Тетяна Попова: «У роботі колишнього менеджменту Центральної телерадіостудії Міноборони були виявлені численні порушення»

Тетяна Попова: «У роботі колишнього менеджменту Центральної телерадіостудії Міноборони були виявлені численні порушення»

6 Березня 2015
7472
6 Березня 2015
09:14

Тетяна Попова: «У роботі колишнього менеджменту Центральної телерадіостудії Міноборони були виявлені численні порушення»

7472
На прохання «Детектор медіа» радниця міністра оборони Тетяна Попова прокоментувала претензії координатора «Інформаційного спротиву» Юрія Каріна до реформ у військових ЗМІ
Тетяна Попова: «У роботі колишнього менеджменту Центральної телерадіостудії Міноборони були виявлені численні порушення»
Тетяна Попова: «У роботі колишнього менеджменту Центральної телерадіостудії Міноборони були виявлені численні порушення»

13 лютого 2015 року на сайті групи «Інформаційний спротив» з'явилася критична стаття координатора групи Юрія Каріна щодо реформування військових ЗМІ. Серед претензій до Міністерства оборони (МО) автор називав немотивовані кадрові призначення, непрофесійну побудову організаційної структури Центральної телерадіостудії МО, а також структур, відповідальних за реалізацію державної інформаційної політики. Крім того, Юрій Карін запевняв, що міністр Степан Полторак обіцяв йому участь у вивченні стану справ на Центральній телерадіостудії та реформуванні інформаційної структури Міністерства, натомість координатора групи «ІС» від процесу усунули. На прохання «Детектор медіа» радниця міністра оборони Тетяна Попова прокоментувала претензії Юрія Каріна до реформ у військових ЗМІ.

 

- Чи виправдані претензії Юрія Каріна з приводу того, що його не допустили до вивчення стану справ на Центральній телерадіостудії МО зі Степаном Полтораком?

 

- На даний час громадянин Юрій Карін є приватною особою. Більше того, він не має юридичного права брати участь у реформуванні Центральної телерадіостудії Міноборони.

 

Юрій Карін працював головним редактором ЦТРС МОУ до 2010 року, після нього цю посаду обіймав В. Волошин. В них обох було достатньо часу та повноважень показати рівень свого професіоналізму і здібностей. Однак, на жаль, модернізації та реформування колишнє керівництво ЦТРС не зробило.

 

У відомчих ЗМІ Міністерства оборони України до початку нашої реформи підготовкою чотирьох газет, одного журналу та роботою двох телерадіостудій займався штат понад 300 осіб, 60 із них було оформлено на ЦТРС і 34 на телерадіостудії «Бріз». Наприклад, в МВС 6 передач на тиждень готували 5 чоловік. Причому виробництво матеріалу на 50% відбувалося в Києві, а інші 50% - це зйомки в регіональних прес-центрах.

 

Приблизно така ж структура регіональних центрів і в Міноборони, але чомусь у ЦТРС і ТРК «Бріз» разом зосереджено близько 94 чоловік. Колишній менеджмент ЦТРС примудрявся розміщувати свої передачі на каналах державним коштом (у 2013-му на 193,6 тис. грн, у 2014-му - 175,8 тис. грн). Чого, наприклад, ніколи не робили в МВС. Як тільки Департамент фінансового контролю й аудиту Міноборони почав перевірку ЦТРС, у той же день зателефонував Юрій Карін і запропонував свою «допомогу» у проведенні перевірки.

 

На жаль, в отриманому нами після перевірки аудиторському звіті йдеться про численні фінансові та інші порушення в роботі колишнього менеджменту ЦТРС.

 

Результат роботи групи попередніх керівників видно в порівняльній таблиці. Як ви бачите, передача ЦТРС мала найнижчий рейтинг (0,17%) та найнижчий індекс конверсії (46%) до тайм-слота. Навіть у 2,2 рази нижчі, ніж у передачі, яку робила Яна Холодна для МВС (рейтинг 0,38%, 100% конверсія).

 

 

 

- Чи справді в організаційній структурі Центральної телерадіостудії МО України не передбачено таких посад, як режисер, режисер монтажу, оператор, оператор-постановник, звукооператор?

 

- Всі зазначені спеціалізації передбачено в новому штаті ЦТРС, їх буде закріплено функціональними обов'язками. Значну частину з них буде покладено на військових фахівців.

 

В умовах безпосередньої участі Збройних сил України у бойових діях це є найбільш раціональним рішенням, оскільки, для роботи в зоні проведення АТО, з квітня й до теперішнього часу на передовій та в місцях дислокації частин від ЦТРС залучаються виключно військові кореспонденти. Досвід роботи цих військовослужбовців дозволяє особистими силами виконувати завдання відеооператора, кореспондента. Про що свідчать численні сюжети військового телебачення із зони АТО, які транслюються на центральних телеканалах.

 

У штаті ЦТРС 25 цивільних працівників, у зв'язку з цим виникає проблема, коли 50% особового складу телестудії неможливо залучати до виконання своїх безпосередніх обов'язків в районі проведення АТО. Також третина цивільних працівників знаходиться на посадах сумісників, що передбачає їх трудову діяльність і в іншому місті. У цієї категорії працівників неможливо вимагати якісного виконання службових обов'язків, оскільки більшість із них не вважає роботу на ЦТРС основною. Ефективність роботи зазначених працівників украй низька. Частина з них відразу ж звільнилася, щойно зайшла мова про фінансову перевірку.

 

Також наразі для допомоги ЦТРС втілюється рішення залучити до роботи операторами й кореспондентами в зоні АТО мобілізованих професійних журналістів. Це такі відомі журналісти, наприклад, як Артем Шевченко («Еспресо»), Іван Кривий (ICTV), Кузаков Андрій (ТРК «Україна»), Журенко Владіслав («1+1»), Петро Білян («Еспресо»), Олександр Візгін (СТБ), Дмитро Двойченко («Еспресо») та інші.

 

- Чи планує МО набирати працівників на ці посади? Якщо так, яким чином це буде здійснено, адже військові виші України не готують офіцерського складу за таким фахом? Набиратимуть цивільних?

 

Більшість співробітників буде знову працевлаштовано в ЦТРС, вони майже повністю забезпечують потреби ЦТРС на сьогодні.

 

У новому штаті залишаються як військові, так і цивільні. Однак відсоток військових буде збільшено. Окрім цього, вивчається можливість державного замовлення відповідних спеціалістів з метою подальшого заміщення відповідних посад військовим спеціалістами.

 

- Чи передбачено реформою витрати на технічне оснащення Центральної телерадіостудії МО України?

 

На потреби ЦТРС щороку виділяли значні кошти. Питання в тому, куди їх витрачало колишнє керівництво. Як виявив аудит останніх двох років, виділені чималі суми витрачалися нераціонально. При цьому технічне оснащення не оновлювалось і не вдосконалювалося. Наразі питання технічного оснащення вирішується через волонтерів і донорів.

 

До речі, протягом 2014 року волонтери допомогли відомчим ЗМІ технічними засобами, але не всі ці матеріальні цінності були поставлені на облік і зараз є в наявності.

 

- Чи буде виплачено компенсації звільненим унаслідок оптимізації працівникам військових ЗМІ (33% особового складу)? В якому розмірі?

 

Всі законодавчі процедури цього процесу будуть чітко дотримані.

 

 

 

Вікторія Кушнір - помічник Міністра оборони відділу організаційно-аналітичного забезпечення патронатної служби апарату МО, кандидат наук із державного управління, (два університетських диплома), стаж роботи в силових структурах у підрозділах по зв'язках із громадськістю - більше 14 років. Була автором та ведучою телепрограм «Рикошет» (ТРК «Україна»), «Право на захист» (Перший національний). З посади начальника зв'язків із громадськістю МВС України в 2011 році була звільнена міністром Захарченко. Це був перший наказ «генерала» під час перебування на посаді. Жодних нарікань та інцидентів із журналістами ніколи не мала, доки не стала причетною до реформування відомчих ЗМІ в Міністерстві оборони. На посаду була запрошена Міністром оборони України Степаном Полтораком, який знав її за результатами роботи в Національній гвардії України. У жодному політичному скандалі чи конфлікті не була помічена. Тож вирішувати доцільність призначення свого помічника має міністр, як і давати оцінку її діяльності. Зі свого боку можу додати, що під час моєї консультаційної роботи в ІАЦ РНБО з червня по грудень 2014 року прес-служба Національної гвардії, яку очолювала Кушнір, була одною з найпрофесійніших серед прес-служб інших відомств.

 

Також призначення офіцера сектору інформаційного забезпечення управління преси та інформації МО України Яни Холодної (не має передбаченого посадою рівня військової освіти, не служила в армії, сумнів у тому, як отримала звання майора).

 

 

 

Яна Холодна, що потрапила також під вогонь необ'єктивної критики, має чудовий фаховий досвід роботи, два університетські дипломи з відзнакою (перша освіта -  філологічна, друга - Національна академія внутрішніх справ). Чотири роки очолювала телерадіостудію МВС та робила силами малочисельного колективу декілька телевізійних проектів, які мають у 2,2 рази більший рейтинг та індекс відношення рейтингу тайм-слоту до рейтингу передачі, ніж передачі ЦТРС. Користується повагою та має дружні зв'язки з журналістами-телевізійниками. І, чесно кажучи, я взагалі не розумію, навіщо директору телерадіостудїї мати рівень військової освіти? Здається, набагато важливіше - результат його діяльності у вигляді телевізійного продукту. Хоча звання майора міліції Яна отримала ще два роки тому, працюючи в МВС. Вища атестаційна комісія МОУ після перевірок та співбесід винесла рішення, що може присвоїти Яні військове звання майора.

 

Порівняльна таблиця рейтингів передач ЦТРС до і після залучення Яни Холодної в наступній таблиці. Рейтинг передачі виріс на 29%, при тому що рейтинг слоту впав на 5%. Тобто ефективність роботи Яни - більше 30%. І все це робиться ще на старому обладнанні.

 

 

 

А також питання про доцільність призначення помічника міністра оборони, підполковника Олексія Чорнобая (не є менеджером вищої ланки управління, спеціальність - «автомобілі та автомобільне господарство, організація ремонту»).

 

 

 

Олексій Чорнобай - помічник Міністра оборони, закінчив Академію внутрішніх військ із дипломом з відзнакою. Має військову спеціальність за фахом «організація, експлуатація та ремонт ракетного, артилерійського та стрілецького озброєння», підполковник. Зараз закінчує Національну академію Національної гвардії України та отримує диплом магістра оперативно-тактичного рівня. Протягом служби обіймає різні посади у силових відомствах у підрозділах по зв'язках із громадськістю. Очолював відповідні підрозділи в Національній гвардії України. За час служби показав себе авторитетним спеціалістом у фахових питаннях, пов'язаних зі спілкуванням із представниками ЗМІ, забезпеченням фото- й відеозйомки, монтажу телевізійних сюжетів. Учасник АТО. Працював із журналістами в зоні АТО, в тому числі, з відомим журналістом Сергієм Лойком («Лос-Анжелес таймс»).

 

- Чи готове Міністерство оборони створити пропоновану Юрієм Каріним експертну групу з реформування військових ЗМІ із залученням цивільних та військових журналістів і медіаменеджерів, а призначення на керівні посади у військових ЗМІ проводити відкрито, за результатами конкурсного відбору?

 

Експертна група з питань реалізації інформаційної політики відповідно до компетенції МОУ існує з початку літа 2014 року. В її роботі беруть участь провідні вітчизняні фахівці, вчені, представники ЗМІ.

 

Юрій Карін, на жаль, не є експертом в області телебачення. Його передачі не отримували відомих телевізійних нагород чи високих рейтингів. У зв'язку з цим ми більше довіряємо рекомендаціям відомих телеспеціалістів, яких ми запросили як експертів. Ми щоденно спілкуємося з директорами телеканалів, представниками міжнародних інформаційних агенцій, отримуємо коментарі та рекомендації. І вже працюємо над реформами та оновленням штату, забезпеченням технікою; запрошення до співпраці профільних журналістів розміщено на сайті Міністерства оборони. Що нам потрібно, то це додаткова техніка й професіонали, які будуть якісно виконувати свою роботу.

 

Наразі вже можна оцінити роботу зазначених осіб - за результатами підвищення деяких показників.

 

З початку грудня минулого року по кінець лютого поточного (три місяці), саме в той період, коли до прес-служби Міністерство оборони України прийшли зазначені люди, порівняно з аналогічними періодом (вересень - листопад) зріс показник відвідування офіційного веб-порталу Міноборони на 550 тисяч (складає 1,3 млн). Також збільшилися в 3-5 разів показники, що стосуються переходів за посиланнями та переходів із пошукових систем (180 тис. та 140 тис. відповідно).

 

Організовано щоденні брифінги прес-служби Міноборони та Генерального штабу, що значно збільшило насичення інформаційного простору повідомленнями про діяльність Збройних сил України.

 

Введена, погоджена з іншими силовими службами система прес-карт для журналістів, що працюють у зоні АТО. Це дозволяє журналістам скоріше ідентифікуватися та проходити блокпости. На сьогодні видано майже 1500 таких прес-карт.

 

Тож реформи у прес-службі Міноборони тривають і вже доводять свою ефективність.

 

Фото надані Тетяною Поповою

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7472
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
читатель
3340 дн. тому
Кушнир, кстати, во время майдана работала в прес-службе тогда еще внутренних войск. Ее задачей было рассказывать как мальчики геройски отбиваются от нелюдов-майдановцев. Прес-службы всех ведомств сейчас почистили от прислужников Захарченко, каким боком эти барышни опять пристоились? Глядишь скоро и бывший прес-секретарь Захарченка Бурлаков где-то в новой власти выплывет. Печально все это.
читатель
3340 дн. тому
Так все красиво написано про барышень - Кушнир и Холодную. Только вот не указано, что Кушнир в Мвд появилась благодаря Могилеву, она ее в столицу притащил. Холодная работала в команде Захарченка - именно под ее руководством телестудия выдавала журналистам ролики о том как "бьют бедных беркутят", во времена майдана она вешала на станичке картиночки в поддержку этих уродов. Ясное дело, что при новом министре ее с прес-службы убрали. И что мы видим? Обе мадам неплохо устроились и при этой власти. Говно не тонет!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду