українських політиків.
Антін СТЕП'ЮК, кореспондент: Петро Порошенко і Володимир Литвин зустрілися в Крижопільському районі. На честь свята Першого снопа політики вирішили розважатися не так, як зазвичай розважаються політики. Джипи полишили на дорозі, а пересіли на комбайни.
Петро ПОРОШЕНКО: "Тут набагато простіше, комфортніше, працює кондиціонер, набагато потужніший двигун".
Антін СТЕП'ЮК, кореспондент: Дорошенко кермує за підказками інструктора. Литвин у кабіні сам. 15 хвилин у полі радикально змінюють лідера фракції. Він чує, як пшениця заговорила.
Володимир ЛИТВИН: "Вона вже кричить , голосить, давайте, збирайте мене, щоб я не пропала".
Антін СТЕП'ЮК, кореспондент: Покермувати комбайном Литвинові здалося замало. Закортіло подоїти корову. Забаганці судилося справдитися, адже корівник і власне саме господарство належить батькові Порошенка. Щоправда за реакцію корови, яку збирався доїти Литвин, ручатися ніхто не наважувався. Тут усе залежало від самого Литвина.
"Якщо правильно підійде до неї, то, може не вдарить".
Володимир ЛИТВИН: "Так, що робить, скажіть дівчата? А стільчик є в вас?"
Антін СТЕП'ЮК, кореспондент: Литвин впорався. В процесі доїння в нього помітно піднявся настрій. А до кінця доїння настрій у Литвина поліпшився до піднесення. Візит політиків у народ порадував усіх. Колгоспники світилися від щастя через здобуті призи Порошенко й Литвин із села поїхали, але село в них лишилося».
 
 
«Врожай на Вінниччині збирали сьогодні Петро Порошенко і Володимир Литвин
(“1+1”, "ТСН", 17.07.2008)
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Врожай на Вінниччині збирали сьогодні Петро Порошенко і Володимир Литвин. Кожен із них особисто кервав комбайном. Голова Ради Нацбанку тим і обмежився, а лідер фракції Блоку Литвина ще й корову видоїв.
Наталка ФІНКЛЕР, кореспондент: Ці манекени очікують на високих гостей. Саме заради них старовинне свято усучаснили. Сьогодні тут навіть наливають гарячу каву. Все дійство у полі – тут жодного старого комбайну, всі імпортні. У вишиванках, як прості комбайнери, політики вправно залізли в кабіни. Їм злегка плуталась під ногами зграйка журналістів. Повернутися в народ – це особливий драйв, не приховують політики. За одно і потренуватись не комбайні не зайве, каже пан Литвин.
Синхрон: Володимир ЛИТВИН, голова Блоку Литвина: "Може життя так і складеться, треба все вміти робити".
Наталка ФІНКЛЕР, кореспондент: Крім комбайнерських навичок, Литвин може позмагатися у справності доїти корів. Для цього на фермі де працюють доїльні апарати, поликові залишили одну покірну корівку. Під спахами фотокамер Литвин націдив повне відро.
Синхрон: Володимир ЛИТВИН, голова Блоку Литвина: "Люди, які роблять, очевидно вони більш прагматичні, більш впевнені, більш реальні".
Наталка ФІНКЛЕР, кореспондент: Тим часом Петро Порошенко під корову не сідав, пожалів тварину. Хоча в житті не цурався і такої роботи.
Петро ПОРОШЕНКО, голова Ради НБУ: "Корова – це жива тварина і всі ці корови, вони зараз знаходяться на машинній дойці і це треба бути просто професіоналом для того щоб після машинної доцки видоїти відро молока",
Наталка ФІНКЛЕР, кореспондент: На останок політики підкріпилися сільськими пиріжками, а журналістам на згадку дарували по пляшечці свіжого молока».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14351
Читайте також
11.09.2008 12:02
Петро Бурковський, Сергій Черненко
26 037
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду