«Трохи чужа» — сімейна хроніка з граничним ступінем відвертості

«Трохи чужа» — сімейна хроніка з граничним ступінем відвертості

1 Березня 2024
1448
1 Березня 2024
17:00

«Трохи чужа» — сімейна хроніка з граничним ступінем відвертості

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1448
Світова прем’єра фільму про Маріуполь відбулася на Берлінському фестивалі
«Трохи чужа» — сімейна хроніка з граничним ступінем відвертості
«Трохи чужа» — сімейна хроніка з граничним ступінем відвертості

Світлана Ліщинська народилася у 1970 році в Маріуполі. Понад 25 років працювала на телебаченні. Перша режисерська робота — «Євромайдан SOS. Право на гідність» (2014). Відтоді зняла низку документальних картин, найвідоміші серед яких «Невидимий батальйон» (альманах про жінок на війні, 2017) і «Маріуполь. Реконструкція» (2022).

«Трохи чужа» — це перший фільм Світлани, світова прем’єра якого відбулася на форумі рівня Берлінале. Для режисерки це так само найбільш особиста робота.

Героїнь тут троє: сама Світлана, а також її мати й дочка — Валя і Саша. Відповідно, «Трохи чужа» — це сімейна хроніка, котра за визначенням передбачає граничний ступінь відвертості. Ліщинська за кадром веде власну сповідь, намагаючись поєднати в одній історії приватні драми та катастрофу війни, котра знищила її місто.

Кадр фільму «Трохи чужа»

Минуле позначено архівами. У Валі слідом за мобільною зйомкою зруйнованого під’їзду зі словами «Страшно, страшно» — чорно-білі кадри весілля 1968 року. Всі молоді й безтурботні.

Своє весілля в жовтні 1991 року Світлана показує в компанії радісних однолітків. Дуріють, кричать; молодята стають у позу робітника й колгоспниці — наче скульптура Мухіної. З містом у Світлани свої порахунки — показуючи себе юнкою, вона зізнається: «Я поїду до Києва від безгрошів’я і своїх дитячих страхів, вколочених у мене важким ременем тоталітарної системи. Найбільший із моїх страхів — бути не як усі».

Саші прив’язана до багатоквартирного будинку на вулиці Купріна, 5, де вона зростала, але теж має рани, що важко загоюються: брак материнської любові та руйнування цього будинку. Ще одна, не до кінця усвідомлена, але виліковна травма — зросійщеність. На питання, чому вона не розмовляє українською, Олександра кидає: «Це не моя мова». Втім, Саша таки закінчила єдину українську школу в Маріуполі, переїхала до Києва, де й виявилося, що «ми вже трохи чужі люди».

Оці «трохи чужі» і є джерелом напруги, двигуном драми. Світлана, «інфантильна і запекла кар’єристка», не була готова до материнства. Валя сварилася з учительками за білі бантики дочки, але водночас доволі болісно перевчала Світлану, лівшу, писати правою рукою: «Ти шо, не така, як усі?! Всіх перевчали!» — виправдання звучить як самозвинувачення.

Та все ж вони говорять одна з одною. Проговорюють свої образи й надлами. Зменшують дистанцію, долають відчуження, намагаються нарешті стати родиною. В перших сценах — багато пастельних, рожевих тонів, такий собі затишок вітальні. Але поступово темних кольорів і різких контрастів більшає.

Новини про війну приходять опосередковано, через фрагменти новин, через відео в інтернеті. Тета Лариса, цілковито проукраїнська, так і не змогла вибратися з окупації. Те, що вона розказує родичкам телефоном, звучить як безпробудний горор; жахіття ще більше посилюється зйомкою російського «победобєсія» — парадом переможців серед руїн. Важко позбавитися від думки, що таке ж саме могло відбуватись і в Києві навесні 2022-го.

А остаточне руйнування краєвиду дитинства, знищення того міста, яке і мучило, і тішило, символізує знесення будинку на Купріна, 5 — точніше, його обгорілого остову. І це стає тяжким ударом для Саші: «В мене екзистенційна криза. Я потеряшка». В безпеці лондонської еміграції цей біль відчувається особливо гостро.

Але, коли все зруйновано, що лишається?

Про це героїні говорять найбільше, цього весь час бракує і саме це вони все ж таки знаходять: любов. Яка допомагає пережити й щоденні обстріли, і невеселі новини, і одноманітний стукіт коліс чергового потяга з війни чи на війну. Ось надія, словами Світлани: «Рабам недоступна любов. Чи може бути любов там, де нема свободи?».

«Ідея, що від початку рухала цей проєкт — про нашу ідентичність»

Світлана Ліщинська, пряма мова:

— З Маріуполем у мене дуже суперечливий досвід. З одного боку — такий рай із трамваєм і з шумом моря. Для мене це дуже заспокійливий звук — коли море десь далеко і чути, як люди там купаються, діти верещать, трамвай дзеленчить. І літній дощ, і абрикоси, дуже багато абрикос, дуже багато фруктів, черешні, бабусин дім, її старі комоди. Я купаюсь у морі, чорна від засмаги. В бабусі була репродукція Мони Лізи й оці запилюжені журнали «Огоньок», а у дворі стояла халабуда, яку дідусь побудував, щоб спати на повітрі. Маріуполь мого дитинства.

А потім був інший Маріуполь, коли вже мене прийняли в піонери. Цей Маріуполь я ненавиджу, бо треба було бути як усі, вчити Леніна. Історичка була монстром. У неї всі напам’ять знали «три составные части марксизма». Це був капець. Однокласники насміхалися з моїх бантиків, які мама мені робила, бо я займалася балетом, насміхалися з речей, які мама шила за журналом «Бурда». Сміялися, бо там здебільшого вчилися діти працівників комбінатів. І в них — вино, сигарети, гітара і все в такому дусі. Я їм заздрила, для мене то була інша цивілізація. Хлопці в під’їзді теж насміхалися весь час. Для мене це було місто, де ти, не дай Боже, вдягнеш щось не таке або скажеш щось зайве.

Але десь після 2014 року я почала думати: «Мені неприємно, що там російський прапор. Я ж ніби не люблю це місто. То чому мені це неприємно?». І мене потягнуло на батьківщину. Приїхала у 2014-му. На жаль, місто було все ще жалюгідне й совкове. Я просто старалася дивитися на хороше: на смажених бичків, що мама готувала, на рибні базари, знову ж таки на море.

Та все ж Маріуполь почав розвиватися крок за кроком. І для мене тому і важливо було показати, яке було середовище в українському місті для людей і їхнього формування. Ідея, що від початку рухала цей проєкт, — про нашу ідентичність.

Титульне фото: кадр фільму «Трохи чужа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1448
Читайте також
10.03.2024 10:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
887
24.02.2024 10:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 246
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду