Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 листопада 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 листопада 2023 року

11 Листопада 2023
296
11 Листопада 2023
16:40

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 листопада 2023 року

296
Оборона Авдіївки, удар росіян по цивільному судну, рекомендації Єврокомісії, «вибори» в Білорусі.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 листопада 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 листопада 2023 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «Інтер», «1+1» 

У блоці каналу «FreeДом» правозахисник Галим Агелеуов запевнив, що Казахстан, попри економічний тиск з боку Росії, дотримуватиметься обмежень, які увійдуть до 12-го пакету антиросійських санкцій Євросоюзу. Водночас взяти під контроль лазівки, завдяки яким Росії вдається обходити санкції, непросто, адже спільний кордон дуже довгий.  

Фактчекер «Stopfake» Олександр Замковий розповів, що в Латинській Америці Москва поширює фейки про Україну не лише в соцмережах, але й через російське телебаченні, яке там, на відміну від Євросоюзу, мовить без обмежень. «Можливо, якби ми просували там свої медіа, на них би звертали увагу, читали, посилалися… Необхідно формувати нове бачення України в Латинській Америці», — зауважив гість. Ведуча Лейла Мамедова своєю чергою повідомила, що колеги з UATV кілька тижнів тому запустили платформу іспанською мовою, де «є вся важлива інформація», і докладно пояснила, як цю платформу знайти і підписатися.   

Головний редактор видання «Білоруська правда» Ілля Добротвор коментував інформацію про те, що Лукашенко готується до перших після масових протестів 2020 року виборів. На думку гостя, після 2020 року говорити про якісь вибори в Білорусі смішно. Суттєві зміни можуть статися лише у випадку перемоги України над Росією.  

У блоці каналу «Інтер» про ситуацію в Авдіївці говорив начальник міської воєнної адміністрації Віталій Барабаш. «Велика подяка нашим хлопцям, які тримають оборону. Ворожі телеграм-канали пишуть, що росіяни прорвали оборону, але ніякого прориву немає», — зазначив Барабаш. 

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж назвав ракетний удар росіян по цивільному судну в порту «Південний», внаслідок якого загинув лоцман і поранено кількох інших членів екіпажу, акцією терору на рівні провокації і викликом світовій спільноті. «Україна та інші країни повинні порушити це питання в Раді безпеки ООН, і нехай Китай спробує виступити проти», — заявив Маломуж.   

Виконувач обов'язків керівника Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Шаповалов відзначив, що мета свіжої порції російських фейків — створити ілюзію розколу між Президентом Зеленським і вищим військовим керівництвом. «Чергова спроба з тріском провалилася, будуть ще, ми до цього готові», — сказав Шаповалов. Крім того, Росія запустила кампанію з дискредитації Олени Зеленської, звинувативши її в торгівлі дітьми. Першоджерелом стало африканське видання, статтю якого передрукували кілька сайтів, причому всі передруки підписані різними прізвищами. Деякі інші фейки теж запускалися через африканські медіа, додав Шаповалов.   

За словами політичного коментатора Тараса Загороднього, складовими «вісі зла», яка зараз окреслюється, є Китай, Росія, Північна Корея, Іран та Сирія. «Китай вже почав гібридну війну проти Заходу руками Росії та Ірану», — констатував Загородній.   

У блоці «1+1» про вибори в Білорусі говорив журналіст, політичний діяч і радник Світлани Тихановської Франак Вячорка. Він сказав, що не називав би виборами те, що у лютому відбудеться в Білорусі, багато білорусів взагалі не знають, що відбуватиметься. «Лукашенко хоче гарантовано зберегти владу. Можливо, це підготовка до скасування президентських виборів 2025 року: він створить так звані Всебілоруські Збори, очолить їх і не матиме потреби в переобранні. Ми розробляємо кілька варіантів дій, легітимізувати цю імітацію ми не будемо», — зазначив Вячорка.   

Народний депутат України, голова парламентського комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко («Слуга народу») припустив, що Україна може стати членом Євросоюзу через три-чотири роки. Він також не погодився з тими, хто стверджує, що Україна не зможе вступити до ЄС раніше, ніж закінчиться війна. «Вважаю, що треба зробити це якомога швидше, бо це теж буде гарантією нашої безпеки», — наголосив Мережко.    

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
296
Теги:
Читайте також
16.11.2023 17:17
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
394
15.11.2023 09:43
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
586
14.11.2023 17:39
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
610
06.11.2023 19:54
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
714
05.11.2023 19:34
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
489
04.11.2023 19:19
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
477
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду