Олімпійські ігри на «UA: Першому»: канал перестав ганьбитися

Олімпійські ігри на «UA: Першому»: канал перестав ганьбитися

21 Лютого 2018
4053
21 Лютого 2018
16:12

Олімпійські ігри на «UA: Першому»: канал перестав ганьбитися

спортивний журналіст, керівник відділу новин у Sportarena.com
4053
У порівнянні з Олімпіадою в Ріо «UA: Перший» здійснив стрибок угору за всіма показниками, що дає надію на прогрес на наступних Іграх.
Олімпійські ігри на «UA: Першому»: канал перестав ганьбитися
Олімпійські ігри на «UA: Першому»: канал перестав ганьбитися

Що було раніше?

Телеканал «UA: Перший» (у минулому — УТ-1, Перший національний) втринадцяте з часу здобуття Незалежності транслює Олімпійські ігри. І, здається, ще не було жодного разу, щоб він за це не отримав шквалу критики — особливо коли у всіх з'явився інтернет і критику донести до адресата стало дуже легко.

У минулому канал і справді провалювався за всіма показниками: й у виборі трансляцій, і в якості коментування, і в репортажах із місця подій. Хоча до 2012 року включно туди відряджали відносно немало журналістів, а на більшості Олімпійських ігор першої декади тисячоліття канал навіть мав власні студії. Але майже повна відсутність прямих включень після успіхів чи поразок українських спортсменів нівелювала те, задля чого телебачення й має витрачати кошти на відрядження, — щоби передати глядачу так званий ефект присутності.

Але яким би поганим не був показ попередніх Олімпіад, трансляції у 2016 році з Ріо-де-Жанейро за ганебністю перевершили всі разом узяті попередні: канал не мав належного вибору трансляцій, через що глядачі не бачили багатьох медальних змагань за участі українських спортсменів, і не відправив жодного журналіста до Бразилії, залишивши українців на відкуп російським кореспондентам, а сам компенсував хіба що включеннями по Skype чи принизливими проханнями до спортсменів попрацювати журналістами-аматорами.

Тимчасом як телекомпанії в різних країнах, щоби компенсувати обмежену кількість годин трансляцій на телебаченні, зробили чималу ставку на інтернет і змогли забезпечити для своїх глядачів повний чи майже повний вибір змагань для перегляду, єдиний стрим, який надавав «UA: Перший» — це був стрим ефіру телеканалу на сайті. Українцям довелось обирати між крихтами масштабної події, які показував національний канал, та нелегальним переглядом на супутнику чи в інтернеті, й люди з другої категорії з сумом і злістю бачили ту неймовірну прірву між Україною та світом.

Керівник каналу Зураб Аласанія пояснювати причини провалу почав не одразу й дуже нервово, навіть звинувативши один зі спортивних сайтів у роботі на Росію лише за критику роботи «UA: Першого».

Що маємо тепер?

«Добре» та «погано» — це відносні поняття, які можна зрозуміти лише в порівнянні. Якщо порівнювати з NBC чи навіть сусідньою Польщею, то показ Олімпіади з Пхьончхана «UA: Першому» все ще відстає на кілька десятків років. Але за це навіть не варто виправдовуватися, бо розмір телевізійного ринку та спортивна культура в нас відстали приблизно на стільки ж.

Головне інше: канал перестав ганьбитися. Адекватний вибір трансляцій, відносно непоганий, на мою нефахову думку, рівень коментаторів і прямі включення кореспондентів із місця подій, які дарують емоції спортсменів після невдач чи успіху, зробили рівень показу досить пристойним. Навіть коли українські біатлоністи в розпачі проігнорували кореспондентку Дарію Кузнєцову, то цим спричинили чимало обговорень — як щодо їхнього фізичного й морального стану, так і щодо етичності поведінки з офіційним мовником і вболівальниками, за чий рахунок цей мовник і витрачає чималі кошти.

Якщо комусь трансляцій каналу замало, то «UA: Перший» надає можливість дивитися декілька стримів одночасно на спеціальному сайті, причому в HD-якості, хоч і без коментаторів, якщо стрим не збігається з показом в ефірі телеканалу. Кому й цього недостатньо — ну, тоді можна звернутися до цілком легальних трансляцій (хоч і платних) на EurosportPlayer, де просто повний вибір змагань та декількох мов коментування (щоправда, без української, але це не дивно, розуміючи обмеженість аудиторії Eurosport в Україні).

Звісно, можна й краще. Чомусь українське телебачення взагалі в останні роки мало практикує коментування з місця подій, чим обмежує можливість професійного зростання своїх співробітників. Що й казати, якщо комерційна «Медіа Група Україна» на чемпіонат Європи-2016 у Францію відправила лише кореспондентів, незважаючи на те, що там грала збірна України, й ігнорує можливість коментувати зі стадіону фінали єврокубків.

Немає українських коментаторів і в Південній Кореї, хоча значення голосу з епіцентру подій саме із зимової Олімпіади, як на мене, дуже високе, бо спортсмени виступають інколи за важких погодних умов, і хотілося про це чути не в переказі, а з перших вуст. Якщо не по кишені, то можна було б робити хоча би прямі включення кореспондентів не тільки після змагань і не тільки заради коментарів українських спортсменів, а й до змагань, щоби краще передати ефект присутності — дуже важлива річ для телебачення.

Але, знову ж таки, у порівнянні з Ріо «UA: Перший» здійснив стрибок угору за всіма показниками, що дає надію на прогрес на наступних Іграх.

Що далі?

Сподіваюся, керівництво НСТУ розуміє: того, що здається більш-менш достатнім для трансляцій зимової Олімпіади, буде замало для показу за два з половиною роки в Токіо на літніх Іграх.

Там буде значно більше змагань, значно більше українських спортсменів, значно більше українських медалей.

Це означає, що показу на одному-єдиному телевізійному каналі не вистачить, навіть якщо з розумом підходити до вибору трансляцій. Ще є плани на створення суспільного спортивного каналу? То треба до 2020 року встигнути. Якщо він не на часі, тоді «UA: Перший» має зробити величезну ставку на інтернет і дуже багато таку опцію серед глядачів рекламувати.

При цьому навіть п'яти стримів для літніх Ігор буде вкрай замало — мінімум десять і обов'язково в HD (на це потрібна недешева інфраструктура), й тоді критики, може, вдасться уникнути.

Двох знімальних груп на місці подій замало — треба буде мінімум чотири-п'ять, щоби встигнути за українськими спортсменами і ще щось цікаве зачепити. І дуже бажано все-таки відправити до Японії коментаторів.

Права на показ Олімпіади-2018 були викуплені менш ніж за два місяці до відкриття. Але разом із ними НСТУ одразу придбала й ліцензію на трансляцію ОІ-2020. Тож підготуватися до Токіо в суспільного мовника буде на два з половиною роки більше, і це вселяє надію.

Фото: facebook.com/uasportnews

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4053
Читайте також
02.03.2018 11:30
Галина Вініченко
для «Детектора медіа»
3 079
28.02.2018 09:36
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 569
19.02.2018 11:30
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 716
13.02.2018 11:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 194
12.02.2018 16:30
Орест Лисюк
для «Детектора медіа»
5 402
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду