Торжество демократії: як пройшли виборчі марафони на головних каналах країни

Торжество демократії: як пройшли виборчі марафони на головних каналах країни

22 Квітня 2019
2655
22 Квітня 2019
20:25

Торжество демократії: як пройшли виборчі марафони на головних каналах країни

2655
«Детектор медіа» стежив за виборчими марафонами і спецвипусками на п’яти найрейтинговіших загальнонаціональних каналах: «Україна», «1+1», СТБ, «Інтер» і ICTV. Які сюжети показували глядачам, звідки відбувалися включення, яких гостей запрошували до студій та які меседжі лунали в ефірі – читайте в нашому огляді. Про те, що відбувалося на інформаційних каналах і Суспільному, – читайте завтра.
Торжество демократії: як пройшли виборчі марафони на головних каналах країни
Торжество демократії: як пройшли виборчі марафони на головних каналах країни

«Україна»: коротко, але з промовою Порошенка

Канал «Україна» присвятив другому туру президентських виборів спецвипуск новинної програми «Сьогодні», який тривав із 19:00 до 20:40. Студійного ток-шоу, як у вечір першого туру виборів, не було.

Ведучі Олег Панюта та Анна Панова протягом спецвипуску розповідали цікаві подробиці про вибори в Україні різних років. На екрані виринала інфографіка. У правому нижньому куті екрану –відлік часу до закриття дільниць.

Зокрема, глядачі дізналися з ефіру спецвипуску «Сьогодні» про дебати кандидатів у президенти різних років, про другі тури президентських перегонів (а в 2004 році їх було три) тощо. Також важливою була інформація про обіцянки кандидатів і теми, на яких вони зазвичай спекулюють: боротьба з корупцією, стабільна валюта, оборона, комунальні тарифи тощо. Натомість перелічили, що насправді входить у повноваження президента. Ведучі протягом усього випуску програми подавали багато цифр та фактів.

Такі лікнепи переривали новинні сюжети – про те, як голосували 21 квітня українці закордоном (в Мюнхені, Копенгагені, Пекіні, Абу-Дабі тощо), як голосували кандидати в президенти Порошенко та Зеленський, як заробітчани масово повертаються в Україну, аби проголосувати та відсвяткувати Великдень (наприклад, у Польщі на честь католицького Великодня два тижні вихідних, тож українці, які працюють там, мають можливість і проголосувати, і відсвяткувати).

Також були сюжети про порушення, їх майже вдвічі менше, ніж у першому турі. Серед основних: спроба фотографування бюлетенів, намагання з’їсти бюлетені, бажання проголосувати замість іншої особи за довіреністю, заяви про фейкові замінування виборчих дільниць і аеропорту в Харкові тощо.

Перед оголошенням даних Національного екзит-полу ведучі коротко висвітлили хроніку другого туру президентських виборів у президенти України 2019 року: розповіли про битву відеороликів, здачу аналізів, великі (не)дебати на НСК «Олімпійський» –  про все, що передувало цьому дню.

О 20:00 оголосили дані Національного екзит-полу станом на 18:00: у Володимира Зеленського – 73,2%, у Петра Порошенка – 25,3% голосів.

Канал «Україна» одразу дає включення зі штабу кандидата Зеленського. Кореспондент Сергій Никифоров розповідає, що не бачив цифр, але, судячи з конфеті в штабі, вони тріумфальні, називає ситуацію в штабі святкуванням результатів виборів, а не результатів екзит-полів. Журналіст каналу «Україна» стоїть далеко від сцени, Зеленського майже не видно. Кореспондент виглядає трохи розгубленим.

Промову Зеленського подають у запису. «Я просто хочу сказати дякую своїм батькам за підтримку і за те, що вони це пережили, моїй дружині за силу і витримку, моїм дітям. Усій моїй родині. Усьому штабу, кожному. Дякую «Кварталу 95», може називатися тепер «Квартал 73», судячи з того, що я зараз побачив. Дякую правоохоронцям, журналістам, усім українцям, які мене підтримали і які зробили інший вибір. Я обіцяю, що ніколи не підведу вас усіх. Усім країнам пострадянського союзу, подивіться на нас – усе можливо», – каже Зеленський.

Включення зі штабу Порошенка. Кореспондентка Вікторія Малосвітня, на відміну від колеги з іншого штабу, дуже зібрана. Розповідає, що там результати Національного екзит-полу сприйняли спокійно, без сліз та істерик, а однодумці президента називають ці вибори демократичними та прозорими. Подають синхрон народного депутата від фракції БПП Олексія Гончаренка: «Підемо в опозицію, будемо відстоювати європейський шлях. Це нормальне життя, це політика, були у владі, тепер будемо в опозиції». Петра Порошенка в штабі, який розташовано в «Мистецькому Арсеналі», ще немає. Кореспондентка каже, що він має з’явитися за 15-20 хвилин.

О 20:15 канал «Україна» знову дає включення зі штабу Порошенка, його досі немає. Включаються зі штабу Зеленського, нагадують, що він подякував батькам і команді.

На сцені в «Мистецькому Арсеналі» з’являється Петро Порошенко з дружиною. Транслюють його промову, але обривають її кінцівку – очевидно, через брак часу. «Ніколи не здавайся! Результати очевидні і дають підстави зараз подзвонити моєму опонентові та привітати його – як прийнято в цивілізованих демократичних країнах. Я йду з офісу, але не йду з політики. Новий президент буде мати дуже сильну опозицію», – каже він.

Ведучі підсумували останні події – результати екзит-полів, основні тези з промов кандидатів. Розповіли, що на два тури виборів держава витратила понад 2 млрд грн, було зареєстровано рекордну кількість спостерігачів – 90 тис. На цьому програма завершилася.

«1+1»: довгий тріумф Зеленського

Марафон «Телевізійної служби новин» каналу «1+1» «Вибір країни», як і в першому турі, тривав з 18:00 понад сім годин на YouTube, але в ефірі каналу «1+1» з 21:30 понад дві години показували фінал шоу «Голос країни», яке переривали на два короткі випуски новин. «Детектор медіа» спостерігав за марафоном із сьомої вечора.

Структура марафону і зміст сюжетів

ТСН мала цього разу п’ять виїзних студій просто неба: Алла Мазур включалася з майдану Незалежності, Лідія Таран – з площі перед ЦВК, Наталія Мосейчук вела розмову з гостями на даху ТРЦ «Гулівер», Марічка Падалко виходила в ефір з площі Гагаріна у Вінниці, звідки розпочав політичну кар’єру Петро Порошенко, а Святослав Гринчук – з площі Молодіжної в Кривому Розі, рідному місті Володимира Зеленського. Юлія Бориско працювала в офісній студії ТСН.

Марафон запам’ятався численними включеннями зі штабу Володимира Зеленського та меншою кількістю включень зі штабу Петра Порошенка, який близько десятої вечора вже згорнув свою роботу, підкресленою суб’єктивністю частини ведучих, майже тим самим добором експертів для інтерв’ю, що й у першому турі, в розмові з якими переважали прогнози на майбутні парламентські вибори, а не президентство Володимира Зеленського.

О 20:00 у ТСН у прямому ефірі оголосили результати власного екзит-полу, проведеного на замовлення каналу «1+1» дослідницькими компаніями Kantar TNS та Info Sapiens. Опитування виборців на виході з дільниць дало Володимиру Зеленському 72,7% голосів, Петрові Порошенку – 27,3%. О 23:00 дані екзит-полу оновили, опрацювавши всі зібрані на момент закриття дільниць результати: 72,8% та 27,2%. Інфографіку з даними екзит-полу регулярно повторювали протягом марафону. Для порівняння також наводили дані Національного екзит-полу (попередні дані: 73,2% і 25,3%, остаточні дані: 73% і 25,5%). Спираючись на дані екзит-полів, ведучі марафону впевнено говорили про перемогу Володимира Зеленського.

Порівняно з марафоном у першому турі, журналісти ТСН підготували менше сюжетів: про хід голосування та найгучніші порушення в різних містах, про нюанси проведення екзит-полу, про дебати 19 квітня і загалом технології виборчої кампанії, про вибори на політичній батьківщині Порошенка – у Вінниці (показали голосування прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, розказали, що «Вінниця хоче змін політичної еліти», дали синхрон людей з вулиці: «Щоб влада більше робила для народу, щоб людям краще жилося»), про рідне місто Володимира Зеленського – Кривий Ріг.

В ТСН на початку ефіру згадали про жахливі події, які сколихнули світ і Україну цього дня: теракти на Шрі-Ланці, що забрали життя понад 260 осіб, і смертельне ДТП на Волині. Пізніше в новинах розповіли про обстріли в зоні ООС цього дня. А під кінець марафону було включення зі ще однієї надзвичайної події в Києві: чоловік напав на поліцейську, викрав патрульну машину, скоїв ДТП і втік з місця злочину, але пізніше його зловили.

Збільшивши кількість виїзних студій, ТСН зменшила кількість прямих включень з інших місць. Марія Васильєва з ЦВК регулярно доповідала про явку, про перші опрацьовані протоколи, інформувала, що офіційні результати виборів оголосять, скоріш за все, 30 квітня, а інавгурація має відбутися до 3 червня. Олександр Загородний після 22:00 включився з «Укрінформу», звідки коротко розповів про остаточні результати національного екзит-полу. Наталя Нагорна включилася з підрахунку голосів з дільниці в зоні ООС. Розповіла, що більше половини бюлетенів можуть бути зіпсованими, бо на бюлетенях намальовані чи написані непристойні речі. Переповіла слова військовослужбовців, що вони не мають кандидата, за якого хотіли би проголосувати, тому проголосують або проти всіх, або дві галочки поставлять (однак самих цитат в ефірі не показали). Іван Гребенюк зі студії ТСН зробив огляд соцмереж і процитував реакцію на екзит-поли кількох політиків і блогерів.

Із закордонних дільниць включалися Алла Хоцянівська з Рима, Григорій Жигалов («Радіо Свобода») з Брюсселя, Яна Слєсарчук з Вашингтона, Наталя Фібріг з Берліна, Роман Цимбалюк з Москви, Олександра Молоткова з Барселони. Найцікавіше було почути реакцію Росії в переказі Романа Цимбалюка. За його словами, дебати кандидатів транслювали три російські телеканали (точніше – сім. – ДМ), а нині в російських медіа є багато заяв про нібито порушення на цих виборах. Реакцію російських політиків і влади він розділив на дві частини. Перша – це зневажливі образливі заяви політиків: мовляв, незалежно від результатів, в Україні нічого хорошого не буде; після виборів Україна розпадеться і буде приєднана до Росії. Друга – це офіційні заяви представників виконавчої влади: голос Путіна Пєсков чекає приходу до влади партії миру; глава МЗС Лавров хотів би більшої поступливості від нового президента, щоб він, мовляв,  дотримався зобов’язань в захисті прав російськомовних громадян і розпочав прямий діалог з  проросійськими бойовиками, які контролюють Донбас. «Росія не збирається вибачатися перед Україною, і тут навіть розмірковують, чи не дати Україні другий шанс», – зауважив Цимбалюк.

Атмосфера включень

Під час марафону «Детектор медіа» нарахував щонайменше 8 включень зі штабу Володимира Зеленського, у тому числі – його ексклюзивне селфі-інтерв’ю ТСН і пряма трансляція його брифінгу. У штабі Зеленського в нічному клубі в КВЦ «Парковий» працювали дві знімальні групи ТСН, в ефір включався один кореспондент – Дмитро Фурдак. У самому штабі на екранах транслювали марафон ТСН, про що Фурдак повідомляв глядачам. А самі знімальні групи «1+1», як пишуть кореспонденти LB.ua, мали доступ до закритої для всіх інших журналістів частини штабу, про що Фурдак не сказав.

Дмитро Фурдак був піднесено веселим, ніби включався не з політичного майданчика, а з-за лаштунків «Голосу країни». Він неодноразово повторював, що в нього відчуття Нового року: «коли всі чекають свята, воно нарешті приходить і закінчується дуже швидко». Адміністративне правопорушення Зеленського, який показав журналістам свій заповнений бюлетень, журналіст назвав «конфузом».

Включень Ольги Кошеленко зі штабу Петра Порошенка в «Мистецькому Арсеналі» було на два менше, бо штаб згорнув роботу ще о 22-й. Журналістка демонструвала серйозну стриманість, а настрій у штабі Порошенка вона спершу описувала як «напружений». Після промови Порошенка журналістка відзначила, що це був «найбільш гідний програш, який їй доводилося бачити». Після закриття штабу Ольга Кошеленко приїхала на майданчик до Наталії Мосейчук і стала її останню гостею в ефірі. Журналістка згадала, що Юлія Тимошенко у 2010 році так і не вийшла до журналістів у штабі після своєї поразки. І повторила, що Петро Порошенко зміг гідно вийти із ситуації, що є ознакою цивілізованості української влади.

Атмосфера шоу-бізу панувала в усіх включеннях, пов’язаних із Зеленським. Святослав Гринчук, наприклад, виходив в ефір з Кривого Рогу, наче «з міста, яке виграло Євробачення», а натовп за його спиною скандував: «Зє-лєн-скій!». Крім того Гринчук, певно, мав завдання показати Зеленського простою людиною з народу: він зустрічався з батьками кандидата, переповідав їхнє хвилювання за сина, розповідав про сусідів Зеленського, яких зустрів на площі.

У перших включеннях Святослава Гринчука та Марічки Падалко кинулась у вічі разюча відмінність: у Кривому Розі масовку розмістили в кадрі, позаду Гринчука, тоді як у Вінниці людей залишили поза кадром. Очевидно, знімальна група ТСН остерігалася непотрібної для картинки реакції вінничан, які в першому турі підтримали переважно Петра Порошенка. Але після оголошення результатів екзит-полів масовку перемістили в кадр. Зі слів Марічки Падалки, серед цих людей виявилося чимало прихильників Зеленського і «тут було святкування». Наприкінці ефіру виявилося, що майданчик ТСН у Кривому Розі охороняли правоохоронці, а у Вінниці журналісти охорони не потребували, більш того – сусідній ресторан приносив знімальній групі їжу.

Зеленського мало не буває?

Загалом ТСН явно надавав пріоритет Володимиру Зеленському. І це проявилося не лише в кількості прямих ефірів зі штабів і їх повторів, а й у змісті цих включень.

Перший приклад – включення Ольги Кошеленко після оголошення результатів екзит-полів. Вона запропонувала в прямому ефірі послухати промову Петра Порошенка, яка щойно розпочалася. Натомість включення перервали і показали повтор «оскарівської» промови Володимира Зеленського, яку 15 хвилин тому ТСН не вдалося вивести в прямий ефір через збій зв’язку, тому Дмитро Фурдак вже переповів її своїми словами перед включенням Кошеленко. Далі режисери знову повернули трансляцію промови Порошенка, він встиг сказати, що його команді треба об’єднатися, щоб боронити країну. Його знову перервала Наталія Мосейчук: мовляв, результат Зеленського – це результат Порошенка, завдяки йому стали можливими такі вибори. Далі знову повернули промову Порошенка, який пообіцяв захищати курс на членство в ЄС і в НАТО, безвіз, українську армію. Зрештою, ТСН так і не дала глядачам прослухати повну промову поки що чинного президента, який програв вибори.

Згодом у марафоні повторювали деякі цитати з виступу Порошенка в контексті того, що він визнав поразку: що він залишається в політиці, готується до парламентських виборів і його команда протидіятиме планам Кремля сформувати лояльну під себе більшість під час парламентських виборів; що Порошенко готовий «підставити плече» новому президенту в усіх його рішеннях в інтересах держави, які наближатимуть Україну до ЄС і НАТО.

Другий приклад – трансляція брифінгу Володимира Зеленського в прямому ефірі. Глядачам ТСН його показали майже в повному обсязі. Єдина пауза – о 21:30, коли марафон ТСН поступався телевізійним ефіром «Голосу країни» і йшов в онлайн, тож Наталія Мосейчук перервала відповідь Зеленського на запитання про співпрацю з Порошенком (він якраз казав, що готовий звернутися до Петра Олексійовича, якщо йому знадобиться допомога). Трансляцію брифінгу повернули в онлайн-ефір через хвилину на запитанні про імена членів майбутньої команди, яких Зеленський так і не назвав.

Крім того, в ефірі ТСН було ексклюзивне селфі-інтерв’ю Володимира Зеленського, яке він дав через телефонний відеозв’язок. Спершу Зеленський у стилі переможців «Оскара» довго сипав подяками, потім одним реченням пообіцяв «захищати країну, робити все, щоб припинити вогонь на Донбасі, робити законопроекти, боротися з корупцією, їздити по країні та вирішувати проблеми разом з молодою командою». Аналогічно багато подяк і мало конкретики було і в його виступі зі сцени штабу. Для шостого президента України, чия перемога була абсолютно прогнозованою, так і не підготували змістовний спіч – очевидно, не вбачаючи в цьому потреби.

Суб’єктивність ведучих

Ведучі марафону загалом не втримувалися від суб’єктивних оцінок і вражень. Виглядало, наче вони грають певні відведені їм за сценарієм ролі. Після оголошення результатів екзит-полів Наталія Мосейчук зізналася у «величезному полегшенні»: «Я щиро радію, що ми можемо перегорнути цю сторінку нашої історії. Цю сторінку варто перегорнути і почати писати нову – всім разом». Пізніше, коли до неї в студію прийшов народний депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв, Мосейчук нагадала, що вони разом є колишніми працівниками 5-го каналу Петра Порошенка, як і низка інших журналістів, редакторів, операторів ТСН (у тому числі Лідія Таран, Ольга Кошеленко), і вже давно побачили, що «слова й дії власника каналу розходилися».

Лідія Таран не допускала особистих випадів у бік екс-роботодавця. На заклик перегорнути сторінку відповіла: «Емоції так швидко не перегорнеш, як сторінку». Після беззмістовного селфі-інтерв’ю Зеленського Таран резюмувала: «Дякуємо, будемо чекати рішучих кроків на зшивання української нації».

Роль примирителя цього вечора активно грала Марічка Падалко. У своїх включеннях з Вінниці вона постійно наголошувала на обов’язку нового президента «зшивати країну» і навіть змусила двох жінок з масовки – виборців різних кандидатів – потиснути одна одній руку під оплески натовпу. Тоді як в Алли Мазур у цьому ефірі було амплуа мудрого арбітра: «Ким би не був наступний керівник країни – не рахуватися з позицією Майдану він не зможе»; «Пам’ятаймо, що той, кого ми обираємо, – це не цар, не бог і не месія, а обраний менеджер».

Знову знайомі обличчя

Щодо запрошених експертів, то ТСН частково повторила добір спікерів з першого туру (Садовий, Гриценко, Лещенко, Фесенко, Кошель). І знову переважали противники Петра Порошенка та симпатики Володимира Зеленського. Ведучі обговорювали з ними не стільки майбутнє президентство, як перспективи дострокових парламентських виборів. Більше конструктиву пролунало не від політиків, а від експертів.

Мер Львова, лідер партії «Самопоміч» Андрій Садовий наполягав на необхідності дострокових виборів: «Якщо є уряд і парламент, які не мають довіри, і немає коаліції – треба перезавантажувати, проводити вибори. Бо як ти можеш проводити реформи?». Кандидат у президенти, лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко і народний депутат від БПП (заявив про вихід з фракції) та радник Зеленського Сергій Лещенко говорили про першочерговість зміни виборчого законодавства, скасування «корупційної мажоритарки» і  тільки після цього – швидке проведення виборів. Лещенко нагадав: якщо інавгурація затягнеться (після 27 травня), президент не зможе призначити дострокові парламентські вибори й відбудуться чергові.

Народний депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв говорив, що готовий підтримувати Зеленського, якщо він внесе закон про імпічмент і запропонує незалежного генпрокурора. Гриценко підтвердив, що мав зустріч із Зеленським і особисто запропонував йому генерала Апаршина в якості радника з питань оборони. На думку Гриценка, Зеленський не збирається розвертати країну в бік Росії та йому й ніхто не дасть цього зробити. Лещенко спростовував, що Зеленський планує заводити у владу колишніх «регіоналів», бо їх, мовляв, немає ні в штабі, ні в кампанії. При цьому Наталя Мосейчук нічого не запитала в Лещенка, наприклад, про роль у кампанії Андрія Богдана – юриста Ігоря Коломойського та екс-посадовця уряду Миколи Азарова, з яким Лещенка бачили в штабі журналісти LB.ua.

Політолог Олександр Солонтай вважає, що для держави і суспільства вигідніше не розпускати чинний склад Верховної Ради, а «витрясти» з неї всі необхідні зареєстровані законопроекти, і вже після цього проводити чергові вибори. Політолог Володимир Фесенко спрогнозував, що парламентські вибори можуть трохи скоригувати результат президентських, адже не буде поляризації на два табори. Він вбачає у виборах шанс для громадських активістів вплинути на владу. Успіх нової влади, на його думку, залежить від ступеня її відкритості до співпраці з громадянським суспільством. Нині ж важливо забезпечити співпрацю нового президента й чинного уряду Володимира Гройсмана, важливо завершити судову реформу. Голова Комітету виборців України Олексій Кошель наголосив на необхідності зміни виборчого законодавства: зменшенні впливу реклами, запровадженні нової виборчої системи, яка дозволить зменшити масштаби підкупу виборців.

Екс-прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс теж від президентських виборів перейшов до парламентських: «Важливо, щоб у парламенті більшість мали ті партії, які висловлюються за продовження проєвропейського шляху, продовження реформ». Екс-посол США в Україні, директор Євразійського центру при Євроатлантичній раді США Джон Гербст запевнив, що адміністрація президента США Дональда Трампа продовжує підтримувати Україну в протистоянні перед кремлівською агресією.

Був в ефірі один експерт з економічних питань – радник Зеленського, виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко. Він запевнив, що Зеленському під силу збільшити зростання ВВП до 10% – завдяки детінізації економіки та подоланню корупції. На запитання, чи є кому «ламати» корупцію, сказав, що команда в Зеленського є (але жодних імен не назвав). Наталія Мосейчук запитала, чи не нашкодять попередники новому президенту (адже Порошенкові п’ять років тому дісталася країна з порожньою казною) – Устенко спрогнозував, що відбудеться цивілізована передача влади.

Однією з останніх гостей студії стала переможниця шоу «Голос країни» Оксана Муха. Мосейчук запитала, чи вдалося їй проголосувати. Виявилося, що ні, але вона підтримувала Петра Порошенка. Після цього ведуча перевела розмову на тему співочого шоу.

СТБ: спокійно, зворушливо, уїдливо

Телеканал СТБ знов змінив сітку мовлення на користь двогодинного спецвипуску програми «Вікна-новини» з ведучими Тетяною Висоцькою та Ольгою Кучер. Як і минулого разу, ввечері після першого туру виборів, випуск здебільшого складався із заздалегідь підготовлених розгорнутих сюжетів, розбавлених прямими включеннями зі штабів кандидатів, з-під ЦВК та з виборчих дільниць.

Перемежування журналістських заготівок і прямих включень органічно поєднувалося в ефірі та складало загальну картину зваженого аналітичного випуску, з екскурсами в минуле, фіксацією теперішнього та прогнозами на майбутнє, щоправда, доволі несміливими та скромними.

Почали випуск з озвучення результатів Національного екзит-полу, за яким кандидат Володимир Зеленський лідирував зі значним відривом від чинного президента Петра Порошенка. Надалі у випуску сюжети та включення починали саме з нього – по праву лідерства в перегонах. Тож далі журналіст Артем Сорокін з виборчого штабу Володимира Зеленського одразу повідомив, що «штаб кандидата у президенти перетворився у штаб майбутнього президента», окремо підкресливши, що він схожий на «лаунж-зону» без всілякого офіціозу. Журналіст Борис Сачалко з включенням зі штабу Петра Порошенка окремо відзначив спокійну реакцію на результати екзит-полів, радість з приводу того, що вибори були справді демократичними, та те, що там здебільшого говорили вже про майбутні парламентські вибори, про новітні технології передвиборчої кампанії, які застосовувалися суперниками, та про те, що «переміг Інстаграм».

У сюжетах спецвипуску «Вікна-новини» окрему увагу приділяли не тільки самому перебігу виборів і стеженням за кандидатами та їхніми штабами, але й роботі журналістів: показали сутички медійників, які чекали на Зеленського на його виборчій дільниці, взяли коментарі в членів виборчої комісії, які мали ускладнення через велику кількість журналістів, в окремому сюжеті простежили за роботою в Україні закордонних журналістів – з Великої Британії та з Іспанії, в окремому підготовленому сюжеті зробили короткий аналіз того, як про українські вибори пише закордонна преса.

Як і минулого разу, певну частину випуску присвятили голосуванню українців у регіонах, на фронті, закордоном (у тому числі й на українській Антарктичній станції), статистиці правопорушень на дільницях та переліку курйозних випадків під час цього туру. Але, слід відзначити, що цього разу вся ця інформація вмістилася в значно стиснутий час, адже більше уваги приділили аналітиці та доволі емоційній рефлексії на перший тур і каденції Петра Порошенка. Так, після сюжету про те, як голосують на лінії фронту, в ефір вийшов розгорнутий, багато в чому художній, сюжет про те, чому в першому турі чимало військових віддали свої голоси Володимиру Зеленському, який у його передвиборчій програмі приділяв питанню війни з Росією та армії загалом досить мало уваги, або ж опозиційному Юрію Бойку. У сюжеті – коментарі військових, їхні роздуми про те, що «понавибирають, а нам потім по траншеям лазити»... Фінал матеріалу про військових неочікувано для новинної програми зворушливий: «Вони обіймуться і підуть далі робити свою справу – метр за метром відвойовувати землю українців, за кого б вони не проголосували».

Не менш неочікуваним був журналістський тон, з яким журналістка Яна Брензей у двох окремих сюжетах аналізувала передвиборчі програми обох кандидатів, дозволяючи собі відверті шпильки та доволі художні підколи. Нагадала про те, що Володимир Зеленський багато чого пообіцяв, але, на жаль, все це не входить до повноважень президента, що «зарплати військовим за стандартами НАТО» – прекрасна річ, якщо б якісь такі стандарти взагалі існували. Дошкулила, що, пишучи про війну, автори програми так і не назвали країну-агресора, а потім пояснили це обмеженістю кількості знаків у програмі. «Слово з п’яти літер – “Росія” – не вмістилося», – підколола журналістка. Пройшлася Яна Берзей і по програмі Петра Порошенка, підкресливши, що вона більше схожа на звіт, ніж на план на майбутнє. І теж підколола: «Програма Порошенка дещо нагадує живопис імпресіоністів: здалеку картина складається, а зблизька розпливається».

Очікуваним та цілком логічним у випуску було відхилення від теми українських виборів задля сповіщення глядачів про трагедію на Шрі-Ланці, яку в світі вже назвали «Кривавою Пасхою». Неочікуваною, але цілком зрозумілою була інформація про те, як цього разу голосував Леонід Кучма (другий президент України, батько співвласниці каналу Олени Пінчук), який у синхроні  змалював картину української дійсності таким чином: «Країна розколота, війні не видно кінця, економіка на межі дефолту».

Але, вочевидь, для балансу в інших сюжетах на СТБ хотіли заспокоїти українців: підкреслювали, що передвиборчі струси та розколи – не унікальна українська проблема, таке саме, за свідченням британського журналіста, відбувається й у Великій Британії, і, за словами іспанської журналістки – в Іспанії напередодні парламентських виборів. «Це і є демократія», – запевнили глядачів.

«Інтер»: у фокусі вирок владі та тарифи

Тригодинний марафон на «Інтері», як і під час першого туру голосування, вийшов у форматі спецвипуску «Подробиць». В ефірі були включення зі штабів, сюжети та гостьові студії. Серед експертів було чимало тих, хто був у гостях каналу після першого туру. Вів марафон Олексій Ліхман. Інколи його підводки та репліки були досить тенденційними.

Якщо під час першого туру наскрізною темою всього ефіру були порушення, які, нібито, можуть вплинути на хід голосування, то на цей раз акцент робився на тарифах. Певно, цей вектор «Інтер» піднімав, готуючись до парламентських виборів. Адже в передвиборчій програмі політичної сили, якій симпатизує канал, – «Опозиційної платформи – За життя» – одним з пріоритетів є «заморозити тарифи та ціни».

Екзит-поли та перші враження зі штабів

Випуск марафону, як і в першому турі, розпочався з оголошення результатів національного екзит-полу. Згодом «Інтер» оприлюднив і дані екзит-полу «112 Україна» та NewsOne.

Далі канал показав включення з обох штабів кандидатів. Під час першого включення зі штабу Зеленського журналістка Олена Зоряна чекала на виступ кандидата й описувала атмосферу: «Вона не така грайлива, як під час першого туру». Програма без змагань та розваг, у штабі багато гостей, уже святкують перемогу. Також був меседж про 1200 зафіксованих порушень (виборці не знаходять себе у списках, незаконна агітація тощо). Однак журналістка акцентувала, що на результати виборів ці порушення не впливають. У штабі Петра Порошенка працював журналіст Олександр Васильченко, він також очікував на виступ президента і побіжно оповідав, як працював штаб упродовж дня (виступи експертів, тези про необхідність зберегти Україну, досягнення, реформи, невдачі).

Гостьова студія №1. Чи буде новий президент розпускати Раду?

Першими гостями в студії були політолог Володимир Фесенко та юристка Анна Маляр. Експерти зійшлись на тому, що результати екзит-полів свідчать про те, що більшість виборців хочуть оновлення влади. «Головне – відповідати цим очікуванням», – наголосив політолог. Олексія Ліхмана цікавило, чи зателефонує Порошенко привітати свого опонента з перемогою, коли можна очікувати на оголошення результатів виборів. Володимир Фесенко радив усім заспокоїтись, і вірив, що релігійні та інші свята зможуть позитивно вплинути на суспільство: «Хто до церкви, хто на шашлики». З Анною Маляр ведучий говорив про можливий розпуск парламенту. За її словами, інавгурація має відбутися до 3 червня, а юридично можлива дата розпуску парламенту – до 27 травня. «Якщо не буде серйозних заворушень, розпуск практично не можливий», – вважає юристка. Фесенко прогнозував, що розпуск Ради – конфліктний сценарій, і нова команда може спробувати зіграти на лояльності депутатів. Говорили про можливе «позеленіння» парламенту та важливість для новообраного президента розпочати з кадрових рішень.

Студія зі згаданими експертами включалася двічі. Її переривали сюжетом про те, як голосували кандидати. «Голосування відбулося зі скандалом», – сказав у своїй підводці Олексій Ліхман, адже на дільниці Зеленського влаштували непристойний перфоменс, а самого кандидата звинуватили в порушенні закону. «Порошенко прийшов на дільницю через церкву, і хоча напередодні закликав своїх прибічників голосувати у вишиванках, сам вишиванки не вдягнув», – додав Ліхман. У сюжеті показали, що Порошенко голосував з сім’єю, дали його цитату про «демократичні вибори». Розповіли, що перед голосуванням Зеленського активістки «Фемен» влаштували оголений перфоменс і що на прохання журналістів він показав свій заповнений бюлетень. Авторка сюжету звернула увага на те, що це вважається незаконною агітацією, і згодом поліція виписала йому адміністративний протокол. Загадували про голосування прем’єра Володимир Гройсмана, спікера Андрія Парубія та улюблениці «Інтера» – голови Харківської ОДА Юлії Світличної.

Також «Інтер» робив включення з ЦВК, де обговорювали явку та 10 адмінпротоколів порушникам (один з яких – Зеленський), з Майдану, де була спокійна атмосфера. Канал показав сюжет про екзит-поли та методику опитування.

Гостьова студія №2. Посадити Порошенка та «ніхто не знає Зеленського як політика»

Більш жорстка риторика в студії почалася, коли її гостем став Андрій Білецький, політична сила якого – «Національний корпус» – останні місяці критикувала чинного президента і влаштувала безстрокову акцію «Свинарчуків за ґрати». Андрій Білецький почав з того, що «Національний корпус» моніторитиме пересування чиновників, задіяних у корупційних скандалах, наголосив на тому, що «Свинарчуки зараз в Іспанії», що результат виборів – це голоси недовіри Порошенку та його соратникам, які крали. Ведучого цікавила думка Білецького про те, які помилки допустив чинний президент. «Думаю, що корупція – це найважливіша помилка Порошенка, не можна крадіжки прикривати патріотичними гаслами», – підсумував він після емоційних фраз «якби люди бачили, що син Порошенка пішов на фронт, а не в депутати», «якби люди бачили, що син Свинарчука пішов на фронт…».

Після критики Порошенка очільник «Нацкорпусу» перейшов до особи Зеленського і сказав, що його дії прогнозувати не може, бо «ми не знаємо його як політика». «Я з вами абсолютно погоджуюсь», – підтримав його Олексій Ліхман. Власне, під час усього випуску якщо критика Порошенка зводилась до питань корупції, то про Зеленського говорили обережно без зайвого пієтету, але й без різкої критики, як про успішного шоумена, від якого ще не відомо чого чекати.

Білецький серед основних викликів перед Зеленським назвав не лише питання оборонної сфери, аудиту армії, скасування формули «Роттердам+», а й важливість ув’язнення тих можновладців, близьких до Порошенка, щодо яких відкриті справи, і самого Порошенка. Цю тему ведучий піднімав неодноразово в розмові з іншими гостями.

Як канал представляв аудиторії майбутнього президента: Хто такий Зе?

Після цього вийшов сюжет про Володимира Зеленського. Сюжет збалансований, однак із чіткими акцентами. Почалось із жеребкування на дебатах, що вдача була на стороні Зеленського й сам він позиціонує себе як людину успішну. Канал включив у сюжет розслідування «Схем» про зв'язок з Росією та цитату Зеленського журналістам: «Я вам ничего не должен». Але далі в сюжеті повідомили, що він вибачився і заперечив зв'язок з РФ: «Я з 2014 року не був у Росії». І додали про те, як кандидат з «Кварталом» їздив на фронт та допомагав армії. Доповнювала образ інформація про те, що він з родини науковців, вивчився на юриста, виховує трьох дітей, батьки відмовляли його йти в президенти. Цікаво, що в сюжеті згадали й історію з Денисом Манжосовим і наголосили на тому, що саме він може стати новим фронменом «Кварталу» замість Зеленського. «Подробиці» проаналізували медійну кампанію, вихід серіалу «Слуга народу» і реєстрацію однойменної політсили ще задовго до публічного рішення Зеленського йти у президенти. При цьому не обійшлося без цитат політконсультанта Зеленського Дмитра Розумкова, що образ Зеленського в рази сильніше за героя серіалу Голобородька. Також згадували закиди щодо зав’язків з Ігорем Коломойським з емоційним коментарем кандидата під час дебатів: «Усі свинарчуки, гладковські, і якщо серед них буде Коломойський, сядуть за грати». Завершувався сюжет риторичним питанням: чи перетвориться шоумен у політика, чи навпаки – політика перетвориться на шоу?

Був на каналі окремий сюжет про Петра Порошенка. У ньому розповіли, як президент «воював за голоси» і провів класичну американську кампанію. Як в останні тижні перед другим туром проводив кадрові зміни (звільнення Семочка, очільника Херсонщини), здавав аналізи, йшов на дебати. Підкреслювалися статки президента. Але при цьому наголосили, що дебати – це прояв демократії, як і вибори.

Гостьова студія№3. Юрій Бойко: тарифи та хитрі лиси

«Этот разгромный результат (Петра Порошенка.ДМ) – это практически приговор уходящему президенту, который за 5 лет не смог победить войну и бедность, это приговор парламенту, который занимался своими политическими амбициями и не принимал законы для людей, это приговор правительству, которое поднимало тарифы и не создавало рабочие места, а бегало по миру в поисках  кредитов», – так свій виступ розпочав Юрій Бойко. Він першим підняв тему тарифів, на якій далі впродовж всього випуску акцентуватиме канал.

Бойко наголосив, що постійне підняття тарифів і цін, особисте збагачення – це одні з тих помилок, які люди не пробачили президенту. Далі він розпочав говорити про плани його політичної сили в парламенті – зміну виборчого закону і недоліки мажоритарки. Також він звинуватив парламент у тому, що той перетворився на додаток націоналістичної партії війни. Назвав це бідою і пообіцяв зміни парламенту.

Олексій Ліхман запитував, як діятиме парламент зараз, про величезну партію БПП і можливі зміни політичної орієнтації та підвів до теми підвищення цін на газ: «Але я не до того, я не до перефарбування. Знаєте, вони хитрі лиси, і це зроблять і без наших з вами порад…». Далі Юрій Бойко розвивав свою думку щодо необхідності зниження тарифів, бо люди доведені до «отчаяния», і про лояльність нинішньої влади МВФ. Завершилась розмова з гостем тезою Юрія Бойка, що народ сказав іти усім гілкам влади.

Брифінги кандидатів у своїх штабах

Висвітлював канал і брифінги кандидатів. При цьому відео з цих подій без звуку канал транслював в окремому «вікні» під час гостьових студій. Зі штабу Порошенка «Інтер» подав меседжі про те, що чинний президент закликав своїх прихильників не здаватись, об’єднуватись і боронити державу, про прозорі вибори та програш такий же, як у Черчіля, і про те, що Порошенко «йде з офісу, а не з політики» і планує стати сильною опозицією Зеленському.

Під час включення зі штабу Зеленського журналістка звертала увагу на те, що кандидат пив лише воду. А шампанського спершу не було, його почали відкорковувати тільки згодом. Володимир Зеленський подякував усім родичам і пообіцяв не підвести: «Поки я не президент, можу сказати усім країнам пострадянського союзу: подивіться на нас – усе можливо». Згодом була інформація про перший брифінг Зеленського, де він сказав, що, можливо, перенесе свою адміністрацію за місто, на ключові кадрові посади призначатиме нових людей, вкаже нинішньому генпрокурору на вихід, захищатиме  українську мову та вестиме переговори в нормандському форматі.

Гостьова студія №4. Закон про імпічмент і тарифи

Гостями цього блоку стали: політолог Тарас Загородній, депутат від БПП Олексій Гончаренко та депутатка від «Батьківщини» Альона Шкрум. Тарас Загородній говорив про високий антирейтинг Порошенка і про те, що голосувала молодь, яка виросла в епоху Зеленського і «крім нього нікого не бачила». Але водночас наголошував, що для Зеленського було б добре перемогти з меншим розривом, бо хвиля розчарування може бути дуже великою. Олексій Гончаренко окреслював плани в опозиції захищати нинішні здобутки. Альона Шкрум запевняла, що з фракції «Батьківщина» ніхто не стане «зеленим» і що вона готова підтримувати «хороші ініціативи» нового президента. Наприклад, законопроект про імпічмент. Її досить дотепно підтримав і Олексій Гончаренко: «Закон про імпічмент треба приймати, він може знадобитись, враховуючи те, що ми обрали некомпетентного президента».

Під час цієї гостьової студії Олексій Ліхман намагався спрямовувати розмову на тему тарифів. Ніби вторуючи Юрію Бойку, наголошував на тому, що найперший запит суспільства – це їх зниження.

Але після цього в ефір вийшов сюжет про те, що зміна тарифів якраз не входить до повноважень президента. Тут знову опосередковано канал апелював до майбутніх парламентських виборів. Адже президент на тарифи не впливає, це в компетенції уряду, а сам Кабмін не може цього зробити без парламенту.

Гостьові студії №5-7. Тарифи, медична реформа, митна політика

Тему тарифів продовжувала розмова з економічним експертом Тарасом Козаком. Він, з-поміж іншого, запевнив, що Зеленський – «везунчик». Адже зараз ринкова ціна на газ знизилась і попри зобов’язання перед МВФ може знизитись і ціна на газ в Україні.

Про медичну реформу говорили з депутаткою від «Самопомічі» Іриною Сисоєнко. А ще з однією представницею цієї політичної сили Тетяною Остріковою ведучий обговорював можливе звільнення Юрія Луценка та митну політику.

Був гостем студії і Олексій Мустафін, який представлявся медіа експертом (хоча під час виборчої кампанії працював консультантом Юлії Тимошенко). Він прогнозував невідворотність розчарувань прихильників Зеленського. А також те, що його команда намагатиметеся не втратити підтримки до парламентських виборів: «Він робитиме з політики шоу, робитиме речі, які подобаються людям, він буде підкреслювати, що він неофіт, але він казатиме, що я контролюю їх з вами, я розбираюся з вами. Я думаю, цього цілком досить для півроку». Аналізував Мустафін і передвиборчу кампанію Порошенка, підтримка якого піднімалась на емоції страху. «Але є більш сильна емоція – ненависть до влади. У нього не було шансів, з моєї точки зору», – додав він. Також Олексій Мустафін вважає, що виборці Зеленського не зрозуміють, якщо він не почне «саджати попередників»: «Якщо некомпетентний і не знаєш, що робити, – саджай попередників».

Серед сюжетів у марафоні був матеріал про голосування на передовій, включення та сюжети про голосування в Авдіївці, про аналіз передвиборчих програм, про цікаві ситуації під час голосування, про бізнес на сувенірній продукції з мемами й цитатами кандидатів, портрети виборців кандидатів. Також спецвипуск переривався на вихід новин про теракти на Шрі-Ланці.

ICTV: рефрени промов кандидатів та даних екзит-полу

На телеканалі ICTV програма «Факти. Вибори. Спецвипуск», початок якої був анонсований на 20:00, стартувала трохи раніше. Місце ведучої цього разу зайняла Оксана Гутцайт, замінивши Олену Фроляк, яка вела подібний спецвипуск після першого туру виборів Президента України та була модератором дебатів на НСК «Олімпійський» зі сторони кандидата Володимира Зеленського.

Верстка спецвипуску «Фактів», що тривав близько години, складалася переважно з прямих включень і трансляцій, а також – із декількох великих підготовлених сюжетів. У цілому ICTV показав обох кандидатів збалансовано та неупереджено.

Програму розпочалася з так би мовити «переклички», а саме: прямих включень з ЦВК та регіонів – Києва, Харкова, Львова, Дніпра, Ужгорода та військової спецдільниці в Авдіївці. Кореспонденти робили невеликі анонси, обіцяли розповісти подробиці згодом та передавали слово далі.

Після цього блоку ведуча оголосила результати Національного екзит-полу станом на 18:00. Вона також підкреслила, що ICTV першим повідомляє ці дані. Протягом програми Оксана Гутцайт майже після кожного сюжету, як «приспіви», повторювала відповідну інформацію.

В ефірі каналу ще декілька разів показували карту з даними голосування по регіонах. Варто зазначити, що анексований Крим та окупована частина Донбасу на цій мапі були позначені так, ніби їх мешканці теж голосували на виборах.

Перші два сюжети спецвипуску – трансляції зі штабів кандидатів. Трансляція зі штабу Володимира Зеленського розпочалася з перебоїв, які не вдалося владнати до кінця програми. Тому сюжет базувався виключно на промові кандидата, у кінці якої обірвався звук, трансляцію вимкнули. Одразу за цим слідувало включення зі штабу Петра Порошенка. Зокрема, кореспондент Тарас Корніюк розповів про кількість присутніх у штабі, показали два синхрони глави фракції «Блок Петра Порошенка» Артура Герасимова (який розповідав про реформи та євроінтеграційний курс України після виборів) та народного депутата Валерія Карпунцова (коментував можливість оскарження в суді результатів виборів). Згодом канал ще раз проводив трансляцію зі штабу, під час якої Порошенко виголошував промову у зв’язку з результатами екзит-полів. Його спіч транслювали протягом 10 хвилин. Протягом програми промови кандидатів прокручували ще декілька разів.

Крім того, у випуску було кілька включень з ЦВК, де повідомляли останні дані про явку, порушення під час голосування та кількість людей, які змінили місце голосування, порівнюючи ці дані з попереднім туром. Також у включеннях ішлося про голосування за кордоном. Телеканал не робив включень із закордонних дільниць, на відміну від подібного випуску, який був присвячений першому туру виборів Президента України. Нагадаємо, 31 березня, не маючи власкорів за кордоном, ICTV показав сюжети «Радіо Свобода» про голосування в Празі та «Голосу Америки» про голосування у Вашингтоні.

У програмі «Факти. Вибори. Спецвипуск» також зробили серію прямих включень з виборчих дільниць у різних регіонах України. У сюжетах кореспонденти розповідали про особливості другу туру виборів, порівнюючи його з першим, говорили про явку та порушення. Зокрема, Харків цього разу відзначився 11 повідомленнями про замінування. Кореспондентка Тетяна Доцяк спершу розповіла саме про замінування, а лише потім дала короткий опис перебігу голосування. У сюжеті також показали голосування мера міста Геннадія Кернеса, у ході якого журналістка нагадала про його нещодавню зустріч з олігархом Ігорем Коломойським в Ізраїлі.

Новинарі ICTV стежили й за голосуванням кандидатів і перших осіб держави. Зазначимо, що спершу вони розповіли про Петра Порошенка (хоча відомо, що на дільницю він прийшов пізніше, ніж його опонент), другим, відповідно, – про Володимира Зеленського. Далі демонстрували голосування прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, голови Верховної Ради Андрія Парубія та другого президента України Леоніда Кучми (батька співвласниці каналу ICTV Олени Пінчук). Ще один великий сюжет каналу був присвячений містам, у яких народилися кандидати, – Болграду та Кривому Рогу. Також кореспонденти розповіли про дитинства кандидатів і їх шкільний період.

Окрім виборів, у випуску загадали лише про Вербну неділю та святкування Великодня християнами західного обряду. При цьому в сюжеті дали слово вірянам, предстоятелю Православної церкви України Епіфанію та главі Української греко-католицької церкви Святославу Шевчуку, усі вони наголошували на єдності та мирі.

Над оглядом працювали Лілія Зінченко, Мар’яна Закусило, Марія Ряпулова, Наталія Данькова, Ірина Рябоштан

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2655
Читайте також
21.04.2019 08:25
Марія Бучельнікова
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду