Проєкт «Український Свідок» опублікував ексклюзивні кадри до річниці Чорнобильської трагедії

Проєкт «Український Свідок» опублікував ексклюзивні кадри до річниці Чорнобильської трагедії

26 Квітня 2023
1641
26 Квітня 2023
18:30

Проєкт «Український Свідок» опублікував ексклюзивні кадри до річниці Чорнобильської трагедії

1641
Матеріал містить перші свідчення працівників ЧАЕС після звільнення зони відчуження від російських окупантів у квітні минулого року.
Проєкт «Український Свідок» опублікував ексклюзивні кадри до річниці Чорнобильської трагедії
Проєкт «Український Свідок» опублікував ексклюзивні кадри до річниці Чорнобильської трагедії

Проєкт «Український Свідок» опублікував до річниці Чорнобильської трагедії ексклюзивні кадри з першими свідченнями працівників ЧАЕС після звільнення зони відчуження від окупантів у квітні минулого року. Про це повідомила пресслужба проєкту.

«Співробітники ЧАЕС навіть під дулами автоматів продовжили виконувати свої обов’язки. Під час свого "хазяйнування" російські солдати грабували довколишні села, вивозячи з будинків все, що тільки можна: холодильники, стільці і навіть килими. Перші кілька днів, як розказали тутешні, окупанти почувались дуже самовпевнено. Солдати рискали всюди та шукали колишніх учасників АТО: прямо на дорозі роздягали до спіднього, перевіряли татуювання, шрами та сліди від бронежилетів на плечах»розповіли автори «Українського Свідка»

Відео містить свідчення місцевого єгеря Василя, який розповів про літаки, що заходили в український повітряний простір з боку Білорусі. Інша жителька одного із сусідніх сіл також згадувала про те, що важка техніка росіян безперервно їхала повз її будинок упродовж п’ятнадцяти годин.

Окрім цього, команда «Українського Свідка» на чолі із засновником проєкту Віталієм Дейнегою заїхала до села неподалік Чорнобиля під назвою Страхолісся. Мешканці населеного пункту розповіли про мародерство росіян.

«Стояла нова техніка, на яку ще навіть документи не отримали. У Чорнобилі немає жодної будівлі, яку б вони не пограбували. Вони вкрали навіть забруднені радіацією КРАЗи», — цитують автори проєкту спогади місцевого жителя Володимира. 

Знімальна група також записала свідчення заступника голови державного агентства України з управління зоною відчуження Максима Шевчука та провідного інженера служби фізичного захисту. 

«Російські солдати залишали зону відчуження, на тралах вивозячи власну побиту техніку та вкрадені українські сільгоспмашини разом із легковиками місцевих жителів. Відступаючи, вони забрали у полон нацгвардійців, які охороняли ЧАЕС. Частина з них вже повернулась додому під час кількох обмінів восени та взимку. Але значна кількість захисників електростанції все ще у полоні — ймовірно, на території Росії», — зазначили в «Українському Свідкові».

Нагадаємо, сьогодні, 26 квітня, на платформах Суспільного мовлення відбудеться прем’єра документального проєкту Євгенії Подобної «Видимий ворог» про окупацію Чорнобильської зони російськими військами на початку повномасштабного вторгнення.

Фото: пресслужба проєкту «Український Свідок»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1641
Читайте також
17.07.2022 12:00
Андрій Кокотюха
«Детектор медіа»
3 490
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду