«Янукович-молодший живий» – що проглядає за розігріванням теми?

«Янукович-молодший живий» – що проглядає за розігріванням теми?

6 Березня 2017
11928
6 Березня 2017
13:30

«Янукович-молодший живий» – що проглядає за розігріванням теми?

11928
Янукович-молодший не був і не є аж такою суспільно значущою персоною. Метою всієї цієї медіаметушні видається єдине — підігрівати суспільну цікавість до прізвища Янукович, зокрема й до Януковича-старшого.
«Янукович-молодший живий» – що проглядає за розігріванням теми?
«Янукович-молодший живий» – що проглядає за розігріванням теми?

Спроби зародити в суспільстві впевненість, що Віктор Янукович-молодший не загинув у березні 2015 року, а й досі живе десь далеко за кордоном, ми спостерігаємо не вперше. Ця тема зринає хвилями впродовж от уже майже двох років. Причому зринає якось нізвідки — адже про жодні нові дані й нові факти не йдеться.

Колеги звернули увагу на одну з останніх таких спроб на ICTV. Але спробуйте погратися з гуглом і запустіть у пошук відповідний набір слів. Ви отримаєте десятки, як не сотні, посилань — причому переважно на дві категорії медіаджерел.

Перша категорія — це ті, що викликають підозри в російській орієнтації й російських джерелах фінансування. Трапляються серед них і одіозні, як-от «Нахньюз». Трапляються видання з «мімікричними» назвами, як-от «Цензору.нет» (не респектабельний «Цензор.нет», а саме «Цензору.нет») або «Политука».

Друга категорія — це радикально-патріотичні видання. Трапляються публікації на цю тему іноді й у деяких респектабельних виданнях, але дуже нечасто.

Чому саме ці дві категорії видань? Можливо, це з огляду на особливості та предмети зацікавленості цільової аудиторії: й проросійські, й радикально-патріотичні українські ЗМІ орієнтуються на людей не надто високого інтелектуального та культурного рівня. На обивателів. Але в будь-якому разі прикметне товариство виходить. І вкотре вже змушує бути обережними: нібито радикально-патріотичне видання цілком може виявитися російською креатурою.

Причому от що цікаво. Деякі видання зі згаданих категорій дають ілюстративний матеріал — чи то фотографії, чи то відео, на яких «уже точно» й «поза всяким сумнівом» Янукович-молодший. Насправді ж... насправді таких «януковичів-молодших» можна зустріти з десяток, провівши просто на вулиці якусь годину. Кремезна статура, кругле обличчя, борідка, темне коротко стрижене волосся — ото на цих ілюстраціях і всі «особливі прикмети». Бо фотографії та відео здебільшого є знятими здалека й нечіткими. А якщо крупним планом — то «Янукович-молодший» на них неодмінно в темних окулярах, насунутому на самі окуляри головному уборі та інших — подеколи вельми колоритних — деталях вбрання (як, наприклад, отут), які роблять візуальну ідентифікацію неможливою й дозволяють вести мову лише про віддалену, а то й дуже віддалену схожість. Жодне подібне зображення не може правити в суді за доказ ідентифікації особистості. Жодне подібне зображення не дає змоги уявити, як виглядає особа без темних окулярів та без головного убору. А отже, натягнутість доказів не треба навіть доводити — вона є очевидною.

А тепер спробуймо відволіктися від детективного боку історії й поміркувати про ситуацію саму по собі. Припустімо, Янукович-молодший загинув. Суто по-людськи — це трагедія.

Але припустімо, що він не загинув і живе собі десь хоч у Канаді, хоч у Бразилії, хоч у М'янмі чи Бутані. Що веде собі глибоко приватне життя. Що в такому разі? У такому разі — то й хай собі живе, хай веде своє приватне життя, на здоров'я. Що з того нам усім, яка аж така важливість цього знання? Чи не байдуже нам, за великим рахунком? Не така вже й видатна персона той Янукович-молодший, щоби це було аж такою темою для суспільної зацікавленості.

Отут і міститься найбільша дивина всієї теми. Інсценування загибелі, зміна імені й документів, приховане пересування на інший бік земної кулі, пластичні операції... Навіщо всі ці зусилля, навіщо це інкогніто? Віктор Янукович-молодший — не Джим Моррісон і не Курт Кобейн, щодо яких також ходять легенди про нібито інсценовані їхні смерті. На відміну від Моррісона та Кобейна, Янукович-молодший навряд чи втомився від усесвітньої слави й навряд чи не міг би жити в тій самій Бразилії так, щоби його не впізнавали на вулицях усі, кому не ліньки — переважна більшість бразильців узагалі навряд чи коли-небудь про нього чула. (А що, до речі, з мовою — невже за мовним чинником ну просто тобі ніхто не міг би запідозрити в Януковичі-молодшому немісцевого? А чи він знайшов собі російськомовний куточок Бразилії? І чи не дивно, що матеріали про «дивовижне воскресіння» сина екс-президента, як правило, уникають цього чинника, який у даному разі є найбезпомильнішою прикметою?) Янукович-молодший — не Фредерік Валентич, який завдяки ймовірній інсценізації своєї загибелі вирішив уславитися. Янукович-молодший — не Ді Бі Купер, який за обставин можливої загибелі зник із награбованими грошима й понад 40 років перебував в інтерполівському розшуку.

Оце запитання й мало би бути в центрі уваги, якщо вже хтось узявся всю цю справу з'ясовувати: навіщо? Це є ланцюгом якоїсь довгої ланки інтриг проти України? Спецоперацією проти нашої країни? Тоді якою саме, якого характеру — бодай на рівні версій та гіпотез? У чому ця спецоперація може полягати, звідки чекати удару й на якому напрямі готуватися до відсічі? Без цього запитання все перетворюється на, даруйте, звичайнісіньку віп-хроніку.

А оскільки Янукович-молодший, знову ж таки, не був і не є аж такою суспільно значущою персоною, не був і не є постаттю державного рівня, то метою всієї цієї медійної метушні видається єдине — підігрівати суспільну цікавість до прізвища Янукович, зокрема й до Януковича-старшого. Нагадувати й нагадувати українцям про президента-втікача, причому не в контексті злочинів та кари й навіть не в контексті його провального президентства, а «з людським обличчям». І... нагадувати про те, що «спадкоємець престолу» насправді живий? Адже всі ці легенди про нібито інсценування загибелі Януковича-молодшого так або інакше мають викликати з пам'яті аналогічні легенди про спадкоємців імператорського престолу Російської імперії, які буцімто вижили у кривавій більшовицькій м'ясорубці, буцімто жили інкогніто десь за кордоном, й існування яких робило комуністичний уряд «уже точно» нелегітимним.

А коли так, то чи немає в усьому цьому російського сценарію? Адже надто вже часто російська пропаганда виходить із того, що в Україні буцімто все таке саме, як і в Росії — тоді як насправді українці аж ніяк не сповнені такого вже пієтету до дому Романових.

На російський слід може вказувати й іще одна обставина — шаман у згаданому вже сюжеті на ICTV. Бо саме це є характерним для російських видань певного штибу. Називати ці видання «альтернативними ЗМІ» в російському контексті було би некоректно — бо ніякі вони не альтернативні, а являють собою радше пропаганду другого ешелону, «пропаганду для плебсу» і є серед росіян досить популярними. Так от, це саме в подібних виданнях — натовпи провидців та гадалок у якості експертів і на правах експертів. Політичні прогнози від екстрасенсів, політичний аналіз від астрологів, геополітика від Ванги — це прикметна риса чималої кількості російської й саме російської медіамакулатури. У такий спосіб росіян довго й наполегливо привчали (й таки привчили!) до позалогічного сприйняття будь-якої інформації, хоч би якою сміховинною вона видавалася. До позбавлення росіян не те що критичного мислення, а звичайного здорового глузду. До сліпої віри в усе сказане у ЗМІ, коли політика уявляється чимось із «вищих сфер, недосяжних для розуміння простими смертними». Власне, коли політичні прогнози направо й наліво роздають астрологи та екстрасенси, будь-хто, титрований як політолог, наділяється вже абсолютним авторитетом і вже сприймається з абсолютною довірою, хоч би які дурниці він верз і хоч би яке людожерство пропагував. В українських ЗМІ звертання до окультної публіки як до експертів є загалом нехарактерним. Й от раптом такий самий прийом з'являється в темі Януковича-молодшого, й якби ж то лише одного разу!

Якщо ж ми не хочемо слідом за росіянами з'їхати з глузду, то, може, облишмо тему загибелі або незагибелі Віктора Януковича-молодшого? Залишмо цю суто приватну тему його родині й приватному оточенню? Принаймні, в такому, як є, поданні?

Фото: скріншот з YouTube-каналу "Факти ICTV"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11928
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду