Серіал «Одна родина» заохочує розібратися, хто кому сват і брат

Серіал «Одна родина» заохочує розібратися, хто кому сват і брат

12 Червня 2024
7647
12 Червня 2024
09:00

Серіал «Одна родина» заохочує розібратися, хто кому сват і брат

7647
Весняний телесезон закінчився приємним сюрпризом — чотирисерійною мелодрамою «Одна родина», що вийшла на СТБ.
Серіал «Одна родина» заохочує розібратися, хто кому сват і брат
Серіал «Одна родина» заохочує розібратися, хто кому сват і брат

На телебаченні мелодрама посіла перше місце в слоті, а в ютубі за три тижні набрала сукупно (на диджитал-ресурсах СТБ і каналу «Дім») понад 12 мільйонів переглядів. Якоюсь мірою такий успіх можна було передбачити, адже виробником проєкту є ТОВ «Прокіно», в чиєму портфоліо панує зірковий серіал «Спіймати Кайдаша». Але деякі нюанси насторожували. 

Кадр із серіалу «Одна родина»

«Одна родина» — переможець торішнього мистецького конкурсу від державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України». Конкурс уже декілька разів дарував нам патріотичні фільми вельми сумнівної якості, отже наявність державного замовлення в «біографії» проєкту тепер сприймається як тривожний сигнал. До того ж  у нової мелодрами був невдалий попередник. Наприкінці 2023-го на «2+2» вийшов серіал «Одна родина. Весілля», що зазнав критики через дешеві декорації, погану гру акторів і невиразну ідею. Торішній проєкт мав не лише майже таку саму назву, а й схожих головних героїв — закоханих дітей ворогуючих сімей.  Особисто мене такий збіг змусив із підозрою поставитися і до нового фільму. На щастя, побоювання виявилися марними. «Одна родина» навряд посуне «Кайдашів» із п’єдесталу, але місце в переліку гідних українських серіалів їй забезпечено. 

 

Події в серіалі відбуваються в селищі Митне на Харківщині, де живуть родини Куців і Романюків. Між кланами існує давня ворожнеча, адже ще в 1930 році через донос Куця Романюки були репресовані. Сучасна історія героїв починається влітку 2021 року, коли з-за кордону повертається молодша з Романюків Оксана. Між нею та молодшим із Куців Максимом виникає шалене кохання, але їм доводиться переховуватися через ворожнечу батьків. У лютому 2022 року мелодрама перетворюється на драму, адже через російське вторгнення Оксана опиняється в окупації, а Максим — на фронті. Дівчину рятує старший брат Максима Андрій, який також у неї закоханий. Далі на глядачів чекає любовний трикутник, шантаж, аб'юз, державна зрада, боротьба за вікову спадщину та скелети в шафі, які змусять зовсім по-іншому подивитися на родинні зв’язки героїв.

 

Сюжет закручений міцно, але насправді сценарій у фільмі — найслабша ланка. Бентежить сама ідея побудувати історію на коханні дітей затятих ворогів, бо це здається майже моветоном. Шекспір на тому світі гикає від кількості послідовників. Окрім того, поточна російсько-українська війна, яка в першій серії назавжди змінила життя героїв, уже в другій серії кудись поділася. Жителі Митного мають купу проблем через минулі бойові дії — заміновані поля, загублений урожай тощо. Але у всьому іншому живуть цілком мирним життям і про фронт, армію, тривоги й обстріли не згадують. Наостанок головного злодія «Однієї родини» карає мати-природа, а не прокурор, суд чи Служба безпеки. Нещодавно я зустрічала таке ж бачення справедливості в серіалі «Переслідуючи вогонь» і теж здивувалася. Бо що може бути закономірнішим для сценариста, ніж арешт відвертого злочинця та колаборанта? Натомість герой помирає від серцевого нападу, змушуючи глядача повірити, що на цьому світі на покарання можна не розраховувати. А назагал весь сценарій здобрений прийомами рівня «бразильський серіал». Наприклад, якщо дівчина втрачає свідомість, вона точно вагітна. Якщо людина хапається за серце, вона точно помре від інфаркту.  Або якщо головний герой гине на фронті в першій серії, він знайдеться в полоні та повернеться.

 

Утім, попри всі недоліки сценарію, глядачі від серіалу в захваті — і я їх розумію. «Одна родина» має декілька козирів, що перебивають бразильський присмак. По-перше, це міцний акторський склад. На знімальному майданчику проєкту зібралися «почесні Кайдаші» Віктор Жданов та Ірина Мак, зірки «Перших ластівок» Максим Самчик і Таїсія Щурук, універсальний талант (від маніяка до гінеколога) Андрій Ісаєнко та інші. Навіть в епізодах були задіяні актори, що давно мають у послужному переліку головні ролі. Будь-які дива у сценарії ця команда рятівників здатна зіграти переконливо.

Приз глядацьких симпатій уходить до Максима Самчика і Таїсії Щурук, які грали молодих закоханих. Я давно не бачила настільки щирої пристрасті на екрані. Поперед «Однієї родини» вийшов серіал «Тільки живи», де герой Самчика теж був закоханий. Але то була зовсім інша справа. Тепер пару Самчик-Щурук можна використовувати як хрестоматійний приклад акторської хімії.

 

По-друге, творці серіалу здійснили подвиг та обійшлися без шароварщини. Попри те, що вишиванки, дівочі вінки й інші народні атрибути у фільмі трапляються. Допомогла самоіронія.

— Вміє наш батько людям на вуха навішати. Така вже показуха, — каже Максим, дивлячись на хоровод молоді у вишиванках, що кружляє довкола багаття на Івана Купала.

— Знаєш, у яку копійку така показуха обходиться? Батько відроджує народні традиції. Ти як історик не маєш бути проти, — закликає Андрій.

— Знаємо ми ці традиції для місцевих. Щоб мовчали про паї та про захоплений берег. Мені гидко, подивися. Все якесь таке несправжнє, — відповідає Максим.

З ура-патріотизмом теж пощастило. В сенсі в серіалі його нема.

 

По-третє, серіал вдало використав глядацький попит на історію. За допомогою флешбеків він занурив глядачів аж у 30-ті роки минулого століття та змусив подивитися на сучасні події в житті героїв у контексті історії роду. Українці, які після 2022 року нарешті дізналися, що таке колонізація та русифікація, сьогодні якраз перейшли до наступного питання — пошуків свого коріння. Бо раптом з’ясувалося, що більшість із нас знає свій рід до третього (максимум четвертого) коліна, майже не має родинних реліквій і вважає, що так і повинно бути.

— Відчуття, що мене отак взяли з корінням, вирвали та викинули, — каже Максим Куць і своїм прикладом заохочує глядачів розібратися, хто тут кому сват і брат.

 

Але вирішальну роль у просуванні серіалу відіграв саундтрек. Головною темою стала пісня «Гаї шумлять»  українського співака Мар'яна Пирога, яка завірусилася в соцмережах. У тіктоку з’явилися тисячі відео з уривками пісні, а виконавець, який написав її ще в 2016-му, раптово опинився у всіх чартах. Користувачі, які й думки не мали дивитися телесеріал, терміново це зробили, забезпечивши мільйонні перегляди.

До речі, «Гаї шумлять» написана на вірш раннього Павла Тичини. Для тих, хто знайомий із радянською версією поета, його справжні таланти стануть відкриттям. Заразом дізнаються сумну історію генія, який зламався під тиском сталінської системи.

Завжди вірила у просвітницьку силу якісних серіалів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7647
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду