Ура! Стріляють!

8 Серпня 2019
601
8 Серпня 2019
13:59

Ура! Стріляють!

601
Ура! Стріляють!

Оце переглядаю в інтернет-ЗМІ новини з Киргизстану. Бойовик — просто тобі бойовик. Із одним уточненням: третьосортний бойовик.

Чому третьосортний? Бо то саме в третьосортних бойовиках відбувається те, що в матеріалах наших ЗМІ про події в Киргизстані. От є одна купа людей, проти неї виступає інша купа людей — і давай вони одне одного мочити! Стріляти, пуляти, брати штурмом, барикадуватися в будівлях.

Чому стріляти, навіщо стріляти? Хто чого від кого хоче? Хто правий, а хто винний, хто добрий, хто поганий? Довкола чого вся ця стрілянина? Та воно все вам треба? Головне, що стріляють, ти диви: стріляють! Головне, щоб побільше спецефектів. А сенс, причина, мета — та обійдетеся й без них. Тут стріляють — а вам ще якийсь сенс подавай. Теж мені, скліфосовські.

То чим завинив колишній президент цієї далекої країни? Чого від нього вимагає влада? Чому вона вирішила піти аж на штурм його будинку? Й чому саме зараз? А хто такі його прибічники? Яка в них мотивація? Які гасла, зрештою? Ну, не закохані ж вони в нього, не прізвище ж його їм так подобається!

Ні, звісно, якщо ви маєте зайвих півгодини-годину, ви врешті-решт усе це знайдете — бодай основні пункти, з яких сяк-так можете домислити якусь собі картину. Але хотілося б усе це зараз і одразу, й так, щоб не треба було домислювати.

Ні, звісно ж, третьосортні бойовики теж мають право на існування. От тільки хотілося б їх бачити де-небудь у таблоїдах, а в солідних ЗМІ — щось витонченіше, рафінованіше.

І все було б гаразд (тобто чорт із ним), якби не відчуття дежа-вю. От саме так російська пропаганда змальовувала події українського Майдану п'ять із половиною років тому. Ті в цих стріляють, а ці тих жбурляють, а хто й чого там хоче — то вже справа десята. Головне, навісити на одних етикетку “наші хлопці”, а на інших - “нацисти”. І все, публіці більше нічого не треба. А потім частина тієї публіки, що з Донбасу, й сама починає стріляти — бо “нацисти” ж. “Наших б'ють!” - хіба ж це не достатня інформація?

Власне, це — один з основоположних пропагандистських прийомів: подавати інформацію так, щоби аудиторія не лише не розуміла, що по суті відбувається, але й не цікавилася цим. Привчити до цього аудиторію - й тоді пропаганда з легкістю зможе розподіляти ролі й навішувати ярлики.    

І не назвеш же це дезінформацією! Все правильно: таки стріляють, таки штурмують — тільки подано це так, що пропонує аудиторії готові відповіді, які тій залишається тільки проковтнути, бо щоб розібратися в подіях, вона не має даних.

Не хотілося б говорити огульно, тож висловлюся делікатно: дуже значна кількість наших медіа керуються методологією російської пропаганди. Несвідомо — просто тому, що так звикли. Просто тому, що “всі так роблять”, це в Україні — якщо й не норма, то в межах норми. Такі звичаї, такі традиції, так склалося. От тільки саме такі “гібридні” звичаї та традиції й спровокували війну, вони ж її підтримують і роздмухують.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
601
Читайте також
21.08.2019 12:30
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
4 994
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду