Журналісти мають називати вимушених переселенців переселенцями, а не біженцями – експерти

20 Вересня 2014
9527
20 Вересня 2014
13:32

Журналісти мають називати вимушених переселенців переселенцями, а не біженцями – експерти

9527
Журналісти мають називати вимушених переселенців переселенцями, а не біженцями – експерти

Коректно називати людей, які вимушені були переїхати з однієї частини України в іншу, переселенцями, а не біженцями. На цьому наголошували експерти з ООН і громадських організацій - учасники зустрічі українських медіа, що відбулася 19 вересня в Києві. Під час заходу було розглянуто інформаційну кампанію з подолання наслідків/запобіганню стигматизації переселенців з Криму і Сходу країни.

 

Організатори поширили серед журналістів і редакторів пам'ятки. У них, зокрема, міститься роз'яснення, що біженцями називають людей, які вимушені тікати до інших країн. Тобто, якщо журналіст називає українських громадян, які змушені були переїхали з Криму чи Донбасу, біженцями, тим самим він визнає, що Крим, Луганськ чи Донецьк - це не територія України.

 

Також організатори зустрічі наголосили: всі вимушені переселенці - громадяни України і мають такі ж права, як і інші. Вимушене переселення - трагедія для людини, тому не варто це розглядати як тест на політичну лояльність, зазначали учасники заходу.

 

 

 

 

Старший регіональний радник з правових питань Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні, Молдові та Білорусі Ноель Калхун відзначила позитивний вплив соціальних мереж на вирішення проблем переселенців в Україні. Вона зазначила, що півроку тому, коли ця криза почалася, через соціальні мережі було залучено багато людей, у результаті створилася спільнота «КримСОС», яка почала більш системно допомагати. «Це була допомога не державна, а простих людей, було дивовижно, як позитивно соціальні мережі впливали на прийом переселенців в Україні», - сказала Ноель.

 

Водночас представницю ООН обурила тенденція, яка спостерігається останнім часом. «Зараз ми спостерігаємо іншу тенденцію, імідж переселенців змінюється. Їх сприймають як інших. У ЗМІ переселенець - це завжди наглий, лінивий, живе на утриманні інших і чомусь завжди брудний», - сказала вона. За її словами, така тенденція має негативні наслідки: переселенців не хочуть брати на роботу, здавати їм помешкання тощо. Тому вона закликала журналів думати про наслідки своїх матеріалів.

 

За словами шеф-редактора видань проекту «Детектор медіа» Наталії Лигачової,негативний образ переселенців більше формується через соціальні мережі, а не ЗМІ. У соцмережах дуже швидко поширюється як позитивний, так і негативний досвід. «А ЗМІ просто мало уваги приділяють цій проблемі. Менш того, є негативна тенденція, і моніторинги "Детектор медіа" це підтверджують, що найчастіше проблему переселенців ЗМІ висвітлюють через піар політиків або благодійних фондів бізнесменів, які надають допомогу. І особливо цинічно це виглядає, коли на деяких телеканалах ми бачимо колишніх політиків, які були причетні до тієї політичної сили, яка здебільшого й винна у тому, що зараз відбувається на Сході. Приміром, коли ситуацію з переселенцями показують у першу чергу через допомогу Наталії Королевської, або Юрія Павленка, то, мені здається, що це переходить межу не тільки журналістської етики, а й моралі», - зазначила Лигачова.

 

На заході обговорили також проблеми біженців і переселенців на тлі військових конфліктів. «КримСОС», Всеукраїнський благодійний фонд «Право на захист» представили кейси негативних наслідків стигматизації переселенців, а також позитивні приклади співпраці переселенців з місцевими жителями. Проект «STOP Fake.org» показав приклади фейкових новин, пов'язаних з переселенцями.

 

 

 

 

На зустрічі також виступили переселенці, які повідомили про позитивні і негативні випадки взаємодії з місцевими жителями. Зокрема, переселенка Оксана Єрмішина, яка переїхала до Києва ще в другу хвилю і вже більш-менш влаштувалася, розповіла про один негативний випадок, який її обурив. «На моє прохання допомогти моїм дітям, один з держслужбовців відповів: що своїм не вистачає, не те що вам. Я не хочу, щоб мене називали "не те що вам". Я громадянка України!» - заявила вона.

 

Водночас учасники зустрічі поділилися історіями, пов'язаними із переселенцями. За словами журналіста «Громадське ТБ. Запоріжжя» Тараса Білки, дехто активно влаштовує провокації з метою вбити клин між місцевим населенням та переселенцями.

 

Одна з таких останніх провокацій трапилася на острові Хортиця і призвела до побиття журналіста і футбольних вболівальників ультрас. Журналісти зараз проводять розслідування і вже вияснили, що до організації таких провокацій самі переселенці практично не мають жодного відношення, повідомив Тарас Білка.

 

Учасники заходу не тільки ознайомили представників українських медіа з проблемами поганого ставлення до переселенців, а також закликали їх долучитися до інформаційної кампанії з метою формування позитивного іміджу внутрішньо переміщених осіб (ВПО, переселенців) серед місцевого населення. «Дана інформаційна кампанія є вкрай актуальною, так як на сьогодні існує гостра проблема з упереджено негативним ставленням місцевого населення до переселенців, що породжує випадки дискримінації ВПЛ місцевими жителями», - зазначали організатори.

 

Нагадаємо, організатори зустрічі: УВКБ ООН; «Детектор медіа»; «КримSOS», виконавчі партнери УВКБ ООН; Всеукраїнський благодійний фонд «Право на Захист».

 

 «Детектор медіа»

Фото Максима Лісового

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9527
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду