Олена Бондаренко вважає, що обмеження програм іномовників в Україні має здійснюватися, виходячи з презумпції невинуватості

Олена Бондаренко вважає, що обмеження програм іномовників в Україні має здійснюватися, виходячи з презумпції невинуватості

25 Серпня 2014
7337
25 Серпня 2014
13:30

Олена Бондаренко вважає, що обмеження програм іномовників в Україні має здійснюватися, виходячи з презумпції невинуватості

7337
Олена Бондаренко вважає, що обмеження програм іномовників в Україні має здійснюватися, виходячи з презумпції невинуватості
Олена Бондаренко вважає, що обмеження програм іномовників в Україні має здійснюватися, виходячи з презумпції невинуватості

Учасники конференції «Нове регулювання ринку програмних послуг: крок назустріч глядачам і прагнення до Європи» проаналізували чотири законопроекти щодо обмеження розповсюдження програм іноземних мовників в Україні. Про це й деться в повідомленні прес-служби співорганізатора заходу, Асоціації правовласників та постачальників контенту.

 

Одним із напрямків роботи конференції стало обговорення нових законодавчих ініціатив в сфері медіа, які були зареєстровані у Парламенті за останні три місяці. Практично усі вони були націлені на протидію інформаційній агресії і підтримку вітчизняних телерадіоорганізацій. Ініціаторами цих проектів стали члени Комітету з питань свободи слова і інформації Микола Томенко, Микола Княжицький, Олена Кондратюк, Юрій Стець, Микола Баграєв.

 

Учасники конференції проаналізували чотири законопроекти, що були схвалені профільним комітетом Верховної Ради та рекомендовані до прийняття в першому читанні - ПЗ№ 4150а від 23.06.2014р., ПЗ№4379а від 25.07.2014р., ПЗ№4297а від 17.07.2014р. і ПЗ№ 4263а 07.07.2014р.

 

«Кожен із проектів має на меті обмежити розповсюдження програм іноземних мовників в Україні, але шляхи пропонуються різні - від заборони ретрансляції реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій, що технічно унеможливлює трансляції (№4379а від 25.07.2014р.) до «прихованої» реєстрації іноземних ЗМІ (№4297а від 17.07.2014р.)», - йдеться в прес-релізі АППК.

 

Також, як повідомляє АППК з посиланням на учасників конференції, найбільш збалансованішим та наближеним до європейських стандартів, враховуючи заяву  представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович,  виглядає Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії інформаційній агресії іноземних держав» (№ 4263а 07.07.2014р.). Цей документ передбачає повноваження Національної ради з питань телебачення й радіомовлення  звертатися до суду з позовною заявою про тимчасову заборону розповсюдження та/або ретрансляції таких телерадіопрограм на території України строком до 6 місяців, «якщо зміст телерадіопрограм [...] містить заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу України, до розв'язування агресивної війни або воєнного конфлікту, розпалювання ворожнечі чи ненависті на основі національності, раси, релігії, статі або за іншою ознакою».

 

Дискусія у рамках Конференції показала, що усі інші види обмеження іномовлення в Україні потребують додаткового громадського обговорення і консультації з експертами Ради Європи, відзначають у пресс-службі АППК.

 

«Як правова держава, ми повинні гарантувати, що такий виключний захід, як обмеження свободи ЗМІ, буде застосований, виходячи з презумпції невинуватості. Кожен, кого обвинувачено у вчиненні правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку. Кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи незалежним судом. Саме такі норми закріплено Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, згоду на дотримання якої дала держава України», - сказала президент АППК Олена Бондаренко.

 

Партнер практики IT і медіаправа адвокатського об'єднання «Юскутум» Дмитро Гадомський нагадав, що право на інформацію - це конституційне право громадянина. «Якщо раптом це право йде в протиріччя з іншими основоположними конституційними правами, держава повинна втрутитися. Або допомогти громадянину відокремити достовірну інформацію від недостовірної, або обмежити джерело негативної інформації. Але в будь-якому випадку держава не повинна діяти методами, не передбаченими законом. Будь-який прецедент з незаконними діями під видом революційної доцільності вже через кілька місяців відгукнеться бідою», - скадав пан Гадомський.

 

Представник юридичної фірми Jurimex Оксана Єфімчук розповіла учасникам конференції про особливості обмеження ретрансляції іноземних програм в країнах Європейського Союзу та США. «Аналіз ситуації в західних країнах свідчить про відсутність єдиного підходу. Так в США будь-яке втручання регулятора в самостійність мовників і провайдерів визначати зміст контента розглядається як грубе порушення Конституції. В ЄС таке втручання допускається у виняткових випадках при дотриманні положень Європейської конвенції з прав людини», - уточнила Оксана Єфімчук.

 

Конференцію було організовано 22 серпня 2014 року Асоціацією правовласників та постачальників контенту і Асоціацією «Укртелемережа» за участі Спілки кабельного телебачення України, юридичної фірми Jurimex та адвокатського об'єднання «Юсткутум». 

 

Захід присвячений напрацюванню єдиних підходів до реформування регулювання ринку програмних послуг як на законодавчому, так і регуляторному рівнях.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7337
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду