Повернення «Україна має талант» на каналі СТБ: без клоунів сумно

Повернення «Україна має талант» на каналі СТБ: без клоунів сумно

18 Листопада 2021
8409
18 Листопада 2021
12:00

Повернення «Україна має талант» на каналі СТБ: без клоунів сумно

8409
Оновлене талантшоу втратило свій первісний сенс, запросивши на конкурс професіоналів.
Повернення «Україна має талант» на каналі СТБ: без клоунів сумно
Повернення «Україна має талант» на каналі СТБ: без клоунів сумно

23 жовтня на каналі СТБ після тривалої перерви відбулася прем’єра десятого сезону талантшоу «Україна має талант». Попередній сезон вийшов п’ять років тому, а за пів року після його фіналу канал оголосив про закриття шоу. «Телеканал СТБ зупиняє виробництво національного талантшоу “Україна має талант”. Дев’ятий сезон проекту (він же — другий сезон дитячої версії), фінал якого відбувся 27 травня 2017 року, став завершальним в історії каналу», — повідомила тоді пресслужба СТБ. Причину свого рішення канал не оголосив, а отже з найбільшою ймовірністю йшлося про низькі рейтинги в поєднанні з великими витратами.

Проєкт «Україна має талант» створений за форматом Fremantle Media. Це адаптація американського шоу America's Got Talent. Перший сезон шоу виходив на СТБ навесні 2009-го. Загалом СТБ випустив дев’ять сезонів шоу, два останніх — це «Україна має талант. Діти». Ведучими дорослої версії були Оксана Марченко, Дмитро Танкович та Костянтин Томільченко, дитячої — Дмитро Танкович та Еля Антонова, фіналістка «Танцюють всі!». Суддями «Україна має талант» були Ігор Кондратюк (1–9 сезони), Слава Фролова (1–9 сезони), Влад Яма (1–5 сезони), Ектор Хіменес-Браво (6 сезон), В’ячеслав Узелков (6–7 сезони) і Dzidzio (8–9 сезони, дитяча версія).

Нинішній камбек — чудова ілюстрація приказки «ніколи не кажи “ніколи”». Бо завжди можуть знайтися причини передумати. Наприклад, тридцятиріччя незалежності України, яке стало приводом для рестарту «Україна має талант». Здається, реанімувати старе шоу було простіше, ніж вигадати щось нове і при цьому відповідне за масштабами до гучної дати. Тим більше що «Україна має талант» за своєю суттю є приводом для гордості за країну, адже завдання цього шоу — показати, як багато довкола нас талантів-самородків. Але новий сезон примудрився піти проти головної ідеї формату.

Більшість часу з чотирьох випусків шоу, які вийшли на даний момент, глядачі милувалися не народними талантами, а роботою професіоналів високого класу. Ба більше: кілька разів справді талановиті люди з великими труднощами завоювали право залишитися на конкурсі. Зрозуміло, щоб виступати, наприклад, у легендарному «Цирку дю Солей», талант потрібен. Але якщо учасниця «Україна має талант» так довго працює за кордоном, що за звичкою дякує суддям англійською, а не українською, то вона демонструє не тільки талант, а й роками відточену майстерність та великі гроші, вкладені в реквізит і підтримку форми. І говорити при цьому за лаштунками ведучому: «Ах, три “так” від суддів було для мене тако-о-ою несподіванкою!» — верх лицемірства.

«Цирк дю Солей» як місце роботи учасників конкурсу згадувався, щонайменше, тричі. На питання, навіщо акробатам, що досягли таких висот, участь в українському шоу, всі вони відповідали: «Тут же моя країна!». І це, звісно, дуже патріотично й відповідає задуму шоу. Але тоді будьмо послідовні й покличмо на конкурс, наприклад, співробітників NASA, що мають українське походження, або професуру з Оксфорда з українським корінням, яким вистачило таланту зайняти високі посади. І нехай наші «закордонні» співвітчизники міряються здобутками. Або ж скасуємо елемент змагальності. Бо уявити змагання у фіналі, скажімо, сільської вчительки, яка викладає предмет за допомогою репу, та подружжя професійних менталістів, які щороку виступають на «Формулі-1» у Дубаї, трохи складно. При цьому менталісти в заключному випуску будуть точно, бо вони отримали золоту кнопку, тобто право потрапити до фіналу без конкурсу. А ось Ольга Халепа — та сама реп-учителька біології, про яку вже писав «Детектор медіа», — далеко не факт. Вона й на відборі здобула лише два з трьох суддівських голосів, тож до фіналу її самобутнього таланту без підтримки технологій, швидше за все, не вистачить. Конкурсанти, нагадаємо, б’ються за загальне визнання та пів мільйона гривень, які артист може витратити на свій розвиток. Воно, звісно, і менталістам буде не зайвим. Але вони самі оголосили нагороду у сто тисяч доларів тому, хто їх викриє на брехні. Тож начебто не тільки визнання, враховуючи «Формулу-1», а й грошей не потребують…

Насправді нічого проти мистецтва українки Марини та її чоловіка, британця Джеймса, які демонстрували здатність вгадувати чужі думки, не маю. Але в телевізійному форматі це найменш доказовий талант. Серед іншого Марина, наприклад, вгадала секретний код банківської картки члена журі Сергія Притули. Але пан суддя навіть не показав картку на камеру на доказ її правоти. Тільки тишком-нишком продемонстрував сусідці по суддівському столу Ксенії Мішиній, яка після цього й натиснула козирну золоту кнопку. Ідеальний «міжсобойчик» між суддями та конкурсантами, а глядач — третій зайвий.

Окрім шоумена та політика Сергія Притули й актриси Ксенії Мішиної, постійним членом журі в десятому сезоні став хореограф Євген Кот. Таким чином, склад суддів проєкту повністю змінився в порівнянні з попередніми сезонами. Ще одним нововведенням став суддя Х, роль якого виконують запрошені зірки. Станом на четвертий випуск їх поки що було лише два —спортсменка Лілія Подкопаєва та співачка Руслана. Заявлені також телеведуча Марія Єфросініна, політик-спортсмен Жан Беленюк та спортсменка Ольга Харлан.

Побачивши Руслану, всі приготувалася прослухати безсмертний хіт «Дикі танці», який вона виконує в усіх шоу, де з’являється як зіркова суддя. Але обійшлося. На жаль, решта атрибутів фірмового суддівського стилю Руслани збереглися. Нестримна самореклама та потік коментарів під час виступу учасника — це обов’язковий елемент усіх шоу, до яких запрошують співачку.

Але й без Руслани в інших випусках із суддями в кадрі був перебір. Моїм особистим розчаруванням став ведучий шоу Григорій Решетник. Смуток наводили його нещира реакція на гостей, «мурашки по тілу», що вже набили оскому та нескінченні «кла-а-а-ас, молодець». Але багато глядачів зі мною не погоджуються, принаймні з тих, які коментують випуски «Україна має талант» у ютубі.

Під час виступу учасників занадто часто показують емоції членів журі (як на мене, в основному чергові та мляві) замість самого номера, що збиває з пантелику й заважає отримувати задоволення від номера. До речі, приємні враження від виступу конкурсантів були практично гарантовані, бо цього сезону в шоу пропустили дуже мало тих, хто передбачувано «на виліт». Парадоксально, але в цьому полягає головна претензія глядачів до десятого сезону. Найрізноманітніші люди висловлюють її на всіх можливих інтернет-майданчиках. «Без клоунів сумно», «як я сумую за фриками!», «занадто мало людей, які не пройшли»… Також відбірковій команді поставили у провину надлишок гімнастів, насамперед повітряних. Якщо в першому випуску баланс талантів було дотримано ідеально — тут були й барабанщики на сантехнічних трубах, і фокусник, і володарка найбільшого бюста в Україні, і художники, які малюють світлом (до речі, вони також отримали золоту кнопку та автоматично пройшли до фіналу), то в наступних випусках став помітний спортивний крен.

«Колись формат шоу був цікавішим. Їздили по різних містах, було більше різноманітності, показували в ефірі більше фриків. А тепер все занадто ідеальне, всі такі молодці, всі проходять далі, менше часу виступів та ціла купа історій», — узагальнив глядацьку думку один із коментаторів.

Фото: СТБ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8409
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Таня
881 дн. тому
Погоджуюсь, теж помітила нещиру реакцію Решетника.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду