Екзитпул чи екзит-пол?

2 Жовтня 2007
13536
2 Жовтня 2007
18:12

Екзитпул чи екзит-пол?

13536
Екзитпул чи екзит-пол?
Мене подивувало вживання айсітівішниками вигаданого ними ж терміну «екзитпул». Де вони його викопали? 
 
Вперше це різонуло слух на прес-конференції в «Інтерфаксі», коли генеральний директор ICTV Олександр Богуцький презентував «Український екзитпул» у виконанні «TNS» (насправді «TNS Україна») й американського консорціуму PSB та PSI. Спочатку я подумав, що усна помилка була випадковістю. Але за півгодини зиркнув у прес-реліз: назва та сама! 
 
У ніч виборів переклацуюся з «Інтера», де йдеться про ЕКЗИТ-ПОЛИ, на ICTV, і бачу, що виправлень не внесено: «Український екзитпул»! А отже, «екзитпулило» й чимало учасників телемарафону. 
 
Кому-кому, як не Андрію Куликову, котрий не один рік пропрацював у Лондоні, знати: pool і poll – цілковито різні поняття. Перше – це і ставок, і басейн, і (увага!) болото, картельна змова партнерів, картярські штучки… Друге – це список виборців, реєстрація їх, голосування, підрахунок голосів, виборча дільниця, а також опитування, перепис населення… В контексті виборів ідеться, звичайно, про соціологічне дослідження електорату безпосередньо після голосування. 
 
Здається, дрібниця. Але багато хто в Україні не довіряє ні керівнику «TNS Україна» Миколі Чурилову – з часу, коли він став співучасником розколювання консорціуму «Національний екзит-пол’2004», ні його американським партнерам. А чому цим останнім? Хоча б тому, що вони проводили опитування виборців на виході з дільниць, за словами Олександра Богуцького, на замовлення Демократичної і Республіканської партій. Проте в США престижними є екзит-поли, що зародились, утвердилися й реалізуються для ЗМІ, передусім телеканалів, які в електоральні ночі конче потребують гостроінтригуючих шоу.  
 
Це по-перше. По-друге, за інформацією Американської асоціації досліджень громадської думки (AAPOR), репутація згаданої PSB – занадто підмочена. Цитую AAPOR:  «You can read more on that distasteful topic by searching the AAPORNET archives», тобто: «Ви можете прочитати більше на цю катастрофічну тему, покопавшись у архівах AAPORNET»… 
 
Зрештою, все можна зрозуміти: на ICTV «Українським екзитпулом» відає (цитую візитку керівника) «відділ позаефірного промотування».  А промотування – це промотування…  
 
Принагідно ж хочу звернутися до колег із проханням не вживати, не кажучи вже про «екзитпул», словосполучень «екзіт пол», «екзіт Пол», «екзот пол» тощо. Проблема ж нібито була розв’язана ще 2004 року: правильно – «екзит-пол» («л» можна спокійно не подвоювати) на кшталт «прес-реліз», «прес-конференція», «ленд-ліз». 
 
А крім того, варто пояснювати багатомільйонній аудиторії, що означає це поняття на практиці. Адже навіть український вираз «опитування виборців на виході з дільниць» зрозумілий далеко не кожному читачу-слухачу-глядачу.
 
Від «ТК»: Ми готові опублікувати й інші думки щодо екзит-полу, проведеного на замовлення ICTV.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13536
Теги:
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ксенія
6054 дн. тому
Я теж це помітила, і це дійсно ріже слух і очі
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду