«Великі Вуйки»: не серіал, а корпоратив для своїх

«Великі Вуйки»: не серіал, а корпоратив для своїх

2 Листопада 2019
7113
2 Листопада 2019
16:00

«Великі Вуйки»: не серіал, а корпоратив для своїх

7113
Ще ніколи український ситком не був таким нудним.
«Великі Вуйки»: не серіал, а корпоратив для своїх
«Великі Вуйки»: не серіал, а корпоратив для своїх

«Великі Вуйки» — новий шістнадцятисерійний фільм «1+1». Це спінофф ситкому «Останній москаль», який виходив із 2015 року й мав феноменальний успіх — частку до 36 % в ефірі та мільйони переглядів на ютубі. «Вуйкам» — хоч канал уже й оголосив їх «найкращим прем’єрним комедійним серіалом осені» — таке й не снилося. Й не тільки тому, що в назві серіалу немає чарівного слова «москаль».

Серіал анонсували як неймовірні пригоди гуцулів у Києві. Не надто оригінально, щиро кажучи. Було вже чимало кіноісторій про «провінціалів у Парижі», «селюків у Беверлі-гілз» і так далі. Глядачі сподіваються побачити вже знайомий конфлікт, із якого симпатичні провінціали неодмінно вийдуть переможцями…

І дарма. В серіалі «Великі Вуйки» немає стрижневого конфлікту, на якому тримається драматургія будь-якого серіалу. Конфлікти є, але локальні й не варті уваги. Точніше, це навіть не конфлікти, а розіграні акторами сценки-анекдоти з репертуару «Шоу Юри» й «Ліги сміху».

В історії українських ситкомів і скетчкомів є чимало як відверто халтурних, зроблених «на коліні», так і цілком пристойних, хоч і недорогих. Але, здається, ніколи ситком не був таким нудним. Треба було дуже постаратися, щоби талановиті та знані актори мусили викручуватись у кожній сцені, як вужі на пательні, аби витягти недолугий сценарій. Харизма Володимира Горянського, наприклад, — єдине, що врятувало актора від цілковитого провалу через недбалу роботу сценаристів і режисерів.

Сценаристів у «Вуйок» аж четверо: Микола Куцик, Ярослав Стень, Богдан Гациляк та Олексій Приходько. Режисери — Мітя Шмурак і Діма Маніфест, відомі за кліпами на пісні групи «С.К.А.Й» та Тарабарової. Як на мене, Міті з Дімою так і не вдалося, як анонсували «Плюси», «перенести з минулого досвіду чимало спецефектів і режисерських рішень, які мали надати проєкту свіже бачення». Але найбільше винні в провалі «Вуйок» усе ж сценаристи.

Вони, взявши за основу один із основних сюжетів класичної драматургії — похід героя по справедливість, — розмили головну мету персонажів безліччю непотрібних відгалужень. Замість реальних труднощів у боротьбі з бюрократами сценаристи зосередилися на зображенні їхньої непристосованості до життя в мегаполісі.

Тож із першої серії маємо класичну історію про крадіжку валізи голови великовуйківської делегації на київському залізничному вокзалі, а також стереотипний образ «старого міліціонера» у формі нового поліцейського включно з побоями та незаконними затриманнями. Потім у київській квартирі гуцули не можуть упоратися з унітазом, пробивають діру в сусідню квартиру, знищують лічильник води.

До Києва вуйки-гуцули приїжджають, аби підписати документи на будівництво дороги в міністра інфраструктури. З міністром їм щастить побачитися тричі, й урешті він підписує документи — не без допомоги каналу «1+1» (хвилинка піару для журналістів, які начебто розв’язують проблеми простих людей).

Між тим глядачам показують масу непотрібних і необов’язкових деталей, штучних діалогів, а також вводять у фільм зайвих героїнь — продавчиню Ірку та дружину гуцула Богдана Марійку, які вирушили до столиці, щоби стежити за чоловіками, й зупинились у київської подруги Оленки. Жінки з Великих Вуйок — героїні Наталії Корецької та Лілії Ребрик — у столиці не надто переймаються своїми гуцулами, а натомість влаштовують собі «римські канікули». Розігрують стереотипні анекдоти на тему «жінки в супермаркеті», «жінки на концерті Олега Винника» або «жінка лупцює суперницю».

Таке враження, що Юрій Горбунов, який був креативним продюсером і «Великих Вуйок», і повнометражної комедії «Скажене весілля», влаштував київські канікули для гуцулок лише для того, щоб дати змогу зіграти у спіноффі «Останнього москаля» ексцентричній парі зі «Скаженого весілля» — Інні Приходько й Араму Арзуманяну.

Якщо у «Скаженому весіллі» спеціально запрошеними зірками стали співаки Монатік, Потап і Олег Винник, то до «Великих Вуйок» залучили Надію Мейхер, Катерину Кухар, Фагота і Фоззі з «Танку на майдані Конго», Ігоря Ласточкіна, Дмитра Коляденка, Руслана Сенічкіна, Євгена Кота, Катерину Осадчу та навіть Михайла Поплавського в ролі міністра інфраструктури.

Зрештою, головний жах спіноффу «Останнього москаля» в тім, що «Великі Вуйки» стали не пригодами простодушних гуцулів у мегаполісі, як обіцяли сценаристи, режисери і продюсери, а банальною тусовкою столичних акторів і телеведучих. Дивно, що без Потапа з Настею, Монатіка й Винника. Такий собі грандіозний корпоратив для людей, яким потрібно світитись у телепродукті «1+1», але грати насправді немає чого. Але грають. Усі ж свої.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7113
Читайте також
30.10.2019 14:00
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
1 799
15.10.2019 10:30
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
6 429
27.09.2019 13:15
«Відеотека»
Світлана Григоренко
Юлія Крапівіна
0
27.09.2019 10:20
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
2 145
21.09.2019 10:30
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
1 818
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анонім
1569 дн. тому
З Юрія Горбунова актор - як з мене Папа Римський.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду