detector.media
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
15.10.2019 10:30
«Владахохотала» на Прямому. Не лише рукою Киви
«Владахохотала» на Прямому. Не лише рукою Киви
Революційного у форматі «Владахохотала» на Прямому годі шукати.

Прямий канал 13 вересня запустив своє майже гумористичне шоу, точніше, тижневий хіт-парад зашкварів. Його ведучий, спеціальний кореспондент Прямого Юрій Петрушевський, упродовж тижня збирає події в українській політиці, які вразили його до спазматичного реготу, аби в п'ятницю поділитися своїми враженнями в підсумковій програмі «Владахохотала».

При цьому він розповідає про свої знахідки у щоденній рубриці Прямого каналу «Гаряча тема». (Саме в ній глядачі 3 жовтня побачили «руку Кремля», коли їм показали, як народний депутат 9-го скликання від «ОПЗЖ» Ілля Кива щось там робить зі своїм пахом власною рукою після спілкування з такою собі «Юля Конкурс красоты Одесса» посеред важливого голосування в Раді.)

З цієї колекції й формується гаряча двадцятка «хіт-параду зашкварів».

Але 13 вересня, на початку першого тижневого випуску, зашквар трапився із самим ведучим програми «Владахохотала». Юрій Петрушевський розпочав його із синхрону одного з визволених моряків у Борисполі. Той, обіймаючи маму, спитав, чи викопали вже картоплю. Питання, якщо чесно, дуже зворушливе, й за ним стоїть ціла гама почуттів колишнього полоненого. З одного боку, це, як на мене, свідоме заниження пафосу вистражданої зустрічі, аби уникнути материнських сліз на камеру. З іншого — запитання про картоплю — такий собі символ циклічності українського буття.

Так, можна погодитись із Юрієм Петрушевським, який сміється з того, що українці не вийдуть на Майдан, поки не виберуть картоплю. Але, висміюючи цю національну рису, ведучий не розуміє — вона ніякий не зашквар, а навпаки, перевага.

«Владахохотала» на Прямому відсилає одразу до мінімум двох форматів — гумористичного шоу «Мамахохотала» на «НЛО TV» та NewsPalm поета-сатирика Юрка Космини на «Детекторі медіа».

Та й «Ч/Б шоу» на «Еспресо TV» теж віддавна практикувало хіт-парад дурні тижня. Тож революційного у форматі «Владахохотала» на Прямому годі шукати. Все, як казали персонажі фільму Леоніда Гайдая «Операция “Ы”», «украдено до нас».

Не можна сказати, що ім'я 5-го президента — табу в хіт-параді зашкварів «Владахохотала». 20 вересня його згадали в контексті розслідування про ботоферми під час виборів, показавши, що боти таки працювали на користь Петра Олексійовича, залишаючи під постами в соцмережах або ж схвальні, або ж нейтральні коментарі.

Але в цій битві ботоферм усе-таки переміг Володимир Зеленський, кількість схвальних або нейтральних коментарів на користь якого виявилася втричі більшою, аніж у 5-го президента.

Потрапила на гострий язик Юрія Петрушевського й колишня перша леді держави Марина Порошенко. І знову ж таки, в контексті. У другому тижневику ведучий не зміг пройти повз ролик, де «випадкові мешканці Кривого Рогу» привітали маму Володимира Зеленського з її днем народження.

Показавши цей «шедевр», що являє собою взірець несмаку та лизоблюдства, Юрій Петрушевський нагадав, як привітала чоловіка з днем народження Марина Порошенко в образі ведучої новин на каналі «Україна».

Паралель цікава бодай тому, що за рівнем лестощів на адресу актуального глави держав ці привітання тотожні. Різниця лише в матеріальних можливостях їхніх авторів.

Досить сміливий крок для каналу, який пов’язують із 5-м президентом та де щосили маніпулювали на користь Петра Порошенка під час президентської та парламентської кампаній.

У «Владахохотала», втім, Петра Порошенка показали ще й як гумориста. Скажімо, у випуску від 27 вересня Юрій Петрушевський поставив на 10-те, досить високе місце синхрон Петра Порошенка, в якому той називає Лізу Богуцьку, депутатку від «Слуги народу», яка написала в соцмережах, буцімто 5-й президент готує путч на грудень і саме через це депутати лишили Арсена Авакова на чолі МВС, речником своєї політсили. Пожартувавши, що на сайті президента з'явилася петиція із проханням перенести путч на жовтень.

«А ще кажуть, що в Петра Порошенка немає почуття гумору!» — прокоментував цей уривок із програми Яніни Соколової «Рандеву», де експрезидент продемонстрував те саме почуття, ведучий «Владахохотала».

Проте переважну більшість зашкварів у сатирично-гумористичному хіт-параді «Владахохотала» становлять факапи нинішньої влади.

У цьому немає нічого дивного, бо ж недарма Юрій Петрушевський починає третій випуск «Владахохотала» словами: «Привіт усім, хто прямо асоціює себе з політичною меншістю в цій країні!».

Тут навіть Юлію Тимошенко досі згадують незлим тихим словом так, ніби надворі й досі триває запекла боротьба за вихід у другий тур президентських виборів. Приміром, в одному з випусків лідерку «Батьківщини» звинуватили в тому, що вона, критикуючи відкриття ринку сільськогосподарської землі, нібито сплагіатила передвиборне гасло Петра Порошенка «Армія! Мова! Віра!». Проілюструвавши цей пасаж синхроном Юлії Володимирівни на одному з токшоу, де вона розповідала, що вільний ринок землі знищить українське село. А саме воно плекає український дух, мову та віру.

Вигляд це мало такий, наче виключно Петрові Порошенку належать ексклюзивні права на слова «мова» та «віра».

Українських політиків було, є й буде за що, послуговуючись сленгом Юрія Петрушевського, а також відомого всім персонажа з-поза «порєбріка», мочити.

Але перед тим як, скажімо, висміювати нинішнього народного депутата від «Слуги народу» й цілого голову комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування (так у нинішньому скликанні ВРУ називається комітет із питань охорони здоров'я. — Авт.) пана Радуцького, варто було б дізнатися його ім'я. Бо звуть його не Борисом, як сказав Юрій Петрушевський, а таки Михайлом. І клініку «Борис», якою володів Михайло Радуцький до її об'єднання з «Добробутом», він просто не міг назвати на свою честь, хоча ведучий хіт-параду зашкварів на Прямому свято переконаний у зворотному.

Листування пана Радуцького в месенджері з використанням обсценної лексики, що потрапило в публічний простір завдяки парламентським фотокорам, звісно ж, потребує прискіпливої уваги. Бо якщо в нас такі люди відповідають за «здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування» в парламенті, варто замислитися про майбутнє цієї нещасної нації.

Але імена антигероїв все-таки треба називати правильно. Тим паче, дізнатися їх можна одним кліком.

Відеоілюстрації у програмі «Владахохотала» теж викликають запитання. Мені особисто незрозуміло, чому сюжети про ботоферму й перекриття Мосту метро в Києві через погрозу його підриву 18 вересня редактори хіт-параду зашкварів супроводжували піснею про Гідропарк такого собі Миколи Ковальського. Який, судячи з авторської програми «Альберт» на «Громадському», підірвав ютуб своїми геть самодіяльними кліпами.

Одне з двох — або тут уважно відстежують тренди ютубу, або ж, навпаки, так ненавидять автора, що не пропускають нагоди познущатися з пенсіонера.

Зізнаюся — якби не «Владахохотала», я б ніколи не дізналася про жах на ім'я Микола Ковальський, який у своєму кліпі про Гідропарк на тлі статичних київських фотопейзажів намагається зображати бадьорі танцювальні рухи.

Якщо редактори «Владахохотала» намагалися викликати у глядача співчуття до цього персонажа «української хайп-естради», як висловився Альберт Цукренко, та ще й одягнутого в парадний сріблястий костюм, їм це вдалося.

Але навіщо вони це зробили, невідомо.

Фото: Прямий

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY