НТКУ: біда, але травичку фарбують...

24 Грудня 2007
23052
24 Грудня 2007
15:52

НТКУ: біда, але травичку фарбують...

23052
НТКУ: біда, але травичку фарбують...
Олександр Зирін, постійний автор «ТК», який послідовно критикує чинне керівництво Національної телекомпанії України, відгукнувся на статтю Світлани Остапи «Національний телеколгосп». «Детектор медіа» запрошує керівників Національної телекомпанії відповісти на закиди автора, якщо вони матимуть такі бажання, а також залишає дискусію відкритою. Нагадуємо, що редакція не завжди поділяє позицію позаштатних авторів.
 
Із ностальгією згадую свої далекосхідні прикитайські армійські радянські часи. Коли мало приїхати начальство – пилюка стовпом, бюст вождя підмальовують, поламану техніку переганяють у бокси подалі. Іноді не тільки бордюри, а й травичку фарбують. Фарбують старанно – хто краплями Зеленіна, хто смертоносною вітчизняною фарбою. Фарбою, яка буде сохнути до чергового «наказу». Це вам нічого не нагадує? А дарма! От я одразу згадав про терміново зняті в коридорі – від входу до гігантського вестибулю НТКУ – таблички на дверях із емблемою конкурентів. І про закриту поспіхом ефектну підсвічену ту ж саму емблему конкурента біля недосяжної для працівників Першого національного (і ой як потрібної для власного виробництва) телестудії. А ще ж були не допущені до «тіла» сотні співробітників НТКУ. І відвідини тільки причепуреного – і, борони Боже, жодного іншого – приміщення. І напруга охорони, коли старанно відсіяні журналісти Першого національного все ж таки наблизилися на «небезпечну відстань» до особи і поставили простенькі такі запитання: а чи чув, а чи знає? І були здивовані такі очі, які, звичайно ж, не потрапили в новини.
 
То не «ґєнєрал совєтскій посєтіл», то Президент України свого часу в коридорах Національної телекомпанії потрапив в елементарну дрібночиновницьку мишоловку, організовану нинішнім керівництвом Першого національного. От і зараз готується фарба для травички – суперсучасна новинна студія. Уже не дрібненька мишоловка, а цілий підвал! Бо ж відкривати треба помпезно, радісно, з ножицями і шматочком стрічечки (купленої, звичайно ж, у «Армані», після виграного «чесно і прозоро» тендеру)… Аж тут раптом практично перед «ідилією» – стаття «Національний телеколгосп» на сторінках «Детектор медіа»! Такий прокол за роки «ударної» і, головне, «тихої» праці в коридорах НТКУ.
 
Перший натяк на «прокол» мильної бульбашки під назвою «реальний стан речей в НТКУ» був зафіксований трохи раніше – президент (із маленької літери) Першого національного Віталій Докаленко примудрився занурити Президента (з великої) Ющенка в таке... шоу на Новий рік, що нищівний успіх святкового привітання був просто гарантований! А ЗМІ оприлюднили чи то здуру, чи то зранку ті цифри… Пригадуєте істеричні «виправлення» – рейтинг був не «0», а куди вище – «0,1»? Тож імідж НТКУ та його президента уже старанно сформований і без нас. Аж тепер усе – ну, практично все (за винятком шалених сум) – розколупала пані Світлана (авторка статті «Національний телеколгосп»).
 
Очевидно ж, що під час запланованої «звітної ідилії» Президента України чи якогось іншого високопосадовця не поведуть і не продемонструють, у який спосіб нинішнє керівництво Першого національного обслуговує прямих конкурентів начебто «своєї телекомпанії» – себто на ті «два поверхи, які займають “Плюси”» і на отой один, який займає ESGroup. Та й на ті поверхи, які займають інші комерційні конкуренти – «один – продакшн, який виробляє Шоу Оксани Марченко”, один – ТРК “Ера”», Президента України не поведуть. Як і в надані комерційним конкурентам (а значить – недоступні для виробництва власного телепродукту) студії не поведуть – бо можуть трапитися телевізійники-професіонали, які популярно і досить спокійно роз’яснять Президенту нашої держави, що, власне, коїться в коридорах та в ефірі Національної телекомпанії… Утім, таких може і не знайтися, бо нинішнє керівництво НТКУ таки добре подбало, щоби низку чи не найкращих вітчизняних фахівців (а не якихось алкоголіків чи нехлюїв) було звільнено з телекомпанії. «Випадково» було звільнено професіоналів, котрі миттєво і рішуче могли сказати – де, як і скільки зловживають. Ці люди віддали державному телебаченню найкращу частину свого життя, у них за плечима десятиліття досвіду. Ці люди працювали і творили ще тоді, коли деякі представники і представниці нинішнього керівництва НТКУ думали, що «Бетакам» – то корейська праска. Саме таких професіоналів і боялися. Саме тому було фактично розгромлено і профспілки. Тихесенько розгромлено, по-єзуїтськи – тс-с-с-с-с... А на заміну – заміщення штатних посад в НТКУ молоддю. Начебто прогресивна штука, якби ж молодь та, напрацювавши досвід, швидесенько не відбувала б до конкурентів. Або гордо звільнялася за черговим «керівництвом» у черговий новостворений «продакшн», чесно і скромно набитий імпортним залізяччям за скромну і чесну чиновницьку платню.
 
Те, що коїться, зрозуміле – найпотужніша телевиробнича структура у країні (НТКУ) штучно паралізується в тому секторі телевиробництва, в якому не має конкурентів за рентабельністю. Йдеться про виробництво складних видовищних постановочних телепроектів (ток-шоу, видовища, музика). А найрентабельніші вони тому, що НТКУ – єдина телекомпанія в Україні, яка не має потреби орендувати в когось основні фонди для такого масштабного виробництва: студії, приміщення, техніку, світло, людей врешті-решт. Та замість виробництва такого продукту – основні фонди просто віддають конкурентам. Тож не дай Боже, щоб «сам» дізнався – поведемо його у підвал, до незнайомих, фантастично дорогих і таких красивих комп’ютерних цяцьок! І воно ж дзижчить так приємно, а доки дзижчить (в одному потрібному і спеціально відремонтованому задля цього візиту місці) – вони вже протягом ледь не трьох років роблять те, на чому знаються. Звичайно ж, ідеться не про організацію ефективної роботи надпотужного державного суспільно-політичного загальнонаціонального каналу. Знаються вони всього лише на тому, як створити дрібненький, мало кому потрібний комерційний телеканальчик.
 
Такий телеканальчик здатен забезпечити – і забезпечує – тільки групку керівництва. А ще дуже добре такі комерсантики знаються на тотальному виводі фінансових потоків з рахунків телекомпанії через стороннє телевиробництво – і байдуже яке і про що – аби за межами компанії.
 
Тому маю зауважити: у цитованій мною статті все доволі логічно. Увагу загострено на ключових простих, логічних та зрозумілих не тільки професіоналам-телевізійникам, а й просто думаючим людям, питаннях: про закриття проектів фахівців із НТКУ, про передачу виробництва комерційним конкурентам, про неможливість реалізації творчих амбіцій та планів співробітників компанії, про відсутність публічного звіту керівництва про ударну працю над «разгуляямі», «спатыкачамі» і іншими «блокбастєрамі». А спроба роздумів над «концепцією мовлення НТКУ», тихесенько запропонованою нинішнім керівництвом найголовнішому гуманітарію країни, – то вже навіть не анекдот про УТ…
 
Лише один висновок авторки ріже – недолугий менеджмент дрібних клерків, зорганізований ними на велетенському державному підприємстві для обслуговування власних інтересів, не має жодного стосунку до «державної форми власності» та ще й специфічно «української». Про це знають не тільки телевізійники, а навіть українська громада, доволі далека від телевиробництва. Адже, нагадаю, про необхідність звернутися до Президента України з вимогою про терміновий звіт і відставку нинішніх очільників – «ударників капіталістичної телевізійної праці на УТ-1» проголосували збори української громадськості ще 30 листопада 2007 року. Але – тихо, тс-с-с…
 
І наостанок: такі клерки як вогню бояться двох речей. Перше – зустрічі з людьми, з професіоналами, з громадськістю. Друге – оприлюднення їх ударних успіхів! Цим, до речі, і спричинена попередня істерика із навіть ще не опублікованим матеріалом. Адже такого штибу організатори телевізійного виробництва діють за відпрацьованою протягом років на низці комерційних каналів схемою – публічні телеперегляди для держкерівників чи наближених до них осіб та перевіряючих органів проходять декілька разів на рік. Іноді у «спеціально пристосованих» приміщеннях у заздалегідь «пристосованих» телепрограмах. Телемарафон, або показовий проектик на день чогось там, або тиждень телезабезпечення ліцензійних вимог для перевіряльників із Нацради. А потім – мінімум 350 днів на рік – хоч трава не рости! Щоправда, є тут одна суттєва дрібниця: на НТКУ і «блокі», і «бастєри», і «те все» інше – за мої та ваші гроші, громадяни України.
 
Олександр Зирін, український телевізійний оглядач
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23052
Читайте також
23.02.2009 13:51
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
13 805
09.10.2008 10:27
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
25 789
23.09.2008 13:22
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
13 128
08.04.2008 15:20
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
8 513
28.02.2008 11:15
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
13 423
28.11.2007 06:42
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
17 686
Коментарі
28
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сидорчук
6119 дн. тому
Назовите конкретно фамилии тех кого за 2006 и 2007 годы уволили из "суперталантливых" и на каких каналах их видно? где они? (каналы типа трк киев или тонис не в счет)
ответ Сидорчуку
6119 дн. тому
А суперталантливые, о которых вы вспоминаете теперь на "плюсах", СТБ, Интере и др. В них нуждаются и они не пропадут. Обидно, что на их месте на Первом те, от шедевров которых зубы ломит...
Сидорчук
6120 дн. тому
Вот интересно а где теперь те "суперталантливые" которых уволили ? на каком канале можно увидеть их бессмертные творения? оказывается они никому больше не понадобились... плохо конечно что воруют, так ведь мы украинцы все такие- и потому скоро сново останемя нищими в какойто очередной чужой империи скулить про "шаровари, пчел и кобзаря" - читайте историю - всегда украинцы сами растаскивали свою страну по карманам- гены однако!
знавець
6120 дн. тому
Neko! Докаленко та його прихвостні мовчать, бо знають, що про них пишуть правду, і будь-яка спроба відбілити Дока викличе новий шквал, коли напишуть і скажуть ВСЮ правду про нього та його методи. І канал таки дерибанять : ESGroup вже мнополізував все економічне і аграрне мовлення, так що ти дарма пішов - у Каплуна і компанії вже більше 3 годин ефіру на тиждень. А якщо ти там працював, то знаєш, що ціни на "конфліктну заказуху" у програмах Каплуна втричі вищі, ніж за звичайну "джинсу". І нічого звинувачувати "ТК" - вони щораз пропонують висловитись тим, про кого пишуть!
6120 дн. тому
ДОК был видеоинженером, он им и остался.Каналом правят две ГАВ,ГАВ.А он у них под юбкой.
Тонис форева
6120 дн. тому
to piton Точно, живе в мире животных.Поэтому смотртие Тонис. потому что Тонис - форева)
piton
6121 дн. тому
Те, що я сказав - з власного досвіду. Не знаю, дерибанять НТКУ, чи ні, досвідчений телевізійник Докаленко, чи він не знає, що таке "бетакам" - але з непрофесійним і воровитим керівництвом мені спілкуватись доводилось. За браком життєвого досвіду намагався в чомусь переконувати, нервувати, працювати за копійки, марно сподіваючись, що "снізойдьот озарєніє" і мене достойно оцінять, поки не зрозумів, що треба не чекати і скавуліти, а рухатися вперед. А хто цього не робить - дурень, або слабак. Для таких місце - на "галерці". І нікуди від цього не дінешся. Бо живемо ми - в світі тварин.
Neko
6121 дн. тому
Не знаю, хто тут правий насправді. На щастя, ніколи не мав безпосереднього відношення до НТКУ. Але стаття справді паскудна. Схоже, автор у намаганні куснити посильніше сам себе заплутав. Ну не дав бог таланту писати яскраво, але ж як хочеться. Та й справді на відверте мочилово схоже. Невже за такий довгий час не знайшлося нікого, хто на захист керівництва УТ висловився б? Це до Телекритики питання. От я коли працював в ESG, яке тут постійно шпиняють невідомо за що, то в нас були чіткі стандарти, як писати конфліктну заказуху. Без альтернативної точки зору в ефір не випускали. Ну хіба що зовсім вже ніяк її не вдавалося отримати. Але там ефір, його не перенесеш. А тут вже друга (на моїй пам'яті) виходить стаття, і все в один бік. І після цього хтось мені буде говорити про об'єктивність цього видання?
6121 дн. тому
а якщо в них руки зайняті сам знаєш чим?ти, пітон, роботу таки поміняєш, тільки не з власної волі, тоді подивимось, що заспіваєш!
piton
6121 дн. тому
Уявляю, що то за сценарії... Я б давно змінив би роботу при такому ставленні (якщо це дійсно так). Не можна керівництво переконувати у своїй потрібності. Воно має триматися за цінного працівника обома руками. Якщо не тримається - значить, ви поганий працівник, або ваші проекти не потрібні. Тоді треба шукати інший спосіб заробляння грошей і самореалізації. А скиглити телекритиці - це не допоможе. Лише даремно згаєте час. Краще сценарну заявку написати, чи книжку з режисури прочитати.
6121 дн. тому
при чем здесь Юля, если люди полгода пишут сценарии, снимают пилоты и не могут добиться внятного ответа - плохая программа или хорошая и будет она в эфире или нет. а потом их штрафуют за то, что они"ничего не делают"! как бы ты себя чувствовал?
Тонис форева
6121 дн. тому
Мда... мда и еще раз мда. Имеется у меня свое мнение по этому поводу. Док. проявил себя как хороший менеджер на телеканале "Тонис" - это могут подвердить люди, которые работали в период его правления. В телевидении он шарит (и точно знает, что такое БЭТАКАМ) ведь начинал он вообще видеинженером, кажется так. А то, что пришла новая, молодая кровь -это хорошо. все знают. что на УТ реально работает 20%. остальные числятся. Уволили людей. которые мхом поросли, от того, что не фига не делали. хотя... все это фигня. Мне кажется. что действительно, все дело в смене власти. Юля хочет рупор национального масштаба, вот и все. Ресурсы УТ мизерно используются. согласен, но разве это не из-за совковой бюрократии, которую холили и лееяли старожилы телеканала. Им так удобней не работать. хотя. может я и не прав - это просто мое мнение.
2 Кукринікса
6121 дн. тому
Лиля, как вам не стыдно? Ведь теперь всем понятно, что под именем Кукринікса прячетесь именно вы! Слово "дупа" -это так по-львовски... Разве это ж методы работы пиар-службы??? ПОЗОР!!!!!!!
неколега
6121 дн. тому
Оце ваша мораль? "Поцілуйте в дупу", "шиздець", "потвори", "зіллють"...Оце ваша мораль. ваша лексика. ваше життя. Зрештою, ваша доля. І Бог карає не тоді, коли все добре, а коли найгірше, найтяжче. Почекає до цього моменту і як дасть!!! А у вас у всіх діти, батьки, найрідніші... Подумайте про них. Не збирайте людські прокльони на свої голови...
третєйский суддя
6121 дн. тому
Завистников и злопыхателей в нашей стране всегда хватало. Какое бы ни было руководство на НТКУ, всегда кто-то чем-то будет недоволен и будет активно двигать свою (???) позицию как автор этого мусора. Сколько людей - столько и мнений. Уважаемые господа! В своих комментах будьте корректными по отношению друг к другу! Я понимаю, что хочется излить всю душу и то, что в ней ещё осталось от славного совкового периода. Только оглянитесь вокруг! Мало проблем в обществе? Ещё одну пытаетесь раздуть? Субъективизм в данном случае неуместен! Ещё древние увидели разницу между умным и мудрым. А вы? Умным можно считать каждого, а вот мудрым - увы, так как вы знаете, как выйти из трудной ситуации, а как в неё не попасть - единицы. Шановне панство! Не знищуйте в собі людські риси! Сваріться краще на начальників ЖЕКів, там проблем більше і у вас це краще виходить, принаймні, суспільство від цього не постраждає.
Z
6121 дн. тому
ну, не потвори, а "творюки" - як казав колега Дока по цеху, один з відео нженер в УТ. Не від слова "тварини", а від слова "творці". Саме тому творчих людей товариші на кшталт Дока нищать - рівень культури у них такий. Приклади: це Док ліквідував культурологічне об" днання на УТ. Культура народу не потрібна.Так вирішив Док, запускаючи "Експертів дозвілля", Катю Осадчу, etc. Громадсько-політичне об" днання при ньому перетворилось на казна-що плюс "книга.ua", що має до громполіту таке ж відношення, як балет до кухарства. Про рівень віце-презів взагалі мовчу. Згадати лишень останні збори - сором та й годі . Скільки разів Слободян та Задорожний цинічно вголос рахували гроші в кишені тих, кого вони депреміювали? Напевно, мама јх у дитинстві не вчила, що рахувати гроші в чужій кишені - ницо, зухвало та вульгарно. А що вже цим людям на УТ губити, якщо Дока звільнять? Та јм вже будь який десант з-під небес настільки остогид та став поперек горла, що навряд чи дочекаєтесь, щоб хтось щиросердно сказав:"Пане Віталію, ви настільки талановиті ! У знищенні украјнського телебачення! Лишайтеся з нами навічно! Ми вам грамоту дамо разом з медаллю замість преміј в два-три оклади( оклад близько 20 000 грн - Кавецька, заперечте бухгалтерськими звітами!!!) , яку ви собі призначаєте. З любов"ю - колектив УТ" Цьому колективу вже губити нічого.
Кукринікса
6121 дн. тому
Згоден з Пітоном. А невігласам, неробам, неукам, нездарам: поцілуйте Лілю в дупу (якщо вона вам це дозволить!). Хочете перетрубацій - ви їх матимете. Якщо Докаленка "зіллють" - вам буде шиздець! Згадайте мої слова, потвори!
ага
6122 дн. тому
Цікаво, кого Докаленко нарешті знову знімає з ефіру, що така істерія розвелася Треба буде порівняти програму передач грудня та січня Телекритика все одно не здогадається...
piton
6122 дн. тому
Все це схоже на сплановане "мочилово" Докаленка. Якось все "дупка до дупки"... Статейки пішли... Може, через те, що новій політичній силі треба "свій" президент НТКУ? Репліка автору: не знаю, який ви "оглядач", але стиль - мерзотний. Свої довжелезні речення розбивайте на два-три, і не перевантажуйте "мудрствованіями" - ледве здолав статейку... Слабувате "творіння".
колхозник
6122 дн. тому
Кавецкая,не отбирай ,,премию,,популярности у ИХ величества.Еслибы ОН не был таким трусливым,да не заикался,отвечая на экспромты народа,давно собрал бы людей,посмотрел бы им вглаза,а не прятался под юбки свойх баб.МЫ всё ждали,когда же ДОК разродится,блеснёт ,,ГЕНИАЛЬНОСТЬЮ,,авышло,что кроме как умело воровать да себе любимому мендали вешать он то не на что не способен.Сказать ему в лицо МЫ не против,вот только он от испуга шестым лифтом стал до трона добираться.И ещё напомним,для всех у кого провал в памяти:Виталия мы к себе не звали,он нам ,,подарен,,был ВЕРХОМ…это они его лапшу схавали,а нам о его ,,трудах,,парить мозги не надо.ТАК ЧТО,КАВЕЦКАЯ,ОБОЙДЁМСЯ БЕЗ КАМНЕЙ,ВАС ВСЕХ ОДНОЙ СТРУЁЙ СМОЕТ!!!!! И тогда почувствуете какие МЫ импотенты!!!!!!!! l
6122 дн. тому
Нехай Слободян помиє - він нам пропонував на прибиральників перекваліфікуватись, то хай власним прикладом... Не все ж їм бабло мити!
2 кукринікса
6122 дн. тому
погано шифруєшся, Ліля ;) твою безграмотність за кілометр видно! ну не переживай, все одно недовго лишилось! кабінет правда потім комусь довго мити прийдеться....
Вояка
6122 дн. тому
Пане Зирін, ви ж пороху не нюхали, та молоко на губах у вас ще не обсохло. То як же ви наважилися таку тему чіпати? Сміливий ви, нічого не скажешь! Хоча кажуть, підленький та не досить розумний. Я б з вами у розвідку не пішов ;) Ну нічого, відточуйте ваше перо, може з вас толк вийде, президентом Першого станете...
6122 дн. тому
О, піар-служба Докаленка нарешті запрацювала. А з приводу хохляцької, я б на вашому місці,шановна пані правда ( чия правда?) , був ви з цим пообережніше. Хоча... у вашого шефа від українця тільки прізвище.
глядачка
6122 дн. тому
А хто сказав, що Докаленка звільняють? Ображений Ілащук? Смішно. Ну народ, ви як діти. Ну це і добре, хоч покажете хто є ху... Цілком згодна з "Правда". А пан Зирін, якому місце саме на Телекритиці, бо солідні масмедія не для нього, має улюблене зайняття - дихати ядом. Все це критиканство та банальна людська заздрість. І поки вона існує в суспільсті, доти буде існувати нерозуміння і бажання не допомогати один одному, а іти по головах та трупах своїх колег. Така вже ментальність, правда...
правда
6122 дн. тому
Ну стыдно, право, от этой вашей хохляцкой ментальности. Как только все узнали, что ДОКАЛЕНКО УВОЛЬНЯЮТ, сразу каждый норовит бросить камень в спину.А он культурный человек и не жлоб, как некотрые. И вообще где вы все раньше были?
знавець
6122 дн. тому
Підтверджую. Новинники з ESGrup цілком задоволені адекватними цінами на джинсу - раніше з них брали більше.
Кукринікса
6122 дн. тому
Олександру Зиріну, українському телевізійному оглядачу: дякуємо вам за такі глибокі пізнання задвірків Першого національного. Як же сталося, що ви і такі самі "професіонали з десятирічними стажами" не змогли пробитися до корита? Не говоріть тільки про свої "високі моральні якості". Підловити в кутку Президента (з великої букви) та пожалітися на "зажерливого" Докаленка - справа гідна таких Мосьок, як ви. Принаймні, новинники Першого Докаленка оцінюють реально - з поміж останніх керівників - він найбільш адекватна людина на цій посаді. Хто винен, що "заслужені діячі" із різних творчих обєднань вже давно нездатні щось "творити" - через свою совкову обмеженність, алкоголізм та професійну імпотенцію.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду