3000 км у минуле

3000 км у минуле

3 Серпня 2021
3293
3 Серпня 2021
11:01

3000 км у минуле

3293
Історія про злам кордону країни-агресорки без використання зброї, історія про інтерес ціною життя двох людей, історія про закостенілі трупи радянської міці — все це «Байконур. Вторгнення», документальний фільм, цінний своєю наявністю і відмінністю від загальної жанрової й тематичної продукції українського кінематографу.
3000 км у минуле
3000 км у минуле

Перед початком фільму «Байконур. Вторгнення», який вийде в прокат 5 серпня, довгими титрами, прописаними білим на чорному, глядачеві в деталях розповідають, до чого фільм НЕ закликає, до чого він НЕ підбурює і що фінансисти фільму НЕ несуть відповідальності за творців. Ця інформація має подвійний сенс: вона убезпечує від нападок на продюсерів та грантодавців фільму, Український культурний фонд, але разом із тим одразу й беззастережно інтригує, адже всім відомо: людина — настільки збочена і вмотивована тварюка, що попередження чи заборона, на кшталт «ні в якому разі не йди туди», одразу викликає бажання піти саме у вказане місце.

Таким чином документальний фільм «Байконур: Вторгнення» ідейно і формально продовжує шлях компанії Insiders Project, любителів екстремального, прихованого й забороненого, залежних від адреналіну й дози нового, дози, цілком здатної вивести взагалі за межі гри, тобто життя. Власне, для промоції фільму було створено гру, де неправильна відповідь у серії запитань відправляє гравця в бан на 96 секунд, а число 96 — це еквівалент мінімальній кількості місяців ув’язнення за вторгнення в зону космодрому «Байконур», підконтрольного РФ до 2050 року. І саме в цю зону прямують двоє українців — постійний ведучий проєкту Дмитро Громов і режисер, оператор та продюсер Ангел Ангелов. Розуміючи, куди вони їдуть і що їм загрожує.

Саме це є однією із принципових відмінностей «Байконуру...» від усіх попередніх фільмів і телепередач проєкту: тут є політичний момент, і він говорить про наслідки, значно страшніші за всі можливі проблеми, на які наражалися творці проєкту до цього, бо на восьмому році російсько-української війни вже всім відомо, до який нечуваних тортур вдаються росіяни щодо захоплених ними українців.

Від початку відчайдушне вторгнення двійки екстремалів на військовий об’єкт, яким є зі зрозумілих причин закритий для всіх ґав космодром у Казахстані, виглядає подібним до божевілля військового перевороту Юкіо Місіми із запланованою сепукою у фіналі й передуючим йому витонченим і грайливим жахом. «Військового» значення цій цивільній операції додає ще й спосіб руху українців: після літака й потяга та подолання 3000 км останні 30–40 км вони йдуть пустелею, цілковито немов розвідники — поночі, із наперед визначеними точками можливої присутності охорони, швидко й тихо, приховуючи звуки кроків. А приховувати, розраховувати й пильнувати треба, бо перед тим протягом року з десяти подібних «екскурсій» більше половини «туристів» були схоплені і про їхню подальшу долю не сказали ні пів слова, певно, вона не відома.

Підготовлений із початку архівними вставками про холодну війну, ядерне протистояння СРСР і США, створення «Байконуру» й останню катастрофічно-неефективну космічну програму кораблів багаторазового використання, фільм зайшов у натурну зйомку «живою» камерою, звичною для Insiders Project. Це красиво й дає багато повітря, в кінематографічному сенсі також. Під нічним зоряним небом безкрає і пласке казахське плато, всіяне низьким чагарником, заворожує і притягує, як мара. Дотепно вставлені у зйомку через тепловізор кадри з астронавтами на Місяці й розмовами про «дивний порошкоподібний ґрунт». А на проникнення в циклопічні ангари Байконуру не можна дивитися без підвищеного серцебиття — й не тільки тому, що це «вторгнення на чужу власність», а й тому, що це до металевого смаку в роті цікаво.

Оповита таємницею остання домівка славно(сумно)звісних кораблів «Буран» і «Енергія», один із яких таки злетів, але тільки раз, відкривається спітнілому і щасливому глядачеві в першому у своєму роді кінощоденнику, створеному не за радянських часів і не ворожою країною, а нашими співвітчизниками, які нерозсудливо й безсоромно, під носом ФСБ і рашівських військових, влізли в святая святих космічного минулого міфічно могутньої й точно злої імперії на глиняних ногах.

Із розтрощеними вікнами і стінами, погнутою арматурою, повні пилу, бруду, розкиданої цегли, повні «танків і решток піхоти», ці ангари зберігають справжні космічні човники. Іржавими сходами, крізь обшарпані коридори, подібні до декорацій фільму жахів «Сайлент Хілл», встеленою битим склом підлогою хлопці пробралися в цю могильну тишу, де тільки голуби літають у піддашші, щоби побачити їх, цих металевих голубів, спроєктованих не Богом, а людиною. Далі — їх детальний і предметний огляд, у всіх можливих ракурсах і з масою даних, що робить фільм не просто документальним, а інформаційно-пізнавальним, ще більше наближаючи його до телефільмів каналів Discovery, National Geographic і History, і без того уподібненого до них, як і всі попередні фільми Insiders Project. Звісно, це робить честь фільму, адже названі канали — взірець телевізійної якості, де розвага поставлена на міцні рейки пізнання і глядач отримує задоволення разом із користю. Але тут якраз каменем спотикання є визначення «телевізійний». Приставлене й до «Байконура», неначе прокрустове ложе, обтинаючи його кіноскладову.

«Байконур. Вторгнення» — справді не кіно, якщо його розглядати за буквою закону. Втім, зроблений за всіма правилами телепроєкту, він, втрачаючи префікс кіно-, не втрачає нічого, крім статусу, а наш глядач, як ми знаємо за електоральними перипетіями, легко пропускає повз вуха будь-які префікси, грамотність і відповідність — аби було цікаво. Тож наразі фільм Ангела Ангелова дає максимум, заповнюючи відкритий від подиву й захвату рот охочих усіма можливими візуалізованими смакотами й озвученими цікавинками.

Розвага плюс інформація, роад-муві плюс документальність, трилер плюс пригоди — в цьому є зміст, і для того щоб почати роботу над цим фільмом, і для того щоб його тепер дивитися. Історія про злам кордону країни-агресорки без використання зброї, історія про інтерес ціною життя двох людей, історія про закостенілі трупи радянської міці — все це один документальний фільм, цінний своєю наявністю й відмінністю від загальної жанрової й тематичної продукції українського кінематографу. Учасник фестивалів і премій, він не брав нагород журі, але йому нічого не бракує, аби взяти глядацьку нагороду, на яку він, із кінокритичного погляду, цілком заслуговує.

Фото: Insiders Project, скриншоти

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3293
Читайте також
30.07.2016 13:00
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
15 689
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду