Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 квітня 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 квітня 2023 року

12 Квітня 2023
864
12 Квітня 2023
09:51

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 квітня 2023 року

864
Ворожий ракетний удар по Запоріжжю, витік секретних матеріалів Міноборони США, візити Макрона й Урсули фон дер Ляєн до Китаю.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 квітня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 квітня 2023 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «Інтер», «1+1» 

У блоці каналу «FreeДом» воєнний експерт Сергій Грабський говорив про важливість Криму для Путіна. На думку Грабського, головна мета Росії — експансія в Україну, саме з цією метою Кремль використовує Кримський півострів «як сухопутний авіаносець» — для розміщення воєнних баз й аеродромів. «Росія за своєю суттю є сухопутною державою, її воєнно-морський флот завжди виконував одну функцію — героїчно тонув у морських битвах із іншими флотами», — стверджував гість. Нині ж, за його словами, для Росії практично неможливо чинити опір флотам НАТО. 

На думку голови громадської організації «Центр прикладних досліджень» Андрія Каракуца, президент Франції Еммануель Макрон і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відвідали Китай, щоб переконати Сі Цзіньпіна не підтримувати Росію, а також обговорити низку питань у сферах економіки та безпеки. Росію Китай розглядає як інструмент просування власних інтересів, вважає Каракуц: як країну-бензоколонку і як проксі-силу підтримки диктаторських режимів, «щоб самому не втягуватися в темні справи»

Віце-президент Всеукраїнської фундації «Захист прав дітей» Олексій Лазаренко, коментуючи видачу Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт російської уповноваженої у справах дітей Марії Львової-Белової, висловив сумнів, що вона та Путін опиняться на лаві підсудних. Спершу доведеться доправити їх до суду, каже Олексій Лазаренко. Слідство може розпочатися і тривати, але за умови присутності суб’єкта злочину. 

Російський соціолог Ігор Яковенко у зв’язку з арештом у Росії американського журналіста Евана Гершковича говорив про безправ’я в Росії як російських, так й іноземних громадян. Через «зсуви у суспільній свідомості» й розмивання меж між добром та злом, вважає Яковенко, нормою поведінки стали доноси, які в усі часи вважалися ганебним явищем, а стукачів завжди зневажали. 

У блоці каналу «Інтер» візит європейських лідерів до Китаю коментувала політична коментаторка Катерина Одарченко. На її думку, серед питань, які обговорювалися, 60% становили економічні, адже Макрон узяв із собою чимало представників великого бізнесу. Решта 40%, на думку коментаторки, стосувалися припинення війни Росії проти України. 

Голова Запорізької райдержадміністрації Олег Буряк розповів про ракетний удар по приватному сектору Запоріжжя, внаслідок якого загинули батько й десятирічна донька, а матір потрапила в реанімацію. Також Олег Буряк говорив про примусову евакуацію мирних мешканців, підготовку до якої розпочали окупанти, боячись контрнаступу українських Сил оборони. 

Радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка коментував зустріч Лукашенка й міністра оборони Росії Шойгу, яка відбулася 10 квітня. За його словами, до таких зустрічей слід ставитися насторожено, бо після них начебто часто відбуваються «поворотні моменти». Зокрема така ж зустріч відбулася напередодні широкомасштабного вторгнення Росії в Україну. Франак Вячорка також говорив про посилення репресій білоруської влади щодо власних громадян, ще раз підтвердив, що білоруси не хочуть воювати в Україні, і назвав Лукашенка «таким же бункерним президентом, як і Путін». 

У блоці каналу «1+1» радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк наголосив, що Росія серйозно вкладається в інформаційну складову війни проти України, зокрема платить деяким західним лідерам думок, щоб вони виголошували наративи російської пропаганди. Водночас Подоляк закликав подивитися, «що відбувається в нас на внутрішньому ринку»: мовляв, тих, хто приймає рішення, звинувачують у тому, що вони «завжди все роблять не так». Ведучий Олексій Ліхман припустив, що це відбувається тому, що «в нас демократія». Гість не заперечував: «Ми не йшли шляхом цензурування, це ж Україна…»      

Радник Президента України з економічних питань Олег Устенко говорив про економічні проблеми Росії. «У тоталітарної держави великі витрати на репресивний апарат, який в Росії розростається і жере все більше і більше ресурсів. У них є два варіанти — урізати соціальні виплати або ж запускати друкарський верстат». 

Головна редакторка порталу «After empire» Ольга Курносова коментувала запровадження в Росії електронних повісток. За її словами, росіянам призовного віку потрібно терміново читати поради щодо того, як вберегтися від «волохатої руки Кремля», поки вона до них не дотягнулася, а ресурси з порадами не заблокували. 

Воєнно-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов коментував витік секретних матеріалів Міноборони США. За його словами, мета тих, хто злив ці документи в мережу, — спрямувати зусилля великої кількості оперативних співробітників на пошуки «крота», відволікши їх тим самим від протидії Росії. А також — створити напругу між союзниками, зокрема Україною і її західними партнерами.      

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
864
Теги:
Читайте також
10.04.2023 19:35
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
937
09.04.2023 13:59
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 313
08.04.2023 11:40
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 568
07.04.2023 18:42
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 240
06.04.2023 11:41
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
585
05.04.2023 12:48
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
733
04.04.2023 11:52
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
847
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду