Закон про особливий статус: індульгенція інформаційній війні?

Закон про особливий статус: індульгенція інформаційній війні?

16 Вересня 2014
8846
16 Вересня 2014
18:00

Закон про особливий статус: індульгенція інформаційній війні?

8846
Загалу наразі відомий зміст лише законопроекту. Закон в остаточній редакції ще не опубліковано. З законопроекту ж ніяк не зрозуміти, що й як відбуватиметься на окупованих територіях, за якими законами вони житимуть. У законопроекті взагалі обійдено увагою питання свободи слова, свободи ЗМІ, стосунку територій із «особливим статусом» до українського інформаційного поля...
Закон про особливий статус: індульгенція інформаційній війні?
Закон про особливий статус: індульгенція інформаційній війні?

«Особливий статус» регіонів Донбасу, що перебувають під окупацією підтримуваних Росією бойовиків та російських військ - найболючіша тема сьогодення. Що сталося? Що буде далі? Відповіді на ці запитання шукають і шукають мільйони українців - і не знаходять, так і перебуваючи в царині припущень та здогадок. Бо досі так і не почули роз'яснень - не відмовок та голослівних запевнень, а саме роз'яснень - від найвищих державних посадовців.  

 

Уже тут полягає перша пересторога до інформаційної політики нинішньої влади, бо ж є аксіомою: влада, що претендує на демократичність, але тримає громадян на голодному інформаційному пайку щодо надважливих, фундаментальних питань - така влада підважує сама себе, пиляє гілку, на якій сидить. Сіє недовіру до себе. Здавалося б, часи президентства Віктора Ющенка наочно продемонстрували, чим і як завершує своє перебування на посаді діяч, що намагається керувати державою в демократичний спосіб, але не докладає зусиль до того, щоб його кроки були зрозумілими для громадян і бодай не породжували кривотлумачень.

 

І от «Українська правда» оприлюднила фрагменти законопроекту про запровадження «особливого статусу», із гіперпосиланням на його повний текст. Сьогодні його вже проголосували в ВР, але широкому загалу поки що відомий зміст лише саме законопроекту.

 

Облишмо осторонь суто політичні та юридичні речі й спитаймо: що таке, взагалі-то, законопроект? Це - інформаційне першоджерело, яке свідчить про бачення авторами - в даному разі Президентом - ситуації та оптимальних виходів із неї. І що ж? Інформаційна цінність даного законопроекту дорівнює нулю - великому й порожньому нулю. Бо з нього аж ніяк не зрозуміти, що й як відбуватиметься на окупованих територіях, за якими законами вони житимуть. Законопроект цей складено навіть не з декларацій, а з симулякрів, тобто лексико-граматичних конструкцій, позбавлених реального змісту.

 

Лише кілька основоположних, але не найбільш кричущих моментів. «...Запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та луганської областей, до яких належать райони, міста, селища, села, розташовані на день набрання чинності цим Законом у межах району проведення АТО, визначеного відповідно до Закону України "Про боротьбу з тероризмом" (далі - окремі райони)». Так от, Маріуполь - це зона проведення АТО? А Слов'янськ? А Лисичанськ?

 

Якщо вже ні, то що там роблять блокпости військових, чому порядок керування принаймні двома останніми містами є особливим? Якщо ж і досі так, то виходить, що на звільнених територіях Донбасу буде запроваджено той самий порядок, що й на окупованих, між ними не буде різниці?

 

Законопроект передбачає проведення в зоні «особливого статусу» місцевих виборів. Місцеві вибори - це, зокрема, й вибори до обласних рад. То як формуватимуться Донецька та Луганська облради, коли частини територій цих областей є окупованими, а частини - ні, й при цьому більшість населення кожної з двох областей мешкає під окупацією? Зрозуміло ж: більшість депутатів облрад дадуть саме окуповані території, саме в їхніх руках опиниться контроль над облрадами! А отже, й звільнені міста, й ті райони Донецької та Луганської областей, що ніколи не були під окупацією, буде віддано?

 

А що таке «райони, міста, селища, села»? Бойовики та російські агресори тим і відрізняються від бюрократів та канцеляристів, що захоплюють місцевості, а не адміністративні утворення. Лінія фронту нещадно ділить навпіл і райони, й навіть міста: аеропорт у Донецьку розташований так само, як і у Львові, як аеропорт Жуляни в Києві; контрольований українськими військами донецький аеропорт - це невід'ємна частина міста Донецька. То й його буде віддано?

 

Ані про що подібне з законопроекту не дізнатися. Не дізнатися, власне, про головне. Сергій Рахманін у «Дзеркалі тижня» порівнює території з «особливим статусом» із Придністров'ям. Насправді законопроект передбачає ще хитрішу річ - і ще безглуздішу. Придністров'я не визнає себе частиною Молдови й претендує на статус незалежної держави. У Донбасі ж виходитиме, що на папері це буде Україна, й на юридичне визнання ніхто не претендуватиме, а от чи буде це Україною де-факто?

 

Якби текст законопроекту на правах аналітичного матеріалу з'явився в якомусь виданні, його, поза сумнівом, було б визнано поганим матеріалом, який не лише не дає жодної відповіді, а навіть реальні й актуальні запитання щосили завуальовує. А йдеться ж не про аналітичну розвідку, йдеться про нормотворчо-регулятивний документ!

 

Окуповані території сьогодні є одним із найнебезпечніших у світі регіонів для перебування журналістів. Брак інформації про життя на окупованих територіях, окрім усього іншого, пояснюється ще й тим, що «почути Донбас» немає фізичної можливості. «У Донецьку прямо на ринок влучив снаряд, тридцять п'ять осіб загинули - а у вас пишуть, що всього п'ять», - обурюються донеччани. Але звідки ж нам дізнатися про реальні цифри, якщо українських журналістів «по той бік» немає? Й чи можна вірити тій цифрі «тридцять п'ять», коли що російська пропаганда, що чутки, які в Донбасі, як і за радянських часів, перетворюються на основний засіб масової інформації, за визначенням не є поважними джерелами?

 

Як буде з цим надалі? У законопроекті взагалі обійдено увагою питання свободи слова, свободи ЗМІ, стосунку територій із «особливим статусом» до українського інформаційного поля. Обійдено, власне, питання прав та свобод громадян у цілому - ба більше: питання гарантування життя й безпеки громадян. Треба гадати, й у цьому аспекті буде суцільний «особливий статус»? А всі порушення свободи слова, всі знущання з журналістів, викрадення й тортури буде сховано за «особливим статусом» і фактично легалізовано? Мовляв, не переймайтеся, шановні «Репортери без кордонів», - у нас усе гаразд, «особливий статус»?

 

І, мабуть, найголовніше. Нинішня війна не лише має потужну інформаційну складову - вона вся, від початку й до кінця, базується на російській пропагандистській дезінформації, спричинена й породжена брехливою російською пропагандою. Російська пропаганда є початком, першоосновою й сутністю нинішньої війни. Якби не ця пропаганда - ніякої війни не було б, ніяких терористів-сепаратистів.

 

Єдиний можливий шлях до примирення полягає в тій самій площині. Воно, примирення, можливе лише тоді, коли з жителів окупованих територій спаде інформаційна паранджа облуди й омани. Саме так відбувається на звільнених територіях. Саме так мало б відбутися й у всьому Донбасі. Але - чи відбудеться тепер?

 

Не треба бути геніальним прогнозистом, щоб передбачити: обрана за умов «особливого статусу» місцева влада - ах, даруйте, місцеве самоврядування - зробить усе від неї залежне, щоб жителі підконтрольних їй територій так і перебували в російському інформаційному полоні. Всі зусилля Києва будуть марними, бо місцева влада просто не матиме іншого виходу: будь-яка правдива інформація делегітимуватиме її в очах її ж виборців. Виборці просто зрозуміють: їх підло обдурили, скористалися їхньою довірою та їхньою непоінформованістю, а люди, за яких вони проголосували, прийшли до влади в шахрайський спосіб.

 

Уже сьогодні можна хоч парі укладати: в інформаційній сфері це теж буде «особливий» - і навіть дуже особливий - статус, а українські ЗМІ так і залишаться в Донбасі непроханими гостями.

 

Тож жителі територій із «особливим статусом» і надалі будуть упевнені: в Україні - фашисти, всім заправляє «Правий сектор», Президента «всі нормальні люди» поміж собою звуть не інакше, як «Потрошенко», російськомовних громадян ґвалтують і вбивають унайзвірячіші способи, їх, донбасівців, збираються чи то знищити, чи то виселити, а війну розпочали американці. Зауважте лексику, що вживають щодо української сторони не лише російські ЗМІ, а й російські офіційні особи. «Карателі», «окупанти», «не Донецьк прийшов зі зброєю до Києва, а Київ до Донецька». Вся ця лексика свідчить: Росія де-факто визнає «незалежність» Донбасу.

 

Вороже ставлення донбасівців до України не лише не зникатиме, а ще й добре, коли не посилюватиметься. Нікуди не зникне страх - елементарний страх перед Україною, коли донбасівці шукатимуть захисту хоч у чорта лисого, хоч у чорта з рогами. «Росія! Путін!» - це в уяві донбасівців так і залишиться не просто омріяною метою, а єдиним шляхом до порятунку. Київська влада вважатиме, що, запровадивши «особливий статус», вона «напівоволоділа» Донбасом? А донбасівці вважатимуть, що, змусивши Київ запровадити «особливий статус», вони «напіввизволилися» від України.

 

Скажете, коли донбасівці зможуть вільно їздити до інших регіонів України, вони все побачать на власні очі? Мушу розчарувати: дуже значна частина жителів регіону не їздять не лише до інших регіонів країни, а й до інших районів власних міст; таким уже є усталений життєвий уклад у Донбасі: дім - робота - дім - робота - відпустка у власному присадибному господарстві.

 

Та й навіть ті, хто їздитиме... Російська пропаганда ще з 1990-х років уживала й уживає штамп «фашистська Латвія». Чимало росіян їздять до Латвії, в Юрмалі - цілі квартали росіян. А стереотип про «фашистську Латвію» живе й нікуди не зникає. Приїхавши кудись туристом, дуже важко збагнути: є там фашизм, а чи немає. Тим паче, коли не знаєш: а що воно таке - той фашизм, бо російська пропаганда називає фашизмом що завгодно.

 

А ще приїжджі з Донбасу підуть на Майдан Незалежності й побачать сумнозвісні книжкові розкладки, що знову з'явилися на звичному місці. А там - цілий плакат про те, як Донбас був споконвічною українською територією, де шанували все ведичне, тобто споконвічно українське, а потім прийшла клята Росія, навмисне й цілеспрямовано заселила регіон самими лише п'яницями та злочинцями, які нині тільки й живуть там, а українців на шахти не пускала, бо українці не мали паспортів. Ну, й як ви гадаєте: після того в них виникне нестримне бажання до єднання?

 

А ще приїжджі з Донбасу почують Українське радіо, яке транслює велемудрі бесіди про те, що хоч у гуманітарній сфері наші відносини з Росією зіпсовані надовго, але Україна має докласти всіх зусиль, аби розвивати економічну співпрацю з Росією. Почують - і знову відчують себе авангардом економічної співпраці, поводирями й месіями, що мають вести за собою чи то осліплих, чи то подурілих «укропів» до російського економічного раю.

 

Хоч би як, а інформаційну складову «особливого статусу» законопроект не регламентує. Ніяк не регламентує, взагалі її не зачіпає.

 

Нарешті, законопроект стверджує: «Держава гарантує право використання російської або будь-якої іншої мови у суспільному та приватному житті». Прочитає донбасівець це речення - й що він гадатиме? Правильно: що поза «особливим статусом» в Україні не дозволено використання російської мови ані в суспільному, ані навіть у приватному (!) житті. І спробуйте довести йому, що це не так - адже гарантує це саме законопроект про «особливий статус»! Залишиться тільки подякувати за те, що держава милостиво дозволяє щось там таке у приватному житті - адже, як відомо, за фашизму приватне життя є цілковито одержавленим і суворо регламентованим! Тож і спробуйте потім довести навіть освіченому донбасівцеві, що в Україні - не фашизм...

 

Борис Бахтєєв

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8846
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
укропчик
3531 дн. тому
Дуже здивувала підтримка цього законопроекту сьогодні в Раді. Адже напередодні більшість депутатів висловлювалась проти. Взагалі, не зрозуміло, як ця Рада взагалі працює. Вони вважають, що якщо зайшли в приміщення Ради, то вже час пішов. Набридло слухати, як Турчинов закликає депутатів зайти до зали, або просить, щоб Секретаріат загнав їх на робочі місця. Чи є там дисциплінарний комітет ?! І хотілося б знати, чи одержують вони зарплату за ті дні, що не бувають у Раді ?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду