detector.media
Віталій Довгич
для «Детектор медіа»
02.10.2007 18:12
Екзитпул чи екзит-пол?
Екзитпул чи екзит-пол?
Мене подивувало вживання айсітівішниками вигаданого ними ж терміну «екзитпул». Де вони його викопали? 
 
Вперше це різонуло слух на прес-конференції в «Інтерфаксі», коли генеральний директор ICTV Олександр Богуцький презентував «Український екзитпул» у виконанні «TNS» (насправді «TNS Україна») й американського консорціуму PSB та PSI. Спочатку я подумав, що усна помилка була випадковістю. Але за півгодини зиркнув у прес-реліз: назва та сама! 
 
У ніч виборів переклацуюся з «Інтера», де йдеться про ЕКЗИТ-ПОЛИ, на ICTV, і бачу, що виправлень не внесено: «Український екзитпул»! А отже, «екзитпулило» й чимало учасників телемарафону. 
 
Кому-кому, як не Андрію Куликову, котрий не один рік пропрацював у Лондоні, знати: pool і poll – цілковито різні поняття. Перше – це і ставок, і басейн, і (увага!) болото, картельна змова партнерів, картярські штучки… Друге – це список виборців, реєстрація їх, голосування, підрахунок голосів, виборча дільниця, а також опитування, перепис населення… В контексті виборів ідеться, звичайно, про соціологічне дослідження електорату безпосередньо після голосування. 
 
Здається, дрібниця. Але багато хто в Україні не довіряє ні керівнику «TNS Україна» Миколі Чурилову – з часу, коли він став співучасником розколювання консорціуму «Національний екзит-пол’2004», ні його американським партнерам. А чому цим останнім? Хоча б тому, що вони проводили опитування виборців на виході з дільниць, за словами Олександра Богуцького, на замовлення Демократичної і Республіканської партій. Проте в США престижними є екзит-поли, що зародились, утвердилися й реалізуються для ЗМІ, передусім телеканалів, які в електоральні ночі конче потребують гостроінтригуючих шоу.  
 
Це по-перше. По-друге, за інформацією Американської асоціації досліджень громадської думки (AAPOR), репутація згаданої PSB – занадто підмочена. Цитую AAPOR:  «You can read more on that distasteful topic by searching the AAPORNET archives», тобто: «Ви можете прочитати більше на цю катастрофічну тему, покопавшись у архівах AAPORNET»… 
 
Зрештою, все можна зрозуміти: на ICTV «Українським екзитпулом» відає (цитую візитку керівника) «відділ позаефірного промотування».  А промотування – це промотування…  
 
Принагідно ж хочу звернутися до колег із проханням не вживати, не кажучи вже про «екзитпул», словосполучень «екзіт пол», «екзіт Пол», «екзот пол» тощо. Проблема ж нібито була розв’язана ще 2004 року: правильно – «екзит-пол» («л» можна спокійно не подвоювати) на кшталт «прес-реліз», «прес-конференція», «ленд-ліз». 
 
А крім того, варто пояснювати багатомільйонній аудиторії, що означає це поняття на практиці. Адже навіть український вираз «опитування виборців на виході з дільниць» зрозумілий далеко не кожному читачу-слухачу-глядачу.
 
Від «ТК»: Ми готові опублікувати й інші думки щодо екзит-полу, проведеного на замовлення ICTV.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY