Глобальне потепління як спосіб залякування

Глобальне потепління як спосіб залякування

21 Серпня 2019
4996
21 Серпня 2019
12:30

Глобальне потепління як спосіб залякування

4996
Дисклеймер: я не збираюся заперечувати тенденцію до глобального потепління. От саме тенденцію, а не щось миттєве й невідворотно катастрофічне, в дусі «рятуйся, хто може».
Глобальне потепління як спосіб залякування
Глобальне потепління як спосіб залякування

Менше з тим, мене дратує бажання багатьох ЗМІ перетворити глобальне потепління на сенсацію, а то й на страшилку. Примітивізувати глобальну проблему й не озброїти аудиторію усвідомленням питання, а залякати її, а тим паче залякати фейками, а якщо реальними фактами, то хибно витлумаченими або ж із невиправдано категоричними висновками. А переважна більшість матеріалів із цієї проблеми (та й далеко не лише їз цієї) — саме в такому ключі.

От вам свіже журналістське «всепропало». Новина під заголовком «В Арктиці зафіксували максимально високу температуру в історії». От вам фрагмент із неї: «26 липня на шведському форпості Маркусвінс на південній околиці полярного кола зафіксували +34,8 градуса за Цельсієм». І далі: «Така висока температура повітря за Полярним колом була зафіксована Національною адміністрацією океанічних і атмосферних досліджень вперше в історії».

От та сама новина в іншому виданні, зокрема констатація, що «жара была зафиксирована 26 июля в небольшом шведском форпосте Маркусвинса, который расположен на южной окраине полярного круга». Зазначено, що «подобная температура оказалось рекордно высокой к северу от полярного круга» — от тільки незрозуміло, взагалі у світі чи саме у Швеції.

Інший приклад під заголовком «Глобальное потепление близко: в Арктике зафиксировали шокирующий показатель температуры», відбулося це, звісно ж, «на шведском форпосте Маркусвинс на южной окраине Полярного круга». Ще одне видання: «Рекордный показатель зафиксировал шведский форпост Маркусвинс, расположенный на южной окраине Полярного круга».

Ту саму новину можна прочитати в безлічі інших видань.

Що з усіма ними не так? Передусім важко зрозуміти, чому великій кількості українських видань, у тому числі серйозних і респектабельних, знадобилося цілих три тижні, щоби цю сенсацію оприлюднити, причому всім синхронно ці три тижні?

А ще є в усіх публікаціях одна спільна річ, яка є бездоганним індикатором того, що всю цю інформульку варто негайно викинути на смітник. Йдеться про «південну околицю Полярного кола». Полярне коло — це уявна лінія, північніше від якої (якщо це північне Полярне коло) сонце бодай одну ніч не сідає за обрій улітку й бодай один день не сходить над обрієм узимку. Тобто лінія, на північ від якої бодай одну добу влітку триває полярний день і бодай одну добу взимку — полярна ніч. Не зона полярного дня й полярної ночі, а саме лінія — така, як екватор. Так, у даному разі географічний термін «коло» не збігається з геометричним, але так уже склалося. Але це — одне з основоположних географічних понять, і що таке Полярне коло, вивчають на самому початку курсу географії в середній школі. Тож «на околиці Полярного кола» — це те саме, що «на околиці екватора». Насправді це, до речі, зовсім близько до помірних широт.

Але оця «південна околиця» гуляє дуже багатьма виданнями — таке враження, що всі ці публікації, мов від Адама та Єви, походять від одного першоджерела. Так, у багатьох виданнях наведено гіперпосилання на англомовне першоджерело. І яким же був шок, коли в англомовному тексті я побачив чітке й недвозначне «above the Arctic Circlе», тобто «за Полярним колом, на вищій широті, ніж Полярне коло», та «north of the Arctic Circlе», тобто «на північ від Полярного кола».

Аж от воно: «Оn the southern edge of the Arctic Circlе»! Як може бути «на північ» від чогось та «на південному краї» від того самого? Відповідь, мабуть, треба шукати в одній-єдиній площині: видання https://gizmodo.com/, де міститься першоджерело — це таблоїд. І гаразд, хай він хоч тричі таблоїд — якщо кожне українське видання брало інформацію саме з нього, бодай хтось міг би помітити елементарну шкільну річ? Відповідь, що напрошується, теж є єдиною: українські видання передирали зовсім не з англомовного першоджерела, а одне в одного. «Адамом та Євою» в даному разі є один недобросовісний переклад.

А ще дуже не так із усіма цими публікаціями те, що, гаразд, установлено температурний рекорд — а яким був попередній температурний максимум? Чи набагато його перевищено, чи катастрофічно? Так, у «Гізмодо» цього немає, але ж це мало би правити за ще один індикатор сумнівного джерела!

Адже чимало хто уявляє, що Заполяр'я — це вічні сніги й льоди, й тут аж раптом +34. Насправді зазирнімо до Вікіпедії. Мурманськ, Росія, розташований далеко за Полярним колом, не на околиці — а температурний максимум там становить +32,9 градуса. Норильськ, Росія, розташований ще далі на північ — рекорд спеки становить +32,2 градуси. От вам гуглівська добірка фотографій «Спека в Норильську», причому не та, рекордна. Воркута, Росія — історичний температурний максимум становить +33,8 градуса. Тромсе, Норвегія — рекордна спека становить +30,2 градуси.

Навряд чи показники шведського форпосту (до речі, який іще форпост? Може, пункт метеорологічних спостережень? Адже в першоджерелі трапляється визначення «weather station») разюче відрізнялися від наведеного ряду.

Колись іще школярем я й сам тиждень був у Заполяр'ї — в російських Кіровську та Апатитах. Це було не літо, це був кінець січня — початок лютого. На вулиці були не надто комфортні як для киянина, але й не страшні -10 градусів. Коли я повертався через Москву, в російській столиці було істотно холодніше.

Бездумне взаємне передирання сенсаціозної новини? Так, поза сумнівом. Але річ у тім, що такі роздмухування сенсацій характерні для таблоїдів і лише для них. Саме для таблоїдів характерна гонитва за сенсаціями. От тільки у країнах розвиненої медіагалузі не заведено, щоби серйозні й солідні видання передруковували інформацію з таблоїдів — якщо не йдеться про щось зовсім уже екстраординарне. Не заведено, щоб респектабельні видання вели гонитву за сенсаціями, їхня сенсаційність якщо й існує, то полягає в річищі висновків і коментарів, розтлумаченні подій, до якого ніхто інший не додумався.

У світі розвиненої демократії не заведено, щоб солідні видання аж так страждали на лайкоманію: давно встановлено, що «Файненшл Таймз» ніколи не сягне таких накладів, як якась «Дейлі Міррор», і це сприймається як даність.

Це на пострадянському просторі солідні видання женуться за популярністю таблоїдів (і тут можна довго розмірковувати про те, чи можуть олігархічні ЗМІ у принципі бути позбавленими таблоїдності — згадаймо сумнозвісні «новини для барбоса») — й Україна, на превеликий жаль, усе ще до нього належить.

А річ у тім, що гонитва за сенсаційністю й за жанром медіажахів може бути суспільно небезпечною. Таким чином можна маніпулювати суспільством, буквально дресирувати його. Бо, по-перше, привчати його до тупого, некритичного споживання всього, що напишуть у ЗМІ. Привчати до проковтування будь-якої маячні. А потім саме на цій хвилі підсовувати йому всіляких «розіп'ятих хлопчиків». По-друге, навіювати суспільству катастрофічні настрої, катастрофічні очікування і привчати його, суспільство, жити в умовах постійного страху. Невротизувати суспільство. Або прищеплювати йому інший тип невротичних реакцій — споживати інформацію відсторонено, з вимкнутими осмисленням і співпереживанням: мовляв, «катастрофа — це буденність». А по-третє, за допомогою нагнітання катастрофічних очікувань виводити з центру уваги справді значущі проблеми — мовляв, тут суцільна катастрофа насувається, світ руйнується, а ви тут про якісь, скажімо, права людини.

Фото: svidok

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4996
Читайте також
10.08.2019 13:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 213
08.08.2019 13:59
Борис Бахтєєв
602
27.07.2019 11:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
1 916
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду