Про коментування церемонії закриття Олімпіади

Про коментування церемонії закриття Олімпіади

28 Лютого 2018
2586
28 Лютого 2018
09:36

Про коментування церемонії закриття Олімпіади

2586
Подеколи так і кортіло визначити це як словесний горох — і пафос, пафос, пафос.
Про коментування церемонії закриття Олімпіади
Про коментування церемонії закриття Олімпіади

Трансляція урочистого відкриття зимових Олімпійських ігор у Пхьончхані вселила надію: справа зрушила з місця й застарілих хиб коментування стало менше.

Й от — церемонія закриття. «UA: Перший» транслював її вдень 25 лютого, коментували її незмінні Тетяна Терехова та Дмитро Лазуткін. І — все не те щоб повернулося до того стану, в якому було раніше, але всі характерні вади коментування подібних церемоній залишилися незмінними.

Та почнімо з позитиву. Українські спортсмени здобули на Олімпіаді лише одну медаль. І я боявся, що під час коментування церемонії закриття коментатори поведуть мову про багатостраждальність — мовляв, і те погано, й те погано, й геть усе погано. Або ж, навпаки, що влаштують сеанс гіперкомпенсації й тільки й розповідатимуть, які наші спортсмени видатні й великі. Саме так бувало минулих років.

Усе виявилося гідно, тактовно й доречно. Розповідали коментатори про церемонію, а не про українську збірну, а коли зачіпали тему українських спортсменів, казали, що вони виступили гідно. Не було недоречного в даному контексті розбору польотів — і це приємно вразило.

Хоча, у принципі, обговорення підсумків виступу українських спортсменів на Олімпіаді — тільки згодом — конче потрібне. Напевне, на тому ж таки «UA: Першому». Зокрема, чи варто було робити ставку лише на один вид спорту, а фактично на двох-трьох осіб? Чи правильно, що поняття «зимовий спорт» у нас практично зведено до біатлону? Чи правильно робить «UA: Перший», коли популяризує біатлон і лише біатлон? Суб'єктивна думка, але чомусь видається, що зробити з біатлону національний вид спорту — щось на кшталт хокею в Канаді, зробити його масово популярним у нашій не такій уже сніжній і не такій уже зимовій країні навряд чи вийде.

Але повернімося до церемонії закриття й поговорімо про вади. Коментатори вимовляли в ефір усе, що спаде на думку. Подеколи так і кортіло визначити це як словесний горох — і пафос, пафос, пафос. Траплялося таке й на церемонії відкриття, але на церемонії закриття це було повсякчас: коментатори коментували самоочевидне. Просто аби не мовчати. Улюбленою фразою Лазуткіна стала: «А зараз ми бачимо перформанс» або: «Ну, й зараз ми спостерігаємо за перформансом» — як довершена констатація. Та бачимо ж, бачимо — й навіть самі бачимо, навіть самі спостерігаємо. Подеколи були й уточнення — отакі, наприклад: «Перформанс виглядає доволі велично». А може, глядачі до того й самі б якось додумалися?

Ще з Лазуткіна: «Ми бачимо, як виростає молитовна пагода на стадіоні». Та бачимо ж!

Із Терехової: «Організатори таким чином показують поєднання гармонії й розвитку. Гармонія означає визнання унікальності кожного». Інформативно, чи не правда? Й конче потрібно глядачам!

І знову коментатори робили те, чим славилися колись раніше — глушили музичні виступи. Яких тільки способів для цього не вигадували! Отак, наприклад: «Ми чули поєднання енергії гітари з національним інструментом...». Та не чули ж, а чули балаканину — суцільну й безперервну! Найвищий пілотаж — це коли Терехова бралася називати учасників колективів, що виступали, по іменах, ретельно всіх перелічуючи. От просто цікаво: скільки відсотків глядачів розібрали ті корейські імена — не кажучи вже про те, щоб ці імена комусь щось сказали. Окрім імен, були ще й назви пісень, і назви колективів, і назви музичних інструментів із їхніми характеристиками, й регіони Південної Кореї, звідки ті чи інші музиканти. Прірва різноманітної й дуже-дуже корисної інформації — аби тільки глядачі ані фрагментика музики не почули.

Втім, подеколи не залишалося сумніву: коментатори ретельно й старанно зачитують в ефір чи то прес-реліз, чи то якусь іншу методичку — слово у слово. Навіть голос їхній мінявся, навіть мова ставала якоюсь канцелярською. Це так разюче відрізнялося від того, як вони промовляли зазвичай! Звісно ж, такі прес-релізи випускають зовсім не для довгого зацитовування.

Нерідко траплялися й просто беззмістовні репліки. Лазуткін: «На Олімпіаді в Шамоні...». Коли вона була, ця Олімпіада? Напевне, малися на увазі перші зимові Олімпійські ігри 1924 року, але хіба ж усі глядачі це знали? Терехова: «Черепаха — це міфічна істота...». Ну, просто тобі новий Сфінкс.

Цього разу виступи офіційних осіб коментатори не перекладали, а переповідали, та ще й як переповідали! Президент Міжнародного олімпійського комітету висловив подяку Республіці Корея та Корейській Народно-Демократичній Республіці за кроки до єднання. Терехова: «Ми дякуємо Республіці Корея та всім демократичним людям...». Мабуть, «усі демократичні люди» саме й живуть у Північній Кореї. Коли на стадіон символічно вийшли спортсмени — представники п'яти континентів, їх назвали по іменах нерозбірливо й із помилками. Нерозбірливе називання імен — це взагалі фірмова страва від наших коментаторів.

Насамкінець коментатори повели мову про те, що після нинішньої зимової Олімпіади у Пхьончхані літня буде в Токіо, а наступна зимова — в Пекіні, а отже Азія виходить уперед. Лазуткін додав: «І Баку, й Астана були претендентами на проведення Олімпійських ігор. Азія загалом підтримує...», — маючи на увазі, що йдеться не лише про Далекий Схід. Але ж Азербайджан бере участь у європейських спортивних чемпіонатах, 2014 року в Баку проходили Європейські ігри, та й узагалі Азербайджан, так само як Грузія та Вірменія, позиціює себе європейською країною!

НСТУ оголосило про те, що влаштує школу коментаторів, тренінги для них. І дуже хотілося б, щоби передусім коментатори навчилися нарешті головного — мовчати, коли немає чого сказати.

Фото: facebook.com/uasportnews

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2586
Читайте також
15.03.2018 10:01
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
1 849
02.03.2018 11:30
Галина Вініченко
для «Детектора медіа»
3 107
19.02.2018 11:30
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 747
13.02.2018 11:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 224
12.02.2018 16:30
Орест Лисюк
для «Детектора медіа»
5 423
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду