«Владахохотала» на Прямому. Не лише рукою Киви

«Владахохотала» на Прямому. Не лише рукою Киви

15 Жовтня 2019
6472
15 Жовтня 2019
10:30

«Владахохотала» на Прямому. Не лише рукою Киви

6472
Революційного у форматі «Владахохотала» на Прямому годі шукати.
«Владахохотала» на Прямому. Не лише рукою Киви
«Владахохотала» на Прямому. Не лише рукою Киви

Прямий канал 13 вересня запустив своє майже гумористичне шоу, точніше, тижневий хіт-парад зашкварів. Його ведучий, спеціальний кореспондент Прямого Юрій Петрушевський, упродовж тижня збирає події в українській політиці, які вразили його до спазматичного реготу, аби в п'ятницю поділитися своїми враженнями в підсумковій програмі «Владахохотала».

При цьому він розповідає про свої знахідки у щоденній рубриці Прямого каналу «Гаряча тема». (Саме в ній глядачі 3 жовтня побачили «руку Кремля», коли їм показали, як народний депутат 9-го скликання від «ОПЗЖ» Ілля Кива щось там робить зі своїм пахом власною рукою після спілкування з такою собі «Юля Конкурс красоты Одесса» посеред важливого голосування в Раді.)

З цієї колекції й формується гаряча двадцятка «хіт-параду зашкварів».

Але 13 вересня, на початку першого тижневого випуску, зашквар трапився із самим ведучим програми «Владахохотала». Юрій Петрушевський розпочав його із синхрону одного з визволених моряків у Борисполі. Той, обіймаючи маму, спитав, чи викопали вже картоплю. Питання, якщо чесно, дуже зворушливе, й за ним стоїть ціла гама почуттів колишнього полоненого. З одного боку, це, як на мене, свідоме заниження пафосу вистражданої зустрічі, аби уникнути материнських сліз на камеру. З іншого — запитання про картоплю — такий собі символ циклічності українського буття.

Так, можна погодитись із Юрієм Петрушевським, який сміється з того, що українці не вийдуть на Майдан, поки не виберуть картоплю. Але, висміюючи цю національну рису, ведучий не розуміє — вона ніякий не зашквар, а навпаки, перевага.

«Владахохотала» на Прямому відсилає одразу до мінімум двох форматів — гумористичного шоу «Мамахохотала» на «НЛО TV» та NewsPalm поета-сатирика Юрка Космини на «Детекторі медіа».

Та й «Ч/Б шоу» на «Еспресо TV» теж віддавна практикувало хіт-парад дурні тижня. Тож революційного у форматі «Владахохотала» на Прямому годі шукати. Все, як казали персонажі фільму Леоніда Гайдая «Операция “Ы”», «украдено до нас».

Не можна сказати, що ім'я 5-го президента — табу в хіт-параді зашкварів «Владахохотала». 20 вересня його згадали в контексті розслідування про ботоферми під час виборів, показавши, що боти таки працювали на користь Петра Олексійовича, залишаючи під постами в соцмережах або ж схвальні, або ж нейтральні коментарі.

Але в цій битві ботоферм усе-таки переміг Володимир Зеленський, кількість схвальних або нейтральних коментарів на користь якого виявилася втричі більшою, аніж у 5-го президента.

Потрапила на гострий язик Юрія Петрушевського й колишня перша леді держави Марина Порошенко. І знову ж таки, в контексті. У другому тижневику ведучий не зміг пройти повз ролик, де «випадкові мешканці Кривого Рогу» привітали маму Володимира Зеленського з її днем народження.

Показавши цей «шедевр», що являє собою взірець несмаку та лизоблюдства, Юрій Петрушевський нагадав, як привітала чоловіка з днем народження Марина Порошенко в образі ведучої новин на каналі «Україна».

Паралель цікава бодай тому, що за рівнем лестощів на адресу актуального глави держав ці привітання тотожні. Різниця лише в матеріальних можливостях їхніх авторів.

Досить сміливий крок для каналу, який пов’язують із 5-м президентом та де щосили маніпулювали на користь Петра Порошенка під час президентської та парламентської кампаній.

У «Владахохотала», втім, Петра Порошенка показали ще й як гумориста. Скажімо, у випуску від 27 вересня Юрій Петрушевський поставив на 10-те, досить високе місце синхрон Петра Порошенка, в якому той називає Лізу Богуцьку, депутатку від «Слуги народу», яка написала в соцмережах, буцімто 5-й президент готує путч на грудень і саме через це депутати лишили Арсена Авакова на чолі МВС, речником своєї політсили. Пожартувавши, що на сайті президента з'явилася петиція із проханням перенести путч на жовтень.

«А ще кажуть, що в Петра Порошенка немає почуття гумору!» — прокоментував цей уривок із програми Яніни Соколової «Рандеву», де експрезидент продемонстрував те саме почуття, ведучий «Владахохотала».

Проте переважну більшість зашкварів у сатирично-гумористичному хіт-параді «Владахохотала» становлять факапи нинішньої влади.

У цьому немає нічого дивного, бо ж недарма Юрій Петрушевський починає третій випуск «Владахохотала» словами: «Привіт усім, хто прямо асоціює себе з політичною меншістю в цій країні!».

Тут навіть Юлію Тимошенко досі згадують незлим тихим словом так, ніби надворі й досі триває запекла боротьба за вихід у другий тур президентських виборів. Приміром, в одному з випусків лідерку «Батьківщини» звинуватили в тому, що вона, критикуючи відкриття ринку сільськогосподарської землі, нібито сплагіатила передвиборне гасло Петра Порошенка «Армія! Мова! Віра!». Проілюструвавши цей пасаж синхроном Юлії Володимирівни на одному з токшоу, де вона розповідала, що вільний ринок землі знищить українське село. А саме воно плекає український дух, мову та віру.

Вигляд це мало такий, наче виключно Петрові Порошенку належать ексклюзивні права на слова «мова» та «віра».

Українських політиків було, є й буде за що, послуговуючись сленгом Юрія Петрушевського, а також відомого всім персонажа з-поза «порєбріка», мочити.

Але перед тим як, скажімо, висміювати нинішнього народного депутата від «Слуги народу» й цілого голову комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування (так у нинішньому скликанні ВРУ називається комітет із питань охорони здоров'я. — Авт.) пана Радуцького, варто було б дізнатися його ім'я. Бо звуть його не Борисом, як сказав Юрій Петрушевський, а таки Михайлом. І клініку «Борис», якою володів Михайло Радуцький до її об'єднання з «Добробутом», він просто не міг назвати на свою честь, хоча ведучий хіт-параду зашкварів на Прямому свято переконаний у зворотному.

Листування пана Радуцького в месенджері з використанням обсценної лексики, що потрапило в публічний простір завдяки парламентським фотокорам, звісно ж, потребує прискіпливої уваги. Бо якщо в нас такі люди відповідають за «здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування» в парламенті, варто замислитися про майбутнє цієї нещасної нації.

Але імена антигероїв все-таки треба називати правильно. Тим паче, дізнатися їх можна одним кліком.

Відеоілюстрації у програмі «Владахохотала» теж викликають запитання. Мені особисто незрозуміло, чому сюжети про ботоферму й перекриття Мосту метро в Києві через погрозу його підриву 18 вересня редактори хіт-параду зашкварів супроводжували піснею про Гідропарк такого собі Миколи Ковальського. Який, судячи з авторської програми «Альберт» на «Громадському», підірвав ютуб своїми геть самодіяльними кліпами.

Одне з двох — або тут уважно відстежують тренди ютубу, або ж, навпаки, так ненавидять автора, що не пропускають нагоди познущатися з пенсіонера.

Зізнаюся — якби не «Владахохотала», я б ніколи не дізналася про жах на ім'я Микола Ковальський, який у своєму кліпі про Гідропарк на тлі статичних київських фотопейзажів намагається зображати бадьорі танцювальні рухи.

Якщо редактори «Владахохотала» намагалися викликати у глядача співчуття до цього персонажа «української хайп-естради», як висловився Альберт Цукренко, та ще й одягнутого в парадний сріблястий костюм, їм це вдалося.

Але навіщо вони це зробили, невідомо.

Фото: Прямий

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6472
Читайте також
28.12.2019 14:00
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
2 375
02.11.2019 16:00
Інна Долженкова
«Детектор медіа»
7 173
27.09.2019 10:20
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
2 157
21.09.2019 10:30
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
1 836
10.09.2019 16:00
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
2 624
01.09.2019 15:00
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
1 793
28.08.2019 13:00
Інна Долженкова
«Детектор медіа»
1 454
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду