detector.media
09.09.2014 19:31
Звільнити Олега Сенцова можна тільки за результатами наступних переговорів з Росією – експерти та рідні
Звільнити Олега Сенцова можна тільки за результатами наступних переговорів з Росією – експерти та рідні

Звільнити українського режисера Олега Сенцова можна тільки шляхом досягнення політичних домовленостей. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» повідомила його сестра Наталія Каплан. «Я думаю, що єдиний спосіб як витягнути Олега, це коли політики домовляться на якихось дипломатичних рівнях, ходах певних, а ми тут вже юридично вирішимо питання. Розслідування ведеться, воно засекречено, природно. Нічого про це не говориться. Зараз ми чекаємо суд про продовження утримання терміну під вартою», - заявила вона.

 

Сестра українського режисера також повідомила, що він сподівається на допомогу своєї Батьківщини у звільненні. «Олег тримається, не сумує, вірить, що все буде добре, що коли-небудь це все закінчиться», - сказала Наталія Каплан.

 

Водночас директор Інституту аналізу та менеджменту Руслан Бортник заявив в ефірі телеканалу «112 Україна» справи режисера Олега Сенцова і льотчиці Надії Савченко стануть предметом обговорення під час наступного політичного діалогу між українською і російською стороною. «Насправді я думаю, що справи Сенцова і Савченко - це справи наступного політичного діалогу. Росія просто поки не визнає їх об'єктами для обміну полоненими. Росія вважає, що ці люди скоїли якісь правопорушення за законодавством Росії і щодо її громадян. ці дві справи, не потрапляючи в категорію інших військовополонених, і повинні бути предметом переговорів з Росією», - сказав він.

 

Експерт був, за його словами, здивований, чому Олег Сенцов і Надія Савченко не були якимось чином обміняні на російських десантників. «Це було б логічно і справедливо. Тому нам про ці справи доведеться говорити не раз. Наступного, чистому, українсько-російському діалозі без участі інших сторін», - підкреслив експерт.

 

За його словами, справи Надії Савченко і Олега Сенцова абсолютно однотипні, і рішення цих справ може відбуватися в комплексі. «Ці люди, на мою думку, можуть бути обміняні на якихось офіцерів російських, представників розвідки, на громадян Росії, які, можливо, можуть потрапити до нас в полон», - підсумував пан Бортник.

 

6 серпня Уповноважений Президента України з питань врегулювання ситуації на Сході країни Ірина Геращенко заявила, що переговори про звільнення українського режисера Олега Сенцова і льотчиці Надії Савченко проходять дуже складно.  «Українська сторона наполягає на Савченко і Сенцова. Я б хотіла зупинитися на цьому формулюванні, тому що це дуже складні переговори», - заявила пані Геращенко.

 

Нагадаємо, 8 вересня стало відомо, що інформація про можливе звільнення українського кінорежисера Олега Сенцова, якого у Росії утримують у СІЗО Москви за звинуваченням у підготовці терактів, під час обміну полоненими в рамках встановленого 5 вересня перемир'я не підтверджується. Про це заявила сестра режисера Наталія Каплан:«Інформація про обмін не підтвердилася. Як мені повідомив представник МЗС, Олега немає в тих заповітних списках. Міняють ополченців на Нацгвардію. Так що святкувати перемогу зарано».

 

8 серпня, Московський міський суд визнав законним продовження до 11 жовтня арешту українського режисера Олега Сенцова, затриманого ФСБ РФ в Криму за обвинуваченням у підготовці терактів. Російська ФСБ затримала Олега Сенцова  у ніч на 11 травня в місті Сімферополі (Крим). Після цього він був етапований з Криму російськими спецслужбами до слідчого ізолятора «Лефортово» у Москві, відомої закритим режимом. ФСБ звинуватила Олега Сенцова в керуванні підготовкою терористичного акту, під час якого начебто мали бути підірвані пам'ятник Леніну в Сімферополі, меморіал Вічного вогню та офіси кримських проросійських організацій.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY