Режисер Олег Сенцов дав перше після затримання ФСБ інтерв’ю російському ЗМІ

Режисер Олег Сенцов дав перше після затримання ФСБ інтерв’ю російському ЗМІ

3 Червня 2014
10291
3 Червня 2014
19:12

Режисер Олег Сенцов дав перше після затримання ФСБ інтерв’ю російському ЗМІ

10291
Режисер Олег Сенцов дав перше після затримання ФСБ інтерв’ю російському ЗМІ
Режисер Олег Сенцов дав перше після затримання ФСБ інтерв’ю російському ЗМІ

Затриманий ФСБ Росії кінорежисер Олег Сенцов дав інтерв`ю московському виданню The New Times.

 

Його коментарі увійшли до публікації журналістки Зої Свєтової, у якій ідеться про особливості слідчого ізолятора Лефортово, де утримують пана Сенцова, та про кількох ув`язнених з України. До СІЗО пані Свєтова вирушила разом із правозахисниками.

 

Як розповів режисер, затримали його 11 травня в Сімферополі. Потім п'ять днів він провів в одиночній камері міського ізолятора тимчасового утримання. Причому, відзначив Олег Сенцов, він перебував у так званому безпечному місці, куди його визначив особисто начальник СІЗО, який за чиєюсь вказівкою дбав, аби Олега Сенцова не вбили.

 

«Тут (у Лефортово. - ТК ) все в рамках закону. Якби на мене тиснули, я би не промовчав. Писати листа додому я поки не хочу. Мені так простіше. Я знаю, що мої друзі та близькі будуть мені допомагати. Моя країна, за свободу якої я боровся, мене не залишить», - сказав режисер.

 

Пан Сенцов розповів, що у в'язниці в нього з'явилися нові ідеї й він сподівається, що йому дозволять вести записи.

 

СІЗО Лефортово раніше було підпорядковане ФСБ. У 2005 році ізолятор підпорядкований Міністерству юстиції Росії, однак, як відзначає The New Times, тут дотепер «дотримуються традицій найзакритішої московської в`язниці, де завжди утримували військових злочинців».

 

Зокрема, адвокати ув`язнених, як правило, дають підписку про нерозголошення матеріалів попереднього слідства, інакше їх з різних причин можуть вивести зі справи.

 

Нагадаємо, Олега Сенцова затримала російська ФСБ у ніч на 11 травня в Сімферополі. Наразі його етаповано до Москви. ФСБ звинувачує його в підготовці терактів і підриву мостів та ліній електропередач у Криму. Йому загрожує 10 років ув'язнення. Українським дипломатам досі не вдалося побачитися із затриманим.

 

Права пана Сенцова захищає адвокат Дмитро Дінзе. Він є членом правозахисної організації «Агора» та відомий як адвокат Pussy Riot, арт-групи «Война», громадянських активістів й соціально незахищених людей.

 

Українська кінематографічна спільнота, НСКУ та Автомайдан, активістом якого є Олег Сенцов, висунули вимогу українській владі якнайшвидше вжити заходів, аби домогтися у ФСБ Росії звільнення кінорежисера.

 

Про те, як можна допомогти режисеру коштами, читайте тут.

 

Олег Сенцов є автором повнометражного фільму «Гамер», відзначеного журі низки міжнародних кінофестивалів, зокрема, Одеського МКФ та МКФ у російському м.Ханти-Мансійську. Картина брала участь у найпрестижнішому фестивалі авторського кіна, Роттердамському МКФ, у конкурсній програмі МКФ GoEast, що проводиться у німецькому м. Вісбадені, а також демонструвалася на Київському МКФ «Молодість». Олег Сенцов зі своїм наступним повнометражним ігровим проектом «Носоріг» виграв конкурс Держкіно й виборов право на державне фінансування. Режисер готувався незабаром розпочати фільмування цієї стрічки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10291
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду