25 Серпня 2022
1975
25 Серпня 2022
14:00

1975
Переглядаючи документалку Міхала Пшедлацького, можна пофантазувати, що було б, якби влада таки закликала українців евакуюватись до початку вторгнення.

Документальна стрічка Міхала Пшедлацького «Залишаючи Ірпінь» розміщена на платформі Megogo зовсім недавно. І так, ніби на спецзамовлення. Принаймні, таке враження складається, бо українська прем’єра відбулася майже суголосно з головним суспільно-політичним скандалом останніх тижнів.

Ідеться про публікацію у The Washington Post розлогого дослідження шляху до війни в Україні, в якому автори використали, серед іншого, інтерв’ю з нашим президентом. Володимир Зеленський, зокрема, сказав, точніше — повторив уже раніше озвучене: про підготовку російського вторгнення знали, але не оголошували, щоб уникнути паніки. Іншими словами, якби влада заздалегідь попередила про невідворотність військового вторгнення й рекомендувала людям евакуюватися або ж дала команду на місцях почати вивозити цивільних, зчинився би хаос. І завалилася би без того не надто стійка після двох років коронавірусних обмежень економіка.

За лаштунками, не сказаним лишилося таке: а якщо Росія лякала, брала на понт, на слабо — ми б мало того, що економіку обвалили, але виглядали би в очах усього світу не героями, а наляканими ідіотами. Росії сподобається, вона знову налякає, ми знову поведемося… Словом, хід думок представників нашої влади цілком міг бути таким.

Польський журналіст у своїй 28-хвилинній репортажній стрічці зафіксував хаос одного ірпінського дня на початку великої війни. Тієї самої, про наближення якої офіційно не попереджали, боячись хаосу. «Залишаючи Ірпінь» — не єдиний докір владі, яка боялася взяти на себе відповідальність та пожертвувати своїми вже на той час хисткими рейтингами.

Проте слід врахувати: евакуація — гаразд, Міхал Пшедлацький називає це правильним словом «втеча» — показана очима іноземного журналіста дружньої нам країни. Він приїхав зняти репортаж разом з іншими колегами. Побачив автобус, який висадив чергових утікачів з Ірпеня та розвернувся їхати назад, застрибнув з оператором у салон і поїхав дивитися на пекло зсередини. Побачив і показав європейцям як безпорадних перед несподіваним лихом, так і рішучих українців, які рятують себе самі.

Дій влади там не помітно. Ірпінці (логічно припустити, що й інші мешканці всіх окупованих території, звільнених та досі захоплених) виглядають кинутими напризволяще. І зовсім не факт, що, попередивши громадян про небезпеку, влада б активно долучилася до процесу евакуації.

Журналіст за кадром раз по раз ставить урятованим утікачам питання: «Куди далі?» Відповідь зазвичай неконкретна. Хтось — у Молдову, хтось — до Львова, хтось — аби подалі звідси. А Пшедлацький бачив також тих, хто відправляє родину в нікуди, а сам лишається — бо має ж хтось стежити за власним домом. Електрики нема, добре, вода ще з крана тече. А там якось воно буде.

Кожен наступний схоплений камерою епізод нагадує березень, коли відбувалися показані події й коли за переправою через зруйнований Романівський міст люди стежили фактично в режимі реального часу. Але разом із тим спонукає подумки перенестися на початок року — в інше життя. Те саме, в якому влада кепкувала з даних американської розвідки. І доходиш висновку: було б усе те саме мінус обстріли, зруйновані комунікації і трупи в чорних мішках. До речі, не всі мешканці того ж Ірпеня вирішили б евакуюватися в, так би мовити, безпечнішій для життя обстановці. Залишити свій дім, брати лише необхідне, жити хтозна-де, невідомо яким коштом і повертатися хтозна-коли — шок і стрес. Тобто хоч тоді, хоч тепер залишати місце, де звик жити і яке мало б тебе захищати, було важко, гнітюче, страшно. Просто в ситуації, зафільмованій польськими журналістами, це все підсилене вбивчими обстрілами й очевидним ризиком для життя.

Чи то авторам стрічки пощастило, чи то вони наперед вибрали автобус і зіграли трошки в піддавки, говорячи про випадкового провідника — для глядача значення вже не має. Бо провідник в ірпінське пекло — 23-річний Саня — є дуже вдалим вибором героя. По суті, він і його автобус займають ледь не дві третини екранного часу, що дає підстави назвати Саню головним героєм. Хлопець без паніки, навіть із легкою іронією — дуже віддалено нагадує самоіронічні інтонації героя Брюса Вілліса в «Міцному горішку» — розповідає на ходу, як вивіз рідних до Вінниці, де безпечно, як залив повний бак, як повернувся назад і як тепер над ним літають ракети, коли він забирає людей і вивозить до зруйнованого мосту.

Є момент, коли здається: Саня всіх урятував. Але далі камера безжально фільмує немов би вигадану голлівудським драматургом фінальну, найбільшу перешкоду: міст, через який авто не переїде. Не знайомим зі станом справ іноземним глядачам являється апокаліптична картина — смертельний перехід, якому нема альтернативи. Отже, емоційні кадри змонтовано так, що вийшов не просто репортаж із зони бойових дій, одного з осередків лиха, болю й руйнувань, а справжня драма на три акти. Сценарій якої міг би створити автор фільмів-катастроф. Аби не розуміння: знімали в Ірпені не кіно.

1975
14.10.2022 10:00
3 471