Звільнити Олега Сенцова можна тільки за результатами наступних переговорів з Росією – експерти та рідні

Звільнити Олега Сенцова можна тільки за результатами наступних переговорів з Росією – експерти та рідні

9 Вересня 2014
6629
9 Вересня 2014
19:31

Звільнити Олега Сенцова можна тільки за результатами наступних переговорів з Росією – експерти та рідні

6629
Звільнити Олега Сенцова можна тільки за результатами наступних переговорів з Росією – експерти та рідні
Звільнити Олега Сенцова можна тільки за результатами наступних переговорів з Росією – експерти та рідні

Звільнити українського режисера Олега Сенцова можна тільки шляхом досягнення політичних домовленостей. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» повідомила його сестра Наталія Каплан. «Я думаю, що єдиний спосіб як витягнути Олега, це коли політики домовляться на якихось дипломатичних рівнях, ходах певних, а ми тут вже юридично вирішимо питання. Розслідування ведеться, воно засекречено, природно. Нічого про це не говориться. Зараз ми чекаємо суд про продовження утримання терміну під вартою», - заявила вона.

 

Сестра українського режисера також повідомила, що він сподівається на допомогу своєї Батьківщини у звільненні. «Олег тримається, не сумує, вірить, що все буде добре, що коли-небудь це все закінчиться», - сказала Наталія Каплан.

 

Водночас директор Інституту аналізу та менеджменту Руслан Бортник заявив в ефірі телеканалу «112 Україна» справи режисера Олега Сенцова і льотчиці Надії Савченко стануть предметом обговорення під час наступного політичного діалогу між українською і російською стороною. «Насправді я думаю, що справи Сенцова і Савченко - це справи наступного політичного діалогу. Росія просто поки не визнає їх об'єктами для обміну полоненими. Росія вважає, що ці люди скоїли якісь правопорушення за законодавством Росії і щодо її громадян. ці дві справи, не потрапляючи в категорію інших військовополонених, і повинні бути предметом переговорів з Росією», - сказав він.

 

Експерт був, за його словами, здивований, чому Олег Сенцов і Надія Савченко не були якимось чином обміняні на російських десантників. «Це було б логічно і справедливо. Тому нам про ці справи доведеться говорити не раз. Наступного, чистому, українсько-російському діалозі без участі інших сторін», - підкреслив експерт.

 

За його словами, справи Надії Савченко і Олега Сенцова абсолютно однотипні, і рішення цих справ може відбуватися в комплексі. «Ці люди, на мою думку, можуть бути обміняні на якихось офіцерів російських, представників розвідки, на громадян Росії, які, можливо, можуть потрапити до нас в полон», - підсумував пан Бортник.

 

6 серпня Уповноважений Президента України з питань врегулювання ситуації на Сході країни Ірина Геращенко заявила, що переговори про звільнення українського режисера Олега Сенцова і льотчиці Надії Савченко проходять дуже складно.  «Українська сторона наполягає на Савченко і Сенцова. Я б хотіла зупинитися на цьому формулюванні, тому що це дуже складні переговори», - заявила пані Геращенко.

 

Нагадаємо, 8 вересня стало відомо, що інформація про можливе звільнення українського кінорежисера Олега Сенцова, якого у Росії утримують у СІЗО Москви за звинуваченням у підготовці терактів, під час обміну полоненими в рамках встановленого 5 вересня перемир'я не підтверджується. Про це заявила сестра режисера Наталія Каплан:«Інформація про обмін не підтвердилася. Як мені повідомив представник МЗС, Олега немає в тих заповітних списках. Міняють ополченців на Нацгвардію. Так що святкувати перемогу зарано».

 

8 серпня, Московський міський суд визнав законним продовження до 11 жовтня арешту українського режисера Олега Сенцова, затриманого ФСБ РФ в Криму за обвинуваченням у підготовці терактів. Російська ФСБ затримала Олега Сенцова  у ніч на 11 травня в місті Сімферополі (Крим). Після цього він був етапований з Криму російськими спецслужбами до слідчого ізолятора «Лефортово» у Москві, відомої закритим режимом. ФСБ звинуватила Олега Сенцова в керуванні підготовкою терористичного акту, під час якого начебто мали бути підірвані пам'ятник Леніну в Сімферополі, меморіал Вічного вогню та офіси кримських проросійських організацій.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6629
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду