#Euromaidan — на поличку

#Euromaidan — на поличку

11 Листопада 2014
8616
11 Листопада 2014
09:50

#Euromaidan — на поличку

8616
У Києві презентували першу двомовну книгу про революцію #Euromaidan — History In The Making, яка вийшла спільними зусиллями видавництва «Основи» і культурних менеджерів Катерини Тейлор та Володимира Кадигроба
#Euromaidan — на поличку
#Euromaidan — на поличку

Нове документальне видання обсягом 300 сторінок із близько 200 фотографіями презентували 7 листопада в Національному художньому музеї України. Йдучи з Хрещатика до музею по вулиці Грушевського, не можна було не згадати про активні епізоди протесту, які відбувалися саме тут майже рік тому. Вже за пару кроків - за дверима музею - разючі фотографії 47 українських фотографів, серед яких і визнані метри, і менш відомі імена, сповна нагадали кожному відвідувачу, що Україна пережила минулою зимою.

 

 

Вхід на презентацію - з революційної вулиці Грушевського

 

 

До початку журналісти встигли погортати книжку

 

Презентацію книги #Euromaidan - History In The Making і виставку фотографій для преси відкрили директор видавництва «Основи» Дана Павличко та головний редактор книги Гліб Гусєв («Esquire Украина»).

 

 

Дана Павличко та Гліб Гусєв

 

«Я пам'ятаю момент у грудні минулого року, коли ми з Володимиром Кадигробом ішли на Майдан і він сказав, що треба зробити книжку про все це - те, що ми бачимо навколо. Це треба бачити людям, в тому числі іноземцям. І ми одразу ж сіли за роботу, тож ця книга створювалася в процесі всього, що переживала Україна в останні 11 місяців», - розповіла Дана Павличко.

 

«Над цим проектом працювало більше двох десятків людей. Насамперед автор ідеї Володимир Кадигороб і менеджер Катерина Тейлор вирішили, що все це треба лишити для пам'яті. Бо навіть найяскравіші відчуття і спогади стираються», - додав Гліб Гусєв.

 

 

Дана Павличко зазначила також, що співпрацю її видавництва з культурними менеджерами стала унікальним досвідом. «Завдяки цьому нам вдалося підійти до створення книги з двох різних фундаментальних сторін», - сказала вона.

 

У книзі #Euromaidan - History In The Making - насамперед фотографії. Серед них є й дуже відомі кадри, що стали свого роду «візитівками» трьох місяців революції, є й кадри, що досі ніде не публікувалися.

 

«В інтернеті виникло багато чудових проектів про Євромайдан, але книжка - це щось, що не вмре, що дуже приємно взяти з полиці і погортати - самому, з друзями чи дітьми, і згадати, яким був Київ в цей час. Це не порівняти з тим, що на екрані» - вважає пані Павличко.

 


На суперобкладинці - фото Євгена Нікіфорова. «Ми хотіли винести на обкладинку якесь філософське зображення, яке відображатиме людську сторону Майдану. Люди розбирали бруківку і це, на мій погляд, найцікавіший і найважливіший символ Євромайдану», - вважає Дана Павличко.

 

 

Перше фото на розвороті - відомий кадр Дениса Діденка «На вершині революції в Києві», знятий під час протистоянь на вулиці Грушевського.

 

Творці проекту отримали листи з фотографіями від близько 600 фотографів, а це майже 200 тисяч фотографій, з яких потрібно було вибрати 200 штук. Як розповів Гліб Гусєв, процес відбору тривав півроку і був доволі непростим.

 

 

«Ми запрошували надсилати фото всіх охочих і самі писали фотографам, чиї кадри нам запам'яталися. Ми отримали цілий океан фотографій, який декілька людей із редколегії просіяли крізь сито, потім з запеклими суперечками відбирали по 5-6 знімків на кожний пункт, а пізніше нам присилали нові фото, і ми мусили знову зіставляти і вибирати, листуючись сотнями імейлів... Проте те, що ввійшло в книгу, на мою думку, дає дуже повну картину: і подієву, і мистецьку», - розповів редактор.

 

За словами творців книжки, вони від початку поставили на меті створити видання зі світлинами українських фотографів, хоча на Євромайдані знімало багато іноземних фоторепортерів. «Ми хотіли показати знімки наших фотографів, які буквально жили на барикадах Майдану, і нерідко водночас були у перших рядах протестувальників», - зазначив Гліб Гусєв.

 

 

Головний редактор із результатом тривалої праці

 

Кадри для книги редколегія відбирала на свій смак, не залучаючи професійних фотографів. До видання увійшли фотографії відомих фотожурналістів, зокрема, Сергія Долженка, Гліба Гаранича, Єфрема Лукацького, Олександра Чекменьова, Макса Левіна, Дмитра Ларіна, Євгенія Малолєтки та інших.

 

 

Фотографи Сергій Долженко (шеф українського відділення EPA - European Pressphoto Agency) та Євген Малолєтка (УНІАН)

 

Текстове наповнення книги також було передано в надійні руки. До видання увійшли тексти відомого українського історика Ярослава Грицака та філософа Тараса Лютого, які досліджували феномен і міфологію Євромайдану.

 

 

Катерина Сергацкова й Тарас Лютий

 

«Стаття Ярослава Грицака - це найкраще, що я читав про Майдан як історичний феномен», - вважає пан Гусєв. А Дана Павличко закликала звернути увагу на текст філософа Тараса Лютого про міфи майдану, які, за її словами, «були створені як учасниками, так і іноземцями, зокрема росіянами».

 

У книзі також є хроніка протистояння в центрі Києва починаючи з 21 листопада, коли журналіст Мустафа Найєм закликав небайдужих виходити на Майдан із протестом проти призупинення процесу підготування підписання Угоди асоціації України з ЄС Віктором Януковичем і до 22 лютого, коли екс-президент втік.

 

 

«Ініціатора» виходу на Майдан Мустафу Найєма вмовили підписати книгу про революцію

 

Відома журналістка Катерина Сергацкова написала тексти з розділу «Явища» для цієї книги. До явищ Майдану ввійшли, зокрема, «Кухня», «Журналісти», «Культура», «Медики», «Беркут», «Предмети» на інші. «Я дуже радий, що Катя - один із найкращих воєнних журналістів, погодилася написати для нас ці тексти вже постфактум, коли вона працювала над висвітленням конфлікту на сході України», - сказав Гліб Гусєв.

 

 

Журналіст Hromadske.tv Сергій Грішин, авторка одного з розділів книги Катерина Сергацкова та новообраний депутат Мустафа Найєм

 

Видання містить також карту протистоянь дослідника Дмитра Вортмана, який намалював її орієнтуючись не на повідомлення у ЗМІ, а обходячи барикаду за барикадою наприкінці січня.

 

Двомовний, українсько-англійський, формат книги, обумовлений тим, що видання орієнтоване значною мірою на іноземну аудиторію. «Ця книга створена не лише для того, щоб ми пам'ятали про три місяці революційного життя, але й аби пояснити іноземному читачу, що це був за світ - Майдан. Там були не лише сутички, а й багато іншого. Там були дуже різні люди. Ми намагалися якнайповніше передати в цьому виданні за допомогою текстів та фото наш погляд на те, як це було», - зазначила Дана Павличко.

 

В першу чергу після презентації, організатори пообіцяли адресно надсилати книгу #Euromaidan - History In The Making дипломатичним місіям в Україні і за кордоном, фондами та музеям.

 

 

Упорядник Катерина Тейлор і Посол Австрії Вольф Дітріх Хайм

 

Однією з проблем у роботі над книгою пані Павличко назвала дотримання об'єктивності. «Як бути об'єктивними у книжці про три місяці, де ти був кожен день? Але ми старалися. Нас дуже надихали талановиті фото, які ми переглядали щодня. Тож зараз, коли книга нарешті виходить, я маю складні почуття: суміш щастя і болю. З одного боку, радієш, що ми це зробили, з іншого - щось складне сталося в нашому житті, що нас змінило, тож наша книга - й про зміни в історії», - вважає вона.

 

Вже цього тижня всі охочі зможуть придбати книгу в основних мережах книгарень в Україні, а також через сайт Euromaidanbook.com та видавництво «Основи». Тираж видання склав 5 тисяч примірників. Книга коштуватиме 350-400 гривень.

 

Пані Павличко також зазначила, що це не прибутковий проект. Його допомогли організувати спонсори та меценати. «Багато людей допомогти створити цю книжку. Це дуже складний у виконані проект, і він відбувся саме завдяки їм, їхній вірі в нашу справу», - сказала вона.

 

 

Андрій Пишний - голова правління «Ощадбанку», який підтримав ідею створення книги

 

Під час презентації посеред зали, на огородженому постаменті були викладені примірники книги #Euromaidan - History In The Making, які всі охочі могли купити в рамках благодійної програми «Леви своїх не лишають», яку проводить Національний художній музей України та Український центр розвитку музейної справи. Благодійні внески (від 300 гривень за один примірник книги) організатори віддадуть на допомогу пораненим військовим, а також відбудову музеїв у містах, де відбувалася АТО. Буквально за годину скринька наповнилася грошима, а книг майже не залишилося.

 

 

Книжки для гостей заходу, гроші від яких організатори передадуть на благодійність

 

 

Наприкінці вечора лишилося лише п'ять «благодійних» книжок

 

По завершенні презентації для журналістів, залу з фотографіями заповнили всі охочі - місця катастрофічно бракувало. На презентацію завітали відомі журналісти та культурні діячі, а також чимало фотографів. Хтось розглядав насамперед фото, хтось - саме видання. У натовпі «Детектор медіа» вдалося розпитати про враження від книги двох фотографів, чиї кадри також потрапили в #Euromaidan - History In The Making.

 

Фотографії Андрія Кравченка неодноразово включалися в інші книги про Майдан, брали участь у виставках - і в Україні, і за кордоном. До цієї книги увійшов, зокрема, його кадр із народного віча у грудні.

 

«Я тобі чесну скажу, організувати більше 40 фотографів - це величезні зусилля, які навіть можна порівняти з тими, які фотограф витрачає, щоб усе це зняти. Я не знав про цей проект, це організатори на мене вийшли і запропонували прислати фото. Я дав лінк на свої роботи з Майдану і вони вибрали декілька кадрів. Я радий, що організатори за це взялися, і вдячний їм. Бо це насамперед історія, що залишиться для наших дітей. Хочу відзначити і оформлення книги - тут все просто і зрозуміло, супер!» - каже фотограф.

 

 

Андрій Кравченко про оформлення книги: «Супер!»

 

Натомість воєнний фотожурналіст Єфрем Лукацький, штатний кореспондент Assosiated Press, помітив у книзі суттєвий недолік: «Ну от ви відкриваєте книжку і що бачите? Чудові фотографії, так? Але є одне запитання - а що це таке на них, а де це, а коли? Під документальною фотографією обов'язково має йти текст-пояснення (так званий caption. - ТК.) Це я знаю, що цей кадр зроблено на вулиці Банковій, бо я там був, а іноземець може не зрозуміти навіть, чи це Київ, чи Дебальцеве. Я про це їм казав, коли робився макет, але зміни так і не було внесено. Я вважаю, що це дуже важливо для книги, яка є документальною, на відміну від арт-проекту. Хоча маю сказати, що книга дуже гарна, чудова якість друку. Такі книжки обов'язково потрібні - це задокументоване життя».

 

 

Кореспондент Assоsiated Press Єфрем Лукацький

 

До книги увійшло шість фотографій Єфрема Лукацького, які організатори придбали в інформагентства Assosiated Press за, як зазначив фотограф, «досить серйозні гроші».

 

Підписи справді є не під кожною фотографією, а щоб дізнатися авторів великих фотографій на цілий розворот книги, потрібно зазирати у вихідні дані.

 

Репортерка Катерина Сергацкова розповіла, що писала тексти розділу «Явища» вже під час початку конфлікту на сході України. «Як людині, мені було непросто повертатися до цих спогадів, як журналісту - легко, бо я пам'ятаю всі деталі. Треба було багато чого переосмислити. Подумки я так чи інакше порівнювала війну, яка в нас уже була на той час, із подіями Майдану, і Майдан здавався просто "квіточками", світлою й радісною подією, на відміну від АТО. Але зараз, ближче до річниці революції, я і деякі мої знайомі вже відчуваємо, що скучили за атмосферою Майдану, нам його вже не вистачає. Тепер ми відчуватимемо це кожної осені, мабуть», - зазначила журналістка.

 

 

Катерина Сергацкова має ідеї книг і про АТО

 

Катерина - росіянка, тож писала свої тексти російською мовою. Але потім перекладала українською - власними силами. «Детектор медіа» запитала Катерину, чи думала вона вже про «Явища» АТО і подібну книгу про події на Донбасі. «Я думаю, така книга про події на сході неможлива. Книг про це, безперечно, буде багато, але такої, де все було б настільки впорядковано, не уявляю. Я планую писати про війну, але в більш блогерському ключі», - сказала вона.

 

Надзвичайний і Повноважний посол Австрії в Україні Вольф Дітріх Хайм розповів, що виставка фотографій, які ввійшли до видання, незабаром поїде до Відня. «Я працюю в Україні вже чотири роки, був тут і під час зимових подій. Досі багато австрійців не розуміють, що зараз відбувається в Україні. Інформації про це достатньо, але її велика частина викривлена. Війна за гідність в Україні продовжується, і дуже важливо, щоби публікувалася правдива і повна інформація про її хід, і я думаю, що таке поєднання виставки і книги цьому сприяє. Ми дуже раді підтримати це проект», - сказав пан Хайм.

 

 

Автор ідеї книги Володимир Кадигроб і Посол Австрії Вольф Дітріх Хайм

 

Проект #Euromaidan - History In The Making вражає поєднанням вартісного текстового змісту, різноплановістю фотографічного контенту та якісною поліграфією. А ще вся книга пронизана присвятою, яка зазначена на першій сторінці - «Усім, хто вірив». Тож кожному небайдужому до перетворень, які переживає Україна, вона сподобається.

 

 

Журналістка Hromadske.tv Настя Станко (у центрі)

 

 

Гості презентації

 

 

Фото Максима Лісового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8616
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду