«ДокаZ» на ZIKу: динамічно, але не без пересмикувань

«ДокаZ» на ZIKу: динамічно, але не без пересмикувань

7 Березня 2019
2059
7 Березня 2019
10:30

«ДокаZ» на ZIKу: динамічно, але не без пересмикувань

2059
Ведучий Олексій Шевчук майстерно контролює розмову з кандидатами, але каже дивні речі й запрошує підозрілих експертів.
«ДокаZ» на ZIKу: динамічно, але не без пересмикувань
«ДокаZ» на ZIKу: динамічно, але не без пересмикувань

Ведучий може тримати динаміку впродовж усього ефіру, гості мають час на короткі репліки, а не на кількахвилинні промови. І все це триває менше години! Програма «ДокаZ» із Олексієм Шевчуком виходить на телеканалі ZIK щочетверга майже півтора року. Та якщо раніше сюди просто кликали політиків, то від початку 2019 року до студії почали запрошувати саме кандидатів у президенти. Ми вирішили дослідити частину випусків, що вийшли вефір у січні-лютому цього року. В них ведучий не втратив майстерності в інтерв’юванні гостей, але почав дивувати деякими фразами та запрошеними експертами.

24 січня. Тема: «Робота антикорупційних органів»

Стартував випуск із сюжету про зняття недоторканності з депутатів Верховної Ради. Потому на екран вивели результати опитування глядачів, де їх запитали, чи варто позбавити народних обранців недоторканності. Дива не сталося: 89 % відповіли «так, усіх одразу».

Основним гостем випуску став на той час іще не зареєстрований кандидат у президенти Дмитро Гнап (який тепер зняв свою кандидатуру на користь Анатолія Гриценка). Опонувати політику покликали політкоментатора Ростислава Балабана — частого гостя українських політичних ток-шоу.

— Президент у нас — по суті, король, — мовив Дмитро Гнап. — А лорди — це наші олігархи.

У студії також навели результати опитування КМІС щодо того, скільки опитаних українців вважає корупцію серйозною проблемою? Ствердно відповіли 93,7 %.

Тим часом у студії показали сюжет про статки братів Дубневичів. Нагадаємо, обидва є членами фракції БПП у Верховній Раді.

— Ці феодали ніколи не постануть перед судом, — сказав Гнап. Звинувачення соратників Петра Порошенка в корупції і ведучий, і гість обговорювали у критичному тоні. Що навряд чи ми побачимо в подальших випусках з огляду на ситуацію, що склалася на каналі.

— За президента Гнапа посадять мінімум 300 чоловік, включно з чинним президентом, — метав далі критичні стріли тоді ще кандидат. Доповнила слова колишнього журналіста виведена на екран інфографіка щодо опитування КМІС «Де поширюється корупція?». 73,2 % опитаних відповіли, що в парламенті, 67,6 % — що в Кабміні, 66,1 % — у президентському оточенні.

Підсумував програму ведучий словами: «Знайдено доказ: політика може бути чесною». Хоча за кілька тижнів Дмитро дозволив громадськості засумніватися у власній порядності.

31 січня. Тема: «Вибори як шоу»

Розпочали програму із сюжету про родзинки президентських перегонів. Матеріал вийшов насиченим: у ньому автори показали відео про бійки в парламенті, флешмоби та ляпи кандидатів. Згадали, зокрема, про лайку народного депутата Барни в бік журналіста «1+1» Ігоря Колтунова, історію з офшорами компаній Володимира Зеленського, епізоди із життя кандидата Ігоря Шевченка, пов’язані зі збиранням шапок у Давосі та пошуком дружини через білборди.

Саме екс-міністра екології та екс-лідера Меритократичної партії й покликали до студії. Ведучий Олексій Шевчук, відомий у першу чергу як адвокат, який брав участь у багатьох резонансних справах, презентував Ігоря Шевченка як «дрібного злодюжку з Давоса».

— Чому крав шапки? — «з порогу» запитав гостя ведучий.

— Я не крав, вони просто були у доступі, — намагався віджартуватись кандидат у президенти.

В’їдливий Шевчук не полишав спроб іронізувати над політиком, подарувавши тому теплу синю шапку. Ігор Шевченко, вочевидь, до такого ходу був готовий, бо відразу ж одягнув подарунок на себе. Можливо, сценку спланували заздалегідь. Це було б не дивно: Олексій Шевчук працював радником міністра Шевченка у 2014-15 роках.

Сильна сторона програми — інфографіка. Наприклад, візуалізовані результати соціологічних опитувань про лідерів перегонів, очікування українців відносно нових лідерів тощо. Так само оживляють проект і бліци перехожих, яких журналісти запитують щось на кшталт: «Яким має бути ідеальний президент?»

Цікавим ходом авторів «ДокаZу» є й запрошення до студії додаткового коментатора, який здебільшого критикує основного гостя. У цьому випуску таким став екс-ведучий NewsOne, а нині «громадський діяч» Василь Апасов (читачам «Детектора медіа» він відомий як учасник дискредитаційної кампанії проти Віталія Шабуніна).

Щоправда, в дискусії гостя та його критика швидко намітився один лідер: Шевченко легко відбивав закиди Апасова на зразок «он дискредитирует выборы», звинувачуючи громадського діяча в заангажованості. Навіть питання про згадуваний у пресі казус міністра екології, який не зміг дізнатися, «що так кочегарить на лівому березі», маючи на увазі ТЕЦ, не змусило Шевченка занервувати.

До честі авторів та ведучого проекту, гість не мав жодного шансу розтікатися в самопіарних промовах, адже ведучий тримав політика в тонусі гострими запитаннями. Зокрема, про загадкову нерухомість кандидата, а також про сумнівні обіцянки типу «вугілля і газ українцям — за собівартістю».

На завершення випуску на гостя чекали десять бліц-запитань від опонента. Резюмував програму ведучий Олексій Шевчук словами, що в цій програмі автори знайшли «доказ того, що Ігор Шевченко — хороший політик». Так і не пояснивши, за що саме похвалив екс-роботодавця.

7 лютого. «Чого чекати від політиків?»

На самому початку випуску автори проекту показали сюжет про передвиборні обіцянки кандидатів у президенти. Їх оцінили політичні коментатори, зокрема Володимир Фесенко та Сергій Таран.

Гостем випуску цього разу став екс-очільник СБУ, кандидат у президенти Валентин Наливайченко. Попри «адвокатську хватку» ведучого, гість примудрявся непрямо агітувати за себе, обіцяючи, зокрема, що «посадить у тюрми корупціонерів». До слів Наливайченка подали й інфографіку з черговим результатом соцопитування від КМІС: опитані найбільшою загрозою для держави назвали корумпованість влади.

Олексій Шевчук тримав марку незручного ведучого, розпитуючи Наливайченка, звідки в того кошти на прожиття та скільки йому взагалі потрібно на місяць. На що кандидат відповів, що задовольняється 10–15 тисячами гривень.

У ролі додаткового коментатора цього випуску виступив експерт із держбезпеки Василь Вовк. Який до того ж очолює ГО «Антикорупційний рух Валентина Наливайченка». Чому на «ДокаZ» запросили не критика, а прихильника основного гостя, було не зрозуміло. Не дивно, що Василь Вовк, отримуючи слово, піарив Наливайченка.

Антикорупційна тема червоною ниткою йшла через весь випуск. Зокрема, на екран автори програми вивели результати опитування від групи «Рейтинг» «Як змінився рівень корупції за останній рік?». 43 % опитаних переконані, що не змінився, а 42 % — що зріс. Ведучий попросив Валентина Наливайченка озвучити п’ять антикорупційних тез із власної програми. Підсумував випуск ведучий словами: «Доказ: зупиніть війну — і країна розквітне».

14 лютого. «Вплив РФ та доля Донбасу»

У традиційному сюжеті на початку програми навели слова експертів про дії РФ під час прийдешніх виборів, до яких спікери віднесли пропаганду, кібератаки та ставку на «своїх кандидатів».

Навели у студії й опитування групи «Соціальний моніторинг» щодо того, якими є найбільші загрози для України. 55 % опитаних указали на масовий виїзд населення за кордон, а 52 % — на занепад економіки.

Гостем випуску став іще один екс-голова СБУ й кандидат у президенти Ігор Смешко. Хоча й дивно, що у двох випусках поспіль до студії запрошували екс-очільників Служби безпеки.

Очікувано, що гість критикував нинішню владу за бездіяльність. До честі ведучого програми, він вчасно спиняв спроби демагогії, закликаючи гостя говорити конкретно.

Додатковим коментатором випуску став екс-народний депутат Володимир Стретович. Спільно учасники програми говорили про слабку гру України на полі пропаганди, переглянули огляд фейків російських ЗМІ, а також сюжет про заборону доступу до українських виборів російських спостерігачів. Згадали і про ймовірні польоти Віктора Медведчука до Росії, і про роз’єднавчі процеси у проросійських опозиційних силах.

— Хто є кандидатом від Путіна? — звернувся ведучий до Володимира Стретовича.

Після того, як поділилися Вілкул із Бойком і Рабиновичем, думаю, десь у цих двох половинках знаходиться голка Кощія, — відповів гість.

Сумнівними виглядали тільки подальші слова Олексія Шевчука: «Я точно володію інформацією, що люди на окупованих територіях нас ненавидять!». Дивною була й подальша відсилка ведучого до Володимира Зеленського.

— Кандидат сказав: “Я готовий хоч на коліна стати”, — вирвав із контексту Шевчук слова шоумена.

Навели у випуску «ДокаZу» й результати опитування від фонду «Демократичні ініціативи» щодо того, чи йти на компроміси з РФ та ЛДНР? «Можна, але не на всі» — відповіли 51,2 % респондентів. А от в опитуванні тієї ж організації стосовно того, де варто розмістити миротворців, переміг варіант «На кордоні з РФ» (44,3 %).

Насамкінець, після серії бліц-запитань, ведучий попросив гостя імітувати ситуацію, коли президент України Ігор Смешко, який уже повернув Донбас та Крим, у Давосі звертається до присутніх англійською. Кандидат прохання виконав, на що почув від Шевчука слова: «Доказ: є кандидат, який може говорити англійською й бути одночасно лідером». Чому таку характеристику ведучий проекту дав саме Смешку, при цьому не згадавши, наприклад, нинішнього президента, який відповідає згаданим критеріям, теж незрозуміло.

21 лютого. «Чи будуть відбуватися реформи?»

Стартовим сюжетом випуску став матеріал про медичну реформу та судову тяганину довкола виконувачки обов'язків міністра охорони здоров'я Уляни Супрун. Говорити про це до студії прийшла народна депутатка та кандидатка у президенти Ольга Богомолець, яка нещадно критикує Супрун.

Знову показали результати опитувань. Наприклад, читачів сайту zik.ua запитали, як змінилася українська медицина за останні роки. 41 % сказали, що бачать «деякі зрушення», а 21 % — що «тотальне знищення». Додало оливи у вогонь і опитування від групи «Рейтинг» про те, чи задоволені українці станом медицини. 51 % респондентів сказали, що зовсім не задоволені ним.

— Внаслідок існуючого підходу до реформ людей помирає все більше, — переконувала ведучого Ольга Богомолець. — Якщо ставиться за мету збільшити зарплату медикам, то окей, збільшили. А людям від цього стало краще?

Додатковим коментатором випуску став очільник організації «Нова країна» Тарас Козак. Він, як і Богомолець, активно критикував Уляну Супрун, тож у черговий раз головна героїня та експерт виявилися не опонентами, а однодумцями. До честі останнього, той, на відміну від декого з попередніх гостей, не вдавав із себе профільного фахівця.

— Я є експертом не у медицині, а в економіці, — уточнив пан Козак.

— Оцініть успішність медреформи як громадянин, — запитав гостя ведучий.

— За останній час я не хворів суттєво і навіть дільничного лікаря не обрав, — відповів Тарас Козак. — Але з сюжетів по телебаченню (! — Авт.) я бачу, що медицина у нас — в неприглядному стані.

На відміну від слів гостя, досить інформативним вийшов сюжет про перебіг медичної реформи, показаний у середині програми. Наостанок ведучий попрохав пані Богомолець назвати п’ять ключових тез власної програми, що виглядало як запрошення до самопіару. А в підсумку сказав: у цьому випуску знайдено доказ тому, що «є люди, які будуть змінювати країну». Хоча головна героїня якраз опонувала змінам, які в країні відбуваються.

Загалом «ДокаZ» вигідно вирізняється на фоні передвиборних інтерв’ю, де ведучий переважно виконує функцію підставки для мікрофона та киває головою, поки політик викладає свої агітаційні меседжі. Олексій Шевчук вчасно зупиняє потоки самохвальства, неконструктивної критики, агітації та контрагітації, ставить політикам гострі запитання й вимагає відповіді. Виходить 50 хвилин живої та змістовної розмови. До того ж запрошення у програму другого учасника-опонента дає змогу побудувати дискусію між носіями різних думок. Дивно лишень, що творці програми користаються цим далеко не кожного разу й у деяких програмах зводять докупи однодумців. Хоча доказів того, що це не випадковість, у нас немає :)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2059
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду