У політиків проблеми з сексом

18 Червня 2011
41728

У політиків проблеми з сексом

41728
Чому Закон «Про захист суспільної моралі» ще довго і нудно оберігатиме цнотливість українців? Відповідь на це питання дає фільм «Сексуальні війни» з циклу «Брама часу» на «Інтері»
У політиків проблеми з сексом

Той, у кого все в порядку в ліжку, тобто зі статевим життям, в політику не піде ніколи. Подібний висновок напрошується після перегляду фільму «Сексуальні війни» з циклу «Брама часу», який є продуктом власного виробництва «Інтера».

 

Фільм був показаний у ефірі каналу 15 червня о 23.45. На мою превелику радість, чи не кожен його кадр порушує так званий «Закон про суспільну мораль». Нагадаю, саме на підставі цього документу, просунутого до парламенту лідером моральних українців Леонідом Черновецьким, поки що працює Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі (НЕК) - досі не ліквідована, хоча свідома частина нашого суспільства вже встигла порадіти, справивши по цьому, вибачте на слові, органу символічні поминки.

 

Відомство Василя Костицького ваш автор тут згадує не даремно. Не знаю, чи узгоджувала програмна служба «Інтеру» свої плани з громадськими активістами, які доводять абсурдність існування закону «Про захист суспільної моралі» в країні, де міністр освіти - ксенофоб Табачник. Але якщо це збіг обставин, то дуже символічний. Адже саме вранці 15 червня громадські активісти принесли під Адміністрацію голови нашої держави зразки продукції, котра має мистецьку цінність, але яку українські закони можуть прирівняти до порнографії. А під кінець того ж дня, майже відразу після місячного затемнення, «Інтер», який вважається одним із провладних каналів, запропонував абсолютно ліберальний як за змістовим, так і за візуальним наповненням 45-хвилинний фільм. В ньому, зокрема, є фрагменти сцен злягання, котрі при бажанні можуть бути трактовані як поширення порнографії, проскакують плани оголених жіночих грудей, та й взагалі слово «секс» використано в самій назві продукту, призначеного для публічної демонстрації.

 

Зарано говорити про нову хвилю сексуальної революції в Україні. Так само не варто тішити себе ілюзіями: ось вранці активісти протестували, а під вечір ми разом із здоровим глуздом перемогли. Навіть попри те, що на ранок 16 червня кілька українських FM-станцій присвятили значну кількість ранкового ефіру обговоренню згаданої акції і питанню про те, варто чи не варто в Україні займатися сексом і що за це буде, закон «Про захист суспільної моралі» ще довго лишатиметься підставою для роботи структур на кшталт НЕК.

 

Чому? Відповідь, як не парадоксально, дає стрічка «Сексуальні війни». Хоча вона не є чимось ексклюзивним - лише одним із фільмів певного документального циклу: нагадаю, що «Брама часу» з Дмитром Овєчкіним почала виходити із вересня 2010 року спочатку на К1, потім - на «Інтері». За цей час тут встигли поговорити про гепатогенні зони, таємні ордени, міста-привиди, машину часу - словом, про вічні телевізійні теми, до яких у тому чи іншому вигляді повертаються українські теледокументалісти з сезону в сезон. Проте аналіз впливу сексуальних стосунків на розвиток суспільств та цивілізацій, нехай навіть у такому тематичному конвеєрі, все одно виглядає на користь сексуальних стосунків як утілення всього позитивного, що є в людині, та закріплення позитиву в індивідуальній манері поведінки кожного з нас.

 

Звісно, на початку «Сексуальних війн» не обійшлося без ньюзмейкерш із руху Femen: Інна Шевченко (не плутати з легендарною Шевою - Олександрою Шевченко, хоча дівчата таки схожі) заявляє про вимушеність жінок вести визвольну боротьбу за свої права, бо мужчини вже загралися, треба поставити їх на місце. Їй заперечує сімейний психолог Інна Кононова - виявляється, жінок ніхто не обмежує в їхніх правах, у них цих прав навіть забагато, рятувати треба чоловіків, котрі не можуть проявити свої кращі якості, не ризикуючи при цьому бути звинуваченими в сексуальних домаганнях. Вона переконана: жінки самі хочуть, аби чоловіки домінували в суспільстві, просто слід розділити суспільну та сексуальну домінанти. Тобто, говорячи спрощено, хочеш стабільних сексуальних стосунків - доведи, що вмієш працювати і заробляти гроші, не принижуючи при цьому нікого та не користуючись своїм службовим становищем.

 

Ну, а історик Василь Куртяк взагалі називає феміністок гермафродитами, жінками, які трохи не в собі, та нагадує: активісти феміністичного руху, суфражистки, котрі стояли у його витоків, - агресивні незаміжні освічені жінки. До того ж схильні до насильства. Є серед них і терористки - чого варта хоча б Віра Засулич...

 

Ось із цього місця я почав уважніше слухати, про що говорить диктор за кадром. Якщо відкинути спірний постулат, що саме християнство ввело поняття гріха стосовно сексу і, таким чином, саме християнські цінності заперечують радощі сексу, як твердять присутні в фільмі езотерики, виокремлюється прямий зв'язок між притлумленою сексуальною енергією та диктаторськими режимами й авторитарним методом керування. До якого, зокрема, тяжіє Партія регіонів, а деякі її спікери - такі, наприклад, як Василь Кисельов, - не приховують цього. Не все добре з сексом було у Леніна, Сталіна, Муссоліні, Гітлера, перелік можна продовжити. Нема політичних діячів, навіть перших осіб нашої країни, хто міг би похвалитися гармонією в інтимному житті. Навіть багатодітний Ющенко, який виніс на Майдан своє немовля, був, є і залишається консерватором - саме при ньому НЕК активізував свою діяльність до таких абсурдних масштабів, що навіть кардинал Любомир Гузар змушений був дати зауваження на адресу цієї комісії, хоча за рік чомусь дещо змінив свою думку.

 

Не маючи задоволення від сексу, його отримують від насильства. Не дістаючи оргазму природним шляхом, його дістають неприродним - від членства в партіях, катуванні беззахисних співвітчизників в міліції, розганянні мирних демонстрацій тощо. Зрештою, закритість діючої влади - теж задоволення. Таке саме, як і демагогія, взята ще з радянських часів. Про них у «Сексуальних війнах» теж згадується: дідів-комуністів, котрі засіли у владі до смерті, навіть не збираючись на пенсію, зовсім не цікавив секс. Ба більше: він у Радянському Союзі заборонявся під виглядом боротьби зі згубним впливом Заходу.

 

Проте боротьба з усім, що має в основі сексуальну складову, хоч тоді, хоч тепер базується лише на одному: запереченні недоступних цінностей. 

 

Попри вінегрет істин та тверджень, котрі суперечать, як того вимагає формат, одне одному, у «Сексуальних війнах» лейтмотивом звучить бітлівське «Аll you need is love», і ніхто зі спікерів не закликає насильно саджати дітей біля екранів, коли там показують щось «про це» або «Пилку». І всі цінності, про які різними словами говорять експерти, коментуючи задану тему, політикам, погодьтеся, не доступні. Може, саме через не скасований «моральний» закон у нас усе не так...

 

На фото - кадр з фільму «Сексуальні війни», http://inter.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
41728
Коментарі
18
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кокотюха
4715 дн. тому
досвідчених у чому?
Той, що прагне правди
4715 дн. тому
О-о-о, пане Андрію Кокотюха - дописатися до того, що назвати себе коханого "здоровим у моральному плані", це як мінімум не скромно, а як максимум - цинічно і ненормально... Андрію, краще почитай Євангелію та помолись - і тебе попустить... Там, у Святому письмі ти знайдеш гармонію та спокій для душі. Моя порада - відверта і без злоби... А Комісія захисту суспільної моралі потрібна нашому суспільству!!! тільки сам Закон про мораль треба ухвалити у новій редакції, де розширити громадський контроль та реальні повноваження Комісії. Це моя власна думка... і думка багатьох досвідчених людей. Це - зрештою світовий досвід.
кокотюха
4715 дн. тому
Ви помиляєтесь, анонімний, добре хоч даєте собі право на помилку: костицький - такий самий депутат, як і решта. Нема порядних і моральних народних депутатів,бо політика і мораль - речі несумісні (хіба комуністична - теж була мораль, вчили в школі такий предмет?) У мене теж журналістська діяльність, але я не ховаюся за псевдонімами. Опонент - це той, хто знає прізвище опонента, а я не певен, що костицький моє прізвище знає, та й не для нього я все це пишу (не коменти маю на увазі). Нарешті, будь-які мої аргументи чи аргументи інших здорових у моральному плані людей, хто не вважає за доцільне існування в аморальній державі моральної комісії, такі,як ви, сприйматимуть жалюгідними. Добре,що хоч помічаєте мою стриманість - це я про "ось-ось". Стриманість - як раз чеснота сильних, а не боротьба з ліфчіками на зовнішній рекламі.
Газетний
4715 дн. тому
В. Костецький, як що не помиляюся, з категорії тих перших демократичних депутатів (очевидно мажоритарників), які суттєво відрізнялися від нинішніх, обраний на Зах. Україні, де, як відомо, люди прискіпливіше ніж де-ін-де визначають хто є хто. А він таки авторитет, вболіває за доручену справу. І зовсім не має значення (у даному випадку), що він не літератор, мистецтвознавець і т. д. Це ж зрозуміло будь кому, тільки не його заядливому опоненту. Треба визнати,пане Кокотюхо, що маєте якесь хворобливе несприйняття цього чоловіка і знову ж подаєте нікудишні (ні у пліт, ні у ворота) аргументи. При чому вже починаєте ледь не хамити. Мій псевдонім пов"язаний з видом журн. діяльності, а у "Правозахисника.." є щось своє. Не забувайте, що хамство до якого ви ось-ось вдасьтеся "удєл слабих".
кокотюха
4715 дн. тому
Не кожен юрист лізе туди, де він некомпетентний. А саме - в сферу культури, мистецтва, інтелектуальної продукції (не плутати з порушенням аворського права в цій сфері). Те, що він був депутатом, його не прикрашає, а навпаки - тільки доводить непорядність, нікчемність та некомпетентність: у нас депутати і політики такими є, а президент і тобачнег - взагалі втілення моральности, напевне. Так само, як і черновецький, який це закон пропхав. Звісно, для газетних правозахисників із діжок і це все - не аргументи. Але політики в нас - не моральні авторитети. Нехай костицький захищає мораль на громадських засадах.
Газетний
4715 дн. тому
Слабенько, Кокотюхо, слабенько. Немає гідної аргументації. Один писк. Василь Костицький загальновідомий юрист, доктор наук, професор (справжній), колишній депутат ВР. А ти пишучи його прізвище та ім"я (вперто) з малої букви тільки засвідчуєш свою нікчемність. Ех, письменнику... Прикро за таких...
кокотюха
4715 дн. тому
Доводити щось анонімним правозахисникам навіть підписуючись - напевне(ні, точно) тупо. Бо можна вважати їх чимось на кшталт штірліца - той подавався як збірний образ радянського розвідника, а цей - збірний образ українського провокатора. Тому не варто тут, у коментах, писати часинами ще один-два тексти, оперуючи фактами: все одно їх обізвуть перекрученими. Скажімо, в у Фредеріка Дюренматта роман "Правосуддя!", побудований ось на чому: убивця скоїв злочин на очах у свідків, а потім каже - мою невинність, а також те, що злочин скоїв інший, можна довести, якщо припустити - мене там не було і ніхто мене не бачив. Далі пояснювати? У нацкомморі працюють некомпетентні люди без базової освіти, інакше б їхні прізвища, крім костицького, уже були б оприлюднені: типу, хто ж ці люди, які забороняють нам колупатися в носі, а тобачнегу не забороняють нічого, аліні гросу - теж, а її батьків навіть не існує для комісії. Все, що входить у поняття "Культура", не підлягає жодній експертизі, це може бути або якісний, або неякісний зразок,і тут потрібні визначати мистецтвознавці, культурологи і споживачі, а не далекий від культури василь костицький. Ну, і так далі.
Правозахисник у діжці
4716 дн. тому
А що пан Кокотюха - священна корова, що його не маю право звинуватити в брехні, коли це очевидно. А те, що він систематично перекручує факти, підміняє поняття, тенденційно викладає суть проблеми, не намагаючись вивчити ситуацію трохи глибше, ніж просто емоції - наводить на думку, що він виконує чиєсь замовлення і маніпулює свідомістю читачів. Адже Комісія дійсно опосередковано всеж-таки, працюючи в межах чинного законодавства, обмежила величезні статки-прибутки того антисоціального капіталу, який робить своє багатство на пропагуванні культу насильства, фашизма, порнографії, ксенофобії тощо. І за це Комісії - величезний респект!!! Тримайтесь хлопці - відступати нема куди, позаду Київ!!!
Правозахисник у діжці
4716 дн. тому
Вкотре, пане А.Кокотюха, ви довели свою необ"єктивність та упередженність. Будь-який читач, якщо прочитає інтерв"ю видатного кардинала Блаженнійшого Гузара, посилання на яке ви наводите, зрозуміє, що предстоятель УГКЦ ні в якому разі не засуджував діяльність НЕК із захисту суспільної моралі, а навпаки: "Не знаю, сколько власти есть у этой комиссии, но как государственная институция она обязана обращать внимание на то, что с моральной точки зрения может быть вредным для государства, для общества." А далі вельми шанований мною першоієрарх застерігає, щоб Комісія не уподоблалася до середньовічної інквізиції. Справа в іншому, що в самому питанні кореспондента міститься некоректне висловлення, оскільки ніколи Комісія не зоборонила жодну книжку чи мультфільм. Інша річ, що із 400-от серій "Симпсонів", в одній серії, відеозапис якої до Комісії надіслали стурбовані батьки, дійсно містились речі, публічний показ чи виголошення яких, заборонену чинними законами. І Комісія не могла це не зазначити в своєму висновку. А правом щось забороняти відповідно до законодавства України Комісія не наділена.
Олена Коркодим
4716 дн. тому
Правозахисник, вилазьте з діжки. Бо ж у читачів може скластися враження, що Ви у подобі упоротого Діогена взялися представляти інтереси НЕК, а отже робите Комісії ведмежу послугу. Позаяк не схоже, щоб "цілком адекватні сучасні та високоосвічені люди (а не ретрогради)" могли собі дозволити такий тон у спілкуванні з журналістами, беручи на себе "місію заборони цензури, верховенство права та невтручання у редакційну політику ЗМІ". Вилазьте, шановний! Справді цікаво, хто це звинуватив Андрія Кокотюху у "брехні та маніпуляції свідомістю".
кокотюха
4716 дн. тому
щойно нацкоммор стане приватною ініціативою та буде працювати за гроші іноземних грантів, кокотюха та інші несвідомі забудуть про її існування. допоки вона тягне мільйони з бюджету... хай би ці бабки банально крали, було б чесніше. а ще краще: вивести сексуальну сферу з компетенції костицького і компанії. тоді справді лишиться образа національної гідності, і доведеться костицькому таки боротися з гомосексуалістом тобачнегом. cтосовно Блаженнішого Гузара - загальновідомо, що він підтримав мораль, а не комісію, яка не має нічого спільного з мораллю.
В"ячеслав К.
4716 дн. тому
Як в народі кажуть: ти йому про образи, а він про гарбузи. Отак можна витлумачити дискусиційний момент Кокотюхи і "Правозахисника..." Тут йдеться про інше і не треба робити підміни, акцентувати на безпритульних і Табачнику. Попри різні підходи Кардинал Гузар все таки подав свій голос на захист Комісії. Це -- загальновідомо. Очевидно члени цієї Комісії недооцінюють творчість Кокотюхи і тому весь "сир-бор". Тому він "домахується" до неї, а може причина в іншому, про що написав один з дописувачів.
кокотюха
4717 дн. тому
на тривалу затяжну істерику анонімного правозахисника, який сидить у діжці з... як би це моральніше висловитися... дам лише дві дуже конкретні відповіді, аби довести всю його... як би це цензурніше сказати... 1. Шанований мною кардинал Гузар засудив діяльність коміії з моралі 2 липня 2009 року. Ось посилання http://lb.ua/news/2009/07/02/1957_Kardinal_Lyubomir_Guzar_Komissi.html. 2. Комісія з моралі не засудила 13 лютого 2009 року публічну демонстрацію неповнолітньою Аліною Гросу кліпу, де вона зображає з себе садомазо-діву, а працівники цієї комісії не читають книжок, які визнані класикою світової літератури. Колись я публічно запевнив костицького: якщо з перліку, поданого в збірнику "100 заборонених книжок" він або його підлеглі прочитали хоча б 5,я візьму свої слова назад. Там працюють некомпетентні люди, які чомусь приділяють хворобливу увагу сексу, але закривають очі на безпритульних і не засуджують діяльність табачника.
Правозахисник у діжці
4717 дн. тому
А щодо діяльності Комісії з моралі... За браком місця спростую лише деякі брехливі твердження статті Кокотюхи та задля ліквідації його безграмотності повідомляю: 1.Ніяка комісія ніколи нікому не забороняла кохатися. В Комісії з моралі працюють цілком адекватні сучасні та високоосвічені люди (а не ретрогради), які ніколи не прагнули втручатися в особисте життя людей. Про це на кожному кроці говорить пан Костицький. 2.Висвітлювана у статті передача із циклу "Брама часу" зовсім не суперечить Закону "Про мораль", оскільки не містить порнографії та демонструвалася пізно увечорі о 23.45 год. 3.Блаженнійший Кардинал Гузар ніколи не висловлював зауваження, а навпаки палко підтримував Комісію, ба навіть звертався до Президента України Януковича зберегти Комісію з моралі. 3.Лейтмотивом всієї діяльності Комісії є заборона цензури, верховенство права та невтручання у редакційну політику ЗМІ, про це весь час говорить професор права пан Костицький. Це лише невелика дещиця тих перекручувань, які собі весь час дозволяє Кокотюха. Андрію, письменник чи публіцист повинен нести правду в люди, а не брехню і маніпуляцію їх свідомостю!!!
Правозахисник у діжці
4717 дн. тому
Наскільки пан Кокотюха політично заангажований видно пересічному обивателю... Пан Кокотюха, досить лити воду на млин Ю.Тимошенко та начебто звинувачувати "чинний злочинний режим" у всіх гріхах. Всі люди ще добре памя"тають, як через Печерський суд Ю.Тимошенко намагалась і доречі спромоглася, заборонити засобам масової інформації критикувати її уряд. Всі українці також ще пам"ятають, який наскрізь тоталітарний проект Конституції, зроблений під себе, намагалась просунути в парламенті Ю.Тимошенко. Всі, хто колись працював поруч з нею відзначають її самовпевнений, а головне - авторитарний, стиль управління і навіть спілкування з підлеглими... Так що, майте совість п.Кокотюха бути хоть трошки об"єктивним, коли ви себе уважаєте письменником...
Правозахисник у діжці
4717 дн. тому
Згоден із Zapadna... Ця стаття Кокотюхи - суцільна брехня і перекручування фактів. Тільки не знаю, чи це Кокотюха робить свідомо чи у нього дійсно не вистачає розуму та інформації справедливо розібратися у діяльності Української Комісії з моралі. Пане Кокотюха, ваша неадекватна упереджена та хвороблива позиція щодо Української Комісії з моралі - вже всім набридла... Можливо, це дійсно вже ваш діагноз. А можливо ви просто подло відпрацьовуєте гроші тих сил, які прагнуть знищити нашу рідну Україну - і духовно знищити, а значить і економічно... Отямтесь, пане Кокотюха!!!
Zapadna
4717 дн. тому
Іноді читаєш матеріали цього автора і радієш. А оце він накинувся на цю комісію і не розумію чим вона йому заваджає. Здається навпаки -- вона вкрай потрібна щоб вже геть ми морально не підупали. Враження, що той Кокотюха або не адекват, або нетрадиційної орієнтації, тобто голубий. Ну і хай би собі був. Але для чого наїжджати на Костицького і цю комісію?
kumy2007@ukr.net
4718 дн. тому
Cо статьей согласен 50 на 50. Кто хочет составить свое собственное мнение и о фильме, и о проблеме сексуальных войн, смотрите этот фильм онлайн на сайте "Интера" http://inter.ua/uk/video/program/brama/2011/06/16/sexual_wars
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду