Ті, що чинять опір. Фільм про чирлідерок віком 50+

Ті, що чинять опір. Фільм про чирлідерок віком 50+

22 Серпня 2024
181
22 Серпня 2024
11:00

Ті, що чинять опір. Фільм про чирлідерок віком 50+

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
181
Усі вони вірять у перемогу. Красиві, яскраві, сильні. Вони — Nice Ladies.
Ті, що чинять опір. Фільм про чирлідерок віком 50+
Ті, що чинять опір. Фільм про чирлідерок віком 50+

У фінальних титрах Nice Ladies написана присвята: «Жінкам, що чинять опір».

Насправді це мала бути зовсім інакша історія. Про те, як жінки старшого віку всупереч усім стереотипам, віковим і гендерним, виходять на сцену й танцюють не гірше юних дівчат, як вони готуються до чемпіонату Європи. Адже героїні фільму — харківська команда з чирлідингу Nice Ladies.

Nice Ladies

Чирлідинг (англ. cheerleading, від cheer — схвальний, закличний вигук і leading — «ведення», «спрямовування») — командний вид спорту, який поєднує елементи художньої гімнастики, акробатики й різних танцювальних стилів (джаз, фанк, хіп-хоп). Він зародився у США ще на початку ХХ століття, коли матчі баскетбольних команд почали супроводжувати жіночі групи підтримки, що танцювали й декламували вірші. З часом чирлідинг став самостійним видом спортивного танцю і був визнаний Міжнародним олімпійським комітетом.

Стандартне уявлення про чирлідинг — це довгоногі стрункі дівчата в коротких спідницях, що витанцьовують щось на краю поля з помпонами в руках. Ось Nice Ladies і спростовують цей стандарт — середній вік у команді між 50 і 60, а найстаршій учасниці — 75 років.

Власне перші 20 хвилин — це історія успіху тих, від кого цього успіху не чекали. Харків, 2020, Київ, 2021, тренування, виступи, сенсаційна поява на «Україна має талант», запал, радість руху, сестринство.

А потім настає 24 лютого 2022 року.

Марія Пономарьова навчалася режисури в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого в майстерні Юрія Терещенка. У 2016-му закінчила магістерську програму Нідерландської кіноакадемії в Амстердамі. Її ігрові та документальні фільми були показані на таких кінофестивалях як HotDocs, IDFA, DokLeipzig, Sarajevo FF, Sheffield DokFest, Chicago IFF, Clermont-Ferrand ISFF. Марія є старшою консультанткою Європейської асоціації документалістів (DAE) та членкинею Української кіноакадемії.

Її метод у Nice Ladies можна назвати співчутливим спостереженням. Звідси, наприклад, такі кумедно-зворушливі сцени, коли знімальна група робить гімнастику для обличчя разом з однією з «леді». В кожної з чирлідерок власна мотивація: одна тільки в танці почувається красивою, в другої померли чоловік і син, тож вихід на сцену — її джерело сили, а тренерка Надя почувається мамою для всіх підопічних.

Але в мить, коли в сюжет вдирається війна, Марія Пономарьова зосереджує увагу на одній із Nice Ladies — Світлані. В березні 2022-го вона виїздить із Харкова з двома дочками, чоловіком і 2-річним онуком до Нідерландів.

Далі все більше наростає конфлікт між тими, хто виїхав, і тими, хто лишився. Світлана хоче виступати разом із командою, що приїхала на змагання в Ригу, але Надя невблаганна: хореографія вже перебудована під менший склад учасниць, а щоб повернутися на сцену, треба повернутися в Харків. Після кожної суперечки Світлана наче старішає на кілька років.

Зрештою, всі лишаються при своїх. Nice Ladies продовжують тренуватися і виступати в тероризованому росіянами Харкові. 75-річна Валентина стає тренеркою замість Наді, що пішла з команди. Світлана в Амстердамі вчить дітей танцювати. Всі вони вірять у перемогу. Красиві, яскраві, сильні. Вони — Nice Ladies.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
181
Читайте також
03.08.2024 10:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
2 219
02.07.2024 13:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 708
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду