Як пройшли виборчі марафони на головних каналах країни

Як пройшли виборчі марафони на головних каналах країни

1 Квітня 2019
3692
1 Квітня 2019
20:50

Як пройшли виборчі марафони на головних каналах країни

3692
«Детектор медіа» стежив за виборчими марафонами і спецвипусками на п’яти найрейтинговіших загальнонаціональних каналах: «Україна», «1+1», СТБ, «Інтер» і ICTV. Які сюжети показували глядачам, звідки відбувалися включення, яких гостей запрошували до студій та які меседжі лунали в ефірі – читайте в нашому огляді. Про те, що відбувалося на інформаційних каналах і Суспільному, – читайте завтра.
Як пройшли виборчі марафони на головних каналах країни
Як пройшли виборчі марафони на головних каналах країни

«1+1»: ексклюзивний Зеленський

Марафон ТСН «Вибір країни 2019» тривав з 18:00 до першої ночі в YouTube, а в ефірі каналу «1+1» було дві його частини – з 18:00 до 21:30 та з 23:10 до 1:00. ТСН мала три виїзні студії: Лідія Таран включалася з-під ЦВК, Наталія Мосейчук вела розмову з гостями на даху ТРЦ «Гулівер» у центрі Києва, а Алла Мазур — на майдані Незалежності. Вони переривалися на підготовлені сюжети, присвячені кільком темам (деякі сюжети повторювали протягом марафону):

  • Про статки кандидатів: у всіх них нарахували 120 тис. га землі, 150 млн готівкою, 217 підприємств в Україні та офшорах. Про офшори Порошенка і Зеленського не забули, а «Тимошенко на поруках. Їй особисто належать лише коштовності», — сказав журналіст. Зате в Зеленського знайшли три винаходи.
  • Про вплив інтернету на вибори.
  • Про звинувачення, які лунали на адресу кандидатів у президенти, та суму, яка була витрачена з бюджету на організацію цих перегонів — 2,5 млрд гривень. Кореспонденти порівняли суму з Німеччиною, де витратили 97 млн євро на вибори у Бундестаг, та Францією, яка розщедрилась на 200 млн євро під час виборів президента.
  • Про голосування військових: глядачі дізналися, що обов’язкова умова військової виборчої дільниці – наявність бомбосховища.
  • Про голосування першої прогнозованої шістки кандидатів: Олега Ляшка, Юрія Бойка, Юлії Тимошенко, Володимира Зеленського, Петра Порошенка, Анатолія Гриценка, а також кандидата, якого ТСН активно піарив усю виборчу кампанію – колишнього топ-менеджера бізнесу Ігоря Коломойського Олександра Шевченка.
  • Про голосування в регіонах і виявлені порушення (на кшталт фотографування бюлетенів).
  • Про «рейтинг відкритості кандидатів»: Ольга Василевська вимірювала висоту парканів маєтків кандидатів, найвищий – у Порошенка (4,75 метри), найнижчий – у Зеленського (1,74 метри). Висновок кореспондентки про «відкритість» кандидатів очевидний. За бажання, до речі,  можна було провести іншу паралель: більшість кандидатів живуть у Козині, а от Зеленський – сусід Бойка по Іванковичах.
  • Про те, скільки грошей іде на утримання президента, що отримує президент, які привілеї та бонуси. Сюжет вражав сумами: якщо розділити минулорічні кошти держбюджету на кількість днів, то 2,7 млн грн витрачається на день на утримання президента і його апарату. Утім, ідеться про всю діяльність Президента України як органа державної влади – міжнародні візити, прийоми делегацій в Україні, поїздки по регіонах тощо.
  • Про голосування в місцях несвободи – що це може бути інструментом маніпуляцій влади.

Також кілька разів активно включалися кореспонденти із закордонних дільниць: Вашингтона, Брюсселя, Берліна, Барселони, Праги – передавали ситуацію з дільниць та явку. Для ТСН два включення робили екс-колеги, які нині працюють на «Радіо Свобода», – Григорій Жигалов з Брюсселя і Ростислав Хотин з Праги. У Росії жодна виборча дільниця не працювала, але Роман Цимбалюк розповів про реакцію російської влади і федеральних телеканалів на вибори в Україні. Активно виходили в ефір і кореспонденти з регіонів, зокрема Дніпра, Одеси, Львова.

О 20:00 оголосили результати екзит-полу, яке на замовлення «1+1» проводили дослідницька агенція Info Sapiens та дослідницька компанія Kantar TNS, та результати Національного екзит-полу. Ці дані повторювали протягом марафону неодноразово, виводячи на екран інфографіку. Пізніше до них додали дані третього екзит-полу, який проводився на замовлення каналів «112 Україна» і NewsOne.

«Плюси» мали своїх журналістів у ЦВК, під нею, а також у штабах п’яти кандидатів: Володимира Зеленського, Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Юрія Бойка та Анатолія Гриценка. Журналісти розповідали про тамтешню атмосферу, а також про реакцію кандидатів на результати екзит-полів. Кореспондентка Марія Васильєва регулярно передавала із ЦВК дані про явку, а потім – результати голосування за першими опрацьованими протоколами. Журналістка Наталя Нагорна, яка працювала під ЦВК, намагалася неодноразово з’ясувати, чому там почали збиратися люди спортивної статури і з однаковими позначками — скотчем на руці. Але ті їй не відповідали та віднікувалися, що «це тепер так модно». У включенні після опівночі вона показала вже порожню площу, де «спортсмени» залишили по собі сміття.

У перших включеннях зі штабів журналісти бідкалися, що в штабі Порошенка, який розгорнули у «Мистецькому арсеналі», нема ігор та алкоголю, всі напружено чекають, у штабі Тимошенко теж на їхню думку було напружено, зате в Зеленського — «бар, наїдки і настільні ігри». Також кореспондент Дмитро Фурдак відмітив, що коли Зеленський голосував, то йому не давали проходу і він «переходив хоч не на ідеальну англійську, але 95-а гімназія Кривого Рогу дає про себе знати». У штабі Гриценка, сказали, усе спокійно та згадали про казус із Юлією Мостовою, якій не вдалося з першого разу проголосувати через відсутність у списках.

Після перших даних екзит-полів дали реакцію штабів. «Усі розуміли, що Порошенко виходить у другий тур», — каже кореспондентка зі штабу нинішнього президента. Для штабу Тимошенко журналіст назвав дані опитувань «громом серед ясного неба». А в штабі Юрія Бойка кореспондент згадав про Віктора Медведчука, який «на секунду заглянув у спортивному одязі». У Тимошенко заявили, що дані екзит-полів «маніпулятивні» та що чекатимуть підрахунку голосів. Зі штабу Зеленського він сам вийшов на зв’язок та говорив з Аллою Мазур. Питання ведуча читала. Володимир Олександрович подякував українцям за голоси, сказав, що ні з ким переговори не веде і готує ноу-хау в кампанії до другого туру. Жодному іншому загальнонаціональному каналу не вдалося добитися ексклюзивного включення Зеленського.

Окрім Зеленського в ефір ТСН вийшов і Анатолій Гриценко. Він закликав лідерів перегонів до відповідальності та сказав, що «не підтримає Порошенка за жодних умов». Але й за Зеленського не агітує, бо «не знає його». Гриценко сказав, що активно готуватиметься тепер до парламентських виборів. Згодом у ТСН повторювали цитату Гриценка виключно про те, що він не буде підтримувати Порошенка в другому турі, бо не хоче «фальші, обману, мародерства на крові».

У наступних включеннях зі штабів кандидатів кореспонденти цитували їхні найяскравіші меседжі та наводили синхрони спікерів. Ольга Кошеленко переказувала жорстку критику Порошенком Зеленського: «Він нагадав, що Україна обирає верховного головнокомандувача і представника на міжнародній арені. Нагадав, що Росію на переговорах представлятиме не Галкін і не Петросян. Вважає, що Зеленський – частина російського сценарію, кандидат, вигідний Путіну». Сергій Швець розказав, що «Юлія Тимошенко обрала тактику заперечення даних екзит-полів, які, вочевидь, її не влаштовують» і що «Батьківщина» проводила власний екзит-пол, який дав Тимошенко друге місце. Дмитро Фурдак радісно описував веселощі зі штабу Зеленського, хвалив «майже ідеальну, з помилками» англійську мову кандидата, розповідав, що в штабі були помічені Сергій Лещенко та Айварас Абрамавічус, цитував слова Зеленського про готовність до дебатів з Порошенком і наміри до другого туру назвати ключові прізвища своєї команди.

На три виїзні «майданчики» ТСН до трьох ведучих приходили гості, з якими обговорювали або хід виборів і роботу спостерігачів, або причини другого результату Порошенка і тріумфу Зеленського та можливі перспективи Зеленського як президента. Серед політичних експертів і політиків переважали критики Порошенка, зокрема, включалися кілька представників «Самопомочі», неодноразово лунали тези про корумпованість чинного президента. Жодного явного симпатика Петра Порошенка в ефір не виводили.

Про роботу спостерігачів і невелику кількість порушень говорили голова фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко, голова «Комітету виборців України» Олексій Кошель (і ніхто вже не згадував, як під час кампанії співробітник «1+1» Олександр Дубинський звинувачував «Комітет виборців України» в роботі на Порошенка та проти Зеленського), голова громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська. Типові зафіксовані спостерігачами порушення – у викладі «1+1» – зводилися до фотографування бюлетенів і розголошення таємниці голосування, за що громадяни можуть отримати штраф 5100 грн. Підкупу виборців вдалося запобігти, наголошували на «плюсах», завдяки правоохоронній системі. Але, мовляв, у цілому виборча кампанія була достатньо брудною, з низкою зловживань, і є проблема недосконалого закону про вибори. Соціолог Ірина Бекешкіна з фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва наголосила на чесній роботі соціологів, що засвідчили результати трьох екзит-полів, які збігаються.

Екс-заступник голови ЦВК Андрій Магера розповів, як саме проходить зазвичай підрахунок голосів і чому так довго. А чинний заступник голови ЦВК Євген Радченко звернув увагу на найбільшу в історії кількість кандидатів і високу явку та зауважив, що поки не бачить підстав для позовів кандидатів з оскарження результатів.

Роман Сульжик з наглядової ради «Національного депозитарію України» сказав, що в нового президента (якщо переможе не Порошенко) буде півроку, щоб сформувати свою команду і меседжі. І якщо не буде ніяких різких необґрунтованих економічних рухів, то ринок сприйме нормально зміну влади.

Богдан Яременко, голова фонду «Майдан закордонних справ», у результаті виборів вбачає незадоволення результатами того, що сталося після майдану. «Не можна розказувати, що ти за Росію, і при цьому красти й брехати (як Янукович), і не можна розказувати, що ти за Європу, і при цьому красти й брехати», - сказав він.

Олександр Мартиненко, генеральний директор інформагентства «Інтерфакс Україна»: «Люди перебільшують роль компроматів, але вкид по «Укроборонпрому» свою роль зіграв. Результат екзит-полу показав, що громадяни хочуть змін. Політики, які не мають фракцій у Раді, набрали більше 50 % — такого ще не було. На мою думку, це тому, що ці кандидати не відповідали на питання, які хотіли почути люди. Зеленському компромат не зашкодить, бо він не персонаж, який має хороші і погані риси, за нього голосують як за антитезу до нинішніх політиків».

Політтехнолог Володимир Фесенко теж звернув увагу на кількість компромату: «Щодо змістовного компромату спрацювали журналісти-розслідувачі, але не було належної суспільної реакції, зокрема на скандал з “Укроборонпромом”». На підкуп виборців шляхом так званих «сіток» (агітаційних мереж) і соціальних виплат: «Сітки могли додати президенту 5% – у принципі, це й вивело його в другий тур». І спрогнозував перетікання більшості електорату в другому турі від Юлії Тимошенко, Анатолія Гриценка, Олега Ляшка і Юрія Бойка до Володимира Зеленського: «Другий тур може перетворитися на референдум проти Порошенка». Важливим у другому турі, на його думку, буде антирейтинг, який у Порошенка становить від 40 до 50%, а в Зеленського – від 11 до 17%.

Андрій Садовий, мер Львова і лідер партії «Самопоміч», у скайп-включенні сказав, що «має оптимістичний настрій, бо українці показали велике бажання змін». Ведуча явно хотіла вивести Садового на підтримку Зеленського в другому турі. Але він уникнув конкретики: «Я дав пас Анатолію (Гриценку), як він ним скористається – його питайте. Я буду уважно стежити за перебігом кампанії в другому турі і буду давати свій чіткий меседж. Нам потрібні зміни». На прохання поділитися результатами зустрічі із Зеленським він сказав: «Я зустрічаюся з багатьма політиками. У цілому Володимир справив дуже позитивне враження. Бо є динаміка в тому, як він абсорбує інформацію».

Антон Геращенко, народний депутат від «Народного фронту» і радник міністра внутрішніх справ, одразу заявив, що голосував не за Порошенка, наголосив, що системних порушень на виборах не було, і пропіарив міністра Арсена Авакова: мовляв, той публічно і непублічно попереджав кандидатів, і вони відмовилися від реалізації своїх планів з підкупу виборців.

Єгор Соболєв, народний депутат від «Самопомочі», говорив, що якби не «розкрадання країни» і домовленості з Медведчуком і Новінським, то Порошенко переміг би, але «саме корупція погубила його». Що зробити, щоб кампанія не звелася до боротьби двох олігархів – Порошенка і Коломойського? Після виборів усе тільки починається, сказав Соболєв, і поставив у приклад Америку. Мовляв, вони вибрали президента, про якого говорили, що він здасть країну Росії. А в результаті під тиском суспільства та медіа Трамп проводить антиросійську політику. І ведуча не заперечила Соболєву, що Україна далеко не Америка.

Сергій Соболєв, народний депутат від «Батьківщини», наполягав, що в Порошенка немає шансів потрапити в другий тур, бо туди проходить Тимошенко. Але розвинути думку йому не дали – включення було дуже коротким.

Фінальним спікером у студії ТСН просто неба став радник Зеленського, народний депутат Сергій Лещенко (екс-БПП). Він запевняв у тому, що Зеленський стане більш публічним, прийде на дебати і що він виконуватиме зобов’язання перед МВФ. А Порошенко – ніякий не ворог Путіна, бо при ньому Медведчук повернувся в політику і став одним з вигодоотримувачів.

«Інтер»: критика Вілкула і наміри захистити результат Зеленського

Телеканал «Інтер» свій марафон «Подробиці. Вибори 2019» розпочав о 20:00 з оголошення екзит-полів. Свого опитування канал не робив, тому подав результати Національного екзит-полу. А після включення зі штабів – ще й соціологію від каналу «112 Україна».

Протягом марафону також виходили включення з майдану Незалежності, сюжети про голосування на передовій та за кордоном, про те, скільки обійшлася кампанія кандидатам. Темами ефіру були: хто стане №2, чи буде боротьба за другу позицію, чи визнають вибори усі кандидати, чи очікувати на заворушення, чи відбудеться другий тур вчасно.

Перше включення відбулося зі штабу Володимира Зеленського, «лідера, принаймні за результатами екзит-полів», як назвав його ведучий Олексій Ліхман. В ефірі каналу розказали про першу реакцію на результати опитування, про те, що штаб кандидата розташований у конгресно-виставковий центрі «Парковий», «більш відомому як вертолітний майданчик Януковича», і розказали про сам формат роботи штабу: «увечері очікується перегляд комедії та чемпіонат з караоке».

Далі було включення зі штабу «Опозиційної платформи – За життя» та її представника Юрія Бойка (№4 за результатами екзит-полів) Тут лунав основний меседж, який «Інтер» просував упродовж всього ефіру: кампанія проходила з чисельними порушеннями, коригувалась кількість бюлетенів. Нестор Шуфрич повідомляв, що у Харкові у пологовому будинку на 20 породіль видано 200 бюлетенів.

Третім було включення зі штабу №3 за результатами екзит-полів – Юлії Тимошенко. «У штабі настрій переможний», – почала журналістка. Розказала про те, що за попередніми даними команди Тимошенко, їх кандидатка проходить у другий тур. І знов акцент на порушеннях: «каруселі», зникаючі чорнила, довідки про голосування на дому. Лунала історія про те, що на Софіївський Борщагівці під Києвом не змогли проголосувати мешканці всього восьмиповерхового будинку, бо їх не було в реєстрі виборців.

Завершив своє перше включення зі штабів «Інтер» трансляцією з «Мистецького арсеналу», де був штаб Петра Порошенка. Канал поставив його останнім попри те, що за результатами всіх екзит-полів чинний президент опинявся на другому місці. Журналістка повідомила, що в штабі атмосфера дружня, порушень не зафіксували, вибори пройшли спокійно. Але водночас подавалася цитата Артура Герасимова, який говорив про відсутність системних порушень, а не порушень загалом.

Оголошуючи результати екзит-полів, канал представляв лідерів «четвірками»: перша - Зеленський, Порошенко, Тимошенко та Бойко, і друга – Гриценко, Смєшко, Ляшко і Вілкул. При оголошенні результатів екзит-полу «112 Україна» ведучий Олексій Ліхман не втримався від уїдливого нападу в бік Олександра Вілкула: «Схоже, що Вілкулу не допомогло об’єднання з Мураєвим. Зверніть увагу на результати Смєшка». Нагадаємо, наприкінці 2018 року в «Опозиційному блоці» відбулося розділення через невдалі спроби домовитись про висунення єдиного кандидата. У результаті Вілкула висунуло так зване «крило» Ріната Ахметова, а Бойка – «крило» Дмитра Фірташа і Сергія Львочкіна, яке об’єдналося з партією Вадима Рабіновича та Віктора Медведчука «За життя».

До речі, на каналі протягом вечора критика Олександра Вілкула була системною. Про нього згадували ледь не всі представники «Опозиційної платформи – За життя», які були гостями студії «Інтера». Так, наприклад Нестор Шуфрич назвав його «ресурсом, на який може розраховувати Порошенко»: «Если бы Вилкул не отделился, то Бойко был бы в лидерах. Пусть это будет на совести Саши». А Юрій Павленко повідомив, що «ми розпочали з сьогоднішнього дня парламентську компанію» і теж відважив солі у бік колишнього соратника: «голоси Вілкула можуть стати порошенківськими», «Вілкул – технічний кандидат Порошенка», «думаю, для нього це професійний провал».

Цитати Юрія Бойка лунали кілька разів. Зокрема, в сюжеті про те, як голосували політики та кандидати. У цьому сюжеті «Інтер» показав голосування першої п’ятірки за екзит-полами: Петра Порошенка, Юрія Бойка, Юлії Тимошенко, Володимира Зеленського, Анатолія Гриценка (як і на інших каналах – з акцентом, що дружина Гриценка Юлія Мостова не знайшла себе в списках, але пізніше ситуація виправилася), а також – ексклюзивно – Руслана Кошулинського, якого не показували на інших загальнонаціональних каналах. Наприкінці сюжету «Інтер» розповів, що прем’єр-міністр Володимир Гройсман голосував у Вінниці, а мер Києва Віталій Кличко приїхав на голосування в спортивному одязі та на велосипеді. Не обійшов «Інтер» увагою і свого співвласника Сергія Льовочкіна: він голосував у столиці, його цитата була співзвучна цитаті Юрія Бойка: «Сьогодні вибір між миром і війною, я голосую за мир».

Наскрізна тема ефіру – порушення. Про них говорили чи не в кожному сюжеті та включенні, під час гостьових студій. Канал ніби між іншим подавав інформацію та цитати, що системних порушень не було. Але інші спікери акцентували, що все ще може бути попереду і найстрашніші порушення очікують під час підрахунку голосів.

Також ведучий запитував у гостей у студії, як спотворили результати виборів технічні кандидати.

Зі штабу Тимошенко лунали цитати про замовні екзит-поли і можливі маніпуляції з явкою, оскільки ЦВК спершу подавав лише інформацію станом на 15.00. Однак потім зійшлись на тому, що явка висока і вибори безумовно відбулися.

В одному з включень зі штабу Зеленського говорили про «мертві душі», «контролерів, які контролювали явку», а також про «можливість зірвати вибори».

Нестор Шуфрич подякував усім, хто голосував за Бойка, і розповів, як Порошенко, начебто, купував собі голоси.

У телемості з Одеси, Харкова і Львова йшлося про такі порушення, як невідкриття двох дільниць в Ізмаїлі, прозорі шторки на кабінках для голосування, спроби фотографування бюлетнів, нетверезі члени комісії.

А Юрій Бойко взагалі назвав виборчу кампанію «найбруднішою»: «З боку діючого президента були задіяні всі можливі і неможливі тиски на виборців». Зокрема, він згадував про роздачу грошей і тиск на бюджетних працівників, який нібито доходив до того, що вони «голосують за Порошенка, або їх звільняють». «Наші результати занижені, тиск був шалений, особливо в тих регіонах, які були нашими базовими. Але ми задоволені, тому що влада попри підкуп і шалений тиск приречена. Ми бачимо, наскільки люди не довіряють президенту та владі. Я дуже задоволений результатами, тепер наше завдання захистити ці результати», – додав Бойко.

Під час гостьових студій Олексій Ліхман майже завжди задавав різні запитання кожному з гостей (експертам з різних сфер). Більшість говорила чіткими короткими тезами. Розлогі та емоційні коментарі зазвичай надавали представники «Опозиційної платформи – За життя» (Нестор Шуфрич та Юрій Павленко).

Багато спікерів, які позиціонують себе опозицією, говорили не так про наміри захистити результати своїх кандидатів, як «захистити результат Зеленського». Зокрема, Альона Шкрум, депутатка від «Батьківщини», у відповідь на запитання про можливе об’єднання Тимошенко із Зеленським говорила, що «першочергове завдання – захистити результати виборів, захистити результати Зеленського та всіх інших». Але найбільш показовим був коментар Нестора Шуфрича. Спершу він привітав «команду Зе» і сказав: «Несколько штабов реальной оппозиции объединятся, чтобы помочь защитить Зеленскому результаты выборов», а далі уточнив: «Не Зеленскому, а украинскому народу».

Чому голосували за Зеленського? Це питання ведучий задавав гостям у студії. Народний депутат Борислав Береза говорив про те, що «люди голосували проти влади», «Зеленський не системний кандидат», «Зеленський став ще одним альтернативним російськомовним кандидатом». Остання теза лунала під час ефіру неодноразово.

Політолог Тарас Загородній сказав, що Зеленський вів кампанію довше за інших, ще з початку циклів серіалів «Слуга народу» і додав, що «люди голосували за телевізійний образ»: «Але чи він відповідає реальній людині? Він не має ні фракції, нічого, і його затягнуть у такі політичні ігри. Трамп просто йшов проти істеблішменту, але голосував від республіканців».

Свободівець Андрій Іллєнко назвав результат Зеленського – результатом незадоволення ситуацією у країні. Тетяна Острікова, депутатка від «Самопомочі», критикувала економічну програму Зеленського: він говорить про боротьбу з корупцією, підтримку малого та середнього бізнесу, але не вказує механізмів. Якщо Зеленський стане президентом, усіх цікавить, нагадала вона, чи повернуть Ігорю Коломойському «Приватбанк», з огляду на зв’язки кандидата з олігархом. Водночас вона наголосила: «Перемога Зеленського – це вирок владі». Вона підкреслювала, що «не можна виводити гроші в офшори, не можна боротися з корупцією і скасовувати статтю (Кримінального кодексу) про незаконне збагачення». «Усі голосували не за Зеленського, а проти влади», – резюмувала депутатка.

Олександр Ольшанський, експерт у галузі інформаційних технологій, говорив, що визначальним фактором перемоги Зеленського стало його вміння продукувати контент: «він перевів кампанію в медійну площину, і в медійній площині він бог», «йому вдалося підняти людей, які голосують вперше, йому вдалось асоціювати себе зі змінами», «а Порошенко та Тимошенко показують мітинги. Хто буде дивитись мітинги?»

«Україна»: Вілкул у студії

Спеціальний випуск політичного ток-шоу «Головна тема. Вибір» з ведучою Оленою Кот розпочався о 20:00 і тривав до 23:30.

Умовно програму можна поділити на дві частини. У першій гостями були голова «Народного фронту» Арсеній Яценюк, міністр юстиції України Павло Петренко, голова правління ГО «Опора» Ольга Айвазовська. Також однією з гостей стала ведуча каналу «Україна» (випуску новин «Сьогодні») Анна Панова, яка протягом усієї програми ставила багато питань іншим гостям та виступила фактично співведучою ток-шоу.

На початку оголосили дані Національного екзит-полу – транслювати прес-брифінг з «Укрінформу». У ході програми робили включення зі штабів трьох лідерів президентських перегонів – Петра Порошенка, Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко (в різному порядку), давали уривки з їхніх виступів. Також робили включення з ЦВК.

Протягом цієї першої частини гості студії говорили в основному про загальні речі – дані екзит-полу, чим можна пояснити лідерство Зеленського, про що свідчить такий великий розрив між Зеленським і Порошенком, про неприйняття результатів Юлією Тимошенко, про явку, про систему голосування в цілому (зокрема, про черги на зміну місця голосування перед виборами, черги до виборчих дільниць закордоном у день виборів тощо). Розмова в цілому м’яка, без дискусій, гості скоріше підтримують тези одне одного.

Основні меседжі:

1. Явка вища, ніж минулого разу, це добре.

Ольга Айвазовська: «Для мене сюрпризом стала явка – вона є вищою, ніж у 2014 році. Але західна Україна завжди активно голосувала, цього року – ні».

2. Системних порушень на виборах не було, що плюс.

3. Треба прийняти будь-який вибір суспільства.

Арсеній Яценюк: «Ми не Росія, де можна наперед знати, хто стане президентом. Екзит-пол – це орієнтир, але доволі точний. 30% – це голосування проти чинної політичної системи, це взагалі не є новина, бо такі самі голосування відбуваються по всьому світу».

4. Політики мають навчитися приймати поразку.

Павло Петренко: «Звернення Юлії Тимошенко ще раз довело, що дуже важливо достойно провести ніч виборів. Ми маємо один з рекордів – 100 тисяч спостерігачів на дільницях, після цієї непростої ночі всі учасники, які програли, повинні будуть визнати результат».

Арсеній Яценюк: «Це новий стандарт політичної культури (визнання поразки вже за результатами екзит-полів. – ДМ). Його основоположник – США, де була жорстка боротьба між республіканцями і демократами… Це нова якість політичної культури, яка в Україну обов’язково прийде. Вона вже з’явилася. Ми ж з Порошенком якось працюємо разом, ми ж не витягли всю брудну білизну, в Україні вперше п’ять років працювала демократична коаліція».

5. Треба спростити процедуру зміни місця голосування, також подовжити термін голосування для українців, що живуть закордоном. Електронне голосування – не варіант.

Павло Петренко: «Крім переселенців, є 1 млн українців, які не мають жодного місця проживання, вони виписалися і ніде не приписалися. Держава не була готова до такої кількості людей, тому такі великі черги. Друга проблема – людський фактор. Центри державного реєстру виборців не були готові в останні тижні прийняти таку кількість людей. А громадяни прийшли (змінювати місце голосування) якраз в останні тижні».

Ольга Айвазовська: «Черги, які ми бачили сьогодні – Італія, Польща, Чехія, Німеччина, США. В Італії та США є всього по 4 дільниці для українців. Чи можуть громадяни голосувати вільно? Зробити це протягом 12 годин? Звісно, ні. Треба переглядати систему голосування, наприклад, зробити завчасне.

Електронне голосування дуже небезпечне. Франція хотіла вперше запровадити на останніх виборах, але після скандалу з кібервтручанням РФ, відмовилися. У Голландії теж відмовилися. У нас немає зараз можливості зробити таке електронне голосування, якому би всі могли довіряти».

6. Ці вибори – не між старими і новими політиками, а між політиками і неполітиками.

Арсеній Яценюк: «Є двоє, вони будуть жорстко боротися за електорат, за кожен голос. І тут дуже важливо, щоб ця політична боротьба не перейшла в політичну війну. Будуть шукати політичних союзів з тими, хто не потрапив до другого туру, або через комунікацію до виборців тих, хто не потрапив. Не виключаю, що прийдеться міняти і меседж-бокс – ідеологічну платформу кандидата. Ні в одного сьогодні немає 50%.

Це вибори не між старими і новими політиками, а між політиками і неполітиками. І в мене є питання, в першу чергу до себе, як сталося так, що політика перестала бути професією. А політик – це державна професія. Ми дійшли до ситуації, де політиком може стати будь-хто».

Гостями другої частини стали заступник голови ВО «Батьківщина» Григорій Немиря, кандидат у президенти Олександр Вілкул (народний депутат і колишній топ-менеджер бізнесу Ріната Ахметова – власника каналу «Україна»), соціолог Олексій Гарань.

Олександр Вілкул дистанційно «обмінявся люб’язностями» з Юрієм Бойком, прибічники якого в цей час засідали на «Інтері». У своєму результаті, нижчому за Бойка, він бачить проблему інерційного голосування виборців за Бойка і короткотривалості власної кампанії: «Моя кампанія була не п’ять років, як у нього, а 70 днів». Вілкул звинуватив Бойка в підтримці з боку Банкової (тоді як на «Інтері» в цьому звинуватили самого Вілкула).

Григорій Немиря і Олексій Гарань сварилися через результати екзит-полів, адже Юлія Тимошенко заявила, що екзит-пол «Батьківщини» показує її проходження до другого туру. Гарань запитував у Немирі, які саме компанії і фахівці проводили опитування для «Батьківщини», хто його фінансував. Той у відповідь зазначив, що то були спеціалісти, уникаючи більш точної відповіді. Сварка тривала періодично протягом усієї другої частини програми «Головний вибір». У цілому друга частина програми супроводжувалася сваркою і криками, всі одне одного перебивали, ведуча майже не втручалася.

Основні меседжі:

1. Лише після отримання протоколів з мокрими печатками можна буде говорити про результати першого туру.

Олександр Вілкул: «Я бачив, як працювали екзит-поли: кількість людей, які не захотіли відповідати, за кого голосували, коливалася від 22 до 27%. Це багато. Для того, щоб коментувати результати, дочекаємося їх».

2. Явка хороша, але в деяких місцях занадто, що може свідчити про фальсифікації.

Олександр Вілкул: «На дільниці прийшли і мертві, і ті, що поїхали, і ненароджені. Ризики є. Давайте боротися за дільниці, за кожен голос».

3. Високий показник Зеленського – наслідок протестного голосування.

Олексій Гарань: «Результат Зеленського несподівано високий. Маємо аналізувати кампанію, протестний феномен. Я думаю, це показує, що багато людей не вірять у політиків, яких вважають старими політиками, тому звернулися до телевізійного персонажу. Це непоганий результат для нього, але я думаю, що в другому турі кампанія зміниться, вона буде більше світоглядна – хто має керувати країною: людина, яка має досвід або людина, яка жодного досвіду немає, тому країна може стати непередбачуваною».

Під час довгої перепалки Гараня та Немирі в прямому ефірі ведуча ніяк не втручалася в їхню розмову. Лише двічі зазначила, що вдячна за професійну дискусію, але треба поговорити і про інше. Ведуча також майже не ставила додаткових або уточнюючих питань протягом усього ефіру. В одному зі своїх монологів Вілкул назвав міністра охорони здоров’я Уляну Супрун санітаркою, ніхто не відреагував на це. Немиря доводив, що дані екзит-полів штабу Тимошенко коректніші за інші, і намагався підкріпити цю тезу даними ЦВК, коли ближче до 23-ї години почали оприлюднювати перші підрахунки. Немиря зачитував з телефона нібито свіжі дані ЦВК, за якими друге місце в перегонах нібито посідала Тимошенко, хоча насправді в той момент інформація на сайті ЦВК була іншою. Ніхто його не виправляв.

Ведуча кілька разів анонсувала ексклюзиви зі штабів лідерів виборчих перегонів, але показували ті ж самі уривки з промов кандидатів, що й раніше.

О 23:00 Олексій Гарань оголосив в ефірі «Головної теми» уточнені дані Національного екзит-полу. Ведуча анонсувала, що це буде ексклюзивно на каналі «Україна», адже Гарань – представник однієї з організацій, що проводили це дослідження.

Ексклюзивно (чи не єдиний ексклюзив програми) у штабі Зеленського кореспондент каналу «Україна» Сергій Некифоров узяв коментар у політичного консультанта Зеленського Дмитра Розумкова. З його слів випливало, що рішення про участь Зеленського в дебатах іще не остаточне: «Щодо дебатів, я чув, про що сказав Володимир, але я не розумію, про що говорить сьогодні Петро Олексійович. Він теж не ходив на дебати з Тимошенко. Насправді я розумію, що наші політики прекрасні оратори, вміють обіцяти, але з виконанням цих обіцянок великі проблеми, тому в них такі рейтинги». Разумков також заперечив, що Зеленський обіцяв назвати імена прем’єр-міністра і першої п’ятірки своєї команди: «Він сказав, що між двома турами назве тих людей, які займатимуть ключові посади. Якщо не всі, то частина з них буде представлена до другого туру. Сьогодні ми не можемо називати цих людей, бо феноменальним чином деякі з них потім ідуть до штабу іншого кандидата, з нами таке вже було, ми хочемо цього уникнути».

Ведуча розповіла про те, що Порошенко готовий до дебатів із Зеленським (інші ЗМІ на цей час уже дали не лише пропозицію, а й відповідь Зеленського). І запросила кандидатів на дебати на каналі «Україна».

Протягом програми «Головна тема. Вибір» тричі – о 21:00, 22:00 та 23:00 – виходили в ефір спецвипуски програми новин «Сьогодні» з ведучим Олегом Панютою, звідки глядачі дізналися:

  • дані екзит-полів (національного та компанії Socis) – попередні та уточнені;
  • сюжети з виборчих дільниць в Україні та закордоном, включення з Варшави про ажіотаж і черги;
  • включення з МВС про зафіксовані порушення: «замінування», спробу винести бюлетені;
  • сюжет про роботу іноземних спостерігачів: технічно вибори відбуваються коректно, 24 росіянам відмовили в можливості бути спостерігачами;
  • статистика явки на виборах президентів України різних років;
  • повні промови Порошенка та Зеленського, Тимошенко – не давали;
  • перші дані опрацьованих протоколів;
  • сюжет про «непросту історію» графи «проти всіх», яку скасували вісім років тому.

ICTV: із Гриценком та без Бойка

На телеканалі ICTV одразу після підсумкової інформаційно-аналітичної програми «Факти тижня. 100 хвилин з Оксаною Соколовою» о 20:00 розпочався спецвипуск інформаційної програми «Факти» з Оленою Фроляк.

Ведуча найперш оголосила результати Національного екзит-полу, інформаційним партнером якого виступав холдинг StarLightMedia. Дані екзит-полу повторювали далі у випуску кожні 10 хвилин. Ще один постійний меседж, який наводила ведуча, цитуючи різних посадовців, – що вибори пройшли без системних порушень.

Верстка спецвипуску «Фактів», що тривав понад півтори години, складалася з підготовлених сюжетів, прямих включень і спілкування з гостем студії.

Новинарі ICTV підготували сюжети про голосування в Києві та регіонах (зокрема, де зафіксовано найбільше порушень, за даними МВС і «Опори»), у зоні ООС, за кордоном (основний меседж – великі черги, роботу дільниці у Варшаві продовжили), про початок підрахунку голосів на одній з дільниць у Києві. Показали, як голосували кандидати в президенти Володимир Зеленський, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, а також Анатолій Гриценко й Олександр Вілкул, який, за даними екзит-полів, не проходить до першої п’ятірки, на відміну від представника іншого «крила» колишнього «Опозиційного блоку» – Юрія Бойка. Журналісти розповіли, що на дільниці в Зеленського було багато преси, а дружина Гриценка Юлія Мостова змогла проголосувати тільки з другої спроби. В іншому сюжеті показали, як голосували голова Верховної Ради Андрій Парубій, прем’єр-міністр Володимир Гройсман, другий президент України Леонід Кучма (батько співвласниці каналу Олену Пінчук), екс-премє’р Арсеній Яценюк, мер Києва Віталій Кличко. Окремий ексклюзивний сюжет було присвячено проведенню Національного екзит-полу: на 400 дільницях опитано понад 17 тисяч виборців, хто відмовлявся тощо.

Не маючи власкорів за кордоном, ICTV заручився підтримкою колег із зарубіжних редакцій і показав сюжети Ростислава Хотина з «Радіо Свобода» про голосування в Празі та Тетяни Ворожко з «Голосу Америки» про голосування у Вашингтоні.

У випуску були кілька включень з ЦВК, де повідомляли останні дані про явку та розповідали про кілька десятків молодиків під ЦВК, а також прямі включення з виборчих комісій у Харкові та Львові (журналісти говорили про спокійні вибори без грубих порушень). Голова Нацполіції Сергій Князєв у прямому включенні розповів про 2 тис. зафіксованих порушень, які не є системними, а найбільше їх – у Дніпропетровській області. Повідомив, що дзвінки про нібито замінування дільниць були з Російської Федерації.

«Факти» зробили прямі включення зі штабів п’яти кандидатів, про яких робили сюжети, але очевидною була перевага Юлії Тимошенко. Меседж Володимира Зеленського – екзит-полів багато, а переможець один. Меседж Юлії Тимошенко – не сприймайте результати екзит-полів як результат виборів. Подали виступ представника Тимошенко Сергія Власенка про велику кількість порушень, про провокації «сексотів» з СБУ проти Тимошенко. У ще одному включенні подали виступ Юлії Тимошенко з критикою «продажних соціологів», вона навела дані власного опитування «Батьківщини» (Тимошенко проходить до другого туру) і пообіцяла о 24:00 оголосити результати паралельного підрахунку голосів, який проводить «Батьківщина». Тимошенко сказала, що не має претензій до першого місця, а має до другого. Закликала своїх прихильників та однопартійців боротися за кожен голос. Меседж Петра Порошенка – ми пройшли тест на демократичність. «Жодних виборів з такою гострою конкуренцією. Ніколи не було такого доступу до ЗМІ опозиційним кандидатам. Тільки як вони цим скористалися? Обливали брудом опонентів», – говорив Порошенко. Головний меседж Анатолія Гриценка – він уже починає готуватися до парламентських виборів. Головний меседж Олександра Вілкула – буде боротися за мир і за правильні результати на кожній дільниці.

Згодом у випуску кілька разів повторювали основні цитати кандидатів: Порошенко – готовий переконувати тих, хто за нього не голосував; Зеленський – європейський шлях залишиться незмінним; Тимошенко – про те, що вона в другому турі; Гриценко – що за нього проголосували чесні та розумні.

Гостем студії «Фактів» цього вечора став голова Верховної Ради Андрій Парубій. Він назвав результат виборів передбачуваним і висловив сподівання, що в другому турі «Україна обере український шлях розвитку і українську концепцію».

«Факти» продовжили свій марафон у ранковому блоці 1 квітня із 7:00 до 9:30. Крім останніх даних ЦВК і результатів Національного екзит-полу, дали повтор кількох учорашніх сюжетів і випустили нові сюжети: про найрейтинговіших кандидатів (Зеленського назвали найбільш загадковим); про роботу виборчих комісій, які рахують голоси, і нестачу спецтранспорту для доставки опрацьованих бюлетенів; про голосування на сході України (схід за Юрія Бойка); про голосування за кордоном (лідирує Порошенко, хоча Польща й Чехія переважно за Зеленського); про ніч у штабах. Подали свіжий коментар Володимира Гройсмана, що вибори пройшли демократично.

Гостей у ранковій студії було п’ятеро: політтехнолог Тарас Березовець, голова «Опори» Ольга Айвазовська, голова «Комітету виборців України» Олексій Кошель, політичний консультант Катерина Одарченко, голова координаційного штабу МВС Іван Стойко. Більшість із них наголошували на важливості дебатів кандидатів, що вийдуть у другий тур. Політичні експерти налаштовані досить критично до Володимира Зеленського. «Ми повинні знати, що коїться в голові людини, яка претендує на найвищу посаду в державі», – сказав Березовець. «Якщо обрати президента з образу і серіалу, то це шлях до Венесуели, а не Німеччини», – сказала Одарченко. Айвазовська та Кошель як голови організацій, що спостерігають за виборами, також коментували порушення. «Ми не зафіксували порушень, які б говорили про недійсність виборів», – сказала Айвазовська. Кошель назвав саму кампанію брудною, але день голосування минув без особливих порушень.

СТБ: корисний аналіз передвиборчих програм

На телеканалі СТБ між запланованими показами проектів «Слідство ведуть екстрасенси» та «Я соромлюсь свого тіла» о 21:00 вийшов спеціальний випуск програми «Вікна-новини», з двома ведучими в студії – Тетяною Висоцькою та Ольгою Кучер.

У цілому, за версткою сюжетів та включень, випуск видається максимально збалансованим та тематично всеохоплюючим: від сюжетів про те, як голосували на лінії фронту, у військовому шпиталі, за кордоном (від Казахстану до Антарктиди), як голосували кримчани на материковій Україні – до статистики про правопорушення на дільницях, явку виборців та результати національного екзит-полу.

У першому сюжеті «Вікна-новини» стежили за голосуванням шести кандидатів: Петра Порошенка, Олега Ляшка, Володимира Зеленського, Анатолія Гриценка, Юлії Тимошенко та Олександра Вілкула. Втім, Юрія Бойка, який, за даними всіх екзит-полів, посідає четверте місце, новинарі СТБ проігнорували. Окремо у випуску показали голосування і навели синхрон другого президента України Леоніда Кучми – батька співвласниці каналу Олени Пінчук.

У випуску були включення з ЦВК та з-під ЦВК, де зібралися молодики нібито за гроші, з виборчої дільниці, зі штабів трьох кандидатів, які за попередніми даними лідирують. Журналіст Борис Сачалко розповів про реакцію недовіри Юлії Тимошенко до результатів екзит-полів і дані власного соцопитування «Батьківщини». Зі штабу Петра Порошенка передали його спіч, що «перший тур відбувся демократично та відкрито» і «нинішня перемога – не привід для ейфорії й тільки привід для подальшої роботи». Журналіст Сергій Єременко підкреслив, що штаб Володимира Зеленського розташований на екс-майданчику Віктора Януковича – КВЦ «Парковий». Там панувала невимушена атмосфера, гра в настільний теніс. Подали інтерв’ю з актором Євгеном Кошовим, з одним зі сценаристів «Слуги народу» Юрієм Костюком, одним реченням дали пряму мову Зеленського, який пообіцяв не змінювати євроінтеграційного курсу. У другому включенні зі штабу Зеленського дали його цитату, що він спростовує чутки про політичні об’єднання з іншими кандидатами. «Вікнам-новинам» не вдалося реалізувати свою обіцянку і вивести Зеленського на прямий зв'язок зі студією.

У другій половині випуску цілий блок було присвячено темі «очікування/реальність»: чого хочуть українці від майбутнього президента, голосуючи сьогодні, що натомість обіцяли три основні кандидати, що насправді є компетенцією президента. Цей блок з аналізом передвиборчих програм кандидатів і лікнепом про Конституцію України виявився напрочуд вдалим: він дає чітку картину того, як повноваження президента та наслідки виборів корелюють з конституційною дійсністю, наскільки кандидати в президенти і виборці розуміють, що пропонують/що обирають. Щоправда, виходить, що й ті, й інші не дуже розуміють: «Вони фактично обманюють виборців, говорять, що в разі перемоги зроблять те й те... І половина обіцянок стосуються сфери економіки, де президент не має самостійних повноважень».

Над оглядом працювали Маряна Закусило, Володимир Малинка, Наталія Данькова, Лілія Зінченко, Світлана Остапа, Марія Ряпулова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3692
Читайте також
30.03.2019 17:00
Детектор медіа
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду