В Ємені повстанці захопили державні радіо- й телестанції та тероризують журналістів

В Ємені повстанці захопили державні радіо- й телестанції та тероризують журналістів

28 Вересня 2014
4451
28 Вересня 2014
13:01

В Ємені повстанці захопили державні радіо- й телестанції та тероризують журналістів

4451
В Ємені повстанці захопили державні радіо- й телестанції та тероризують журналістів
В Ємені повстанці захопили державні радіо- й телестанції та тероризують журналістів

Після триденних обстрілів з мінометів шиїтські повстанці встановили контроль над комплексом державних радіо- й телестанцій у столиці Ємену - Сані. Про це повідомляє міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF).

 

Ця подія, вважають у RSF, може визначити фінал військового міжконфесійного протистояння з хисткою сунітською владою.

 

Урядовий комплекс мовлення  складається з трьох супутникових телестанцій - Yemen TV, Seba TV and Eman TV. Під час обстрілів сотні журналістів та інших його співробітників опинилися в офісах у пастці.

 

Бойовики звинуватили державних мовників в упередженому висвітленні збройного конфлікту з урядовими військами.

 

Ватажок шиїтського угруповання «Аль-Хуті» Мохамед Абдулсалам (Mohamed Abdulsalam) запевняв, що не чинив нападів на державний радіотелевізійний комплекс. За його словами, об'єкт опинився під прицілом у відповідь на стрілянину дислокованого поблизу підрозділу урядових військ.          

 

Попри формально досягнуту  домовленість про перемир'я між владою і повстанцями бойовики захопили також штаб-квартиру приватної телестанції Suhail TV та розграбували її. Журналістів позбавили доступу до обладнання, вихід програм в ефір було припинено. Доступу позбавили також представників журналістської спілки та правозахисників. Ця телестанція належить вождю сунітського племені, що воює з шиїтами, шейху Хаміду аль-Ахмару (Sheikh Hamid Al-Ahmar).

 

Телестанція Yemen Shabab перемістилася у таємне місце і транслює звідти старі програми.

 

Атаці шиїтських повстанців на бюро Sky News поки що вдалося запобігти завдяки хистким домовленостям.

 

У пошуках зброї вони влаштували обшуки та пограбували оселі журналіста Мубарака аль-Ачуала (Moubarak Al-Achoual) з газети Al-Masdar та Юссефа аль-Каді (Youssef Al-Qadi), який співпрацює з телемережею Al-Jazeera.

Обшуки  провели й у будинку генерального директора національного телебачення Абделґані аль-Шамірі (Abdelghani Al-Shamiri).

 

Повстанці здійснили рейд в оселі директора Al-Shoumou' Media Foundation Саїфа Мохамеда Ахмеда аль-Хадарі (Saif Mohamed Ahmed Al-Hadari) і викрали його родича. Вони також пограбували фонд, що належить видавцеві щоденної газети Akhbar Al-Youm генерал-майору єменської армії Алі Мохсену аль-Ахмару (Ali Mohsen Al-Ahmar).    

 

Під час обстрілів житлових кварталів єменської столиці снаряди влучили в будинки ведучого Мохамеда аль-Джами (Mohamed Al Jama) та продюсера Ібрагіма аль-Хайдама (Ibrahim Al Haidam) приватної телестанції Yemen Shabab. Їхнім родинам пощастило вижити.

 

Стривожені своєю безпекою, чимало журналістів переховуються, вдаються до самоцензури або пристосовують свої репортажі до нової ситуації, відзначає RSF.

 

Репортери вже потрапляли під приціл у зіткненнях між конкуруючими шиїтськими та сунітськими кланами раніше на півночі країни.

 

Речник відділу досліджень RSF Віржінія Данглес (Virginie Dangles) засудила напад шиїтських бойовиків на урядовий радіо-телевізіний комплекс та на приватну телестанцію Suhail TV, як «військові злочини та серйозні порушення женевських конвенцій». Вона закликала учасників конфлікту поважати ЗМІ й журналістів, а медійників виконувати свій обов'язок - повідомляти новини професійно та неупереджено, не розпалюючи політичну напругу.

 

За рейтингом свободи преси «Репортерів без кордонів» Ємен посів 2014 року 167 місце серед 180 країн світу.

 

Згідно з повідомленнями інформаційних агентств, жорстке військове протистояння у країні на Аравійському півострові триває вже другий місяць. Поштовхом до спалаху заворушень Ємені стало скорочення державних субсидій на нафтові продукти, що призвело до різкого зростання цін на бензин і викликало масове невдоволення з вимогою відставки «корумпованого» уряду.

 

З середини серпня в Ємені, де влада - в руках у сунітів, відбувалися масові акції протесту шиїтів.

 

У вересні влада Ємена та шиїтські повстанці за посередництва спеціального представника  ООН підписали угоду про перемир'я в країні, що так і лишилася на папері.

 

Лідер шиїтського воєнізованого угруповання «Аль-Хуті» Абдаль-Малик аль-Хуті (Abdelmalek al-Huthi) заявив по телебаченню, що столицю країни Сану захоплено й привітав своїх прихильників з перемогою «народної революції». Цю заяву було оголошено відразу після того, як президент Абд Раббо Мансур Хаді (Abdrabuh Mansur Hadi) пообіцяв відновити державну владу.

 

Однак повсталих шиїтів не вдовольнила відставка уряду. Вони вимагають скасування рішення щодо  скорочення субсидій на закупівлю пального для бідних верств населення, що спустошили державну скарбницю.

 

Ємен - найбідніша країна на Аравійському півострові, в якій ВВП на душу населення становить 3 тис. доларів.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

 

Фото - http://fr.rsf.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4451
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду