17 Липня 2022
3493
17 Липня 2022
12:00

3493
Документальний фільм про Чорнобиль «Що, якби це сталося знову?», знятий за гарячими слідами російської окупації ЧАЕС, на жаль, відповіді на це питання не дає.

Чи не вперше на моїй пам`яті про Чорнобиль згадали не «під дату». Тобто не з нагоди чергової річниці трагедії на ЧАЄС, як українські медіа практикують з року в рік 26 квітня. На початку нинішнього липня у вільному доступі вийшов повнометражний – 73 хвилини – документальний фільм «Що, якби це сталося знову?» Втілення ідеї та створення стрічки стало можливим за сприяння організації Women in Nuclear Ukraine. Тому акценти в процесі оповіді дещо змістилися від заявленої в назві проблематики. Але про це трохи згодом.

Спершу інше: у перший місяць повномасштабного російського вторгнення Чорнобильська атомна електростанція вперше після 1986 року стала реальної загрозою для України. І громадяни мали нагоду сумнівної унікальності очікувати повторення трагедії зі дня на день. Не готовий відповісти, що страшніше – чи гіпотетичний Чорнобиль-2, чи жахіття, вчинені й досі творені росіянами на окупованих територіях, чи щоденні бомбардування українських міст, які забирають десятки людських життів. Проте повторення Чорнобиля однозначно зашкодило б не лише й без того багатостраждальній Україні. А також і Білорусі з Росією (що ж, цих не шкода); реальні ризики мали б і найближчі до нас європейські країни. Чому в минулому? Мають досі, адже російські окупанти досі контролюють захоплену Запорізьку АЕС. І готові захоплювати чи атакувати решту. Тому припущення «якби це сталося знову» слід трактувати в ширшому контексті, ніж власне чорнобильський.

Оскільки назва нової стрічки обіцяє не інформацію, а найперше аналітику, недорогий відеоряд не дивує й не бентежить. Тим більше, що самі творці, як пояснює президентка Women in Nuclear Ukraine Маргарита Раєць, працювали в напруженому темпі. І всі його учасники — експерти та спікери, — записані в онлайн-режимі. Адже зібрати людей фізично можливості нема: війна розкидала. Ще одна очевидна причина скромного ілюстративного ряду — в полонених працівників ЧАЕС не було фізичної змоги фіксувати потрібне відео бодай на телефони. Та й загалом футурологію важко ілюструвати, якщо часу й грошей мало, а втілити проект треба чимшвидше. Розуміння цього не дозволяє вважати бідненьку картинку недоліком.

Бачу прорахунок у іншому: структурі і явно роздутому хронометражі. Коли вже автори хочуть зробити фільм-прогноз, фільм-попередження, фільм-аналіз, — слід відразу заявляти проблему. Звісно, кожен задіяний учасник має власні рефлексії, пов`язані з 24 лютого. Тож навряд чи варто вислуховувати фактично однакові за формою й змістом емоційні спічі. Мене як глядача/слухача в цій історії – можливо, колись після перемоги вона трансформується в трилер на реальних подіях, — найбільше цікавлять свідчення очевидців російського вторгнення в Чорнобиль, емоції й рефлексії, пов`язані безпосередньо з цим.

Уже опублікована низка інтерв`ю з енергетиками, які були заручниками. Їхні емоції від пережитого поєднуються зі зрозумілими «чайникам» поясненнями, що б було, якби це сталося знову. Чогось подібного я чекав від однойменного фільму. І отримав — приблизно на тридцятій хвилині. До того конкретики я чув дуже мало. Що так само можна пояснити: адже матеріали для фільму, власне, пошук героїв та запис інтерв`ю, збиралися протягом квітня. Тоді рана була ще відкритою, боліло дуже, емоції переважали, хотілося не поговорити, а виговоритися. По переважній більшості учасників це помітно.

Тим не менше, вони говорили про все на світі, окрім заявленої в назві проблематики. Коли ж до неї нарешті наблизилися, очікуваного моделювання ситуації також не відбулося. Хоча біля проблеми все ж постояли.

Зокрема, згадали, що здивувало в Україні, без перебільшення, кожного: якого милого російська армія взагалі поперлася в Чорнобиль. Невже про небезпеку, яка зачаїлася на цій території і про яку говорять бодай раз на рік у всьому цивілізованому світі, в російському суспільстві не згадують зовсім? Солдати-окупанти зовсім молоді, ледь за двадцять років. Їм нічого не говорили про Чорнобиль у школах? Вони не бачили серіалу «Чорнобиль»? Нехай їм це не близьке, але ж батьки та вчителі могли й напевне бачили. На дідька взагалі творити анекдоти — а саме анекдотом стали оті самі російські окопи в «рудому лісі». Що це таке — дурість, бравада, нехтування безпекою, неосвіченість? Відповідей у фільмі нема. А вони мали б бути задля подальшого убезпечення ЧАЕС від подібного вторгнення ззовні.

Не прозвучало й тих самих прогнозів у форматі «що було б, якби». Звісно, розумному досить. Терористи захопили атомну станцію, шантажують Україну і світ, наслідки можуть бути жахливими. Але спроби дати бодай ескіз катастрофи, яка, на щастя, не відбулася тепер, зроблено не було. Натомість багато говорили про висновки, які має зробити з цього Захід і МАГАТЕ. Хоча там і тоді реакція тієї ж МАГАТЕ була, погодьтеся, досить обережною та певною мірою обтічною.

Нарешті, про згадане на початку зміщення акцентів. Проект втілила організація, яка репрезентує жінок у ядерній галузі. Я не маю жодного сумніву щодо важливості висвітлення саме жіночої ролі в цій царині. Й розумію – вона значна. Проте в документальному фільмі під назвою «Що, якби це сталося знову?» окремим, досить великим розділом розповідати про це виглядає зайвим. Принаймні в такому вигляді, в якому це зроблено: оповідь про те, як добре рухають різними процесами жінки. Від дружного колективу до організації туризму. Роль жінок у ядерній галузі можна було б показати інакше, ввівши їх у контекст стрічки. Наприклад, як саме жінки організовували безпеку під час російської окупації станції. Як жінки сьогодні моделюють усі можливі розвитки подій. Як жіночі зусилля вирішують безпекові питання. Як жінки спілкуються з цього приводу з керманичами ядерної галузі Європи й Америки. Замість того чую: «В Україні по суті давно матріархат». Погодьтеся, це тема трошки іншого фільму. Навіть не одного.

Тим не менше, піднята проблематика ядерної безпеки на прикладі захоплення ЧАЕС цинічним неосвіченим ворогом позитивно вирізняється в нинішньому інформаційному полі. Адже є водночас локальною історією гарячої фази війни та глобальною безпековою проблематикою. Що частіше говоритиметься про подібні речі, то кращим буде розуміння руйнівних наслідків. А отже, буде можливість, відповідно до відомого прислів`я, підстелити соломку туди, куди можна впасти. Звичайно ж – в ідеалі.

3493
25.08.2022 14:00
1 982